Προγράμματα

Τα καλύτερα δωρεάν Antivirus προγράμματα για το 2020

Pinterest LinkedIn Tumblr

Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν antivirus προγράμματα, αλλά ποια είναι τα καλύτερα και χρησιμεύουν όντως; Αν κόλλησες κάποιο ιό ή malware και θέλεις να το ξεφορτωθείς, ή απλά θέλεις να παραμένεις προστατευμένος καθώς σερφάρεις στο διαδίκτυο, αλλά δεν θέλεις να πληρώσεις για ένα antivirus πρόγραμμα, τότε η παρακάτω λίστα θα σου καλύψει τις ανάγκες.

Τι είναι τα antivirus προγράμματα;

Τα antivirus προγράμματα είναι ουσιαστικά λογισμικό το οποίο αποτρέπει, μπλοκάρει και αχρηστεύει τα malware. Μιας και ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικοί ιοί και malware τα οποία μπορούν να μας κάνουν την ζωή κόλαση, για τους περισσότερους ανθρώπους είναι σοφή επιλογή να έχουν ένα καλό εγκατεστημένο antivirus που να τους προστατεύει συνεχώς.

Κάθε antivirus πρόγραμμα έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Κάποια είναι καλύτερα από άλλα, ενώ ορισμένα παρέχουν φιλικό περιβάλλον χρήσης και είναι ιδανικά για αρχάριους χρήστες. Άλλα πάλι στοχεύουν τόσο στην ασφάλεια όσο και στην απλότητα, παρέχοντας μινιμαλιστικούς σχεδιασμούς και είναι αρκετά ελαφριά και γρήγορα ώστε να μην επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση του συστήματος.

Αν χρησιμοποιείς Windows, τότε ο υπολογιστής σου έχει ήδη ένα antivirus πρόγραμμα μέσα, το οποίο έρχεται προ-εγκατεστημένο με κάθε Windows έκδοση και ονομάζεται Windows Defender. Αν και παλαιότερα το Windows Defender δεν έκανε καλή δουλειά, στις νέες εκδόσεις των Windows 10 είναι ιδιαίτερα πολύ καλό, και ίσως καλύτερο και από αρκετά άλλα antivirus προγράμματα που θα δεις παρακάτω στην λίστα.

Αν έχεις έστω και μια παραπάνω ιδέα για το πως να χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή, τότε κατά πάσα πιθανότητα μπορείς να αναγνωρίσεις τα περισσότερα προγράμματα που κατεβάσεις και εγκαταστείς. Ως εκ τούτου, δεν σου χρειάζεται ένα επιπλέον antivirus πρόγραμμα, καθώς το Defender είναι αρκετό για την βασική προστασία του υπολογιστή σου. Άλλωστε, το Defender μπορεί να εντοπίσει κάθε ιό και κάθε malware, αλλά πολλές φορές είναι ελλιπές σε ransomware. Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που απειλεί να δημοσιοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα του θύματος ή να διακόψει την πρόσβασή του θύματος σε αυτά, μέχρι να δοθούν λύτρα από το θύμα. Παρόλο που τα ransomware είναι αρκετά επικίνδυνα, υπάρχουν τρόποι για να ξεκλειδώσεις το σύστημα σου χωρίς να πληρώσεις, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σου τύχει ένα τέτοιο περιστατικό.

Τα αρνητικά του να χρησιμοποιείς antivirus προγράμματα

Μπορεί τα antivirus να μας υπόσχονται πως θα μας κρατήσουν ασφαλείς όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο και κατεβάζουμε προγράμματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν παράλληλα να προκαλέσουν άλλα προβλήματα στο σύστημα μας.

Πρώτα απ’ όλα, όταν κάνεις εγκατάσταση ένα antivirus πρόγραμμα, είναι πολύ δύσκολο να το απεγκαταστήσεις πλήρως αν τελικά αποφασίσεις πως δεν το θέλεις ή δεν το χρειάζεσαι. Κάποια antivirus προγράμματα παρέχουν έξτρα προγράμματα τα οποία πρέπει να κατεβάσεις για να τα απεγκαταστήσεις πλήρως. Παρόλα αυτά, ακόμα και με αυτά δεν είναι σίγουρο πως το πρόγραμμα θα διαγραφεί πλήρως.

Μιας και αναφέρομαι στους Windows χρήστες, όταν κάνεις ένα antivirus πρόγραμμα εγκατάσταση, αυτό σημαίνει πως παράλληλα έχεις δύο antivirus προγράμματα να τρέχουν στο παρασκήνιο. Το πρώτο πρόγραμμα είναι το Windows Defender, το οποίο όπως ανέφερα παραπάνω, έρχεται προ-εγκατεστημένο με όλες τις εκδόσεις των Windows και δεν μπορείς να το αφαιρέσεις, παρά μόνο να το απενεργοποιήσεις πλήρως, κάτι το οποίο δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση. Αν και το Defender είναι αρκετά ελαφρύ, το να έχεις εγκατεστημένο και ένα δεύτερο antivirus πρόγραμμα σημαίνει παράλληλα συμφωνείς με το να χάνεις από ταχύτητα και απόδοση.

Τα antivirus προγράμματα είναι αρκετά βαριά και αν δεν έχεις έναν καλό υπολογιστή με δυνατό hardware, κατά πάσα πιθανότητα θα δεις την απόδοση του υπολογιστή σου να πέφτει αρκετά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα antivirus απαιτούν πολλούς πόρους από το σύστημα καθώς τρέχουν συνεχόμενα αρκετές υπηρεσίες ταυτόχρονα ώστε να σε κρατήσουν ασφαλή, ακόμα και από ιούς που μπορεί να μην υπάρχουν πλέον.

Εκτός όμως από την ταχύτητα και την απόδοση, με το να χρησιμοποιείς ένα δωρεάν antivirus συμφωνείς παράλληλα στο να βλέπεις διαφημίσεις, προωθητικά παραθυράκια για να αγοράσεις την επί πληρωμής έκδοση του προγράμματος και διάφορα άλλα ανούσια ενημερωτικά μηνύματα.

Τα καλύτερα δωρεάν Antivirus προγράμματα

Αν αποφάσισες πως θέλεις τελικά να χρησιμοποιήσεις ένα έξτρα antivirus, τότε ήρθε η στιγμή να επιλέξεις το καλύτερο. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά προγράμματα που κάνουν πάνω κάτω την ίδια δουλειά, αλλά τα παρακάτω είναι αναμφισβήτητα τα καλύτερα στο είδος. Πολλά από αυτά είναι επίσης διαθέσιμα και για Android συσκευές, οπότε μπορείς να τα χρησιμοποιείς παράλληλα και στο Android κινητό ή tablet σου.

1. Avast

Το Avast ήταν από πάντοτε το δημοφιλέστερο antivirus πρόγραμμα. Είναι εύκολο στην χρήση, παρέχει εξαιρετική ασφάλεια, δεν έχει πολλές διαφημίσεις και προωθητικά παράθυρα, έχει χτίσει ένα τεράστιο όνομα τα τελευταία χρόνια και είναι ξεκάθαρο με το τι ασφάλεια έχεις με την δωρεάν του έκδοση, και τι ασφάλεια έχεις με την επί πληρωμής έκδοση του.

2. Kaspersky

Μπορεί η δωρεάν του έκδοση να είναι αρκετά περιοριστική, καθώς πρέπει να το αγοράσεις για να αποκτήσεις πρόσβαση στα πιο σημαντικά του εργαλεία, αλλά το Kaspersky μας έχει αποδείξει αρκετές φορές το πόσο έμπιστο και αξιόπιστο είναι. Ακόμα και με την δωρεάν του έκδοση, θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις σάρωση σε πραγματικό χρόνο για ιούς και malware, ενώ παράλληλα μπορεί να σε προστατεύσει και από spyware και fishing, ακριβώς όπως θα έκανε και η επί πληρωμής έκδοση του.

3. BitDefender

Το BitDefender έχει γίνει πάρα πολύ γνωστό τα τελευταία χρόνια και αυτό ευθύνεται κυρίως στην καταπληκτική προστασία που παρέχει, καθώς επίσης και για τις γρήγορες σαρώσεις που κάνει. Αν και δεν παρέχει ειδικευμένα χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα να κάνει αυτόματες σαρώσεις όποτε θελήσεις εσύ, το πρόγραμμα θα τρέχει συνεχώς στο background καταναλώνοντας λίγους πόρους και προστατεύοντας το σύστημα σου συνεχώς.

4. AVG

Στην περίπτωση που είσαι από τους πολύ λίγους χρήστες που δεν το γνωρίζουν, το AVG είναι και αυτό ένα από τα πιο γνωστά δωρεάν antivirus και κάποτε αποτελούσε τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό για το Avast. Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά του AVG είναι οι συνεχές προσπάθειες που κάνει για να σε πείσει να αγοράσεις την επί πληρωμής έκδοση του.

5. Avira

Το Avira είναι τέλειο για να “εξοντώνει” το 99.7% όλων των ιών που έχει ελέγξει, ενώ παράλληλα δεν απαιτεί αρκετούς πόρους από το σύστημα για να τρέχει. Αυτό που κάνει το Avira τόσο γνωστό στο είδος του, είναι το γεγονός πως απ’ όλα τα τεστ που έχουν γίνει, ήταν το μοναδικό το οποίο έβρισκε σχεδόν όλους τους ιούς κατευθείαν. Δυστυχώς, επειδή παρέχει και επί πληρωμής έκδοση, ίσως δεις αρκετά pop-up διαφημιστικά παράθυρα τα οποία θα σου προτείνουν συνεχώς να το αγοράσεις.

6. Adaware

Το Adaware είναι και αυτό ένα εξαιρετικό antivirus πρόγραμμα και παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης για τους αρχάριους χρήστες. Λειτουργεί επίσης πολύ καλά με άλλα προγράμματα στον υπολογιστή σου και ενημερώνεται αρκετά συχνά για όλες τις νέες εκδόσεις των Windows. Παρόλα αυτά, δεν παρέχει web filtering και δεν έχει αρκετά καλή παρακολούθηση. Σύμφωνα με την εταιρεία που κατασκεύασε το Adaware, το πρόγραμμα θα σε προστατεύει από ιούς, malware, spyware, phising, online scams και hackers.

7. Panda

Το Panda διαφέρει αρκετά απ’ όλα τα υπόλοιπα προγράμματα της λίστας. Αρχικά, εστιάζει περισσότερο σε μολυσμένες ιστοσελίδες και παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο ενάντια σε malware. Υποστηρίζει αποκλειστικά τα Windows, αλλά δεν παρέχει καλή firewall προστασία, όμως έρχεται με καταπληκτικά χαρακτηριστικά και είναι εύκολο στη χρήση.

8. Sophos Δωρεάν Antivirus

Το Sophos είναι εξαιρετικό για οικογένειες, καθώς παρέχει την δυνατότητα να το έχεις εγκατεστημένο σε έως και 10 συσκευές και σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι τον τρόπο με τον οποίο θα σερφάρουν τα παιδιά σου στο διαδίκτυο. Παρέχει ένα αρκετά εύκολο περιβάλλον χρήσης και εξαιρετική προστασία ενάντια σε phising και malware. Ίσως το μόνο αρνητικό να είναι πως δεν μπορείς να προγραμματίσεις αυτόματες σαρώσεις και έχει λίγες επιλογές για ειδικευμένους χρήστες.

9. Comodo

Το Comodo χρησιμοποιεί πολλαπλά layers ασφάλειας για να αποτρέψει τον υπολογιστή σου απ’ το να μολυνθεί από ιούς και malware. Παρέχει μια τεράστια γκάμα από επιλογές και χαρακτηριστικά και ίσως θεωρηθεί λίγο δύσκολο στην χρήση από μη ειδικευμένους χρήστες. Αν και παρέχει ένα εξαιρετικό sandbox το οποίο αρκετοί έχουν αγαπήσει, δεν παρέχει προς το παρόν web filtering.

10. Windows Defender (Πλήρως δωρεάν antivirus)

Κάθε λίστα στο διαδίκτυο πρέπει να ενημερώνει ξανά και ξανά τους χρήστες της πως υπάρχει και το προ-εγκατεστημένο antivirus της Microsoft σε όλες τις Windows συσκευές. Το Defender είναι γρήγορο, δεν χρησιμοποιεί πολλούς πόρους από τον υπολογιστή σου, είναι εύκολο στην χρήση και τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο παρέχοντας ασφάλεια σε πραγματικό χρόνο. Παρέχει επίσης διάφορα χαρακτηριστικά για οικογένειες που θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αλλά δεν παρέχει χαρακτηριστικά για ειδικευμένους χρήστες.


Δωρεάν antivirus έναντι επί πληρωμής

Αν θέλεις να εγκαταστήσεις ένα καλό antivirus στον υπολογιστή σου αλλά δεν είσαι σίγουρος για το αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα δωρεάν πρόγραμμα ή να αγοράσεις μια επί πληρωμής έκδοση, τότε θα ήταν εξαιρετική ιδέα να μάθεις ορισμένα σύντομα και βασικά πραγματάκια προτού πάρεις την τελική σου απόφαση.

Με μια δωρεάν έκδοση εννοείται πως γλιτώνεις από ένα στάνταρ κόστος. Οι περισσότερες δωρεάν έκδοσης θα κάνουν εξαιρετική δουλειά για να σε προστατεύσουν από το μεγαλύτερο ποσοστό των ιών και των malware. Παρόλα αυτά, αν τον υπολογιστή τον χρησιμοποιούν ανύλικα παιδιά, ή το χρησιμοποιείς για σημαντικά projects και δουλειές οι οποίες περιλαμβάνουν αρχεία πελατών ή εταιρειών, τότε θα ήταν ιδανικό ένα επί πληρωμής antivirus πρόγραμμα.

Ίσως ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα με τα δωρεάν antivirus είναι το γεγονός πως παρέχονται μόνο και μόνο για να σε κάνουν στο τέλος να πληρώσεις για την επί πληρωμής έκδοση. Η αλήθεια είναι πως οι επί πληρωμής εκδόσεις παρέχουν πολλά περισσότερα και πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, εργαλεία και επιλογές, που είναι σημαντικά για την ασφάλεια του συστήματος.

Η μεγαλύτερη αλήθεια, ωστόσο, είναι πως αν θέλεις να ξεμπερδεύεις μια για πάντα από ιούς και malware και έχει σιχαθεί να δίνεις χρήματα για να αγοράσεις antivirus ή να ψάχνεις για το τέλειο πρόγραμμα, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να αφήσεις μια για πάντα τα Windows και να εγκαταστήσεις κάποια Linux διανομή. Το Linux είναι αναμφισβήτητα το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει πολλές διανομές που είναι εύκολες στην χρήση.


Σύνοψη

Αν δεν είχες ποτέ πρόβλημα με το Windows Defender, τότε θα ήταν καλή επιλογή να κρατήσεις τα πράγματα έτσι όπως ήταν πάντοτε. Παρόλα αυτά, αν θεωρείς πως χρειάζεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις ένα από τα παραπάνω δωρεάν antivirus προγράμματα και στη συνέχεια, αν σου αρέσει και εφόσον είσαι ευχαριστημένος, να αγοράσεις και την επί πληρωμής έκδοση που παρέχει.

Εσύ ποιο από τα παραπάνω δωρεάν antivirus προγράμματα προτιμάς και θεωρείς πως είναι το καλύτερο; Έχεις να μου προτείνεις κάποιο το οποίο δεν πέρασα στην παραπάνω λίστα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Featured Image Credits: NeedPix

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.

Γράψε ένα σχόλιο