Δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που όταν ακούνε τη λέξη ‘προγραμματισμός’ το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι τα μαθηματικά. Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά πράγματα στον προγραμματισμό που σχετίζονται με τα μαθηματικά, αλλά έως ένα βαθμό που όλοι καταλαβαίνουν.
Έχω βασικές γνώσεις πάνω στην HTML και CSS και αυτή τη στιγμή μελετώ την PHP. Δεν έχω ιδέα από μαθηματικά και για να είμαι ειλικρινής, τα απεχθάνομαι. Τα μαθηματικά δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα σε οτιδήποτε κι αν έκανα, είτε σχεδίαζα μια ιστοσελίδα, είτε έκανα αλλαγές σε ένα υπάρχων θέμα, το πιο κοντινό σε μαθηματικά ήταν οι διαστάσεις των εικόνων (κάτι το οποίο και ένα παιδί μπορεί να κατανοήσει).
Δεν υπάρχει τίποτα που το κομπιουτεράκι δε μπορεί να λύσει.
Σε κάποιες περιπτώσεις έπεσα σε μεγάλους αριθμούς που έπρεπε να κάνω πρόσθεση και αφαίρεση. Ανοίγοντας το κομπιουτεράκι τελείωσα τα πάντα μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Γενικότερα, όποιον προγραμματιστεί κι αν ρωτήσεις, δεν του χρειάστηκαν ποτέ τα μαθηματικά στον προγραμματισμό.
Πρέπει, ωστόσο, να κατανοήσεις και να καταλάβεις τη διαφορά των μαθηματικών και του προγραμματισμού. Τι είναι αυτό που θέλεις να μάθεις ή να δημιουργήσεις; Μια ιστοσελίδα; Ένα παιχνίδι; Ένα πρόγραμμα; Κάθε προγραμματισμός είναι διαφορετικός και απαιτεί συγκεκριμένες γνώσεις. Στο web design για παράδειγμα, με το οποίο ασχολούμαι εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, δεν μου χρειάστηκαν ποτέ τα μαθηματικά, αλλά δεν γνωρίζω για το αν χρειάζονται σε κάποιον προγραμματιστή ο οποίος δημιουργεί ένα περίπλοκο πρόγραμμα.
Προτού αφήσεις κάτι το οποίο μπορεί να σου γίνει χόμπι ή μελλοντική δουλειά, μελέτησε το πρώτα.
Μελέτησε σωστά, ψάξε και βρες τι γνώσεις απαιτεί ο προγραμματισμός που θέλεις να μάθεις. Αν απαιτεί γνώσεις μαθηματικών, τότε ανάλυσε το ακόμη περισσότερο. Σίγουρα δεν θα χρειαστεί να ανοίξεις τα σχολικά σου βιβλία πάντως.
Image Credits: Pixabay