Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Τι είναι το WordPress Multisite και πως λειτουργεί;

Share

Το WordPress Multisite σου επιτρέπει να τρέχεις πολλαπλές ιστοσελίδες σε ένα server κάτω υπό το ίδιο domain name, αλλά με διαφορετικές WordPress εγκαταστάσεις. Εάν ενδιαφέρεσαι για μια ιστοσελίδα με πολλαπλές ιστοσελίδες, τότε αυτός ο οδηγός θα καλύψει όλη τη διαδικασία.

Υπήρξαν αρκετές φορές που αναγνώστες και πελάτες με ρώτησαν πως γίνεται κάθε υπο-σελίδα του Inkstory να περιλαμβάνει διαφορετικό σχεδιασμό, χρώματα και δυνατότητες. Για παράδειγμα, το blog που διαβάζεις τώρα, είναι το βασικό Inkstory. Υπάρχει επίσης το Inkstory Tech, το οποίο περιλαμβάνει το ίδιο WordPress Theme, αλλά διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά widgets, διαφορετικά εγκατεστημένα πρόσθετα και παρέχει διαφορετική θεματολογία. Παρόλα αυτά, ανήκει στο ίδιο domain name.

Στη συνέχεια υπάρχει το Inkstory Dispatch, το οποίο έχει επίσης διαφορετικά πρόσθετα και λειτουργίες, ενώ παραμένει επίσης υπό το ίδιο domain name. Περιλαμβάνει και αυτό ωστόσο το ίδιο theme. Το Inkstory Mag, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει εντελώς διαφορετικό theme και plugins, και δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες υπό-σελίδες, αλλά παραμένει και αυτό ενεργό υπό το ίδιο domain name.

Κάθε σελίδα έχει επίσης το δικό της διαχωριστικό, οπότε μπορείς να τις διαχωρίζεις με τον εξής εύκολο τρόπο:

  • Inkstory.gr/ – Η βασική σελίδα του domain name.
  • Inkstory.gr/tech/ – Η τεχνολογική υπό-σελίδα του Inkstory Tech.
  • Inkstory.gr/dispatch/ – Ο κατάλογος Inkstory Dispatch με ελληνικά podcasts.
  • Inkstory.gr/mag/ – Το ερχόμενο ηλεκτρονικό περιοδικό του Inkstory.

Το να εγκαταστήσεις πολλαπλά WordPress sites ως sub-domains ή ως sub-directories είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Παρόλα αυτά, το να τα συνδέσεις μεταξύ τους ώστε να λειτουργούν άψογα, απαιτεί διαφορετικά βήματα. Υπάρχουν επίσης αρκετοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να τρέχεις ένα WordPress Multisite, αλλά θα τα δούμε όλα στη συνέχεια του άρθρου.

Τι είναι το WordPress Multisite;

Το WordPress Multisite έρχεται με ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες που είναι χρήσιμες για κάθε άνθρωπο που τρέχει μια ιστοσελίδα με πολλαπλές υπό-σελίδες / sites / WordPress installations, πες το όπως προτιμάς. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις ένα ολόκληρο δίκτυο από ιστοσελίδες, τις οποίες μπορείς να διαχειρίζεσαι από ένα Περιβάλλον Χρήσης. Ακόμα, σου επιτρέπει να δημιουργείς δίκτυα με subdomains, όπως https://panagiotis.inkstory.gr ή ως sub-directories, όπως https://inkstory.gr/panagiotis/.

Όταν έχεις πολλαπλές ιστοσελίδες και τις συνδέεις σε ένα δίκτυο, αυτό σημαίνει πως παράλληλα εκτός από τους παραδοσιακούς διαχειριστές, θα υπάρχουν και οι Σούπερ Διαχειριστές (αγγλ: Super Admins), οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν μαζικές αλλαγές σε όλες τις ιστοσελίδες που βρίσκονται συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο. Οι παραδοσιακοί διαχειριστές, από την άλλη πλευρά, μπορούν να κάνουν αλλαγές μόνο σε μεμονωμένες σελίδες.

Ένας super admin έχει την δυνατότητα να εγκαθιστά πρόσθετα και θέματα, να τα κάνει διαθέσιμα σε όλο το δίκτυο για εγκατάσταση και ενεργοποίηση, να μορφοποιεί τα πρότυπα και να αλλάζει τα δικαιώματα κάθε σελίδας. Μπορεί επίσης να επιλέξει για το αν θέλει να επιτρέψει στις υπόλοιπες υποσελίδες να εγκαθιστούν πρόσθετα. Ένας παραδοσιακός διαχειριστής έχει την δυνατότητα να κάνει ό,τι έκανε μέχρι τώρα, αλλά ο λογαριασμός του είναι περιορισμένος σε μια σελίδα και όχι σε όλες.

Όροι και φράσεις που πρέπει να γνωρίζεις

Για να μπορέσεις να προχωρήσεις με τον οδηγό πιο εύκολα, υπάρχουν ορισμένοι όροι και φράσεις που πρέπει να γνωρίζεις.

  • Sub-domain: Τα sites που τρέχουν για παράδειγμα σε site.inkstory.gr.
  • Sub-directory: Τα sites που τρέχουν για παράδειγμα σε inkstory.gr/site.
  • Multisite Network: Δίκτυο πολλαπλών ιστοσελίδων
  • cPanel / Plesk: Διαχειριστικά περιβάλλοντα που παρέχονται από τις hosting εταιρείες για να αποκτάς πρόσβαση και να διαχειρίζεσαι τα αρχεία της ιστοσελίδας σου.
  • FTP: Πρόγραμμα το οποίο σου επιτρέπει να συνδεθείς στον διακομιστή (server) ώστε να κάνεις αλλαγές στα αρχεία της ιστοσελίδας σου.

Αν αναφερθεί κάποιος όρος ή φράση που δεν γνωρίζεις, μπορείς επίσης να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σου απαντήσω.

WordPress Multisite: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Αν και το WordPress Multisite παρέχει αρκετές χρήσιμες λειτουργίες, δεν είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή. Όπως και κάθε τι άλλο, υπάρχουν πάντοτε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με τη χρήση του. Μιας και το Inkstory τρέχει ως WordPress Multisite εδώ και αρκετά χρόνια, θεώρησα πως ήταν η ιδανική στιγμή για να εξηγήσω τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί.

Πλεονεκτήματα

  • Σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι πολλαπλές WordPress εγκαταστάσεις από ένα διαχειριστικό περιβάλλον χρήσης.
  • Σου επιτρέπει να δημιουργείς απεριόριστο αριθμό ιστοσελίδων με το ίδιο domain name, παρέχοντας διαφορετική WordPress εγκατάσταση για το καθένα ξεχωριστά.
  • Μπορείς να ανεβάζεις και να εγκαθιστάς πρόσθετα και θέματα σε όλες τις ιστοσελίδες που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο με ένα κλικ, ακόμα κι αν είναι εντελώς διαφορετικά.
  • Έχεις την δυνατότητα να ενημερώνεις μαζικά όλα τα πρόσθετα ή τα θέματα που βρίσκονται ενεργά στο δίκτυο ιστοσελίδων.

Μειονεκτήματα

  • Το SEO του domain name θα επηρεάζεται το ίδιο από κάθε ιστοσελίδα, οπότε θέλει μεγάλη προσοχή στις ρυθμίσεις του WordPress και των SEO plugins.
  • Χρειάζεσαι μεγαλύτερο και καλύτερο server για να μπορεί να τρέχει σωστά ένα WordPress Multisite, ανάλογα με τον αριθμό των εγκατεστημένων ιστοσελίδων.
  • Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα στα DNS του domain, στο server ή σε κεντρικά αρχεία του WordPress, θα πέσουν όλες οι ιστοσελίδες μαζί και όχι μόνο η κεντρική.
  • Δεν υποστηρίζουν το WordPress Multisite όλες οι web hosting εταιρείες και όλα τα πρόσθετα που θα βρεις διαθέσιμα στο WordPress. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα λειτουργούν μεμονωμένα για κάθε ιστοσελίδα, αλλά ορισμένα δεν θα μπορείς να τα ενημερώνεις μαζικά.

Αν έχεις ένα blog το οποίο θέλεις να το επεκτείνεις με τον ίδιο τρόπο όπως έκανα κι εγώ με το Inkstory, τότε το WordPress Multisite είναι σίγουρα η ιδανική επιλογή. Αν παρόλα αυτά θέλεις διαφορετικές ιστοσελίδες που να μην συνδέονται μεταξύ τους, τότε η αγορά ξεχωριστών domain names ίσως είναι η ιδανικότερη λύση. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις και ένα δωρεάν domain name, αλλά η χρήση τους δεν προτείνεται ιδιαίτερα.

WordPress Multisite: Μια κεντρική βάση δεδομένων ή πολλαπλές;

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι για να στήσεις ένα WordPress Multisite δίκτυο:

  1. Η πρώτη αφορά ένα δίκτυο το οποίο έχει πολλαπλά WordPress sites εγκατεστημένα, αλλά χρησιμοποιούν όλα την κεντρική βάση δεδομένων της κεντρικής ιστοσελίδας.
  2. Η δεύτερη αφορά το Multisite δίκτυο στο οποίο κάθε ιστοσελίδα έχει τη δική της ξεχωριστή βάση δεδομένων. Στο Inkstory, χρησιμοποιώ τον δεύτερο τρόπο.

Αν χρησιμοποιήσεις το Plesk, το cPanel ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο για να εγκαταστήσεις ένα WordPress σε sub-domain ή sub-directory, χωρίς πρώτα να έχεις ενεργοποιήσει το WordPress Multisite δίκτυο, τότε όλα θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή βάση δεδομένων. Αν ωστόσο, κάνεις κάθε εγκατάσταση μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress Multisite σου, τότε όλα θα χρησιμοποιούν την κεντρική βάση δεδομένων.

Κάθε τρόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Προσωπικά επέλεξα τον δεύτερο τρόπο, αλλά αποκλειστικά για δικούς μου προσωπικούς λόγους. Δεν θεωρώ πως κάποιος από τους δύο είναι λάθος, αν και θα καταλάβαινα γιατί θα ήθελε κάποιος να προτιμήσει έναν απ’ τους δύο. Όλα έχουν να κάνουν με το πως θέλεις να λειτουργεί το δίκτυο σου και όλες οι υποσελίδες που θα φτιάξεις.

Για παράδειγμα, ένα WordPress Multisite δίκτυο το οποίο έχει μόνο μια κεντρική βάση δεδομένων, σημαίνει πως αν συμβεί κάτι σε μια ιστοσελίδα ξεχωριστά, θα χρειαστεί είτε να επιλύσεις το πρόβλημα χειροκίνητα, είτε να επαναφέρεις ένα αντίγραφο ασφαλείας, το οποίο ωστόσο θα επαναφέρει τα αρχεία όλων των ιστοσελίδων μαζί, καθώς χρησιμοποιούν την ίδια βάση δεδομένων. Επιπλέον, αν ένα πρόσθετο δεν υποστηρίζει τα WordPress Multisite, η διαδικασία για να το κάνεις να λειτουργήσει μόνο σε μια σελίδα, θα είναι δυσάρεστη εμπειρία, να πω το λιγότερο.

Ένα Multisite δίκτυο όμως που χρησιμοποιεί διαφορετικές βάσεις δεδομένων, σου δίνει την δυνατότητα να επαναφέρεις κάθε σελίδα ξεχωριστά. Σε αυτό το σημείο, θα αναφέρω άφοβα πως δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε να επαναφέρω μόνο μια σελίδα και όχι όλες. Με αυτό τον τρόπο όμως, κάθε ιστοσελίδα περιλαμβάνει επίσης ξέχωρα σφάλματα και προβλήματα, που σημαίνει πως θα πρέπει να τα επιλύεις όλα για κάθε σελίδα ξεχωριστά – αν δηλαδή ποτέ αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα το οποίο τις επηρεάζει όλες.

Στα παρακάτω βήματα θα βρεις την διαδικασία για να δημιουργήσεις πολλαπλές σελίδες, χρησιμοποιώντας την κεντρική βάση δεδομένων. Αν θελήσεις κάθε σελίδα να έχει τη δική της ξέχωρη βάση δεδομένων, τότε θα χρειαστεί “να το πας χειροκίνητα”, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σου πάνω στο Plesk, το cPanel, ή όποιο άλλο περιβάλλον σου παρέχεται από την web hosting εταιρεία που χρησιμοποιείς. Αν χρειαστείς βοήθεια με τα βήματα, απλά ενημέρωσε με για τη πλατφόρμα που χρησιμοποιείς στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Εγκατάσταση WordPress Multisite

Σε αυτό τον οδηγό θα επικεντρωθώ σε όλα τα απαραίτητα βήματα για όσους έχουν ήδη μια εγκατεστημένη και ενεργή ιστοσελίδα πάνω στο WordPress. Εάν δεν έχεις μια ιστοσελίδα, τότε μπορείς να διαβάσεις τον οδηγό “Δημιουργία WordPress Blog: Οδηγός για αρχάριους” και αφότου εγκαταστήσεις το WordPress, μπορείς να προχωρήσεις με τα βήματα που αναγράφονται παρακάτω.

Σημείωση: Είναι άκρως σημαντικό να κρατήσεις πρώτα αντίγραφα ασφαλείας (backups) προτού προχωρήσεις με τα παρακάτω βήματα. Εάν κάτι πάει στραβά, θα έχεις έτσι την δυνατότητα να επαναφέρεις όλες τις αλλαγές που έκανες.

Για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, θα χρειαστεί να έχεις και βασικές γνώσεις πάνω σε κάποιο FTP πρόγραμμα, όπως το Filezilla ή το WinSCP. Μόλις κατεβάσεις και εγκαταστήσεις το FTP πρόγραμμα και συνδεθείς στο server του hosting πακέτου σου, είσαι έτοιμος/η για να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα. Εναλλακτικά, θα πρέπει να έχεις πρόσβαση στο Plesk ή το cPanel λογαριασμό σου, ή το σύστημα που σου παρέχει η hosting εταιρεία.

  1. Άνοιξε το wp-config.php αρχείο

    WordPress Multisite wp-config code

    Άνοιξε το wp-config-php αρχείο μέσω του FTP client και στη συνέχεια πρόσθεσε τον παρακάτω κώδικα ακριβώς μια γραμμή πάνω από εκεί που γράφει /*.

    /* Multisite */
    define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

    Στη συνέχεια, αποθήκευσε τις αλλαγές στο αρχείο, αλλά κράτα το ανοιχτό καθώς θα το χρειαστείς σε ερχόμενο βήμα.

  2. Ενεργοποίησε το WordPress Multisite δίκτυο

    Εγκατάσταση WordPress Multisite

    Κάνε σύνδεση στη κεντρική ιστοσελίδα και από το αριστερό πλαϊνό μενού του WordPress πήγαινε στα Εργαλεία -> Ρύθμιση δικτύου και συμπλήρωσε την ονομασία που θα έχει το δίκτυο σου, καθώς επίσης και το email που θα έχει ο super admin και κάνε κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση“.

  3. Πρόσθεσε τους διαθέσιμους κώδικες για τη σύνδεση του δικτύου

    Εγκατάσταση WordPress Multisite

    Το WordPress θα σου δώσει δύο κώδικες. Ο ένας θα πρέπει να προστεθεί στο wp-config.php (το οποίο υπάρχει υποχρεωτικά σε κάθε WordPress ιστοσελίδα) και στο .htaccess αρχείο (το οποίο αν δεν υπάρχει, μπορείς να το δημιουργήσεις χειροκίνητα). Και οι δύο κώδικες είναι απαραίτητο να υπάρχουν ώστε να μπορέσει το δίκτυο πολλαπλών ιστοσελίδων να λειτουργήσει.

  4. Επικόλλησε τον κώδικα στο wp-config.php αρχείο

    Για να δημιουργήσεις μια καινούργια υποσελίδα στο WordPress Multisite δίκτυο σου ως super admin, πήγαινε από το αριστερό πλαϊνό μενού στην ενότητα

    Κάνε αρχικά αντιγραφή και επικόλληση τον πρώτο κώδικα στο ήδη ανοιγμένο αρχείο που άνοιξες πριν από λίγο (το wp-config.php) και επικόλλησε τον κώδικα ακριβώς από κάτω.

  5. Επικόλλησε τον κώδικα το .htaccess αρχείο

    WordPress Multisite htaccess

    Στη συνέχεια, αντέγραψε τον δεύτερο κώδικα και επικόλλησε το στην αρχή του .htaccess αρχείου σου. Αν το αρχείο δεν υπάρχει, τότε μπορείς να το δημιουργήσεις χειροκίνητα και να προσθέσεις τον κώδικα μέσα.

  6. Προσθήκη νέας WordPress ιστοσελίδας στο Multisite

    Εγκατάσταση WordPress Multisite

    Για να δημιουργήσεις μια καινούργια υποσελίδα στο WordPress Multisite δίκτυο σου ως super admin, πήγαινε από το αριστερό πλαϊνό μενού στην ενότητα “Ιστότοποι” και “Όλοι οι ιστότοποι“. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη νέου“.

  7. Συμπλήρωσε τα στοιχεία της νέας ιστοσελίδας

    Εγκατάσταση WordPress Multisite

    Συμπλήρωσε τη διεύθυνση URL που θα έχει η νέα σου ιστοσελίδα, τον τίτλο που θα έχει, τη γλώσσα στην οποία θα είναι το email του διαχειριστή. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη ιστοτόπου” ώστε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

  8. Είσοδος στη νέα ιστοσελίδα

    Εγκατάσταση WordPress Multisite

    Μόλις η νέα ιστοσελίδα δημιουργηθεί, θα μπορείς απευθείας να εισέλθεις στον Πίνακα Ελέγχου της νέας εγκατάστασης, ή ακόμα και να επεξεργαστείς τις ρυθμίσεις του. Θα μπορείς επίσης να συνδέεσαι με τον ίδιο τρόπο που συνδεόσουν τόσο καιρό στη κεντρική ιστοσελίδα, ή βάζοντας στο τέλος του sub-domain ή sub-directory το παραδοσιακό /wp-admin.

Σημείωση: Αν δημιούργησες προηγούμενος κάποια WordPress ιστοσελίδα, αλλά το δίκτυο δεν την εμφανίζει αυτόματα, τότε απλά βάλε τον σύνδεσμο της και θα την εισάγει αυτόματα, είτε είναι ως sub-domain, είτε ως sub-directory.

Αν θελήσεις να δημιουργήσεις περισσότερες σελίδες, μπορείς να ακολουθήσεις τα ίδια βήματα. Αν αποφασίσεις να διαγράψεις μια ιστοσελίδα, απλά πήγαινε πάλι στην σελίδα “Όλοι οι ιστότοποι“, πήγαινε το βελάκι πάνω στην ιστοσελίδα που θέλεις να διαγράψεις και κάνε κλικ στην επιλογή “Διαγραφή” – ακριβώς όπως θα έκανες και με ένα άρθρο ή μια σελίδα.

Εγκατάσταση WordPress Multisite 8

Διαγράφοντας μια ιστοσελίδα, διαγράφεται οριστικά και το περιεχόμενο της, και ο μόνος τρόπος για την επαναφέρεις μετά είναι μέσω ενός διαθέσιμου backup. Μιας και η κεντρική ιστοσελίδα υπάρχει για να λειτουργεί όλο το δίκτυο, δεν θα σου δίνεται η επιλογή να τη διαγράψεις, οπότε μπορείς άφοβα να διαγράψεις όποια άλλη δεν σου χρειάζεται.

Ρύθμιση και βασική διαχείριση του WordPress Multisite

Υπέροχα, σύνδεσες όλα τα subdomains ή subdirectories, ή δημιούργησες το πρώτο σου sub-directory site, τώρα; Συνέχεια έχει να μάθεις πως να ρυθμίζεις το WordPress Multisite που μόλις δημιούργησες, καθώς επίσης και πως να το διαχειρίζεσαι με ευκολία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως αφότου ενεργοποίησες το WordPress Multisite, η κεντρική ιστοσελίδα σου μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress θα εμφανίζει πλέον μια νέα επιλογή με τίτλο “Οι ιστότοποι μου“. Για να διαχειριστείς μια ιστοσελίδα, μπορείς να την επιλέξεις από το μενού που θα εμφανιστεί. Εναλλακτικά, μπορείς να συνδεθείς ως Super Admin πηγαίνοντας Οι ιστότοποι μου -> Διαχείριση δικτύου -> Πίνακας Ελέγχου.

1. Πως να ρυθμίσεις κάθε ιστοσελίδα ξεχωριστά

Είτε εισάγεις είτε δημιουργήσεις μια καινούργια WordPress σελίδα, θα έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις ορισμένες από τις βασικότερες ρυθμίσεις της. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις ή να κάνεις αλλαγές στον σύνδεσμο, στην ημερομηνία, στους χρήστες, στα θέματα, στα πρόσθετα και σε βασικές πληροφορίες όπως την ονομασία, την περιγραφή, τα σχόλια και κάθε άλλη λειτουργία του WordPress – ξεχωριστά για κάθε sub-domain ή sub-directory site.

2. Πως να εγκαθιστάς θέματα και πρόσθετα

Αν όλα τα WordPress sites που έφτιαξες μέσω του Multisite τρέχουν με την ίδια βάση δεδομένων, τότε δεν θα έχεις την επιλογή να εγκαθιστάς θέματα και πρόσθετα από το κάθε Περιβάλλον Χρήσης ξεχωριστά, αλλά μόνο ως super admin. Αν πάλι δημιούργησες προηγούμενος τα sites, τότε θα μπορείς και να εγκαθιστάς ξεχωριστά τα πρόσθετα και τα θέματα ανά site, αλλά και μέσω του Multisite δικτύου που έφτιαξες προηγούμενος.

Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν όλες οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν την ίδια βάση δεδομένων, θα έχεις την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις για τη κάθε σελίδα ξεχωριστά την δυνατότητα να μπορούν οι διαχειριστές της να εγκαθιστούν πρόσθετα.

3. Σύνδεση του Google Analytics στο WordPress Multisite

Θα υποθέσω πως κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείς και μια υπηρεσία στατιστικών. Είτε είναι το Google Analytics, είτε κάποια εναλλακτική υπηρεσία στατιστικών, με το που δημιουργήσεις το multisite δίκτυο, θα χρειαστεί σιγουρευτείς πως όλες οι ιστοσελίδες θα συλλέγουν σωστά τα στατιστικά.

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν αρκετά, ανάλογα με ποιο τρόπο επιθυμείς να συλλέγεις και να βλέπεις τα στατιστικά των επισκεπτών σου. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις να δημιουργήσεις ξεχωριστές Ιδιότητες για το κάθε sub-domain/sub-directory site, ή ακόμα και τον ίδιο λογαριασμό, διαχωρίζοντας τα στατιστικά μέσω των ιδιοτήτων ή των φίλτρων.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αντιγράψεις τον ίδιο κώδικα στατιστικών του Google Analytics ή της υπηρεσίας στατιστικών που χρησιμοποιείς, και απλά να το επικολλήσεις στο <head> κάθε σελίδας σου. Στο WordPress μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και πρόσθετα όπως το Google Site Kit ώστε να αυτοματοποιήσεις όλη την διαδικασία.

Έχοντας όμως τον ίδιο κώδικα σε κάθε σελίδα, θα λαμβάνεις όλα τα στατιστικά κάθε σελίδας στο ίδιο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εκνευριστικό αν θελήσεις ποτέ να συνεργαστείς με κάποιο brand το οποίο σου ζητήσει ξέχωρα τα στατιστικά μιας σελίδας. Για παράδειγμα, με άλλους διαφημιστές συνεργάζομαι στο κλασικό Inkstory, με άλλους στο Inkstory Tech και με άλλους για το Inkstory Dispatch. Έχοντας την δυνατότητα να παρέχω τα στατιστικά κάθε σελίδας ξεχωριστά, μου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για να καταλαβαίνω τι συμβαίνει με τη κάθε σελίδα, αλλά και για να μπορούν τα συνεργαζόμενα brands να παρακολουθούν αναλυτικά τι συμβαίνει με το περιεχόμενο κάθε blog.

Αν θέλεις κάθε σελίδα να έχει τα δικά της στατιστικά, τότε απλά δημιούργησε μια καινούργια Ιδιότητα μέσα στον υπάρχον λογαριασμό του Google Analytics. Αν θέλεις να βλέπεις τα στατιστικά όλων των σελίδων από την ίδια Ιδιότητα, τότε απλά επικόλλησε το ga.js κώδικα στο <head> κάθε σελίδας που έφτιαξες. Αν θέλεις να τα ξεχωρίσεις, μπορείς να δημιουργήσεις διαφορετικά φίλτρα, παρέχοντας τις απαραίτητες ονομασίες για να τα ξεχωρίζεις. Αν δεν γνωρίζεις πως να εισάγεις το GA στο WordPress, τότε μπορείς να διαβάσεις τον προηγούμενο οδηγό που είχα δημοσιεύσει με τίτλο “Πως να περάσεις το Google Analytics στο WordPress“.

Χρήσιμα πρόσθετα που υποστηρίζουν το WordPress Multisite

Ορισμένα από τα πρόσθετα που χρησιμοποιώ στο Inkstory – ή σε αρκετές ιστοσελίδες πελατών μου – και τρέχουν άψογα σε multisite εγκαταστάσεις:

  1. FlyingPress και FlyingCDN: Για να βελτιστοποιήσεις όλο το site σου με λίγα μόλις κλικ, παρέχοντας πλήρη ταχύτητα και αυξάνοντας το SEO.
  2. Rank Math SEO: Αναμφισβήτητα το καλύτερο πρόσθετο για να βελτιστοποιείς τα άρθρα και τις σελίδες σου για τις μηχανές αναζήτησης.
  3. Yoast SEO: Το γνωστότερο πρόσθετο παγκοσμίως για να βελτιστοποιείς τα άρθρα και τις σελίδες σου για τις μηχανές αναζήτησης.
  4. WPForms: Ένα εξαιρετικό πρόσθετο για να δημιουργείς φόρμες επικοινωνίας για το WordPress site σου, με drag-and-drop λειτουργία.
  5. SeedProd: Απ΄ τα δημοφιλέστερα πρόσθετα για να δημιουργείς “Σύντομα κοντά σας” ή “Υπό κατασκευή” σελίδες.
  6. WP Mail SMTP: Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τα emails του WordPress και ο διακομιστής σου δεν είναι σωστά ρυθμισμένος, τότε μπορείς να επιλύσεις το πρόβλημα με τη χρήση του WP Mail SMTP.
  7. User Switching: Αν κάποιος χρήστης αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο πρόσθετο για να συνδεθείς ως super admin, ελέγχοντας τι προβλήματα υπάρχουν με το λογαριασμό ενός χρήστη.
  8. Antispam Bee: Ένα σύστημα το οποίο καταπολεμάει τα ανεπιθύμητα σχόλια στα άρθρα και τις σελίδες σου.
  9. Jetpack: Το επίσημο πρόσθετο της Automattic που παρέχει μια σουίτα επιλογών, όπως στατιστικά, φόρμες σχολίων, social media sharing κουμπιά κ.α.

Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα πρόσθετα τα οποία λειτουργούν άψογα σε multisite δίκτυα, ενώ όσα δεν υποστηρίζουν τις πολλαπλές ιστοσελίδες, θα λειτουργούν και πάλι, με τη προϋπόθεση πως θα χρειάζεται να τα ενημερώνεις και να τα ρυθμίζεις χειροκίνητα για κάθε σελίδα που δημιουργείς ξεχωριστά.

Σε τι χρησιμεύει το WordPress Multisite;

Το WordPress Multisite είναι χρήσιμο σε ανθρώπους που θέλουν να διατηρούν και να διαχειρίζονται πολλαπλά subdomains ή subdirectories κάτω υπό το ίδιο domain name. Ακόμα, είναι επίσης ιδανικό και για όσους επιθυμούν να δημιουργούν ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά καταστήματα με διαφορετικές γλώσσες, αλλά κάτω υπό το ίδιο domain name.

Τι είναι το WordPress Multisite με απλά λόγια;

Το WordPress Multisite σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι πολλαπλές WordPress εγκαταστάσεις (ιστοσελίδες) μέσα από ένα Περιβάλλον Χρήσης. Όλες οι ιστοσελίδες συνδέονται στο ίδιο δίκτυο και λειτουργούν υπό το ίδιο domain name, αλλά διαχωρίζονται ως subdomains ή subdirectories.

Πως μπορώ να ενεργοποιήσω το WordPress Multisite;

Για να ενεργοποιήσεις το WordPress Multisite θα πρέπει να εισάγεις ένα σύντομο κώδικα στο wp-config.php αρχείο της WordPress ιστοσελίδας σου, να εγκαταστήσεις το Δίκτυο Ιστοσελίδων και στη συνέχεια να συνδέσεις όλα τα subdomains ή τα subdirectories. Θα χρειαστεί επίσης να προσθέσεις στη συνέχεια της εγκατάστασης περισσότερο κώδικα στο wp-config.php, καθώς επίσης και στο .htaccess αρχείο. Μπορείς να ακολουθήσεις τα βήματα που αναφέρονται στο άρθρο παραπάνω ώστε να ενεργοποιήσεις το WordPress Multisite.

Επηρεάζει το WordPress Multisite το SEO;

Ναι. Είτε το χρησιμοποιήσεις για διαφορετικές ιστοσελίδες με διαφορετική θεματολογία, είτε για να παρέχεις ιστοσελίδες σε πολλαπλές γλώσσες ή περιοχές, το SEO του domain name θα επηρεάζεται από κάθε αλλαγή που θα κάνεις σε κάθε ιστοσελίδα. Ως εκ τούτου, απαιτείται μεγάλη προσοχή στη ρύθμιση και τη βελτιστοποίηση που θα κάνεις σε κάθε WordPress εγκατάσταση μεμονωμένα.

Μπορώ να επαναφέρω μόνο μια ιστοσελίδα στο WordPress Multisite;

Αν όλες οι ιστοσελίδες που δημιούργησες χρησιμοποιούν την ίδια κεντρική βάση δεδομένων, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να τις επαναφέρεις όλες μαζί και όχι ξέχωρα. Αν πάλι τις εγκατέστησες με διαφορετικές βάσεις δεδομένων, τότε θα μπορείς να επαναφέρεις τα backups για κάθε σελίδα ξεχωριστά.

Σύνοψη..

Όπως μπορείς να καταλάβεις, το WordPress Multisite έρχεται με αρκετά πλεονεκτήματα για όσους επιθυμούν να διαχειρίζονται ένα δίκτυο πολλαπλών ιστοσελίδων που βρίσκονται και λειτουργούν όλες υπό το ίδιο domain name. Παρόλα αυτά, απαιτεί να επενδύσεις λίγη ώρα για να το στήσεις, ενώ θα πρέπει να σκεφτείς επίσης και το hosting, το οποίο αν δεν σηκώνει το WordPress Multisite, μια αναβάθμιση σε μεγαλύτερο πακέτο ή σε έναν VPS ή Dedicated Server είναι η μοναδική επιλογή.

Εσύ γνώριζες τι είναι το WordPress Multisite; Αν το χρησιμοποιείς ήδη, πως είναι η εμπειρία σου μέχρι στιγμής; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Περιεχόμενο

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;