Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

3 συμβουλές συγγραφής βασισμένες στη ρουτίνα του Πάουλο Κοέλιο και της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Share

Οι συμβουλές που θα δεις παρακάτω είναι βασισμένες στη ρουτίνα του Πάουλο Κοέλιο και την απότομη αλλαγή του περιβάλλοντος της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Πριν αρχίσω μιας και το άρθρο είναι συμβουλές για συγγραφή, σε παροτρύνω να διαβάσεις το άρθρο “Τα μεγάλα άρθρα και τα κρυφά οφέλη τους στο SEO”. Ο λόγος βρίσκεται στο θα ξεφύγεις από το ταβάνι των 300 λέξεων για κάθε κείμενο. Όταν διάβασα την έρευνα που έχει κάνει ο Πάνος στο άρθρο, απλά κάθισα πίσω στην καρέκλα μου αναπαυτικά και ήμουνα σε φάση “my hole life was a lie..” ενώ 90+ άρθρα που έχω γράψει περνούσαν από μπροστά μου.

Αυτό είναι ένα guest άρθρο από τον Γιώργο Μπάκουλη – Baktoblog.com

Τι θα κερδίσεις;

  • Σε προσωπικό επίπεδο θα κάνεις περισσότερη έρευνα για τον τομέα που γράφεις, οπότε θα εξελίσσεσαι προσωπικά
  • Θα προσφέρεις περισσότερες πληροφορίες στο κοινό σου
  • Kαλύτερο SEO (περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο)

Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να αρχίσεις να γράφεις ή ακόμα και να συνεχίσεις για ένα θέμα που είχες αρχίσει. Οι περισσότεροι αυτόματα κάνουμε διάφορες σκέψεις που βασίζονται στο “πιστεύω” ότι το πρόβλημα μου είναι μοναδικό. Το παράδοξο είναι ότι πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα έχουν λύσει άλλοι και δεν είναι τόσο κοινότυπα όσο νομίζουμε. Από την άλλη όσο και να λέμε στον εαυτό μας ότι “και άλλοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα” αυτά δεν λύνουν το δικό μας θέμα. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Όπως λέει και ο Antony Robbins: 

3 συμβουλές συγγραφής βασισμένες στη ρουτίνα του Πάουλο Κοέλιο και της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι η ρουτίνα 2 επιτυχημένων συγγραφέων;

Η ρουτίνα του Πάουλο Κοέλιο

Στο βιβλίο “Tools of Titans” ο Tim Ferris μέσα σε 600+ σελίδες παίρνει συνέντευξη από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο Πάουλο Κοέλιο.

Παρότι είχα διαβάσει 2 βιβλία του δεν ήξερα ότι γράφει ένα βιβλίο κάθε δύο χρόνια. Ο τύπος είναι μηχανή παραγωγής! Όταν διαβάζεις κάτι τέτοιο στην εισαγωγή της συνέντευξης και ξέρεις ότι θα δώσει tips για την παραγωγική συγγραφή το πρώτο πράμα που σκέφτηκα ήταν “ποιος ξέρει τι κάνει καθημερινά;!”.

Παρόλα αυτά η ρουτίνα του Πάουλο Κοέλιο όπως την περιγράφει ο ίδιος είναι ότι πρέπει να νιώσει ενοχές για το γεγονός ότι δεν γράφει εδώ και 3 με 4 ώρες για να ξεκινήσει να γράφει: 

“Έχω το βιβλίο μέσα μου και αρχίζω και καθυστερώ και απλά κάνω άλλα πράγματα. Θα ανοίξω τα mail μου, θα δω τις ειδήσεις, γενικότερα θα κάνω οτιδήποτε άλλο μπορώ για να καθυστερήσω. Μέχρι που φτάνω σε ένα σημείο και λέω στον εαυτό μου ότι θα καθίσω να γράψω για μισή ώρα”

Με το που αρχίζει να γράφει, το μισάωρο μετατρέπεται σε 10ώρο.

Ήταν η δεύτερη φορά που άκουγα την ίδια άποψη. Πρώτη φορά το είχα διαβάσει από το βιβλίο “The Subtle Art of not Giving a F**ck”, κατά το οποίο ένας από τους καλύτερους bloggers, ο Mark Manson, για να γράψει ένα άρθρο 2000 λέξεων χρειάζεται να αρχίσει να γράφει “200 crappy words”.

Με το που αρχίζεις και χτίζεις “ορμή” πάνω στο γράψιμο σου τότε είναι πολύ ευκολότερο να συνεχίσεις.

Γυρνώντας πίσω στη ρουτίνα του Pauolo Coelho, αν κάτσεις και γράφεις για 10 ώρες είναι πολύ δύσκολο μετά να “απενεργοποιήσεις” στο μυαλό σου για να μπορείς να ξεκουραστείς. Αυτό που κάνει ο συγγραφέας είναι να έχει ένα τετράδιο δίπλα του για να σημειώνει τις ιδέες που έχει, όχι απαραίτητα για να τις χρησιμοποιήσει αλλά για να τις βγάλει από μέσα του. (προσωπικά, όταν μου συμβαίνει χρησιμοποιώ το evernote και την επόμενη φορά που θα γράψω θα χρησιμοποιήσω τις σημειώσεις μου αλλά μετά από πολλές αλλαγές).

3 συμβουλές συγγραφής βασισμένες στη ρουτίνα του Πάουλο Κοέλιο και της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Μια μικρή παρένθεση

Κατά πάσα πιθανότητα στο blogging δε χρειάζεται να κάθεσαι και να γράφεις πάνω από 4 ώρες, εκτός και αν έχεις δομήσει έτσι το πρόγραμμα σου και αφιερώνεις ένα απόγευμα για να γράψεις 2 με 3 άρθρα, λόγω άλλων υποχρεώσεων. Οπότε αυτό που μπορείς να κρατήσεις είναι αν δεν έχει διάθεση ή “δεν το νιώθεις” απλά δώσε 1,5 ώρα στον εαυτό σου ή απλά γράψε 200 λέξεις.

Πέρα από τα πρακτικά θέματα που μπορούμε να μάθουμε από τον Paulo Coelho, η συνέντευξη του με τον Tim Ferris μας δείχνει για μια άλλη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη συγγραφή παρεχομένου δεν είναι μοναδικά και σίγουρα επιλύονται.

Η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Όταν η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ήθελε να τελειώσει το τελευταίο βιβλίο από της σειράς Harry Potter, (Harry Potter και οι κλήροι του θανάτου) είχε πιεστεί αρκετά μιας και ήταν μεγάλη πρόκληση να δέσει όλες τις ιστορίες από τα 6 προηγούμενα βιβλία. Στο βιβλίο “The Deep Work” περιγράφει την ιστορία της συγγραφέως όταν χρειαζόταν να ξεφύγει από όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις για λίγο και να επικεντρωθεί στην συγγραφή. Αυτό που έκανε ήταν να νοικιάσει ένα δωμάτιο στο Balmora Hotel στο Εδιμβούργο. Το ξενοδοχείο ήταν ουσιαστικά ένα κάστρο οπότε την βοήθησε πολύ παραπάνω να μπει στις περιπέτειας του Harry Potter.

Προφανώς και δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια να νοικιάζουμε μια σουίτα σε ένα 5άστερο όταν δεν μπορούμε να γράψουμε :P. Παρόλο αυτά, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από αυτή την κίνηση της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος, μπορεί να σε βοηθήσει στη συγκέντρωση και κατ’ επέκταση στην παραγωγικότητα της συγγραφής. Προσωπικά χρησιμοποιούσα αυτή την λογική πιο παλιά όταν μετακινούμουνα με λεωφορεία, έγραφα άρθρα στο κινητό. Από ένα σημείο και μετά ο κόσμος εξαφανίζεται από γύρω μου και συγκεντρώνομαι 100% στην οθόνη του κινητού μου, γράφοντας πολύ περισσότερο και πειστικότερο περιεχόμενο από αυτό που θα έγραφα στην οθόνη του υπολογιστή μου.

Ακόμα και η παραμικρή αλλαγή μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα σου στο γράψιμο άρθρων. Φαντάσου τι μπορεί να κάνει μια απότομη αλλαγή (του περιβάλλοντος) στην παραγωγικότητα σου…

Με ποιόν τρόπο όταν αλλάζεις περιβάλλον γίνεσαι καλύτερος/η blogger;

Όταν αλλάζεις περιβάλλον, τις περισσότερες φορές θα είσαι μόνο εσύ και το laptop σου ή το κινητό σου. Με αυτόν τον τρόπο εκμηδενίζεις τους παράγοντες που πολύ πιθανό να σε αποσπάσουν (πέρα από το internet που μπορείς να απενεργοποιήσεις). Την ώρα που δίνεις μόνο για συγγραφή ο εγκέφαλος σου παράγει μυελίνη. Πρακτικά η μυελίνη βοηθάει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου για την εκάστοτε διαδικασία του εγκεφάλου. Όσο περισσότερο μυελίνη παράγει ο εγκέφαλος σου για την διαδικασία της συγγραφής τόσο πιο αποτελεσματικά πραγματοποιείται η διαδικασία.

Σχετικό άρθρο:  Διάβασμα με υπολογιστή και μουσική στην εξεταστική

Ανακεφαλαίωση

1) Άρχισε με 200 λέξεις (ή 1,5 ώρα) και μετά άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου να συνεχίσει. (Πάουλο Κοέλιο)

2) Χρησιμοποίησε ένα σημειωματάριο για να αδειάζεις τις σκέψεις σου αν δεν μπορείς να κοιμηθείς ή να συνεχίσεις μια άλλη δουλειά. (Πάουλο Κοέλιο)

3) Άλλαξε απότομα το περιβάλλον που επιλέγεις να γράφεις. (Τζ. Κ. Ρόουλινγκ)

Γιώργος Μπάκουλης
Γιώργος Μπάκουληςhttps://www.baktoblog.com/
Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.

4 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
4 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;