Όσο το προσωπικό σου blog ή η ιστοσελίδα της επιχείρισης σου μεγαλώνει, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με το hosting πακέτο σου. Αλλά πως θα καταλάβεις ότι ήρθε η στιγμή να αναβαθμίσεις το πακέτο σου από shared hosting σε VPS ή dedicated hosting;
Προτού πάρεις μια απόφαση, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι ακριβώς είναι το VPS και το Dedicated hosting, πως λειτουργούν και πως να επιλέξεις το κατάλληλο για την ιστοσελίδα ή το blog σου.
Τα περισσότερα blogs και οι μικρές ιστοσελίδες επιχειρήσεων τρέχουν σε shared hosting πακέτα. Ενώ τα shared hosting πακέτα είναι πολύ πιο φθηνά από τα VPS και Dedicated hosting και αποτελούν ιδανική λύση για να κάνει κάποιος μια καλή αρχή, έχουν έλλειψη δυνατοτήτων και έχουν μια αρχή και ένα τέλος στη κίνηση του κάθε blog.
Αναρωτήσου μια περίπτωση όπου ένα άρθρο σου πάει viral. Μπορεί το shared hosting πακέτο σου να κρατήσει εκατοντάδες επισκέπτες online χωρίς να πέσει; Μπορεί να παρέχει μια άλφα ταχύτητα ώστε οι αναγνώστες σου να περιηγούνται χωρίς καθυστερήσεις;
Ένα shared hosting πακέτο μπορεί να κρατήσει συγκεκριμένους online επισκέπτες και να δεχτεί συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών.
Τι επιλογές έχω;
Μετά τα shared hosting πακέτα, η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι οι VPS servers. Έναν VPS server μπορείς να τον αναβαθμίζεις καθώς η κίνηση του blog σου μεγαλώνει, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρεσαι συνεχώς από το ένα shared hosting πακέτο στο άλλο.
Σου παρέχεται επίσης επαγγελματική διαχείριση, όπως το Plesk Panel ή το cPanel για να κάνεις backups, να βλέπεις στατιστικά από την χωρητικότητα και την κίνηση του server σου και πάει λέγοντας. Με άλλα λόγια, έχεις τον απόλυτο έλεγχο.
VPS Hosting
Τα αρχικά γράμματα του VPS σημαίνουν Virtual Private Server (αλλιώς γνωστά και ως virtual dedicated server hosting). Ένας VPS κατανέμεται σε πολλαπλούς διακομιστές (multiple servers), καθένας από τους οποίους μπορεί να επανεκκινηθεί ανεξάρτητα.
Οι virtual dedicated servers είναι ουσιαστικά μια μεσαία βαθμίδα μεταξύ των shared hosting και των dedicated hosting πακέτων, καθώς οι χρήστες δεν έχουν την υποχρέωση να μοιράζονται τον ίδιο χώρο του server με άλλους πελάτες (όπως γίνεται με τα shared hosting πακέτα).
Οι χρήστες ενός VPS hosting πακέτου μπορούν να διαχειρίζονται τον δικό τους χώρο στον server, επιλέγοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και διαχειρίζοντας τον όπως αυτοί επιθυμούν.
Dedicated Server Hosting
Το Dedicated hosting είναι πιθανόν το άλφα και το ωμέγα των μεγάλων ιστοσελίδων. Με ένα dedicated hosting, μπορείς να «απελευθερώσεις» έναν ολόκληρο server αποκλειστικά για την ιστοσελίδα σου, χωρίς να έχεις την υποχρέωση να το μοιραστείς με άλλους πελάτες.
Σε γενικές γραμμές, το dedicated hosting είναι η καταλληλότερη επιλογή για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, τα blogs με εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις και τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα. Με ένα dedicated hosting πακέτο μπορείς να διαχειρίζεσαι τον server σου με όποιον τρόπο επιθυμείς, αρκεί να γνωρίζεις πως εμπλέκεσαι σε κάτι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα hosting πακέτα.
Γιατί είναι τόσο υψηλές οι τιμές των VPS servers;
Είναι απόλυτα λογικό αν οι τιμές των VPS servers σου φαίνονται υψηλοί, γιατί είναι. Είναι επίσης απόλυτα λογικό αν το blog σου δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να φτάσει στο σημείο όπου βγάζει τα μηνιαία έξοδα του server. Συχνά, μπαίνεις σε έναν VPS server γιατί το blog σου ξεκίνησε να έχει “μεγάλη” κίνηση, που σημαίνει ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο. Άρα, μπαίνεις σε ένα φθηνό VPS server και επενδύεις σε αυτό από την τσέπη σου έως ότου ξεκινήσει να τα βγάζει το blog σου.
Αν ψάχνεις αξιόπιστους και οικονομικούς VPS servers, στείλε μου ένα email και ευχαρίστως να σε κατατοπίσω. Γενικότερα στην Ελλάδα οι τιμές τσιμπάνε, αλλά μην σε ανησυχεί, μετά από αρκετά χρόνια αναζήτησης και προβλημάτων, τελικά κατάφερα να βρω την κατάλληλη λύση.
Όποιο πακέτο κι αν επιλέξεις, είναι πολύ σημαντικό να είσαι κατάλληλα ενημερωμένος γι ‘αυτό. Αν το blog σου είναι στημένο σε shared hosting πακέτο και ξεκίνησες να βλέπεις καθυστέρηση στην ταχύτητα, τότε θα χρειαστεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:
- Κάνε σύνδεση στη διαχείριση του πακέτου σου (Plesk Panel ή cPanel)
- Δες από τα στατιστικά στο πόσο έχει φτάσει το bandwidth
- Αν έφτασε στο όριο, ετοιμάσου για μεταφορά σε VPS server
Το να ψάξεις να βρεις ένα καλύτερο shared hosting πακέτο μόνο το χρόνο σου θα χάσεις. Κάποια στιγμή, θέλοντας και μη, αναγκαστικά θα χρειαστεί να μεταφερθείς σε έναν VPS server και στη συνέχεια σε έναν dedicated server. Τα ‘χουν αυτά οι επαγγελματικές πλατφόρμες. Αλλά αν προσθέσεις τις διαφημίσεις σου στα σωστά σημεία και επωφεληθείς από τη χρήση περισσότερων εταιρειών, το blog σου θα ξεκινήσει να βγάζει πολλά περισσότερα απ ‘τα μηνιαία έξοδα του.
Εσύ σε τι πακέτο βρίσκεται αυτή την στιγμή; Σκέφτεσαι να μεταφερθείς σε VPS server; Και αν, γιατί; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Το Inkstory σε τι server βρίσκεται και είναι τόσο γρήγορο;
Καλησπέρα @disqus_s9u6howZR4:disqus και καλώς ήρθες στο Inkstory! Το blog βρίσκεστε σε σχετικά μεγάλο VPS server. Για την ακρίβεια έχω δύο VPS servers, τον έναν για το Inkstory και τον άλλο για αναγνώστες του Inkstory που ψάχνουν κάτι οικονομικό και γρήγορο και τους περνάω εκεί.
Κατάλαβα. Μπράβο πάντως, είναι πολύ γρήγορο.
Αν χρησιμοποιείς πολλά plugins ή cloudflare όμως, ξέρεις αν θα επηρεάσει την ταχύτητα σε όσο καλό server και αν είσαι;
Το CloudFlare και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες όπως αυτό σίγουρα θα αυξήσουν την ταχύτητα της ιστοσελίδας πάρα πολύ. Αλλά με τη χρήση τέτοιων υπηρεσιών, αλλαγές που γίνονται στην σελίδα αργούν να εμφανιστούν (όπως επεξεργασία του στυλ του theme, ανανέωση/δημοσίευση άρθρων και πάει λέγοντας).
Ο αριθμός των plugins σίγουρα παίζει ρόλο. Όσα πιο πολλά έχεις τόσο περισσότερο καθυστερεί η σελίδα. Αλλά τα περισσότερα plugins επηρεάζουν περισσότερο την ταχύτητα της διαχείρισης του WordPress και όχι αυτή της ιστοσελίδας. Οπότε αν έχεις καλό server, τότε δεν θα έχεις και κανένα πρόβλημα με τα plugins.
Για παράδειγμα, ο server μου έχει πάνω 6 ιστοσελίδες. Κάθε μια από αυτές βρίσκεται σε WordPress και έχει τουλάχιστον 20 εγκατεστημένα plugins και πιάνει η κάθε μια πάνω από 2.000 μοναδικούς επισκέπτες. Παρόλα αυτά, ο server είναι σαν να μην κρατάει ούτε μια 🙂
Και ήρθε η ώρα, και το κάναμε, και σ’ ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ για όλες τις ποληροφορίες! Keep up the good work!
Εγώ σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας! 🙂