Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

Το Disqus είναι η φόρμα σχολίων που κάθε blogger πρέπει να έχει

Share

Αν διαβάζεις συχνά το Inkstory, τότε θα έχεις παρατηρήσει πως η κύρια φόρμα σχολίων του blog είναι το Disqus. Πιο συγκεκριμένα, το Disqus ήταν ένα από τα πρώτα εργαλεία που πέρασα στο Inkstory και υπάρχει από τη πρώτη κιόλας ημέρα που δημοσίευσα το blog.

Προσωπικά, είμαι πολύ προσεχτικός με τα plugins που κάνω εγκατάσταση στο blog μου και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιώ. Αν μπορώ να φτιάξω κάτι μόνος μου, δεν θα χρησιμοποιήσω ένα εργαλείο από τρίτους. Προτιμώ επίσης να κάνω τα περισσότερα πράγματα με κώδικα και αποφεύγω να εγκαθιστώ plugins στο WordPress για να είναι όσο πιο γρήγορο και ασφαλές γίνεται. Αλλά το Disuqs ήταν, είναι και θα παραμείνει το μοναδικό blogging εργαλείο που δεν θα αφαιρέσω “ποτέ.”

Μη με παρεξηγήσεις, δεν λέω πως δεν υπάρχουν εξίσου εξαιρετικές φόρμες σχολίων εκεί έξω που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Άλλωστε, δεν θα έγραφα αυτό το άρθρο αν δεν τις είχα χρησιμοποιήσει όλες και δεν έκανα πρώτα μερικές δοκιμές. Όσο καλές φόρμες σχολίων κι αν υπάρχουν, ωστόσο, το Disqus είναι με διαφορά το καλύτερο.

Γιατί το Disqus και όχι άλλες πλατφόρμες σχολίων

Υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες σχολίων εκεί έξω, ξεκινώντας από την προεπιλεγμένη που παρέχει κάθε blogging πλατφόρμα, μέχρι και τα σχόλια του Jetpack, το Postmatic, το  wpDiscuz, το CommentLuv, το Livefyre και, φυσικά, τα Facebook σχόλια. Αλλά καμία από αυτές τις πλατφόρμες δεν λειτουργεί έτσι όπως το Disqus.

Καθώς το διαδίκτυο εξελίσσεται όλο και περισσότερο, το ίδιο κάνουν και οι blogging πλατφόρμες και ακολουθούν στη συνέχεια όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες – όπως τα συστήματα σχολίων. Το Disqus είναι η μοναδική φόρμα σχολίων η οποία ξεκίνησε εξ ‘αρχής να υποστηρίζει όλες τις νέες τεχνολογίες (βλέπε APM σελίδες) και να βελτιώνετε όλο και περισσότερο με τη πάροδο του χρόνου.

Το Disqus είναι επίσης η πιο δημοφιλή φόρμα σχολίων, καθώς παρέχει τα περισσότερα χαρακτηριστικά και χρησιμοποιείτε από τεράστιες ιστοσελίδες όπως το ABC News, το Fashionista, το TMZ και πάει λέγοντας. Ως εκ τούτου, όχι απλά είναι η πιο γνωστή υπηρεσία σχολίων, αλλά και η πιο γνώριμη για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τα οφέλη του να χρησιμοποιείς το Disqus

Αν τα σχόλια παίζουν σημαντικό ρόλο για εσένα – και θα ‘πρεπε – τότε το Disqus είναι η κατάλληλη φόρμα σχολίων για το blog σου γιατί:

  • Είναι συμβατό με τις περισσότερες blogging πλατφόρμες (WordPress, Blogger, Tumblr, Drupal, Joomla, Ghost, Squarespace, Weebly, Shopify, Wix και πάει λέγοντας).
  • Παρέχει επαγγελματικό σχεδιασμό.
  • Παρέχει έξυπνο εντοπισμό ανεπιθύμητων (spam) σχολίων και δεν χρειάζεται επιπλέον plugins για να λειτουργήσει ο εντοπισμός του.
  • Ενσωματώνει τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στο blog σου.
  • Παρέχει built-in ‘απάντηση στο σχόλιο’ email ειδοποίηση.
  • Είναι βελτιστοποιημένο για mobile, tablet και AMP σελίδες.
  • Είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης (επιπλέον SEO).
  • Τα σχόλια μπορούν να αποθηκευτούν και στη βάση δεδομένων του WordPress.
  • Οι χρήστες δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν Gravatar λογαριασμό για να εμφανίζεται η εικόνα τους.
  • Παρέχετε επιλογή στους χρήστες για να δημοσιεύουν σχόλια και να ψηφίζουν κάθε σχόλιο, και ο blogger μπορεί να κάνει featured ένα σχόλιο.
  • Παρέχετε widget στο τέλος των σχολίων με περισσότερα άρθρα του blog που έχουν σχόλια.
  • Επιλογή για monetize (έξτρα χρήματα για τους bloggers).
  • Δυνατότητα στους χρήστες για να ανεβάσουν εικόνες (και GIF) και να τις δημοσιεύσουν.
  • Είναι εντελώς δωρεάν!

Αυξημένο engagement, περισσότερες επιλογές και καλύτερο SEO

Το Disqus είναι η φόρμα σχολίων που κάθε blogger πρέπει να έχει

Εκτός των παραπάνω βασικών χαρακτηριστικών που παρέχει το Disqus, οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να αφήσουν ένα σχόλιο κάνοντας σύνδεση/εγγραφή με το Facebook, το Twitter, το Google+ ή τον Disqus λογαριασμό τους. Ο blogger έχει επίσης την επιλογή να επιτρέπει τα ανώνυμα σχόλια, όπου στη προκειμένη περίπτωση, ο χρήστης έχει την ικανότητα να σχολιάσει βάζοντας ένα όνομα και ένα e-mail – ακριβώς όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες φόρμες σχολίων.

Οι χρήστες που κάνουν σύνδεση ή εγγραφή στο Disqus (απευθείας μέσα από το blog σου), θα λαμβάνουν επίσης ειδοποιήσεις στο email τους και θα μπορούν να απαντήσουν απευθείας από εκεί. Επιπλέον, κάθε χρήστης έχει το δικό του Disqus προφίλ που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει εγγραφή σε άρθρα του blog σου, να σε ακολουθήσει και να λαμβάνει ειδοποιήσεις για νέα σχόλια ή απαντήσεις. Κάθε blog που προσθέτεις στο Disqus, έχει και το δικό του Forum.

Όλα αυτά αυξάνουν φυσικά και το engagement του blog σου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να καταφέρεις να κάνεις τους περισσότερους αναγνώστες σου να επιστρέφουν στο blog σου και να παίρνουν μέρος σε περισσότερες συζητήσεις.

Η υπηρεσία είναι επίσης βελτιστοποιημένη για τις μηχανές αναζήτησης και έτσι, όσο πιο πολλά σχόλια έχει ένα άρθρο σου, τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται το SEO του. Τέλος, κάθε σχόλιο που δημοσιεύεται στα άρθρα σου, αυτόματα λαμβάνει λέξεις κλειδιά οι οποίες θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Το Disqus είναι η φόρμα σχολίων που κάθε blogger πρέπει να έχει

Windows 10 UWP εφαρμογή

Το Disqus είναι η φόρμα σχολίων που κάθε blogger πρέπει να έχει

Το “UWP” σημαίνει “Universal Windows Platform” και αφορά τις εφαρμογές των Windows 10 οι οποίες λειτουργούν άψογα τόσο στους υπολογιστές και τα laptops, όσο και στις mobile και tablet συσκευές.

Το Disqus παρέχει δωρεάν εφαρμογή για τα Windows 10 την οποία μπορείς να εγκαταστήσεις με το πάτημα ενός κουμπιού από το Microsoft Store. Μέσω της εφαρμογής, θα έχεις την ικανότητα να απαντάς σε σχόλια, να βλέπεις συζητήσεις που γίνονται σε άλλα blogs και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για νέα σχόλια στο blog σου, ή απαντήσεις που έγιναν σε συζητήσεις στις οποίες λαμβάνεις μέρος.

Για να κάνεις τα σχόλια σου ακόμα πιο ενδιαφέρον, μέσα από την εφαρμογή έχεις τη δυνατότητα να μορφοποιείς τα σχόλια σου με bold γραμματοσειρά, italic, να βάζεις συνδέσμους σε λέξεις και πάει λέγοντας.

Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν παρέχει εφαρμογή για τις Android και iOS συσκευές – αν και στο παρελθόν παρείχε – αλλά είναι πάντα διαθέσιμη μέσω των Windows 10 και της ιστοσελίδας της, η οποία είναι mobile-friendly.

Τα αρνητικά του Disqus

Τίποτα δεν είναι τέλειο, και το Disqus δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορεί να είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα σχολίων και να παρέχει τα περισσότερα χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως δεν έχει και τις “μαύρες” της.

Πρόβλημα με το AMP – Αρχικά, αν αποφάσισες να πας το SEO του blog σου στο επόμενο επίπεδο και να ενεργοποιήσεις την AMP τεχνολογία, τότε ετοιμάσου να ακολουθήσεις μερικά βήματα για ειδικευμένους. Ενώ η υπηρεσία υποστηρίζει το AMP της Google, θα χρειαστεί να την φορτώνεις μέσα από ένα sub domain ή διαφορετικό domain που να έχει ενεργοποιημένο SSL πιστοποιητικό. Τη λύση την έδωσα εδώ.

Περισσότερα requests – Είχα ξανά αναφερθεί στο παρελθόν για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας στο SEO και στο engagement των χρηστών. Δυστυχώς, η χρήση του Disqus σημαίνει περισσότερα requests από τον browser και καθυστέρηση στο άνοιγμα των σελίδων. Η διαφορά είναι μικρή φυσικά, αλλά αν έχεις ήδη μια υπερφορτωμένη ιστοσελίδα, καλό είναι να το ξανά σκεφτείς. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως το Disqus είναι πιο γρήγορο από πολλές άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες σχολίων, αλλά όχι από τις προεπιλεγμένες των blogging πλατφορμών.

Πρόβλημα με το SSL – Αν ετοιμάζεσαι να αλλάξεις το domain name σου από HTTP σε HTTPS για να πάρεις όλα τα οφέλη του SEO και για να εμφανίζεται το blog σου ως “ασφαλές” στους web browsers, τότε ετοιμάσου για μερικά σφάλματα. Με την αλλαγή σε HTTPS το Disqus απαιτεί (συχνά, όχι πάντα) διορθώσεις στον κώδικα του. Εναλλακτικά, θα βλέπεις το ιδιαίτερα εκνευριστικό σφάλμα “Mixed Content”.

Με τα πολλά και με τα λίγα..

Το Disqus είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη πλατφόρμα σχολίων που υπάρχει και παρέχει χαρακτηριστικά που κάθε blogger χρειάζεται για να αυξήσει το engagement του blog του. Παρέχει επίσης φιλικό περιβάλλον χρήσης, μηνιαία, ημερήσια και εβδομαδιαία στατιστικά, όμορφο επαγγελματικό σχεδιασμό που είναι άκρως βελτιστοποιημένος για mobile συσκευές και όλες τις κατάλληλες λειτουργίες που θα χρειαστείς.

Αν έχεις το blog σου χρόνια και δεν θέλεις να χάσεις τα σχόλια που έχουν ήδη γίνει, τότε μπορείς να προχωρήσεις άφοβα καθώς η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα να εισάγεις όλα τα υπάρχον σχόλια στο Disqus (και το αντίθετο).

Αν και υπάρχουν πολλές άλλες εξίσου εξαιρετικές πλατφόρμες σχολίων, το Disqus παραμένει μέχρι και σήμερα ο βασιλιάς.

Εσύ χρησιμοποιείς το Disqus στο blog σου; Και αν όχι, ποια πλατφόρμα χρησιμοποιείς και γιατί; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;