Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Newsletter υπηρεσίες για την email marketing στρατηγική σου

Share

Μιας και το email marketing παραμένει ένας αποτελεσματικός και ισχυρός τρόπος προώθησης, υπάρχουν αρκετές newsletter υπηρεσίες που υπόσχονται να σου παρέχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη της λίστας σου. Αλλά ποιες είναι οι καλύτερες και τι πακέτα παρέχουν;

Τους τελευταίους μήνες αποφάσισα να αντικαταστήσω το MailChimp και να δω τι δυνατότητες και λειτουργίες παρέχουν οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές newsletter υπηρεσίες. Για αρχή, μπορώ να αναφέρω με σιγουριά πως λάτρεψα ορισμένες από αυτές, ενώ είμαι σχεδόν έτοιμος να μεταφέρω το newsletter του Inkstory σε διαφορετική υπηρεσία (spoiler alert: στο Mailjet).

Κάθε newsletter υπηρεσία που θα αναφέρω παρακάτω έχει τα δικά της θετικά και αρνητικά, διαφορετικό κόστος και εξυπηρεί διαφορετικές ανάγκες. Κάποιες υπηρεσίες για παράδειγμα είναι ιδανικότερες για bloggers καθώς παρέχουν την δυνατότητα των RSS Feeds ώστε να προστίθονται τα άρθρα αυτόματα. Άλλες πάλι εστιάζουν περισσότερο στις επιχειρήσεις και τα ηλεκτρονικά καταστήματα ή ακόμα και σε landing pages.

Γιατί χρειάζομαι μια newsletter υπηρεσία;

Αν παρέχεις τη δυνατότητα στους αναγνώστες σου να εγγραφούν στο newsletter του blog σου, τότε πρέπει να επιλέξεις και μια newsletter υπηρεσία από την οποία θα δημιουργείς και θα στέλνεις emails στους subscribers σου. Θα μπορούσες να ακολουθήσεις την διαδικασία με το χειροκίνητο τρόπο, στέλνοντας απλά emails μέσω του Gmail, του Outlook και πάει λέγοντας, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.

Μια καλή newsletter υπηρεσία πρέπει να σου παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης μέσα από το οποίο θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργείς newsletters, να διαχειρίζεσαι τους subscribers σου, να φτιάχνεις λίστες, να στέλνεις αυτόματες ειδοποιήσεις και να σου παρέχει όλα τα απαραίτητα widgets για το blog σου. Επιπλέον, με μια newsletter υπηρεσία θα διατηρείς τα emails των subscribers σου ιδιωτικά, θα έχεις την δυνατότητα να επιλέγεις έτοιμα προσχεδιασμένα πρότυπα και να τα μορφοποιείς με ευκολία, καθώς επίσης και να κάνεις αλλαγές από την mobile συσκευή σου.

Τι να προσέξεις σε μια newsletter υπηρεσία

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πρώτα για τη χρήση που θα κάνεις με την newsletter υπηρεσία. Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες που εστιάζουν περισσότερο στα ηλεκτρονικά καταστήματα και την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ αλλά είναι πιο πρακτικά για τους bloggers, τους vloggers, τους podcasters και οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με το email marketing.

1. Τα δωρεάν και συνδρομητικά πακέτα

Μιας και το κόστος είναι καθοριστικό για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να προσέξεις δεν είναι απλά αν η υπηρεσία παρέχει ένα δωρεάν πακέτο για να ξεκινήσεις, αλλά πόσο κοστίζουν τα premium πακέτα της. Αν για παράδειγμα η υπηρεσία σου παρέχει ένα δωρεάν πακέτο με λίγους περιορισμούς, αλλά είναι αρκετά ακριβή αν θελήσεις μελλοντικά να αναβαθμίσεις, τότε καλύτερα να επενδύσεις τον χρόνο σου σε μια διαφορετική.

2. Τα πρότυπα και τους τρόπους μορφοποίησης

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούμε newsletter υπηρεσίες είναι χάρη στη δυνατότητα που μας δίνουν για να μορφοποιούμε τα emails μας. Άλλωστε, θέλουμε να παρέχουμε το πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, και έτσι μια καλή newsletter υπηρεσία θα πρέπει να σου παρέχει μια αξιοπρεπή γκάμα από προσχεδιασμένα πρότυπα για τα emails σου.

3. Τα στατιστικά και τις πληροφορίες

Αν θελήσεις μελλοντικά να συνεργαστείς με κάποιο brand, τότε θα χρειαστείς όσα περισσότερα και πιο αναλυτικά στατιστικά γίνεται. Μέσα από αυτά, θα έχεις την δυνατότητα να παρακολουθείς τους εγγεγραμμένους χρήστες, αυτούς που διαγράφτηκαν από τη λίστα, πόσοι ανοίγουν και διαβάζουν τα emails σου και σημαντικές άλλες πληροφορίες που είναι κρίσιμες για κάθε email marketing στρατηγική.

4. Την αυτοματοποίηση και τις καμπάνιες

Με τη δημιουργία καμπανιών, θα έχεις την απόλυτη διαχείριση κάθε λίστας, καθώς επίσης και σε ποιους και κάθε πότε θα στέλνεται. Οι καμπάνιες είναι ιδιαίτερα βοηθητικές καθώς οι περισσότερες λειτουργούν με αυτοματοποιημένους τρόπους, όπως για παράδειγμα όταν θέλεις να στέλνονται αυτόματα τα πιο πρόσφατα άρθρα του blog σου. Ακόμα, μπορείς να στέλνεις αυτόματα emails με ευχές σε εορταζόμενους ή ευχαριστήρια μηνύματα στους νέους subscribers.

Οι καλύτερες newsletter υπηρεσίες

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τις καλύτερες newsletter υπηρεσίες που έχω χρησιμοποιήσει και θεωρώ πως είναι οι πιο αξιόπιστες. Παρόλα αυτά, κάθε μια είναι γνωστή και χρησιμοποιείται από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Mailjet

Mailjet

Από το 2022, όλα τα newsletters του Inkstory θα δημιουργούνται και θα στέλνονται μέσω του Mailjet. Ο κύριος λόγος που προτίμησα την συγκεκριμένη υπηρεσία έναντι του MailChimp ήταν το χαμηλό κόστος στα συνδρομητικά τους πακέτα. Με το MailChimp το κόστος ήταν τεράστιο, και σαν να μην έφτανε αυτό, έπρεπε να δημιουργώ παράλληλα διαφορετικούς λογαριασμούς για να μην χρεώνομαι περισσότερα από 200€ μηνιαίως. Με το Mailjet, το κόστος βρίσκεται στα 23€ μηνιαίως. Νομίζω πως αυτή η σύγκριση τιμών είναι μονόδρομος.

Με μια πρώτη ματιά, το Mailjet παρέχει ακριβώς όσα θα χρειαστείς για να προωθήσεις το περιεχόμενο σου μέσα από μια γκάμα έτοιμων προ-σχεδιασμένων προτύπων (email templates). Η υπηρεσία παρέχει drag-and-drop υποστήριξη (σέρνεις τα πάντα και τα αλλάζεις θέση) ενώ όταν δημιουργείς τα emails σου θα χρησιμοποιείς διαφορετικά μπλοκ, ακριβώς όπως κάνεις και όταν γράφεις άρθρα στο Gutenberg του WordPress.

Όταν δημιουργήσεις για πρώτη φορά λογαριασμο στο Mailjet, θα ερωτηθείς επίσης αν θέλεις να επιλέξεις μεταξύ ενός Marketer ή Developer λογαριασμού. Ο Marketer λογαριασμός είναι ο στάνταρ σχεδόν για κάθε blogger, ενώ ο Developer αφορά τους προγραμματιστές που θέλουν να γράφουν τα emails τους με κώδικα, να δημιουργούν περίπλοκους σχεδιασμούς με HTML και CSS και διαφορετικές πολλαπλές δοκιμαστικές εκδόσεις (A/B tests). Το Mailjet είναι επίσης ιδανικό και για άλλους τύπους ιστοσελίδων, όπως για portfolios, landing pages και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Sendinblue

Sendinblue

Το Sendinblue δεν είναι απλά μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες newsletter υπηρεσίες, αλλά και το ιδανικό εργαλείο για να δημιουργείς αυτοματοποιημένα emails και ειδοποιήσεις σχεδόν για οτιδήποτε χρειάζεσαι. Η υπηρεσία είναι ιδανική για όσους έχουν βάλει μεγάλους στόχους με την email marketing στρατηγική τους, θέλουν να βελτιώσουν το engagement, την κίνηση, το εισόδημα και τους subscribers τους.

Εκτός από τις ειδικευμένες αυτοματοποιήσεις που παρέχει – οι οποίες είναι εύκολο να δημιουργηθούν από αρχάριους χρήστες – με το που δημιουργήσεις τον λογαριασμό σου, θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα από μια μεγάλη γκάμα με έτοιμα προσχεδιασμένα πρότυπα. Κάθε πρότυπο μπορείς να το μορφοποιήσεις όπως επιθυμείς, ενώ παρέχεται και η drag-and-drop λειτουργεία για να μορφοποιείς τα emails σου σέρνοντας widgets, κείμενα, φωτογραφίες κ.α.

Συγκριτικά με τα δωρεάν πακέτα που παρέχουν άλλες ανταγωνιστικές newsletter υπηρεσίες, το δωρεάν πακέτου του Sendinblue σε περιορίζει στην αποστολή έως 300 emails ημερησίως. Ωστόσο, σου επιτρέπει να έχεις απεριόριστο αριθμό subscribers και αν τους διαχωρίσεις σωστά σε λίστες, τότε μπορείς να δημιουργήσεις ένα πολύ ισχυρό newsletter. Η υπηρεσία είναι επίσης συμβατή με το Zapier για όσους θέλουν να μεταφέρονται αυτόματα οι subscribers τους από το Google Contacts, από τις καταχωρήσεις στο Typeform και από ένα σωρό άλλες υπηρεσίες.

MailChimp

MailChimp

Το MailChimp είναι αναμφισβήτητα μια από τις γνωστότερες (αν όχι η γνωστότερη) newsletter υπηρεσίες παγκοσμίως. Για πολλά χρόνια ήταν η νούμερο ένα επιλογή για το μεγαλύτερο ποσοστό των bloggers, αλλά μετά τις πρόσφατες ενημερώσεις τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία ξεκίνησε να εστιάζει περισσότερο σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, πάρα σε bloggers, vloggers και podcasters που κάνουν το ξεκίνημα τους.

Τα πακέτα της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα ακριβά, το περιβάλλον χρήσης περίπλοκο και δύσκολο (ειδικά για αρχάριους χρήστες) και πλέον είναι αδύνατο να δημιουργήσεις αυτοματοποιημένα emails με τα πιο πρόσφατα άρθρα σου μέσω RSS Feed. Παρόλα αυτά, το MailChimp παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να δημιουργήσεις μια ισχυρή email marketing στρατηγική, δημιουργώντας λίστες, καμπάνιες, landing σελίδες και να μετατρέπεις τους επισκέπτες σου σε πελάτες.

Ίσως ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους σταμάτησα να συντείνω το MailChimp σε αναγνώστες και πελάτες μου είναι ο μεγάλος περιορισμός στο δωρεάν πακέτο τους. Εκτός και αν έχεις την δυνατότητα να επενδύεις κάθε μήνα ένα μεγάλο ποσό στην υπηρεσία, τότε θα παρατηρήσεις πως πλέον είναι αδύνατο να χρησιμοποιείς τα περισσότερα προ-σχεδιασμένα πρότυπα, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε παλαιότερα, ενώ είναι επίσης αδύνατο να σχεδιάσεις το δικό σου πρότυπο με κώδικα ή να εισάγεις ένα επαγγελματικό email template που αγόρασες απ’ το ThemeForest.

MailerLite

MailerLite

Το δωρεάν πακέτο του MailerLite είναι αρκετά περιορισμένο, καθώς δεν περιλαμβάνει προσχεδιασμένα πρότυπα, custom domains, αυτοματοποιημένα pop-ups, την δυνατότητα να δημιουργείς templates ή ακόμα και να έχεις πρόσβαση στον HTML κειμενογράφο. Παρόλα αυτά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα τα διαθέσιμα blocks (λειτουργεί σαν τον Gutenberg) για την εμφάνιση άρθρων, βίντεο, RSS λιστών, προϊόντων, εφαρμογών, εκδηλώσεων κ.α.

Παρόλα αυτά, η δωρεάν έκδοση σου επιτρέπει να έχεις έως 1,000 subscribers και να στέλνεις έως 12,000 emails μηνιαίως. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπηρεσία συμφέρει ιδιαίτερα στα συνδρομητικά της πακέτα, όπου με μόλις 15.00$ μπορείς να έχεις έως 2,500 subscribers και με 50.00$ έως 10,000 subscribers με απεριόριστο αριθμό αποστολών emails κάθε μήνα.

Αν έχεις ηλεκτρονικό κατάστημα, τότε το MailerLite παρέχει εργαλεία όπως η δυνατότητα να βάλεις μια αντίστροφη μέτρηση στο newsletter σου έως την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας. Μπορείς ακόμα να προσθέσεις embed κώδικες για βίντεο, να εμφανίζεις τα πιο πρόσφατα άρθρα του blog σου αυτόματα με το δυναμικό RSS block της υπηρεσίες και πολλά-πολλά ακόμα. Επιπλέον, το MailerLite είναι και αυτό διαθέσιμο για το Zapier.

Omnisend

Omnisend

Αν είσαι blogger, τότε το Omnisend δεν είναι για εσένα. Η συγκεκριμένη newsletter υπηρεσία επικεντρώνεται στα ηλεκτρονικά καταστήματα και την προώθηση των προϊόντων τους για την αύξηση των πωλήσεων. Η υπηρεσία παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για κάθε e-shop, συμπεριλαμβανομένων της δυνατότητας να συνδέσεις το κατάστημα σου απευθείας με το Omnisend.

Για να γίνει η διαδικασία ακόμα πιο εύκολη και αυτοματοποιημένη, το Omnisend τραβάει όλα τα προϊόντα και τις πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σου κατάστημα αυτόματα μέσω RSS Feed και σου επιτρέπει να προσθέτεις και να οργανώνεις όλους τους subscribers / πελάτες σου σε ενότητες.

Η υπηρεσία έρχεται με ένα μινιμαλιστικό drag-and-drop κειμενογράφο που είναι εύκολος στη χρήση ακόμα και από αρχάριους χρήστες. Μαζί με το κειμενογράφο έρχονται και έτοιμα προσχεδιασμένα templates για τα emails σου, εισαγωγή προϊόντων με ένα κλικ, emails με προσφορές, εκπτωτικά κουπόνια και την δυνατότητα να στέλνεις έως και 15,000 emails μηνιαίως εντελώς δωρεάν. Αν θελήσεις να αποκτήσεις πρόσβαση στα αυτοματοποιημένα emails, τότε θα χρειαστεί να αναβαθμίσεις στο συνδρομητικό πακέτο, το οποίο ξεκινάει από τα 16.00$ μηνιαίως.

AWeber

drag and drop editor.910a3b7b

Για τους bloggers του εξωτερικού, το AWeber εδώ και χρόνια παραμένει μια απ’ τις καλύτερες επιλογές, καθώς έρχεται με ειδικευμένα εργαλεία κατάλληλα για όσους θέλουν να έχουν ένα επαγγελματικό newsletter. Η υπηρεσία έρχεται με αρκετά προ-σχεδιασμένα πρότυπα, παρέχει drag-and-drop υποστήριξη, σου επιτρέπει να δημιουργείς λίστες και καμπάνιες, φόρμες εγγραφών, Web Push ειδοποιήσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για ηλεκτρονικά καταστήματα.

Το AWeber παρέχει επίσης εξαιρετική υποστήριξη και συμβατότητα με το WordPress. Η υπηρεσία σου επιτρέπει να δημιουργείς με ευκολία πανέμορφες landing σελίδες από τον δικό τους web builder και να συνδέεις όλες τις φόρμες εγγραφών για τα newsletters που έχεις σε διάφορα σημεία του blog σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να δημιουργήσεις αυτοματοποιημένα emails.

Η συγκεκριμένη newsletter υπηρεσία χρησιμοποιείται κυρίως από bloggers, καθώς σου επιτρέπει να στέλνεις αυτόματα όλα τα πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα του blog σου. Επιπλέον, σου παρέχει εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν φωτογραφίες χωρίς πνευματικά δικαιώματα και αναλυτικά στατιστικά για να καταλαβαίνεις ποια emails αποδίδουν καλύτερα και σε ποια να εστιάσεις στη συνέχεια.

MailPoet

MailPoet

Το πρώτο newsletter που δημιούργησα και έστειλα στους πρώτους αναγνώστες του Inkstory ήταν μέσω του MailPoet. Αν και αντικατέστησα τη συγκεκριμένη newsletter υπηρεσία λίγους μήνες αργότερα για χάρη του MailChimp, παρακολουθούσα συνεχώς τη πρόοδο και τα νέα χαρακτηριστικά που κυκλοφορούσε. Πλέον, το MailPoet ανήκει στην Automattic, την εταιρεία πίσω απ’ το WordPress, και συνεχώς λαμβάνει νέες ενημερώσεις και καλύτερη υποστήριξη για τη πλατφόρμα.

Ένα από τα θετικά της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι πως παρέχει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της premium έκδοσης και στη δωρεάν έκδοση. Αυτό σημαίνει πως στη δωρεάν έκδοση δεν υπάρχουν περιορισμοί στα εργαλεία και τις δυνατότητες μορφοποίησης, παρά μόνο στους subscribers. Μιας και η υπηρεσία σου δίνει την δυνατότητα να έχεις έως 1,000 subscribers στη δωρεάν έκδοση, είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάθε νέο blogger.

Το MailPoet είναι επίσης ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση από αρχάριους χρήστες, ενώ παρέχει ένα μοντέρνο και προσεγμένο σχεδιασμό ο οποίος δεν σου αποσπάει τη προσοχή και σου επιτρέπει να βρίσκεις γρήγορα οτιδήποτε αναζητάς.

Σύγκριση τιμών για κάθε newsletter υπηρεσία

Για να αποκτήσεις μια καλύτερη ιδέα για το κόστος κάθε υπηρεσίας και τον αριθμό με subscribers που μπορείς να έχεις στη δωρεάν έκδοση, έφτιαξα τον παρακάτω πίνακα:

Newsletter ΥπηρεσίαΔωρεάν πακέτοPro πακέτο
MailjetΑπεριόριστους subscribersΞεκινάει από 14.00€ μηνιαίως για απεριόριστους subscribers
SendinBlueΑπεριόριστους subscribersΞεκινάει από 19.00€ μηνιαίως για απεριόριστους subscribers
MailChimp2,000 subscribersΞεκινάει από 9.99$ μηνιαίως για 500 subscribers
Mailerlite1,000 subscribersΞεκινάει από 10.00$ μηνιαίως για απεριόριστους subscribers
MailPoet1,000 subscribersΞεκινάει από 13.00€ μηνιαίως για 1,250 subscribers
AWeber500 subscribersΞεκινάει από 16.15$ μηνιαίως για 500 subscribers
Omnisend250 subscribersΞεκινάει από 16.00$ μηνιαίως για 500 subscribers

Όπως μπορείς να δεις, οι μόνες υπηρεσίες οι οποίες παρέχουν απεριόριστο αριθμό subscribers στα δωρεάν πακέτα τους είναι το Mailjet και το SendinBlue. Και οι δύο υπηρεσίες είναι εξαιρετικές για οποιονδήποτε λόγο και αν θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις, γνωρίζοντας βέβαια πως μπορεί να παρέχουν απεριόριστο αριθμό subscribers, αλλά δεν παρέχουν απεριόριστο αριθμό στα emails που μπορείς να στέλνεις ημερησίως.


Το email marketing παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να αυξάνεις τη συνολική επισκεψιμότητα του blog σου και την αλληλεπίδραση με τους subscribers σου. Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να προωθείς προϊόντα και advertorials απ’ τα brands με τα οποία συνεργάζεσαι, αυξάνοντας έτσι το εισόδημα.

Εσύ παρέχεις newsletter στους αναγνώστες σου; Και αν ναι, ποια newsletter υπηρεσία χρησιμοποιείς και γιατί; Μήπως γνωρίζεις κάποια που δεν πρόσθεσα στο άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;