Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

Μην ψάχνεις την τέλεια ιδέα, ψάξε το τέλειο πρόβλημα

Share

Στο επίκεντρο κάθε σημαντικής καινοτομίας βρίσκεται πάντα μια ιδέα. Η ιδέα του Clarence Birdseye σχετικά με την ψύξη των ψαριών δημιούργησε επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων και τις αμερικανικές δίαιτες. Η ιδέα του Charles Schwab για τις επίπεδες προμήθειες άλλαξε εξίσου τα πάντα. Η ιδέα του Steve Jobs για τη δημιουργία μιας συσκευής η οποία θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 1,000 τραγούδια και θα χωρούσε στη τσέπη του παντελονιού σου έκανε μια τεράστια περιουσία για την Apple.

Ο κόσμος μέχρι και σήμερα αδυνατεί να κατανοήσει από που έρχεται μια πολύ καλή ιδέα. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έρχεται ούτε έτσι στο ξαφνικό, ούτε επειδή την είδε κάποιος στο όνειρο του, αλλά ούτε και μέσω κάποιας τεχνικής φαντασίας. Οι καλύτερες ιδέες έρχονται για να λύσουν σημαντικά προβλήματα.

Σε μια προσπάθεια να καταλάβω και να κατανοήσω όλους τους bloggers, βρέθηκα να κοιτάω εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν καθημερινά να βγάλουν το ψωμί τους γράφοντας για αναγνώστες που δεν τους διαβάζουν και στοχεύοντας σε κοινό που δεν θα δουν ποτέ.

Η αλήθεια είναι ως αν θέλεις να δημιουργήσεις μια πραγματικά καινοτόμα κουλτούρα γύρω από το blog σου και το περιεχόμενο που παρέχεις στον κόσμο, τότε θα χρειαστεί να σταματήσεις να ψάχνεις για τις τέλειες ιδέες και να ξεκινήσεις να ψάχνεις για τα τέλεια προβλήματα.

Το όνειρο ενός μικρού παιδιού

Ως παιδί, ο Albert Einstein λάτρευε να φαντασιώνεται πως οδηγεί μια αστραπή. Για πολλούς και διάφορους λόγους, αυτή ήταν μια τυπική παιδική φαντασία. Αν είχε γεννηθεί σε άλλη εποχή, ίσως να φαντασιωνόταν πως μιλούσε Kingon ή κάποια στιγμή θα γινόταν ένας Jedi. Παρόλα αυτά ο Einstein πήρε την ιδέα τόσο σοβαρά που στο τέλος έγινε γνωστή ως μια από τα πρώτα του πειράματα.

Όσο μεγάλωνε ξεκίνησε να μαθαίνει φυσική. Έμαθε πως σύμφωνα με τις εξισώσεις του Maxwell, η ταχύτητα του φωτός θα έπρεπε να είναι συνεχής, αλλά σύμφωνα με τους νόμους του Newton, αν ένα αγόρι έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός και κατά τη διάρκεια άναβε ένα φως προς τα μπροστά, τότε η ταχύτητα θα έπρεπε να αυξηθεί κατά το διπλάσιο.

Σαφώς και οι δύο δεν μπορούνε να είναι σωστοί. Είτε η ταχύτητα του φωτός θα ήταν σε άμεση σχέση με τον απόλυτο χρόνο και το διάστημα ή το αντίστροφο. Όπως γνωρίζουμε αυτή την στιγμή, ο Einstein απέδειξε ότι η ταχύτητα του φωτός ήταν απόλυτη και ότι ο χρόνος και ο χώρος ήταν σχετικές ποσότητες. Με άλλα λόγια, μια ίντσα είναι μια ίντσα και ένα λεπτό είναι ένα λεπτό μόνο όταν όλα βρίσκονται σε άμεση σχέση με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται απίστευτο, αλλά δεν είναι τόσο παράξενο όσο πιστεύουν οι περισσότεροι και μπορεί εύκολα να αποδειχτεί στις μέρες μας. Απλά μπες στο αυτοκίνητο σου, ενεργοποίησε το σύστημα πλοήγησης και ακολούθησε τις οδηγίες που σου παρέχει. Οι δορυφόροι GPS βαθμονομούνται σύμφωνα με τις εξισώσεις του Einstein, οπότε αν φανταστείς πως αν φτάσεις εκεί που θέλεις να πας, έχεις, σε μια ορισμένη έννοια, αποδείξει την θεωρεία της σχετικότητας.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον με την θεωρία του Einstein είναι πως δεν θα μπορούσε να ανακαλύψει όλα όσα αναφέραμε παραπάνω αν δεν χρησιμοποιούσε τις ίδιες έννοιες που χρησιμοποίησε και ο Κολόμβος όταν «ανακάλυψε» την Αμερική. Δεν αποκάλυψε ένα γεγονός που δεν ήταν γνωστό σε κάθε φυσικό που εργαζόταν τότε. Η ιδιοφυΐα του ήταν να δει ένα πρόβλημα που κανένας άλλος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι υπήρχε καν.

Μια νέα εποχή γεμάτη από νέες προκλήσεις

Κάθε εποχή έρχεται με τα δικά της μοναδικά προβλήματα. Τα τελευταία 20 με 30 χρόνια ασχολούμαστε συνεχώς με την εξεύρεση νέων τεχνολογικών εφαρμογών που χτίστηκαν στη δεκαετία του 1950 και 60 – όπως για παράδειγμα τα μικροτσίπ, οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων και το Διαδίκτυο. Μέσα από αυτή την προσπάθεια δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου νέες βιομηχανίες οι οποίες έφεραν τους υπολογιστές, τα λογισμικά και τα e-commerce.

Παρόλα αυτά, έχουμε φτάσει σε μια εποχή όπου ακόμη κι αυτά τα παλιά παραδείγματα άρχισαν να εξαντλούνται όλο και περισσότερο. Ο νόμος του Moore επιβραδύνεται και σύντομα θα αχρηστευθεί, αφού το ανοιχτό λογισμικό δημιούργησε την ανάγκη για ενημερωμένες δομές βάσεων δεδομένων και το διαδίκτυο έχει αποδειχθεί επικίνδυνα ανασφαλές και η επίλυση του καθενός από αυτά τα προβλήματα θα δημιουργήσει φανταστικές νέες ευκαιρίες για εκατοντάδες ανθρώπους.

Σκέψου για παράδειγμα την περίπτωση του quantum cumputing, το οποίο μπορεί να είναι εκατομμύρια φορές πιο ισχυρό από την τρέχουσα τεχνολογία μας. Μια πλήρης εμπορική έκδοση είναι μάλλον περίπου πέντε με δέκα χρόνια μακριά από το παρόν, αλλά ήδη δοκιμάζεται σε διαφορετικούς τομείς όπως η ιατρική, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η τεχνητή νοημοσύνη.

Θα δημιουργήσει επίσης όμως και τεράστια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. Για παράδειγμα, θα καταστήσει τις τρέχουσες τεχνολογικές κρυπτογραφήσεις ως απαρχαιωμένες και επομένως οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν εκατομμύρια σε κρυπτογράφηση με κβαντική ασφάλεια. Επειδή οι κβαντικοί υπολογιστές λειτουργούν με θεμελιωδώς διαφορετικά δεδομένα από τους κλασικούς υπολογιστές, θα πρέπει να σχεδιαστούν νέες γλώσσες υπολογιστών και πρωτόκολλα λογισμικού.

Και αυτό είναι μόλις ένα μικρό παράδειγμα. Ρίξε μια ματιά στο Gartner Hype Cycle και θα βρεις δεκάδες αναδυόμενες τεχνολογίες που θα επηρεάσουν την επόμενη δεκαετία. Κάθε μια από αυτές έρχεται με τα δικά της προβλήματα και άλλες έρχονται για να λύσουν τα υπάρχων ή αυτά που θα εμφανιστούν στο σύντομο μέλλον.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν πολλές ιδιαίτερες ευκαιρίες για μερικούς έξυπνους και θαρραλέους ανθρώπους που θα δημιουργήσουν βιομηχανίες οι οποίες θα διορθώνουν όλα αυτά τα προβλήματα παρέχοντας έξυπνες λύσεις και εργαλεία.

Ανακαλύπτοντας νέα προβλήματα

Ένα είναι το σίγουρο: όποιος κι αν προσπαθήσει να ρίξει έστω και μια περιστασιακή ματιά στο μέλλον θα μπερδευτεί για τα καλά. Στις μέρες μας, ακόμη και οι έφηβοι μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους blogs και εφαρμογές για smartphones. Αλλά μόνο οι εξαιρετικά εκπαιδευμένοι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν τις συνέπειες των αναδυόμενων τεχνολογιών – όπως η γονιδιωματική, η νανοτεχνολογία και η ρομποτική για παράδειγμα.

Αυτό, φυσικά, είναι ένα τεράστιο δίλημμα προς κάθε επιχειρηματία. Πως μπορείς να κάνεις σχέδια για το μέλλον όταν δεν μπορείς να το προβλέψεις καν;

Η πιο απλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η εξής: δεν μπορείς και δεν πρέπει να το κάνεις. Η τεχνολογία κινείται στις μέρες μας τόσο γρήγορα – και σε τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις – που ακόμα κι αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν να προβλέψουν το μέλλον, στην πραγματικότητα κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους.

Αλλά τι μπορείς να κάνεις για να προβλέψεις και να βρεις όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχουν οι αναγνώστες σου και οι επιχειρηματίες; Πως μπορείς να τους βοηθήσεις και να καταφέρεις να “εμφανιστείς” στον πανικό που επικρατεί στο διαδίκτυο αυτή την στιγμή; Πως μπορείς να γίνεις γνωστός παρέχοντας κάτι που όλοι ζητάνε ή ψάχνουν;

Ψάχνοντας συνεχώς για νέα προβλήματα! Ναι, καλά διάβασες. Σταμάτα να ψάχνεις τις τέλειες ιδέες και ξεκίνα να ψάχνεις τα τέλεια προβλήματα. Αυτό κάνουν άλλωστε και οι πιο σπουδαίοι καινοτόμοι. Αναζητούν συνεχώς για νέα προβλήματα. Αυτό κάνουμε και στο Inkstory, ψάχνουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα και τις πιο συχνές απορίες που έχουν οι αναγνώστες μας και τους παρέχουμε λύσεις και απαντήσεις.

Βρες και λύσε το τέλειο πρόβλημα – μην ψάχνεις την τέλεια ιδέα

Ποια είναι η θεματολογία σου; Σε τι ειδικεύεσαι; Για τι γράφεις και τι είναι αυτό που αγαπάς και γνωρίζεις καλύτερα απ’ τον καθένα; Είναι να δημιουργείς χειροποίητα κοσμήματα όπως ο Άγγελος; Μήπως χειροποίητα σημειωματάρια όπως η Αθανασία; Μήπως να ταξιδεύεις τον κόσμο όπως η Τζίνα και η Ιωάννα; Ή μήπως να γράφεις για όλα όσα έχουν σημασία στην ζωή σου όπως η Μαρία;

Ότι κι αν είναι, βρες τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν πάνω στην θεματολογία σου και βοήθησε τους αναγνώστες σου να τα λύσουν. Οι bloggers που παρέχουν λύσεις σε προβλήματα συχνά έχουν πιστούς αναγνώστες, δυναμικά newsletters και τρελή οργανική κίνηση από τις μηχανές αναζήτησης και τα κοινωνικά δίκτυα.

Αν όλοι παρείχαμε τις λύσεις σε διάφορα προβλήματα που έχουμε λύσει, εκατοντάδες άνθρωποι θα είχαν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τα όνειρα τους λίγο γρηγορότερα και λίγο ευκολότερα. Αν εσύ ζορίστηκες να λύσεις ένα πρόβλημα, γιατί να μην βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου να το λύσει κι αυτός;

Από την πρώτη μέρα που άνοιξα το Inkstory μέχρι και σήμερα, είμαι στη χαρούμενη θέση να αναφέρω πως ακόμη κι αν ήθελα, δεν θα μπορούσα να μετρήσω τους αμέτρητους ανθρώπους που με ευχαρίστησαν για τη βοήθεια που τους παρέχω μέσα από τα κείμενα μου. Κάθε μήνυμα και σχόλιο που λαμβάνω μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να βρίσκω τα τέλεια προβλήματα και τις λύσεις τους. Όχι μόνο για εμένα, αλλά και για εσένα.

Ψάξε το τέλειο πρόβλημα, όχι την τέλεια ιδέα, γιατί έτσι θα καταφέρεις να βοηθήσεις τους συνανθρώπους σου, να βγάλεις χρήματα παρέχοντας λύσεις σε επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό και καινοτομικό μέσα από την εμπειρία που θα κερδίσεις.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;