Τι είναι το Google Pay και πως λειτουργεί στην Ελλάδα;

Τι είναι το Google Pay και πως λειτουργεί στην Ελλάδα;

Αλλιώς γνωστό και ως “Πορτοφόλι Google”, το Google Pay είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι το οποίο συνδέεται απευθείας με το Google λογαριασμό σου. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για στέλνεις ή να λαμβάνεις χρήματα με φίλους, για να ολοκληρώνεις τις αγορές σου από ηλεκτρονικά καταστήματα, ή ακόμα και για να πληρώσεις σε ένα φυσικό κατάστημα με το Android κινητό ή το Wear OS σου.

Προηγούμενος γνωστό ως “Google Wallet“, το Google Pay είναι από τους ασφαλέστερους και γρηγορότερους τρόπους για να ολοκληρώνεις τις αγορές σου. Η εφαρμογή παρέχει ένα πολύ απλό σχεδιασμό που είναι ιδανικός για αρχάριους χρήστες που δεν έχουν ξανά χρησιμοποιήσει στο παρελθόν παρόμοια ψηφιακά πορτοφόλια.

Ουσιαστικά, το μόνο έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις τις πιστωτικές, χρεωστικές ή προ-πληρωμένες κάρτες που έχεις από την Τράπεζα σου. Τα στοιχεία των καρτών σου θα παραμένουν αποθηκευμένα στους διακομιστές (servers) της Google και αντί να μεταφέρουν τα στοιχεία των καρτών σου κατά την ολοκλήρωση των αγορών σου, το Google Pay χρησιμοποιεί ένα token το οποίο ονομάζει ως “ψηφιακός αριθμός λογαριασμού”.

Παρόλα αυτά, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα απ’ το να ολοκληρώνεις τις αγορές σου και να διατηρείς τα στοιχείων των καρτών σου αποθηκευμένα στην συσκευή σου και έτοιμα προς χρήση την οποιαδήποτε στιγμή.

Πως να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Google Pay

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις την εφαρμογή στην Android ή iOS συσκευή σου. Η διαδικασία της ρύθμισης είναι η ίδια και για τα δύο λειτουργικά συστήματα, καθώς επίσης και για το Wear OS.

 1. Κατέβασε την εφαρμογή από το Google Play Store ή από το Apple App Store.
 2. Άνοιξε την εφαρμογή και κάνε κλικ στην επιλογή “Ξεκινήστε“.
 3. Αν η εφαρμογή δεν σε συνδέσει αυτόματα στο Google λογαριασμό σου, κάνε κλικ στο κουμπί της σύνδεσης για να συνδέσεις το λογαριασμό σου. Θα εμφανιστεί επίσης ένα αναδυόμενο παράθυρο για να δώσεις τα απαραίτητα δικαιώματα στην εφαρμογή.
 4. Το Google Pay θα χρειαστεί επίσης πρόσβαση στην τοποθεσία της συσκευής σου ώστε να σε ενημερώνει ποια μέρη υποστηρίζουν την υπηρεσία.
 5. Η εφαρμογή θα σου ζητήσει επίσης να ενεργοποιήσεις το NFC στο κινητό σου για ανέπαφες πληρωμές, εφόσον το υποστηρίζει.
 6. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη τρόπου πληρωμής“.
 7. Πρόσθεσε όλα τα στοιχεία της πιστωτικής, χρεωστικής ή προ-πληρωμένης κάρτας σου. Το Google Pay υποστηρίζει πλήρως τις κάρτες της Revolut και της Wise.
 8. Στη συνέχεια, αποδέξου τους Όρους Χρήσης και τις Προϋποθέσεις της υπηρεσίας και περίμενε έως ότου ολοκληρωθεί η έγκριση από την τράπεζα σου.
 9. Για να επιβεβαιωθεί η κάρτα σου θα χρειαστεί να επιλέξεις με ποιον τρόπο θέλεις να εγκρίνεις τη σύνδεση. Κάποιες τράπεζες σου επιτρέπουν να επιβεβαιώσεις τη σύνδεση μέσω κωδικού που θα λάβεις με SMS, ενώ άλλες θα εμφανίσουν μια ειδοποίηση στο κινητό σου αν έχεις την εφαρμογή τους εγκατεστημένη ώστε να πατήσεις στο κουμπί “Έγκριση“.

Το Google Pay θα σου ζητήσει επίσης να επιλέξεις μια προεπιλεγμένη κάρτα που θα ήθελες να χρησιμοποιείται αυτόματα για όλες τις πληρωμές σου, εφόσον αποφασίσεις να εισάγεις περισσότερες από μια κάρτες.

Πως να κάνεις ανέπαφες πληρωμές με το Google Pay

Μιας και τα περισσότερα φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα έχουν πλέον τα απαραίτητα και μοντέρνα POS τα οποία υποστηρίζουν πλήρως τις ανέπαφες πληρωμές μέσω της τεχνολογίας NFC, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Google Pay για να πληρώνεις με ταχύτητα και ευκολία.

 1. Ξεκλείδωσε την συσκευή σου.
 2. Άνοιξε το Google Pay.
 3. Κράτησε την συσκευή σου κοντά στο POS.
 4. Μόλις δεις το σύμβολο επιλογής, η πληρωμή έχει ολοκληρωθεί.

Όπως μπορείς να δεις, απαιτούνται μόλις τέσσερα απλά βήματα για να ολοκληρώσεις μια ανέπαφη πληρωμή μέσω του Google Pay σε οποιοδήποτε κατάστημα υποστηρίζει αυτή τη μέθοδο πληρωμών.

Πως να χρησιμοποιείς το Google Pay σε ιστοσελίδες και εφαρμογές

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το Google Pay για να ολοκληρώνεις όλες τις online αγορές σου από οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή εφαρμογή υποστηρίζει αυτή τη μέθοδο πληρωμών. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Google Pay για να ολοκληρώσεις την κράτηση σε διάφορες πασίγνωστες ιστοσελίδες όπως το Airbnb.

Για να καταλάβεις αν μια ιστοσελίδα ή εφαρμογή υποστηρίζει αυτή τη μέθοδο πληρωμών, θα χρειαστεί να αναζητήσεις για το εικονίδιο του Google Pay, το οποίο είτε θα αναγράφεται στους τρόπους πληρωμής της ιστοσελίδας, είτε ακόμα και στο τέλος της παραγγελίας.

Η εφαρμογή σου επιτρέπει επίσης να εισάγεις τυχόν δωροκάρτες που έχεις στην κατοχή σου κάνοντας κλικ στο κουμπί “+” και εισάγοντας τον κωδικό της δωροκάρτας. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα λίγα είναι τα καταστήματα που παρέχουν δωροκάρτες.

Πως να κερδίζεις πόντους με τις αγορές σου σε επιλεγμένα καταστήματα

Το Google Pay σου επιτρέπει να κερδίζεις πόντους με κάθε ολοκληρωμένη αγορά που κάνεις από επιλεγμένα καταστήματα. Στην Ελλάδα, ορισμένα από τα γνωστότερα καταστήματα που παρέχουν πόντους για αγορές μέσω της εφαρμογής είναι τα Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος, η Shell, ο Μασούτης, τα Lidl, τα IKEA, το Avin, τα Intersport, ο Γαλαξίας, τα MediaMarkt, τα Funky Buddha, μεταξύ αρκετών ακόμη.

Όσες περισσότερες αγορές κάνεις από αυτά τα καταστήματα με το Google Pay, τόσους πιο πολλούς πόντους θα συλλέγεις. Η καρτέλα στην εφαρμογή ονομάζεται “Αφοσίωση” και αν κλικάρεις θα σου εμφανίσει όλα τα καταστήματα που υποστηρίζουν τους πόντους. Παρόλα αυτά, μπορείς επίσης να αναζητήσεις συγκεκριμένα καταστήματα και επιχειρήσεις ώστε να ελέγξεις αν είναι διαθέσιμα και αυτά.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε