Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Αγορά της πρώτης DSLR Camera: Πως να επιλέξεις την κατάλληλη

Share

Οι DSLR (Digital single-lens reflex) φωτογραφικές μηχανές έχουν πια εισέλθει δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή, αφού τα πλεονεκτήματα τους είναι αρκετά και σημαντικά, ενώ παράλληλα το κόστος αγοράς τους είναι πιο προσιτό συγκριτικά με παλιότερα. Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για το νέο μας βήμα στο κόσμο της φωτογραφίας, περιγράφοντας τα προτερήματα μίας τέτοιας επιλογής, τονίζοντας παράλληλα τα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε.

Αναμφισβήτητα η εικόνα που απολαμβάνουμε με μία DSLR μηχανή, έχει αισθητά βελτιωμένο αποτέλεσμα σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει, με τη προϋπόθεση να αφιερώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο έτσι ώστε να εξοικειωθούμε με το χειρισμό της. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο αφού πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε χειροκίνητα κάθε παράμετρο προκειμένου να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, όπως την ταχύτητα του κλείστρου και το άνοιγμα του διαφράγματος. Η αποτύπωση των χρωμάτων ξαφνιάζει ευχάριστα, αλλά ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση δημιουργεί ο τρόπος που παρουσιάζονται οι διαφορές στο βάθος πεδίου (bokeh), όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, και ο οποίος αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των DSLR φωτογραφικών μηχανών.

Πριν προχωρήσουμε στην αγορά της φωτογραφικής μας μηχανής, θα πρέπει να αναλογιστούμε για ποια χρήση τη θέλουμε, έτσι ώστε να διαλέξουμε τη καταλληλότερη. Εάν επιθυμούμε να φωτογραφίζουμε μέσα στο σπίτι, την οικογένειά μας, τους φίλους μας και τις καθημερινές μας στιγμές, έχουμε διαφορετικές ανάγκες από αυτές που θα είχαμε αν φωτογραφίζαμε ζώα, αθλητικά γεγονότα ή αγώνες ταχύτητας. Η δεύτερη περίπτωση απαιτεί μία φωτογραφική που θα έχει μεν μεγαλύτερη τιμή, αλλά θα μας δίνει πολλά καρέ ανά δευτερόλεπτο και δε θα καθυστερεί, με αποτέλεσμα να χάνεται η κίνηση και η δράση.

TIP – Για την πρώτη μας DSLR, είναι πολύ λογικό να προμηθευτούμε κάποιο kit που να περιλαμβάνει σώμα και φακό. Το kit προτείνεται να περιέχει έναν ευρυγώνιο φακό με ζουμ, για να καλύπτει μεγαλύτερο μέρος από τις φωτογραφικές μας ανάγκες (π.χ. 18mm-55mm ή 18mm-105mm), και όχι κάποιον νορμάλ φακό (50mm ή 75mm), οι οποίοι δεν μας δίνουν μεγάλη ευελιξία στις λήψεις μας.

Στο μέλλον, σίγουρα θα αναζητήσουμε και κάποιον φακό αυτής της κατηγορίας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα μας έχουν δημιουργηθεί και τη κλίση που θα αποκτήσουμε για τη φωτογραφία. Για παράδειγμα ένας φωτεινός φακός 50mm, πιθανόν να μας χρειαστεί εάν επιθυμούμε να δημιουργούμε περισσότερα πορτρέτα ή να φωτογραφίζουμε τοπία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ένας τηλεφακός εάν αποφασίσουμε ότι θα φωτογραφίζουμε πουλιά ή άλλα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, ένας macro φακός αν θέλουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εστίαση πάνω σε μικρά αντικείμενα από πολύ κοντά, έντομα ή λουλούδια κ.ο.κ.

Megapixels

Οι εταιρίες επιδίδονται εδώ και χρόνια στον πόλεμο των megapixels, οδηγώντας το κοινό σε αναζήτηση, σπασμωδικά σχεδόν, όλο και περισσότερων megapixels. Πόση σημασία έχουν όμως σε μία DSLR;

Αναμφισβήτητα, μόνο καλό μπορεί να κάνουν τα περισσότερα megapixels. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αναζητούμε εμμονικά φωτογραφικές με το συγκεκριμένο κριτήριο. Φωτογραφίες που αποτελούνται από πολλά megapixels, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπωθούν σε πολύ μεγάλες διαστάσεις χωρίς προβλήματα. Εάν επιθυμούμε να εκτυπώνουμε σε μικρές διαστάσεις ή να χαζεύουμε τις φωτογραφίες στην οθόνη του υπολογιστή, τότε τα megapixels δεν θα πρέπει να ασκούν μεγάλη επιρροή στην τελική επιλογή μας, αφού ακόμα και τα 6 megapixels είναι πολύ πιθανό να μας καλύπτουν πλήρως.

Βέβαια, όσο περισσότερα είναι τα megapixels, τόσο πιο εύκολη γίνεται η λήψη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αφού ο αισθητήρας αποτυπώνει περισσότερες πληροφορίες, συνεπώς καλύτερο αποτέλεσμα (σε συνδυασμό πάντα με το φακό). Επίσης τα πολλά megapixels  μας επιτρέπουν να είμαστε λιγότερο φειδωλοί, αν επιθυμούμε να κόψουμε (crop) τη φωτογραφία στον υπολογιστή μετά τη λήψη.

Adobe-Photoshop-CS6-Crop-Tool

Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μικρό κομμάτι της εικόνας, χωρίς αυτή να αλλοιώνεται ή να χάνει την ποιότητά της, αφού τα πολλά megapixels την κάνουν ιδιαίτερα ευκρινή. Ενδεικτικά εάν η μηχανή διαθέτει 20 megapixels και κόψουμε τη μισή φωτογραφία (δηλαδή 10 megapixels), τότε η ανάλυσή της παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

TIP – Σε απλές συνθήκες λήψης με DSLR φωτογραφική μηχανή, τα megapixels δεν παίζουν τον βαρύγδουπο αυτό ρόλο που τους έχει αποδοθεί από τις διαφημιστικές εκστρατείες.

Είδος αρχείων

Όλες οι DSLR αποθηκεύουν πλέον την εικόνα σε μορφή JPEG. Όμως επειδή από μία DSLR μηχανή έχουμε περισσότερες απαιτήσεις, είναι καλύτερο να προμηθευτούμε κάποια που να αποθηκεύει και RAW αρχεία. Αυτά τα αρχεία έχουν τη δυνατότητα να περιέχουν περισσότερες πληροφορίες για τη φωτογραφία και μπορούν να “σώσουν” μία κακοτραβηγμένη λήψη. Παράμετροι όπως η φωτεινότητα, η αντίθεση και η ευκρίνεια είναι στα χέρια του χρήστη με μία στοιχειώδη επεξεργασία μέσω προγραμμάτων, μετά τη λήψη.

– TIP – Τα αρχεία JPEG στις μηχανές με πολλά megapixels (16 mp και άνω) αλλά και τα RAW αρχεία καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στη μνήμη της μηχανής, γι’ αυτό το λόγο ακόμα κι αν η μηχανή έχει εσωτερική μνήμη, είναι προτιμότερο να προμηθευτούμε μία κάρτα μνήμης με επαρκή χωρητικότητα (8 GB και άνω) και με γρήγορη ταχύτητα, για τη βέλτιστη απόδοσή της. Η ταχύτητα αποτυπώνεται στη λέξη “class” πάνω στην κάρτα (class 8, 10, κλπ.).

Μπαταρία

Καλό θα είναι η DSLR που θα επιλέξουμε να περιλαμβάνει δική της επαναφορτιζόμενη αποσπώμενη μπαταρία, για να αποφύγουμε τον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε φθηνές μπαταρίες από κάποιο τυχαίο κατάστημα ή περίπτερο. Αν σκεφτούμε την ποιότητα της μηχανής μας, θα αντιληφθούμε εύκολα ότι πιθανότατα μπαταρίες μέτριας ή κακής ποιότητας μπορούν να τη βλάψουν.

Flash

Είναι χρήσιμο η μηχανή να διαθέτει ενσωματωμένο flash (built-in) για τις συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, όπως επίσης και hot shoe υποδοχή για εξωτερικό flash, σε περίπτωση που αποφασίσουμε να προμηθευτούμε ένα πιο δυνατό στο μέλλον.

Οθόνη

Μία οθόνη 3 ιντσών έχει το απαιτούμενο μέγεθος για την εύκολη περιήγηση στο menu της μηχανής. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ανακλινόμενη οθόνη, που διευκολύνει ιδιαιτέρως σε δύσκολες λήψεις, όπου το θέμα είναι ιδιαίτερα χαμηλά ή ψηλά και στη λήψη αυτοπορτρέτων (selfies).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Video

Οι περισσότερες entry level (ερασιτεχνικές) DSLR μηχανές έχουν ικανοποιητικό video, με μέτριο ως ικανοποιητικό ήχο. Αν κάποια μηχανή δεν έχει την επιλογή του video, τότε θα πρέπει να αναλογιστούμε αν αυτό το χαρακτηριστικό θα μας λείψει στο μέλλον. Όμως να σημειώσουμε ότι μία μηχανή χωρίς ή με λιγότερο ποιοτικό βίντεο είναι φθηνότερη, ενώ στο κομμάτι της φωτογραφίας θα είναι εξίσου ποιοτική με εκείνο το μοντέλο που έχει καλύτερες επιδόσεις στη βιντεοσκόπηση.

TIP – Οι πιο πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι καταλήγουν να χρησιμοποιούν τη μηχανή τους αποκλειστικά για φωτογραφία. Γι’ αυτό προτείνεται να μη δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, έτσι ώστε να περιορίσουμε και το κόστος αγοράς.

Χρηστικότητα & Εμφάνιση

Στην επιλογή δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε κριτήρια που δεν συνδέονται αποκλειστικά με τις επιδόσεις της μηχανής, αλλά μπορούν να καθορίσουν το βαθμό χρήσης της. Η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί σημαντικό παράγοντα αφού κανείς δεν θέλει να κρατά μία μηχανή που δεν τον ελκύει. Επίσης η λαβή και το βάρος της θα τονώσουν τη διάθεση να φωτογραφίζουμε, εάν αυτό γίνεται χωρίς να κουραζόμαστε υπερβολικά. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η DSLR μηχανή μας να εγκαταλειφθεί στο ντουλάπι.

TIP – Μία entry level DSLR camera ζυγίζει περίπου 400-500 γραμμάρια, χωρίς το φακό της ή κάποιο άλλο παρελκόμενο.

Οι περισσότερες DSLR διαθέτουν πολλές επιλογές στο μενού τους και αρκετά κουμπιά διαφόρων χρωματισμών για κάθε λειτουργία τους. Καλό είναι να διακρίνουμε αν τα κουμπιά και οι θέσεις που είναι τοποθετημένα, κάνουν τη μηχανή εύχρηστη για μας, αναλογιζόμενοι πόσο εύκολα θα έχουμε μάθει όλες τις λειτουργίες της μηχανής μέσα σε εύλογο διάστημα και θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο να την κοιτάμε αμήχανοι. Οι σημαντικότερες επιλογές που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εύκολα προσβάσιμες είναι:

  • ISO (φωτεινότητα)
  • Exposure (έκθεση)
  • Αperture (άνοιγμα διαφράγματος)
  • Shutter speed (ταχύτητα κλείστρου)

Ο συνδυασμός αυτών των επιλογών μας δίνει την τελική φωτογραφία μετά το κλικ. Η DSLR που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μας υπόσχεται ότι σταδιακά θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι φωτογράφοι και δε θα μας δυσκολεύει τη ζωή σε κάθε καρέ. Μόνο έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να εξελιχθούμε και να περάσουμε σύντομα από τη συντηρητική ασφάλεια της αυτόματης (auto) λήψης στη δημιουργικότητα της χειροκίνητης (manual).

Image credits: Pixabay & The Photographer

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://techwiseinsider.com
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του TechWise Insider και του Norpan Gaming, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
3 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;