Τι είναι το Android System WebView

Τι είναι το Android System WebView;

Αν είσαι κάτοχος μιας Android συσκευής, τότε υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες να βλέπεις μια εφαρμογή με την ονομασία Android System WebView. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις δει επίσης την ίδια εφαρμογή να λαμβάνει συνεχώς νέες ενημερώσεις μέσω του Google Play Store. Αλλά τι ακριβώς κάνει και μπορείς να την αφαιρέσεις;

Πως λειτουργεί το Android System WebView;

Με απλά λόγια, το Android System WebView είναι ένα κομμάτι του συστήματος το οποίο επιτρέπει στις Android εφαρμογές να εμφανίζουν περιεχόμενο από το διαδίκτυο χωρίς να απαιτείται η χρήση κάποιου προγράμματος περιήγησης, όπως ο Chrome, ο Firefox και ούτω καθεξής.

Αρκετές γνωστές όπως το Facebook, το Twitter, μεταξύ αρκετών άλλων, χρησιμοποιούν το Android System WebView ώστε να ανοίγουν τους περισσότερους συνδέσμους μέσα στην ίδια εφαρμογή. Επιπλέον, κάποιες ιστοσελίδες, RSS Feeders και παρόμοια εργαλεία χρησιμοποιούν επίσης το Android System WebView ώστε να τραβήξουν περιεχόμενο από ιστοσελίδες και online υπηρεσίες, οι οποίες δεν είναι κομμάτι της ίδιας της εφαρμογής.

Η εφαρμογή είναι επίσης βασισμένη πάνω στο Chromium, που σημαίνει πως υποστηρίζει το μεγαλύτερο εύρος των ιστοσελίδων και των online τεχνολογιών. Μπορείς να πεις πως το WebView είναι ένα ελαφρύ πρόγραμμα περιήγησης το οποίο δεν παρέχει πολλές επιλογές, αλλά λειτουργεί ακριβώς όποτε το χρειάζεσαι.

Γιατί λαμβάνει νέες ενημερώσεις το Android System WebView;

Όπως πιθανότατα να έχεις παρατηρήσει ήδη, το Android System WebView λαμβάνει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα νέες ενημερώσεις μέσω του Google Play Store, ακριβώς και όπως όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές. Αυτό συμβαίνει επειδή η Google βελτιώνει την εφαρμογή και την βελτιστοποιεί ώστε να τρέχει όσο καλύτερα γίνεται.

Όπως και κάθε άλλο πρόγραμμα περιήγησης, έτσι και το Android System WebView λαμβάνει νέες ενημερώσεις που διορθώνουν σφάλματα, επιλύσουν προβλήματα, αυξάνουν την ταχύτητα και τις επιδόσεις της εφαρμογής, καλύπτουν κενά ασφάλειας και πολλά ακόμη. Προηγουμένως και σε παλαιότερες εκδόσεις του Android, το WebView ενημερωνόταν με κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος και όχι ως μεμονωμένη εφαρμογή.

Τέλος, τις περισσότερες φορές η εφαρμογή θα ενημερώνεται αυτόματα, ενώ οι περισσότερες ενημερώσεις που λαμβάνει είναι συχνά ιδιαίτερα μικρές σε μέγεθος.

Μπορώ να αφαιρέσω το Android System WebView;

Όχι, η Google δεν σου επιτρέπει να αφαιρέσεις την εφαρμογή από την συσκευή σου καθώς αποτελεί κομμάτι του Android. Παρόλα αυτά, αν έχεις κάνει root το Android κινητό σου, τότε θα έχεις την δυνατότητα να απεγκαταστήσεις την εφαρμογή.

Ωστόσο, μιας και αρκετές εφαρμογές και παιχνίδια χρησιμοποιούν το Android System WebView για να παρέχουν περιεχόμενο από εξωτερικές πηγές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέφτεις συνεχώς σε προβλήματα με σελίδες που δεν ανοίγουν και συνδέσμους που δεν είναι ενεργοί.

Σε ορισμένες εκδόσεις του Android, συμπεριλαμβανομένων των Android 7 Nougat, Android 8 Oreo και Android 9 Pie, η Google επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιήσουν το WebView. Παρόλα αυτά, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως βελτίωση στην συσκευή, ενώ δεν θα απολαμβάνεις την ίδια σταθερότητα μέσα στις εφαρμογές και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης για να εμφανίζουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

Σχολιάστε