Το podcasting είναι από τα πιο trend πράγματα στο εξωτερικό, και αν ξεκινήσεις το δικό σου Podcast κανάλι τώρα που είναι νωρίς, θα είσαι από τους πρώτους podcasters στην Ελλάδα – μόλις γίνει μόδα και εδώ.
Το podcasting μου θυμίζει αρκετά το blog στις πρώτες μέρες του. Ξεκινήσαμε να γράφουμε γιατί θέλαμε να εκφραστούμε, να μοιραστούμε τις ιδέες μας και να παρέχουμε τις γνώσεις μας σε άλλους ανθρώπους που τις χρειαζόντουσαν. Το blogging όμως δεν είναι πλέον αυτό που όλοι μάθαμε και αγαπήσαμε τα πρώτα χρόνια. Πλέον είναι γεμάτο από fake news και ανθρώπους που απλά γράφουν για να βγάλουν λεφτά, δημοσιεύοντας συνεχώς άρθρα χωρίς ουσία. Αυτός είναι σίγουρα και ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια διαβάζω όλο και λιγότερο άλλα blogs. Έχω μερικά επιλεγμένα, οτιδήποτε άλλο βλέπω, συχνά με απογοητεύει.
Που θέλω να καταλήξω όμως; Στο γεγονός πως τα περισσότερα podcasts που ακούς είναι ποιοτικά, ενδιαφέρον και περνάει η ώρα σου ευχάριστα. Όταν τα φτιάχνεις εσύ, η δημιουργικότητα, η έμπνευση και η χαρά είναι πράγματα τα οποία δύσκολα περιγράφονται. Και αυτή είναι μόλις η αρχή, καθώς τα podcasts αναμένεται να γίνουν το νέο blogging. Στο εξωτερικό γίνεται ένας χαμός με αυτά, κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια. Όλοι ακούνε podcasts, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Την ώρα που πάνε στην δουλειά τους, στα διαλείμματα τους, στο σπίτι τους, το πρωί όταν κοιμούνται και το βράδυ πριν κοιμηθούν. Το podcasting είναι από τα πιο trend πράγματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, και όπως συμβαίνει πάντα με το εξωτερικό, οτιδήποτε είναι trend, αργά ή γρήγορα έρχεται και στην Ελλάδα.
Δεν έχω φτιάξει αρκετά podcast επεισόδια, αλλά μόνο αυτά που έφτιαξα, ήδη βλέπουν σταθερή και γρήγορη άνοδο. Συνεχώς λαμβάνω emails και μηνύματα για το πόσο καλά είναι, το πόσο βοήθησαν, και ιδέες για επερχόμενα επεισόδια. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, το Inkstory είναι το πρώτο blog με podcast κανάλι που αφορά το blogging, το vlogging και το podcasting, και το ίδιο μπορείς να είσαι και εσύ.
Διάβασε επίσης: Τι είναι τα Podcasts και πως να ξεκινήσεις (οδηγός για αρχάριους)
Είτε είσαι travel blogger, είτε fashion blogger, είτε είσαι mommy blogger που γράφεις για την οικογένεια και τα παιδιά σου, είτε ακόμα και food blogger, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το podcasting. Επίτρεψε μου όμως να σου πω γιατί.
Θα είσαι από τους πρώτους podcasters στην Ελλάδα
Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, αλλά μην σκέφτεσαι πως θα είσαι από τους πρώτους podcasters, αλλά πως θα είσαι top στην θεματολογία για την οποία θα μιλάς. Όταν είσαι από τους πρώτους που κάνουν κάτι, αυτό σημαίνει πως έως ότου γίνει το podcasting trend και στην Ελλάδα, οτιδήποτε αφορά την θεματολογία σου, θα βρίσκουν πρώτα εσένα, και μετά όλους τους υπόλοιπους. Αν αυτό δεν σου φέρει επιτυχία, τότε δεν ξέρω τι άλλο.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το blogging, όπου τα ποιοτικά παλαιότερα blogs έμειναν στην κορυφή, έτσι και με το podcasting, οι podcasters που έχουν κάτι αξιόλογο να πουν, θα παραμείνουν στην κορυφή ακόμα και όταν γίνει trend.
Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, οι Έλληνες και Ελληνίδες podcasters είναι τόσοι λίγοι, που μπορείς άνετα να καλύψεις την θεματολογία για την οποία γράφεις με ένα σωρό podcast επεισόδια. Interested yet? 😉
Μπορείς να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν
Δεν χρειάζεται να δώσεις χρήματα για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το podcasting. Μπορείς να ξεκινήσεις δωρεάν και κατευθείαν. Από το podcasting πρόγραμμα που θα χρησιμοποιείς μέχρι και την podcast πλατφόρμα που θα ανεβάζεις τα επεισόδια σου, όλα είναι εντελώς δωρεάν (πιο κάτω αναφέρω ποια είναι αυτά).
Το μόνο χρηματικό ποσό που μπορείς να δώσεις για τα podcasts, είναι η επένδυση σου σε ένα καλό μικρόφωνο. Αλλά αυτό, μπορεί να γίνει μελλοντικά και όχι καθώς ξεκινάς το podcast ταξίδι σου. Για αρχή, μπορείς να ξεκινήσεις τα πρώτα σου podcasts επεισόδια απευθείας από το κινητό σου, ή με το μικρόφωνο του laptop σου.
Το Anchor, η podcast πλατφόρμα που αναφέρω και στη συνέχεια, σου επιτρέπει μέσω της mobile εφαρμογή της (για iOS, Android και Web) να ηχογραφήσεις τα δικά σου podcasts απευθείας από το κινητό σου.
Θα σου ανοίξει νέες πόρτες
Το blogging μου άνοιξε νέες πόρτες σε όσο αφορά το γράψιμο. Έχω γράψει σε αρκετά περιοδικά και εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων του SkyWalker Press, ΣΕΝΤΟΡΑΣ, Citizen Mag κ.α., και σε ένα σωρό blogs και ιστοσελίδες. Έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους και οι εμπειρίες που έχω πάρει μέσω του blogging τα τελευταία 10 χρόνια, όχι απλά θα μου μείνουν αξέχαστες, αλλά είναι αυτές που με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα.
Όταν δημοσίευσα το πρώτο μου podcast επεισόδιο στο SoundCloud πριν από μερικούς μήνες, λίγες ημέρες αργότερα έκλεισα και την πρώτη μου συνέντευξη στο Greek Pulse Radio Stuttgart. Σίγουρα, η συνέντευξη μπορεί να μην είχε καμία απολύτως σχέση με την θεματολογία για την οποία μιλάω, αλλά τουλάχιστον ήταν μια αρχή στο podcasting ξεκίνημα μου.
Ανυπομονώ να δω τι άλλο ακολουθεί μέσω του podcasting. Είδη βρίσκομαι σε στάδια για να ξεκινήσω να παίρνω συνεντεύξεις από διάφορους bloggers και άλλους podcasters στο The Blogging Dispatch, οπότε αναμένονται σίγουρα μερικές πολύ διασκεδαστικές στιγμές.
Θα αυξήσεις το εισόδημα σου με τρόπους που δεν έχεις ξανά δοκιμάσει στο παρελθόν
Όταν έρχεται κάποιος για να διαφημιστεί στο blog σου, συχνά είτε σου ζητάει να γράψεις ένα άρθρο, είτε να δημοσιεύσεις ένα έτοιμο άρθρο, είτε να προσθέσεις ένα banner ή widget σε κάποιο μέρος του blog σου. Άλλες φορές σου ζητάνε να αξιολογήσεις συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες. Στο podcasting, οι τρόποι διαφήμισης και προώθησης είναι παρόμοιοι:
- Αντί να γράφεις άρθρα, μιλάς.
- Αντί να βάλεις banners ή widgets, παίζεις διαφημιστικά σποτάκια.
- Αντί να γράφεις αξιολογήσεις, αξιολογείς ένα προϊόν μιλώντας.
Όπως και με το blog σου, το οποίο απαιτεί να έχεις αρκετούς αναγνώστες για να βγάλεις χρήματα, ή όσο πιο πολλούς έχεις, τόσο πιο μεγάλο το κόστος των διαφημίσεων, έτσι και με το podcasting, χρειάζεσαι ένα κοινό που να σε ακούει. Όσους πιο πολλούς ακροατές έχεις στα podcasts σου, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το κόστος για να διαφημιστεί κάποιος.
Μπορείς επίσης να συνδυάσεις τα πακέτα διαφημίσεων σου με το blogging και το podcasting. Αυξάνεις τις τιμές τις διαφήμισης στο blog σου, αλλά περιλαμβάνεις μέσα και διαφήμιση μέσω των podcast επεισοδίων σου. Όχι σε όλα εννοείται, αλλά είτε σε ένα, είτε σε μερικά (εσύ επιλέγεις τον αριθμό).
Θα μάθεις νέα πράγματα και θα αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις επί του θέματος
Το podcasting δεν είναι δύσκολο. Για την ακρίβεια, για να σου αποδείξω πόσο εύκολο είναι να ηχογραφείς τα δικά σου podcast επεισόδια, να τα επεξεργάζεσαι και στη συνέχεια να τα ανεβάζεις online, έφτιαξα ένα βίντεο, το οποίο μπορείς να παρακολουθείς παρακάτω.
Ουσιαστικά, αυτό που χρειάζεσαι είναι το Audacity, ένα δωρεάν πρόγραμμα για podcasts, ένα μικρόφωνο, έναν λογαριασμό στο Anchor.fm και την όρεξη να ασχοληθείς με κάτι καινούργιο.
Λίγο καιρό αργότερα, θα έχεις τις γνώσεις για το πως να ηχογραφείς την φωνή σου, πως να την επεξεργάζεσαι, πως να προσθέτεις μουσική σε podcasts, πως λειτουργούν οι podcasting υπηρεσίες και τι ακριβώς γίνεται με τα στατιστικά των podcasts. Θα έχεις το δικό σου κανάλι, τους δικούς σου ακροατές και την εμπειρία για να πας ακόμα παραπέρα.
Είναι τα Podcasts τα νέα blogs;
Πρώτα απ’ όλα, μια διευκρίνηση: Αν το blogging δεν είχε γίνει τόσο γνωστό τα τελευταία χρόνια, πολλοί από εμάς δεν θα ήμασταν τώρα εδώ. Και το podcasting, δεν διαφέρει πολύ από το blogging, το ξεκινάς για τους ίδιους λόγους:T
- Για να μοιραστείς τις ιδέες ή το πάθος σου με κάτι.
- Για να προωθήσεις τον εαυτό σου ή την επιχείριση σου.
- Για να δημιουργήσεις ένα κοινό, να νιώσεις ειδικός ή το αφεντικό του εαυτού σου.
- Για να βγάλεις χρήματα.
Δεν έχει σημασία για πιο λόγο ξεκίνησες, αλλά αυτό που έφτιαξες, οι εμπειρίες που πήρες, οι γνώσεις που έχεις τώρα και οι γνωριμίες που έκανες. Ό,τι ισχύει για το blogging, ισχύει και για το podcasting.
Over to you!
Εν τέλη, το podcasting είναι και αυτό άλλο ένα μέρος της τεχνολογίας. Το αν το κάνεις ή όχι, βρίσκεται καθαρά στο χέρι σου. Δεν είναι δύσκολο και δεν απαιτεί από έναν άνθρωπο να είναι ειδικός επί του θέματος, αλλά όπως συμβαίνει και με το blogging ή το vlogging, έτσι και με το podcasting θα πρέπει να έχεις ποιοτικό περιεχόμενο. Αν και, η αλήθεια είναι, πως σε όσο αφορά το podcasting, και για πράγματα που σου αρέσουν να συζητάς, θα υπάρχουν άτομα που θα θέλουν να ακούσουν τι έχεις να πεις.
Όπως και για εμένα, έτσι για αρκετούς άλλους ανθρώπους, το διάβασμα άρθρων έχει γίνει κουραστικό. Το podcasting λοιπόν, είναι η εναλλακτική λύση που αρκετοί ψάχναμε, και τα καλά νέα είναι πως βρίσκεται αυτή την στιγμή στα πιο trend πράγματα.
Άρα, αξίζει να ξεκινήσεις το δικό σου Podcast Κανάλι; Εν συντομία, ναι. Ακόμα και αν δεν το συνεχίσεις, ή φτιάξεις μόνο ένα και το παρατήσεις, πάλι αξίζει, γιατί θα μάθεις τι προσφέρει και αυτό με τη σειρά του. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να φτιάχνεις κάθε μέρα podcasts, καθώς συχνά είναι είτε εβδομαδιαία, είτε μηνιαία. Και αν είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το δικό σου Podcast κανάλι, ρίξε μια ματιά στο παραπάνω βίντεο για να μάθεις πως μπορείς να ξεκινήσεις.
Podcasts αναγνωστών
Παρακάτω θα βρεις όλα τα podcasts από αναγνώστες του Inkstory. Πρόσθεσε και το δικό σου podcast στα σχόλια του άρθρου, για να το προσθέσω στο άρθρο και να το ακούσουν οι αναγνώστες του blog.
Podcast από την Τριανταφυλλένια στο Anchor.
Podcast από τον Γιώργο Μπάκουλη στο SoundCloud.
Podcast από την Τζίνα Βαρότση στο Anchor.
Εσύ σκέφτηκες να ασχοληθείς ποτέ με το podcasting; Υπάρχει κάτι που σε σταμάτησε απ’ το να ξεκινήσεις; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω – και αν είσαι ήδη podcaster, άφησε το σύνδεσμο από το κανάλι σου.