Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

Τι είναι το Jetpack και αξίζει να το χρησιμοποιείς στο WordPress;

Share

Το Jetpack είναι ένα από τα δημοφιλέστερα plugins για το WordPress και έχει δημιουργηθεί από την Aumattic, την εταιρεία που έφτιαξε την blogging πλατφόρμα. Παρόλο όμως που είναι τόσο γνωστό, αξίζει να το χρησιμοποιείς; Και να όχι, τι προβλήματα μπορεί να εμφανίσει;

Κάθε φορά που αναλαμβάνω έναν καινούργιο πελάτη, υπάρχει 50-50% πιθανότητα να χρησιμοποιεί το Jetpack plugin στο WordPress blog του. Το πρώτο πράγμα που ρωτάω κάθε φορά είναι: “Το χρειάζεσαι το plugin;” Και αν η απάντηση είναι “Όχι,” τότε το αφαιρώ κατευθείαν.

Ένα από τα οφέλη του να χρησιμοποιείς το WordPress είναι η δυνατότητα που σου δίνεται για να το επεκτείνεις όσο θέλεις και να το εμπλουτίσεις με εργαλεία και χαρακτηριστικά. Αν και το Jetpack σου παρέχει μια γκάμα από βασικά εργαλεία που οι περισσότεροι bloggers χρησιμοποιούν, έχει αρκετά αρνητικά τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεις, και όλα έχουν βρεθεί μετά από εκατοντάδες δοκιμές που έχω κάνει και εγώ αλλά και χιλιάδες άλλοι bloggers.

Τα χαρακτηριστικά και οι επιλογές που παρέχει το Jetpack

Τα χαρακτηριστικά και οι επιλογές που παρέχει το Jetpack

Το Jetpack σου δίνει την δυνατότητα να ενεργοποιείς η να απενεργοποιείς ένα σωρό μικρό-εργαλεία του (αλλιώς γνωστά και ως modules). Τα καλά νέα είναι πως όσα πιο λίγα έχεις ενεργοποιημένα, τόσο πιο ελαφρύ είναι και το plugin. Αυτό σημαίνει πως όταν απενεργοποιείς ένα από τα modules του Jetpack, ο κώδικας του εξαφανίζεται και δε βαραίνει τη σελίδα σου αλλά ούτε προσθέτει HTTP requests.

Όλα τα modules που παρέχει αυτή την στιγμή του Jetpack:

1. Ασφάλεια

  • Backups και security scanning: Προστασία από το χάσιμο δεδομένων, από malware και μολυσμένες επιθέσεις.
  • Downtime monitoring: Ειδοποίηση κάθε φορά που το blog πέφτει.
  • Auto-update plugins: Αυτόματη ενημέρωση όλων των plugins που έχεις εγκατεστημένα.
  • Brute force attack protection: Η brute force προστασία θα αποτρέψει κακόβουλα bots και hackers απ’ το να προσπαθήσουν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα σου δοκιμάζοντας κοινά usernames και κωδικούς πρόσβασης.
  • WordPress.com login: Προσθέτει μια έξτρα ασφάλεια στην ιστοσελίδα ενεργοποιώντας την σελίδα σύνδεσης του WordPress.com με ασφαλή αυθεντικοποίηση.

2. Ταχύτητα και Απόδοση

  • Performance & speed: Γρηγορότερο φόρτωμα σελίδων χάρη στην βελτιστοποίηση των εικόνων και των στατικών αρχείων (CSS και JavaScript) από το Παγκόσμιο Δίκτυο με τους servers της εταιρείας. Αλλιώς γνωστό και ως Photon CDN.
  • Lazy Load: Προσθέτει το χαρακτηριστικό lazy load στις φωτογραφίες ώστε να φορτώνουν μόνο όταν ο χρήστης σκρολάρει προς αυτές.

3. Γραφή

  • Media: Σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργείς carousel και slideshows φωτογραφιών στα άρθρα και τις σελίδες σου. Είναι επίσης mobile-friendly και ενθαρρύνει τους αναγνώστες σου για να αλληλεπιδράσουν στις φωτογραφίες σου.
  • Composing: Σου επιτρέπει να ενεργοποιήσεις μια γκάμα επιλογών, όπως η δυνατότητα να δημιουργείς διπλότυπα άρθρα και σελίδες, να γράφεις άρθρα ή σελίδα σε Markdown σύνταξη κ.α.
  • Custom content types: Σου επιτρέπει να δημιουργείς testimonials και portfolio σελίδες.
  • Theme enhancements: Εμφάνιση παρόμοιων άρθρων στο τέλος κάθε άρθρου.
  • Widgets: Σου δίνει νέα widgets για εγγραφή στο newsletter και για το Twitter, ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις σε ποια άρθρα και σελίδες θα εμφανίζονται.
  • Post by email: Δημοσίευση άρθρων στο WordPress απευθείας μέσα από το email σου.
  • WordPress.com toolbar: Αντικαθιστά τη μαύρη μπάρα που βλέπεις τώρα πάνω όταν είσαι συνδεδεμένος στο WordPress με αυτή του WordPress.com. Η συγκεκριμένη μπάρα που αντικαθιστά θα εμφανίζεται και στους αναγνώστες.

4. Sharing

  • Publicize connections: Σου επιτρέπει να δημοσιεύεις αυτόματα όλα τα νέα σου άρθρα στα αγαπημένα σου κοινωνικά δίκτυα.
  • Sharing buttons: Προσθήκη sharing κουμπιών στα άρθρα ώστε οι αναγνώστες να δημοσιεύουν το περιεχόμενο σου σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.
  • Like buttons: Προσθέτει το like κουμπί του WordPress.com.

5. Discussion

  • Comments: Αντικαθιστά την φόρμα σχολίων με αυτή του WordPress.com, επιτρέποντας στους αναγνώστες σου να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας τον WordPress.com, τον Facebook, τον Twitter ή τον Google λογαριασμό τους. Σου επιτρέπει να ενεργοποιήσεις επίσης τα business cards στις φωτογραφίες των σχολίων, καθώς επίσης και τα likes στα σχόλια.
  • Συνδρομές: Επιτρέπει στους σχολιαστές να εγγραφούν στο newsletter του blog ή να ενημερώνονται κάθε φορά που υπάρχει απάντηση στα σχόλια τους.

6. Traffic

  • Related posts: Εμφάνιση παρόμοιων άρθρων στο τέλος όλων των άρθρων σου.
  • Site stats: Επέτρεψε μόνο συγκεκριμένους χρήστες να βλέπουν τα στατιστικά του blog σου μέσω του Jetpack, ή μόνο οι διαχειριστές.
  • WP.me Shortlinks: Δημιουργία μικρότερων συνδέσμων για πιο εύκολο δημοσίευμα στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Sitemaps: Αυτόματη δημιουργία sitemaps (δεν συνιστάται αν έχεις ενεργοποιημένο κάποιο άλλο παρόμοιο plugin ή κάποιο SEO plugin που έχει την ίδια δυνατότητα).
  • Site verification: Επιβεβαίωσε την ιστοσελίδα σου στην Google, στην Bing, στο Pinterest και στην Yandex (πολλά SEO plugins παρέχουν επίσης την ίδια δυνατότητα).

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες και modules που παρέχει το Jetpack, αλλά θα χρειαστεί να γίνεις συνδρομητής στην υπηρεσία για να μπορέσεις να τα χρησιμοποιείς. Τα παραπάνω modules που ανέφερα είναι όλα διαθέσιμα στην δωρεάν έκδοση του plugin.

Jetpack: Θετικά και Αρνητικά

Τώρα που γνωρίζεις όλες τις δυνατότητες και τα modules που παρέχει το Jetpack, ήρθε η στιγμή να δούμε για το αν αξίζει να χρησιμοποιείς το plugin ή όχι.

Προτού προχωρήσω, μια σύντομη σημείωση: Όπως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζεται, το Inkstory δεν ανεβάζει ποτέ παραπλανητικά reviews. Αυτό σημαίνει πως κάθε review που γράφω είναι απόλυτα ειλικρινέστατο, είτε αυτό είναι αρνητικό, είτε θετικό.

Είναι τεράστιο, αλλά όχι μοναδικό

Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά και τα modules που παρέχει το Jetpack τα περιλαμβάνουν ήδη τα περισσότερα επαγγελματικά themes και άλλα plugins που μπορεί να χρησιμοποιείς ήδη. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεσαι τα sitemaps και την σύνδεση στην Google και την Bing όταν έχεις plugins όπως το Yoast SEO, καθώς σου τα παρέχει ήδη. Τα παρόμοια άρθρα που προσθέτεις στο τέλος των άρθρων σου είναι επίσης ανούσια καθώς τα περισσότερα themes έχουν ήδη αυτή την επιλογή ενσωματωμένη, εκτός αν χρησιμοποιείς δωρεάν theme και όχι premium.

Με περισσότερα από 30 modules για να ενεργοποιήσεις, σκέψου παράλληλα και την ταχύτητα του blog σου. Η ταχύτητα παίζει πλέον (επίσημα) μεγάλο ρόλο στο SEO ranking του blog σου, που σημαίνει πως όσο πιο αργό είναι, τόσο πιο χαμηλά θα εμφανίζονται τα άρθρα σου στα αποτελέσματα αναζήτησης και τόσο πιο μικρό θα είναι το engagement των αναγνωστών σου.

Αρκετοί bloggers έχουν αναφέρει επίσης πως το Jetpack είναι ένα bloated plugin, που σημαίνει πως περιλαμβάνει πολλές άχρηστες λειτουργίες, γεμάτο από κώδικα που στην πραγματικότητα κανείς δεν χρειάζεται.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν αναφέρουν πως το Jetpack έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς τα modules που δεν χρειάζεσαι, με αποτέλεσμα τα απενεργοποιημένα modules να μην επηρεάζουν την ταχύτητα του blog σου.

Αν όμως χρησιμοποιείς μόλις 2-3 συγκεκριμένα modules και όλα τα υπόλοιπα τα έχεις απενεργοποιημένα, τότε δεν υπάρχει καν λόγος για να χρησιμοποιείς το Jetpack, καθώς μπορείς όλα τα χαρακτηριστικά του να τα προσθέσεις και με άλλους τρόπους.

Το Jetpack Photon δεν είναι το CDN που θέλεις να χρησιμοποιείς

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια δωρεάν CDN υπηρεσία για να αυξήσεις σημαντικά την ταχύτητα του blog σου, τότε σου προτείνω να πας στην CloudFlare. Αν θέλεις μια οικονομική premium CDN υπηρεσία, τότε σου προτείνω το BunnyCDN (αυτό χρησιμοποιώ και εγώ στο Inkstory). Παρόλα αυτά, δεν σου προτείνω για κανένα λόγο το Jetpack Photon, το οποίο έχει αποδειχθεί εκατοντάδες φορές πως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αρχικά, αρκετοί χρήστες έχουν αναφέρει πως το Photon module, ενώ τους αυξάνει την ταχύτητα στην φόρτωση των εικόνων επειδή της παρέχει μέσω CDN, επηρεάζει αρνητικά τα SEO rankings στις μηχανές αναζήτησης. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι αυτό το πρόβλημα, αλλά ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ώστε να ξανά σκεφτείς την χρήση της CDN υπηρεσίας, ακόμα και αν είναι εντελώς δωρεάν. Κάποιοι χρήστες μάλιστα ανέφεραν πως η επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης στα blogs τους έπεσε έως και 50%.

Άλλοι χρήστες πάλι, όπως ο web designer Robin Cornett, εστιάζει στο γεγονός πως όσες φωτογραφίες ανεβάζεις όσο χρησιμοποιείς το Photon αποθηκεύονται αυτόματα και για πάντα στο WordPress.com, ακόμα και αν απενεργοποιείς το module. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στο SEO προφανώς, αλλά στην ιδιωτικότητα των χρηστών.

Κάποια από τα modules επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα του blog σου

Όσα πιο λίγα plugins χρησιμοποιείς στο WordPress, τόσο πιο γρήγορο θα είναι το blog σου. Αυτό είναι νόμος. Όταν όμως χρησιμοποιείς plugins όπως το Jetpack, το οποίο περιλαμβάνει τόσες πολλές επιλογές μέσα, είναι υπόθεση μερικών δευτερολέπτων για να αυξήσεις το φόρτωμα των σελίδων σου έως και 8 με 10 δευτερόλεπτα παραπάνω.

Για παράδειγμα, ο CSS Editor που παρέχει το Jetpack λειτουργεί ως εξής: Αποθηκεύει τον CSS κώδικα στην βάση δεδομένων του server σου ως custom post type. Στη συνέχεια, πρέπει να ζητήσει από τη βάση δεδομένων να ανακτήσει τον CSS κώδικα κάθε φορά που φορτώνεται μια σελίδα. Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος φόρτωσης των σελίδων σου αυξάνεται σημαντικά – και όχι προς το θετικό.

Μπορείς να βρεις και καλύτερα στατιστικά από αυτά του Jetpack

Αρκετοί πελάτες μου έχουν αναφέρει πολλές φορές πως ο κύριος λόγος που χρησιμοποιούν το Jetpack είναι χάρη στα στατιστικά που παρέχει. Αναφέρουν επίσης πως τα στατιστικά του είναι εύκολα για να τα καταλάβει ακόμα και ένας αρχάριος, οπότε μένουν με αυτά, προτιμώντας περισσότερο τα στατιστικά από την ταχύτητα και το SEO.

Τα στατιστικά του Jetpack δεν είναι τα καλύτερα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Για την ακρίβεια, έχουν υπάρξει αρκετές φορές που είδα λάθη στα στατιστικά. Αλλά δεν είναι ούτε και άσχημα, καθώς μέχρι στιγμής θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα. Παρόλα αυτά, σίγουρα δεν είναι τα πιο αξιόπιστα και σίγουρα δεν είναι τα καλύτερα.

Θεωρώ πως υπάρχουν δύο τρόποι για να παρακολουθείς τα στατιστικά του blog σου και να είσαι πάντα σίγουρος πως λειτουργούν σωστά και είναι αξιόπιστα. Ο πρώτος τρόπος είναι με τη χρήση των Google Analytics, καθώς αναφερόμαστε για την γνωστότερη υπηρεσία στατιστικών στον κόσμο. Αν όμως δεν είσαι λάτρης της Google και εστιάζεις στην ιδιωτικότητα σου, τότε μπορείς να χρησιμοποιείς τα Slimstat Analytics, τα οποία είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη εναλλακτική.

Σύνοψη: Αξίζει να χρησιμοποιείς το Jetpack;

Η σύντομη απάντηση μου: Όχι.

Θεωρώ πως το Jetpack προσθέτει υπερβολικά πολύ κώδικα και HTTP requests σε κάθε blog, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ταχύτητα κάθε ιστοσελίδας που το έχει εγκατεστημένο και ενεργοποιημένο, ακόμα και αν χρησιμοποιεί μόλις μερικά modules. Το Photon CDN δεν κάνει τρομερή διαφορά και όπως προανέφερα υπάρχουν εναλλακτικές CDN υπηρεσίες που κάνουν αναμφισβήτητα καλύτερη δουλειά.

Αν χρησιμοποιείς το Jetpack επειδή το theme που έχεις δεν περιλαμβάνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά ενσωματωμένα, τότε θα σου πρότεινα να επενδύσεις λίγα χρήματα και να αγοράσεις ένα καλύτερο theme από το ThemeForest ή το Creative Market. Αν θέλεις να δημοσιεύεις αυτόματα τα άρθρα σου στα κοινωνικά δίκτυα, τότε είτε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Buffer, το οποίο είναι ένα εξωτερικό εργαλείο που δεν θα βαρύνει το blog σου, είτε το Blog2Social: Social Media Auto Post & Scheduler plugin στο WordPress.

Εσύ χρησιμοποιείς το Jetpack στο blog σου; Ήξερες ότι μπορεί να σου ρίξει την ταχύτητα και το SEO ranking; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://techwiseinsider.com
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του TechWise Insider και του Norpan Gaming, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;