Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Automattic: Η εταιρεία πίσω από το WordPress

Share

Αν δεν την γνώριζες ήδη, η Automattic είναι η εταιρεία πίσω απ’ το WordPress, το WooCommerce, το JetPack, το SimpleNote, το Tumblr, το Gravatar, το MailPoet και αρκετών άλλων εργαλείων και υπηρεσιών.

Ήθελα αρκετό καιρό τώρα να γράψω ένα σύντομο άρθρο για την Automattic και τη δουλειά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια στο κόσμο του blogging. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε τους μεγάλους κολοσσούς όπως την Google, την Microsoft, την Yahoo!, μεταξύ αρκετών άλλων, αλλά λίγοι για την εταιρεία που τροφοδοτεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των ιστοσελίδων σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

Αν είσαι προγραμματιστής ή μέλος της open source κοινότητας, τότε γνωρίζεις ήδη την Automattic και την καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια με όλα τα projects που έχει δημιουργήσει. Αν είσαι ένας/μια blogger, vlogger ή ακόμα και podcaster που δεν έχει ξανά ακούσει την συγκεκριμένη ονομασία, τότε οφείλω να ομολογήσω πως η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η Microsoft των λειτουργικών συστημάτων και η Google των μηχανών αναζήτησης, αλλά για τον κόσμο του blogging.

Θα διατηρήσω το συγκεκριμένο άρθρο σύντομο, αναφέροντας λίγα λόγια την εταιρεία και μερικές από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες που διατηρεί και αναπτύσσει αυτή την στιγμή. Αρκετές από αυτές τις υπηρεσίες και τα εργαλεία ίσως τα έχεις χρησιμοποιήσει ήδη, αλλά χωρίς να γνωρίζεις πως ανήκουν στην ίδια εταιρεία που κατασκεύασε και το WordPress.

Ποια είναι η Automattic;

Η Automattic είναι η εταιρεία πίσω από μερικά από τα μεγαλύτερα projects που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, συμπεριλαμβανομένων των WordPress, WooCommerce, Jetpack, Simplenote, Longreads, VaultPress, Akismet, Gravatar, Crowdsignal, Cloudup, Tumblr, Day One, Pocket Casts και άλλων. Αν και δεν ήταν όλα ιδέες της εταιρείας, καθώς κάποια εξαγοράστηκαν, η συνεχής διατήρηση και ανάπτυξη τους συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει.

Πιστεύουμε στον Ανοιχτό Κώδικα και η συντριπτική πλειονότητα της δουλειάς μας είναι διαθέσιμη υπό την Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU (GPL).

Automattic

Με περισσότερους από 1,800 εργαζόμενος σε 94 χώρες και 118 διαφορετικές γλώσσες, η εταιρεία είναι αφοσιωμένη στην ποικιλομορφία και την ισότητα, έχοντας τον ίδιο κοινό στόχο: “Όποιος έχει μια ιστορία να διηγηθεί, να μπορεί είτε να την μοιραστεί, είτε να την πουλήσει, ανεξάρτητα από το εισόδημα, το φύλο, την πολιτική, την γλώσσα και η την περιοχή στην οποία ζει.

Τα βασικά που διατηρεί και αναπτύσσει η Automattic

Οι πιθανότητες του να έχεις χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μερικές από τις υπηρεσίες και τα εργαλεία της Automattc είναι μεγάλες. Μερικές απ’ τις γνωστότερες υπηρεσίες και μερικά απ’ τα πιο σημαντικά online εργαλεία παγκοσμίως που ανήκουν στην εταιρεία και συνεχίζει να τα διατηρεί και να τα αναπτύσσει είναι τα παρακάτω:

1. WordPress.com & WordPress.org

Ως γνωστών, το WordPress είναι η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη CMS πλατφόρμα παγκοσμίως, η οποία τροφοδοτεί αυτή την στιγμή το 43.1% όλων των ιστοσελίδων παγκοσμίως. Μερικές απ’ τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες παγκοσμίως τρέχουν πάνω στην συγκεκριμένη πλατφόρμα – και για όλους τους καλούς λόγους.

2. Tumblr

Το Tumblr είναι αναμφισβήτητα η πιο “underground” micro-blogging πλατφόρμα, καθώς επίσης και το αγαπημένο κοινωνικό δίκτυο της Taylor Swift (με το δεύτερο να μην έχει καμία σχέση). Πίσω στο 2019, η Automattic εξαγόρασε το Tumblr από την Verizon για λιγότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια και από τότε διατηρεί και αναπτύσσει την πλατφόρμα. Αν και υπάρχουν αρκετά πλάνα για το σύντομο μέλλον, η συζήτηση του Matt Mullenweg για την Automattic, το Tumblr και την open source κοινότητα σε ένα από τα podcast επεισόδια του The Verge είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις.

3. Day One

Οι σκέψεις σου γίνονται γράμματα. Γράμματα τα οποία κρατάς ιδιωτικά και κρυφά απ’ όλους, μέσα σε μια εφαρμογή, ιδανική για όσους λατρεύουν να κρατάνε ημερολόγιο. Το Day One είναι αναμφισβήτητα μια απ’ τις καλύτερες εφαρμογές για iOS και macOS για όσους θέλουν να διατηρούν το δικό τους προσωπικό journal.

4. Simplenote

Κράτα τις σημειώσεις σου και δημιούργησε όσες λίστες επιθυμείς μέσα από ένα άκρως μινιμαλιστικό περιβάλλον χρήσης, ιδανικό για όσους αποφεύγουν τα περίπλοκα εργαλεία. Όλες οι σημειώσεις και οι λίστες σου θα συγχρονίζονται επίσης αυτόματα και θα είναι διαθέσιμες στιγμιαία σε κάθε υπολογιστή ή συσκευή που χρησιμοποιείς μέσω του Simplenote λογαριασμού σου. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας, καθώς επίσης και για Windows, macOS, Linux, Android και iOS.

5. WooCommerce

Θέλεις να πουλάς online; Τότε το WooCommerce θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις και να ξεκινήσεις το πρώτο σου ηλεκτρονικό κατάστημα πιο γρήγορα από ποτέ άλλοτε, με όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες που θα χρειαστείς – αναφέρθηκα επίσης πως παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους; Φυσικά, θα χρειαστεί πρώτα να εγκαταστήσεις το WordPress, οπότε έλεγξε τον βήμα προς βήμα οδηγό μας για την δημιουργία blog.

6. Jetpack

Τι είναι το Jetpack και αξίζει να το χρησιμοποιείς στο WordPress;

Ένα από τα γνωστότερα online εργαλεία παγκοσμίως για bloggers. Το Jetpack σου παρέχει αναλυτικά στατιστικά για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σου, σε βοηθάει να αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress blog σου (ή μήπως όχι;) και σου δίνει πρόσβαση σε μερικά ιδιαίτερα χρήσιμα ενσωματωμένα εργαλεία του, όπως τη δυνατότητα να αλλάξεις τη φόρμα σχολίων, να ενημερώνεσαι κάθε φορά που πέφτει η ιστοσελίδα σου, να αποτρέπεις brute force επιθέσεις, μεταξύ άλλων.

Διάβασε επίσης:

7. Pocket Casts

Δημιουργήθηκε από podcasters για podcasters. Το Pocket Casts είναι μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες podcasting υπηρεσίες παγκοσμίως με εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα κανάλια και επεισόδια για να ακούς ασταμάτητα απ’ το πρωί έως το βράδυ. Ακολούθησε το The Blogging Dispatch στο Pocket Casts.

8. Akismet

Σιχαίνεσαι το spam; Όλοι μας! Το Akismet είναι ένα freemium πρόσθετο το οποίο καταπολεμάει τα ανεπιθύμητα σχόλια και διατηρεί το WordPress blog σου καθαρό. Παρόλα αυτά, αν προβάλλεις διαφημίσεις ή βγάζεις χρήματα με τον οποιονδήποτε τρόπο από το blog σου, τότε θα χρειαστεί να αποκτήσεις την premium έκδοση του plugin.

9. Long Reads

Διαβάζω το Long Reads αρκετά χρόνια τώρα και ένα από τα κυριότερα πράγματα που δεν γνώριζα ήταν πως άνηκε στην Automattic. Το Long Reads είναι με διαφορά μια από τις πιο αγαπημένες μου ιστοσελίδες και το περιεχόμενο που περιλαμβάνει αμφιβάλλω αν το βρεις πουθενά αλλού στο διαδίκτυο. Αν σου αρέσουν τα μεγάλα άρθρα και οι μοναδικές ιστορίες, τότε είναι μια εξαιρετική στάση.

10. Gravatar

Έχεις παρατηρήσει στα σχόλια των ιστοσελίδων πως κάποιοι άνθρωποι έχουν τη δική τους φωτογραφία ενώ άλλοι όχι, ακόμα και όταν η ιστοσελίδα δεν σου δίνει την δυνατότητα να ανεβάσεις τη δική σου φωτογραφία; Αυτοί οι χρήστες χρησιμοποιούν το Gravatar (ή τουλάχιστον, δημιούργησαν απλά έναν λογαριασμό εκεί). Κάνε εγγραφή, συμπλήρωσε τις βασικές πληροφορίες που ζητάει η υπηρεσία, ανέβασε μια φωτογραφία και αυτή αυτόματα θα εμφανίζεται σε κάθε ιστοσελίδα που σχολιάζεις.

Η εταιρεία διατηρεί και αναπτύσσει επίσης το Happy Tools, ένα online σύστημα οργάνωσης για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με μικρές ή μεγάλες ομάδες ανθρώπων, καθώς επίσης και το WP VIP, μια CMS πλατφόρμα που χρησιμοποιεί το Facebook, το Salesforce, το Slack και αρκετές ακόμα εταιρείες.

Οι μεγάλες εξαγορές της εταιρείας

Αν λατρεύεις να διαβάζεις τις ημερομηνίες (όπως και εγώ), τότε οι μερικές απ’ τις μεγαλύτερες εξαγορές που έκανε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια ήταν οι παρακάτω:

  • Στις 18 Οκτωβρίου του 2007, η Automattic απέκτησε το Gravatar.
  • Στις 4 Απριλίου του 2014, η Automattic απέκτησε το Longreads.
  • Στις 21 Ιουνίου του 2018, η Automattic απέκτησε το Atavist και το περιοδικό του.
  • Στις 12 Αυγούστου του 2019, η Automattic απέκτησε το Tumblr.
  • Στις 16 Αυγούστου του 2019, η Automattic απέκτησε το Zero BS CRM το οποίο ονόμασε Jetpack CRM ένα χρόνο αργότερα.
  • Στις 14 Ιουνίου του 2021, η Automattic απέκτησε την εφαρμογή Day One.
  • Στις 16 Ιουλίου του 2021, η Automattic απέκτησε την podcast εφαρμογή Pocket Casts.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;