Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Rank Math SEO – Τι είναι και πως να το εγκαταστήσεις (WordPress)

Share

Ένας αναλυτικός οδηγός για να εγκαταστήσεις και να ρυθμίσεις το Rank Math στο WordPress, ώστε να βελτιστοποιήσεις το SEO της ιστοσελίδας σου και όλων των απαραίτητων ρυθμίσεων με το πάτημα μερικών κλικ.

Υπάρχουν αρκετά εξαιρετικά SEO WordPress plugins εκεί έξω που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όπως το Yoast SEO, το All in One SEO, το SEOPress, μεταξύ άλλων, που παρέχουν εξαιρετικά εργαλεία και δυνατότητες για κάθε blogger. Παρόλα αυτά, το δωρεάν πακέτο του Rank Math και το συνολικό κόστος για την Pro έκδοση δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα άλλο SEO plugin.

Μέσα στις ερχόμενες ημέρες θα γράψω και ένα συγκριτικό review μεταξύ του Rank Math, Yoast SEO, All in One SEO και SEOPress, έτσι ώστε να δεις καλύτερα και πιο αναλυτικά τις διαφορές στις δυνατότητες, τα εργαλεία και τα συνδρομητικά πακέτα κάθε πρόσθετου. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσω στο να σου παρέχω αναλυτικά βήματα για να εγκαταστήσεις και ρυθμίσεις το Rank Math στο WordPress, για κάθε είδους ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων των blogs, ηλεκτρονικών καταστημάτων, portfolios, business websites, landing pages κ.ο.κ.

Τι είναι το Rank Math;

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ενεργές εγκαταστάσεις και 4.9 / 5.0 βαθμολογία από τους χρήστες του WordPress, το Rank Math θεωρείται ένα από τα καλύτερα plugins για την βελτιστοποίηση του SEO – και όχι αδίκως. Το plugin σου παρέχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών και δυνατοτήτων που μπορείς να ενεργοποιήσεις ή να προσαρμόσεις ανάλογα με τις ανάγκες του blog σου, και όλα αυτά με μερικά μόλις κλικ.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά SEO plugins, το Rank Math είναι ένα από τα νεότερα στον χώρο, καθώς κυκλοφόρησε το 2018. Παρόλο που θεωρείται καινούργιο, αυτό δεν θα ‘πρεπε να σε κρατάει μακριά απ’ την χρήση του καθώς έχει ραγδαία ανάπτυξη και παρέχει ήδη περισσότερα χαρακτηριστικά από αρκετά άλλα SEO plugins.

Δυνατότητες και χαρακτηριστικά

Παρακάτω αναλύω όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που παρέχει το Rank Math, καθώς επίσης και ποιες είναι οι διαφορές του μεταξύ άλλων παρόμοιων plugins, όπως το Yoast SEO.

Βελτιστοποίηση λέξεων κλειδιών (keyword optimization)

Προφανώς και κάθε SEO plugin θα πρέπει να σου παρέχει την δυνατότητα να προσθέτεις, να αφαιρείς και να προσαρμόζεις τις λέξεις κλειδιά του blog σου. Παρόλα αυτά, αναφέρω την συγκεκριμένη δυνατότητα καθώς συγκρατητικά με το Yoast SEO και το All in One SEO, το Rank Math σου επιτρέπει να προσθέτεις έως και 5 λέξεις κλειδιά ανά άρθρο ή σελίδα στην δωρεάν έκδοση.

Αν και η προσθήκη περισσότερων λέξεων κλειδιών δεν βοηθάει απαραίτητα το ranking ενός άρθρου, μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά να βελτιστοποιείς καλύτερα τα άρθρα και τις σελίδες σου, ενώ παράλληλα να αυξήσεις και την οργανική κίνηση από τις μηχανές αναζήτησης.

Βελτιστοποίηση περιεχομένου

Rank Math Βελτιστοποίηση λέξεων κλειδιών keyword optimization
Image Credits: Rank Math

Η προσθήκη λέξεων κλειδιών ανήκει προφανώς στη βελτιστοποίηση του περιεχομένου, αλλά σε αυτή την ενότητα θα δούμε και τι άλλο μπορείς να κάνεις μέσω του Rank Math. Για να βελτιστοποιείς ακόμη περισσότερο τα άρθρα και τις σελίδες σου, θα έχεις την δυνατότητα να αλλάζεις τον τίτλο, την περιγραφή και τον σύνδεσμο, όπως ακριβώς θα έκανες και με κάθε άλλο SEO plugin.

Το Rank Math έχει ακολουθήσει την ιδεολογία του Gutenberg κειμενογράφου και έτσι όλες οι επιλογές και τα πεδία βρίσκονται διαθέσιμα από το δεξιό πλαϊνό μενού και όχι κάτω από τον κειμενογράφο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Yoast SEO. Με το που προσθέσεις μια λέξη κλειδί, θα εμφανιστούν αυτόματα όλες οι συμβουλές για να το βελτιστοποιήσεις καλύτερα, καθώς επίσης και πόσο σκορ λαμβάνει από το 1 έως το 100.

Περιβάλλον Χρήσης

Το plugin έρχεται με ένα μοντέρνο και προσεγμένο σχεδιασμό ο οποίος είναι ιδανικός για κάθε αρχάριο χρήστη που δεν έχει γνώσεις πάνω στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδων. Όλο το περιβάλλον χρήσης του μπορείς να το διαχειριστείς από μια σελίδα, έτσι ώστε να μην χάνεσαι ποτέ και να ξέρεις πάντα που βρίσκεται η κάθε επιλογή.

Μέσα από το Περιβάλλον Χρήσης του Rank Math θα έχεις επίσης την δυνατότητα να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς με ένα κλικ οποιαδήποτε λειτουργεία επιθυμείς. Μάλιστα, όταν απενεργοποιείς μια λειτουργία, ο κώδικας της σταματάει να λειτουργεί και έτσι δεν έχεις τίποτα περισσότερο από αυτά που χρειάζεσαι.

Σελίδες και έξτρα λειτουργίες

Όταν εγκαταστήσεις και ενεργοποιήσεις το Rank Math, θα έχεις την δυνατότητα να βρεις όλες τις σελίδες του από το αριστερό πλαϊνό μενού του WordPress. Κάθε μια από τις σελίδες που θα βρεις τις αναλύω παρακάτω:

1. Dashboard

Το Dashboard είναι ο Πίνακας Ελέγχου για τον οποίο αναφέρθηκα στην παραπάνω ενότητα. Από εκεί, θα έχεις την δυνατότητα να ενεργοποιείς και να απενεργοποιήσεις όσες λειτουργείες δεν χρειάζεσαι, διατηρώντας έτσι μόνο τα βασικά. Μπορείς, φυσικά, να τα ενεργοποιείς όλα χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα δεις μείωση στην απόδοση του blog σου.

2. Analytics
Το περιβάλλον χρήσης του Rank Math WordPress plugin
Image Credits: Rank Math

Μέσα από την σελίδα Analytics (ελλ: Στατιστικά) θα έχεις την δυνατότητα να:

  • Επαληθεύσεις την ιδιοκτησία του blog σου το Google Search Console με ένα κλικ.
  • Παρακολουθείς τα στατιστικά των σελίδων και των λέξεων κλειδιών μέσα από το ισχυρό εργαλείο στατιστικών.
  • Συνδέσεις με ευκολία το Google Analytics και άλλες υπηρεσίες τρίτων.
  • Αυτόματη καταχώρηση των sitemaps στο Google Search Console.
  • Δωρεάν αποτελέσματα για τις λέξεις κλειδιά.
  • Ανάλυση ιστοσελίδας για σφάλματα.

Όλα αυτά παρέχονται στους χρήστες της δωρεάν έκδοσης.

3. General Settings
Rank Math SEO - General Settings
Image Credits: Rank Math

Στην σελίδα General Settings (ελλ: Γενικές Ρυθμίσεις) θα έχεις την δυνατότητα να προσαρμόσεις τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν το συνολικό SEO του blog σου, καθώς επίσης και την λειτουργία του. Τα καλά νέα είναι πως το Rank Math έχει κάνει τρομερή δουλειά με τον σχεδιασμό και έτσι ένας αρχάριος χρήστης δύσκολα θα κάνει μια λάθος ρύθμιση.

Από αυτή τη σελίδα θα έχεις την δυνατότητα να αφαιρέσεις από τους συνδέσμους του blog σου διάφορα slugs όπως το /category/ στις σελίδες των κατηγοριών, να μετατρέψεις όλους τους εξωτερικούς συνδέσμους και / ή τους συνδέσμους των εικόνων σε No-Follow και να κάνεις αυτόματα να ανοίγουν όλοι οι εξωτερικοί σύνδεσμοι σε νέο παράθυρο και όχι στο ίδιο.

Σου δίνει την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις τα breadcrumbs σε όλες τις σελίδες και τα άρθρα για την διευκόλυνση των αναγνωστών.

Images

Από εδώ μπορείς να εισάγεις αυτόματα σε όλες τις εικόνες του blog σου ALT attributes και τίτλους, οι οποίοι μπορούν να παίρνουν αυτόματα τον τίτλο του άρθρου ως τίτλο και ALT περιγραφή για καλύτερο SEO.

Webmaster Tools

Στα διαθέσιμα πεδία θα έχεις την δυνατότητα να επικολλήσεις τον απαραίτητο <meta> κώδικα για να επιβεβαιώσεις την ιδιοκτησία του blog σου στα Google Search Console, Bing Webmaster Tools, Baiduo Webmaster Tools, Alexa Verification ID, Yandex Verification ID, Pinterest Verification ID και Norton Safe Web Verification ID.

Edit robots.txt

Στην περίπτωση που δεν γνωρίζεις για τι αναφέρομαι, μπορείς να διαβάσεις για το τι είναι το Robots.txt αρχείο και πως επωφελεί στο SEO. Το Rank Math θα σε ενημερώνει αν υπάρχει διαθέσιμο robots.txt αρχείο (αν όχι θα σου δημιουργήσει ένα αυτόματα) και θα σου επιτρέπει να κάνεις αλλαγές σε αυτό – αλλά μην κάνεις εκτός αν γνωρίζεις καλά.

Others

Από αυτή την σελίδα θα έχεις την δυνατότητα να εμφανίσεις το SEO σκορ του blog σου στους επισκέπτες σου, καθώς επίσης και να προσθέσεις κείμενο πάνω ή / και κάτω από τα άρθρα που εμφανίζονται στα αποτελέσματα RSS Feed υπηρεσιών.

Edit .htaccess

Το .htaccess αρχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την σωστή λειτουργία του WordPress όταν τρέχει σε έναν server βασισμένο στο Apache. Το Rank Math σου δίνει την δυνατότητα να προσθέτεις και να αφαιρείς κώδικα από το .htaccess αρχείο σου όποτε το χρειάζεσαι.

404 Monitor

Από εδώ μπορείς να κάνεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις και λειτουργούν τα στατιστικά από το Rank Math. Αν δεν γνωρίζεις, απλά άστα όπως είναι με τις βασικές τους ρυθμίσεις.

Redirections

Από εδώ έχεις την δυνατότητα να επεξεργαστείς ορισμένες αυτόματες ανακατευθύνσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος επισκέπτης μπει σε ένα άρθρο που δεν υπάρχει πλέον ή σε κάποιο σπασμένο σύνδεσμο, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις αν θέλεις να μεταφέρεται αυτόματα σε μια συγκεκριμένη σελίδα, πίσω στην αρχική σελίδα, ή να εμφανίζεται η κλασική 404 Error σελίδα.

Επιπλέον, σου δίνει την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις το Auto Post Redirect, το οποίο θα δημιουργεί αυτόματα ανακευθύνσεις κάθε φορά που θα διαγράφεις ή θα επεξεργάζεσαι το μόνιμο σύνδεσμο ενός άρθρου ή μιας σελίδας.

Analytics

Με το που κάνεις σύνδεση χρησιμοποιώντας τον Google, WordPress ή Rank Math λογαριασμό σου, θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις το Rank Math να εισάγει αυτόματα τον κώδικα του Google Analytics στο blog σου, καθώς επίσης και να επιλέξεις το σωστό blog που θέλεις να συνδέσεις με το Google Search Console.

Ακόμα, μπορείς να λαμβάνεις emails με περιοδικά αποτελέσματα από το SEO του blog σου και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ενώ αν είσαι συνδρομητής και έχεις την Pro έκδοση θα μπορείς επίσης να συνδέσεις και την Google AdSense.

3. Titles and Meta

Στην ενότητα Titles & Meta θα βρεις μια τεράστια γκάμα επιλογών και δυνατοτήτων για σχεδόν οτιδήποτε αφορά το blog σου και το περιεχόμενο του, καθώς επίσης και όλες τις επιλογές για ηλεκτρονικά καταστήματα και τοπικές επιχειρήσεις.

Global Meta

Από αυτή την σελίδα θα έχεις την δυνατότητα να μορφοποιήσεις ορισμένα βασικά πράγματα. Αν δεν γνωρίζεις από τεχνικής πλευράς, τότε σου προτείνω να τα αφήσεις όλα στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τους. Η μοναδική απλή επιλογή είναι στο τέλος όπου μπορείς να ορίσεις την βασική φωτογραφία που θα εμφανίζεται στο Twitter όταν κάποιος δημοσιεύει την αρχική σελίδα του blog σου, και αν τα tweets θα είναι με μεγάλη ή μικρή εικόνα.

Local SEO

Από αυτή την σελίδα θα έχεις την δυνατότητα να ορίσεις ορισμένα βασικά στοιχεία για το blog σου. Αρχικά, θα χρειαστεί να επιλέξεις αν είσαι πρόσωπο ή εταιρεία, να συμπληρώσεις το όνομα σου ή το όνομα της εταιρείας, να ορίσεις ένα λογότυπο, καθώς επίσης και τον σύνδεσμο της αρχικής σελίδας.

Social Meta

Στα Social Meta θα βρεις όλα τα διαθέσιμα πεδία για να συμπληρώσεις τον σύνδεσμο από την σελίδα σου στο Facebook, τον σύνδεσμο του προσωπικού σου προφίλ στο Facebook, την ID σου, το Facebook Secret ID και το username που έχεις στο Twitter.

Homepage

Αν η αρχική σου σελίδα είναι προσαρμοσμένη ώστε να εμφανίζει συγκεκριμένα άρθρα και widgets ή βασίζεται πάνω σε κάποιον builder, τότε το Rank Math θα σε ειδοποιήσει πως δεν έχεις την δυνατότητα να προσαρμόσεις το SEO της αρχικής σου σελίδας. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να επεξεργαστείς την σελίδα με τον κειμενογράφο και από εκεί να προσθέσεις τις λέξεις κλειδιά, τον τίτλο και την περιγραφή.

Post Formats

Σε αυτή την σελίδα έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζονται οι τίτλοι και οι περιγραφές των άρθρων. Σου προτείνω να αφήσεις τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις αν δεν γνωρίζεις αρκετά καλά τι κάνεις.

Authors

Η συγκεκριμένη σελίδα αφορά τους αρθρογράφους του WordPress blog σου. Μπορείς να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις τα αρχεία των αρθρογράφων (προτείνεται να τα έχεις ενεργοποιημένα), να αφαιρέσεις ή να αλλάξεις το slug /author/ που βρίσκεται στον σύνδεσμο των αρθρογράφων, καθώς επίσης και πως θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Misc Pages

Αν θέλεις να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις τα αρχεία των ημερομηνιών, να αλλάξεις τον τίτλο του 404 σφάλματος και να προσαρμόσεις το indexing των αποτελεσμάτων αναζήτησης, των paginated σελίδων, μεταξύ άλλων, μπορείς να το κάνεις από αυτή την σελίδα.


Καλό είναι όλες τις υπόλοιπες σελίδες, συμπεριλαμβανομένων: Άρθρα, Σελίδες, Attachments, Cloud Templates, Κατηγορίες, Ετικέτες και Leads – Lists να παραμείνουν με τις αρχικές τους ρυθμίσεις, εκτός αν γνωρίζεις καλά τι κάνεις. Μια λάθος ρύθμιση μπορεί εύκολα να καταστρέψει ό,τι έχεις χτίσει μέχρι σήμερα, οπότε αφήνοντας τις ίδιες επιλογές σημαίνει πως δεν κινδυνεύει το SEO του blog σου.

4. Sitemap Settings

Από την σελίδα Sitemap Settings του Rank Math θα μπορείς αρχικά να ορίσεις έως πόσοι σύνδεσμοι να υπάρχουν σε κάθε sitemap, αν θέλεις να καταχωρούνται οι εικόνες και οι προεπιλεγμένες εικόνες των άρθρων, αν θέλεις να αποτρέψεις συγκεκριμένα άρθρα ή όρους απ’ το να καταχωρηθούν στις μηχανές αναζήτησης. Οι κατηγορίες είναι καλό να προστεθούν, ενώ οι ετικέτες και οι αρθρογράφοι καλό είναι να μην περιληφθούν.

5. Instant Idexing

Εδώ οι επιλογές είναι δύο: Πρώτα θα χρειαστεί να καταχωρήσεις το API Key από το Bing Webmaster Tools και στην συνέχεια να επιλέξεις τι θέλεις να εισάγεται αυτόματα στην Bing: Άρθρα, Σελίδες, Πολυμέσα και Cloud Templates. Θα έχεις επίσης την δυνατότητα να εισάγεις απευθείας συνδέσμους προς καταχώρηση στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Με το που ενεργοποιηθεί το Instant Indexing, όλο το περιεχόμενο του blog σου θα καταχωρείται πιο γρήγορα στα αποτελέσματα της Bing.

6. 404 Monitor

Αν μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσες κάποιο πρόσθετο για να παρακολουθείς όλους τους σπασμένους συνδέσμους, τότε μπορείς να το αφαιρέσεις καθώς η δυνατότητα υπάρχει διαθέσιμη και μέσω του Rank Math, μειώνοντας έτσι τον αριθμό πρόσθετων που χρησιμοποιείς.

Από αυτή την σελίδα θα μπορείς να δεις όλους τους σπασμένους συνδέσμους που οδηγούν σε 404 Error σελίδες, καθώς επίσης και είτε να τους διαγράφεις εντελώς, είτε να δημιουργήσεις μια ανακατεύθυνση για το καθένα. Μπορείς επίσης να προσαρμόσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτό το εργαλείο από την ενότητα 404 Monitor στο Διαχειριστικό Περιβάλλον του Rank Math.

7. Redirections

Τα redirections είναι όλες οι ενεργές ανακατευθύνσεις που υπάρχουν στο blog σου. Από αυτή την σελίδα θα έχεις την δυνατότητα να τους δεις όλους και να τους προσαρμόσεις όπως επιθυμείς, είτε διαγράφοντας τους εντελώς, είτε αλλάζοντας τους συνδέσμους τους.

8. SEO Analysis

Το SEO Analysis του Rank Math είναι ένα εργαλείο για την ανάλυση του συνολικού SEO σκορ μιας ιστοσελίδας. Το εργαλείο θα σου παρέχει μια βαθμολογία από το 1 έως το 100 και θα σου παρέχει αναλυτικές οδηγίες για το πως να αυξήσεις ακόμη περισσότερο το SEO σκορ του blog σου.

9. Status & Tools

Αυτή η σελίδα αφορά τις βασικές ρυθμίσεις του Rank Math και μας παρέχει ορισμένες βασικές επιλογές. Από την ενότητα Version Control έχεις την δυνατότητα να κάνεις rollback την έκδοση του πρόσθετου στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα. Αν για παράδειγμα μετά από μια ενημέρωση δεν λειτουργεί κάτι σωστά, τότε με το rollback μπορείς να επιλέξεις την προηγούμενη έκδοση. Μπορείς επίσης να δηλωθείς ως beta tester και να λαμβάνεις όλες τις δοκιμαστικές εκδόσεις (προσοχή καθώς αφορά μόνο δοκιμαστικά blogs και local εγκαταστάσεις όπως με το XAMPP).

Από την ενότητα Database Tools θα μπορείς να καθαρίσεις τα στατιστικά από το SEO Analysis σε περίπτωση που δεν λειτουργούν ή σκάλωσαν, να αφαιρέσεις τα Transients του Rank Math, καθώς επίσης και να καθαρίσεις την Cache των στατιστικών, τα logs των 404 σελίδων, μεταξύ άλλων. Από την ενότητα Import & Export θα έχεις την δυνατότητα να εξάγεις και να εισάγεις τις ρυθμίσεις σου, ή να εισάγεις όλα τα δεδομένα από άλλα SEO plugins όπως το Yoast SEO, All in One SEO και πάει λέγοντας.

10. Help & Support

Αυτή η επιλογή υπάρχει στο μενού του Rank Math αλλά αντί για εσωτερική σελίδα σε μεταφέρει στη σελίδα του πρόσθετου ώστε αναζητήσεις εκεί για βοήθεια, οδηγούς κ.α.

Δωρεάν vs Pro: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Δωρεάν vs Pro: Ποιες είναι οι διαφορές τους;
Image Credits: Rank Math

Όπως προανέφερα το Rank Math παρέχει δύο διαφορετικές εκδόσεις:

  • Μια δωρεάν έκδοση που μπορείς να εγκαταστήσεις απευθείας μέσα από το WordPress σου και…
  • .. μια συνδρομητική Pro έκδοση που κοστίζει μόλις 59$ ετησίως, για απεριόριστα προσωπικά blogs.

Αυτό σημαίνει πως αν έχεις 2-3 blogs, μπορείς να έχεις την pro έκδοση του Rank Math και στα τρία.

ΧαρακτηριστικάΔωρεάνPro
Ενσωμάτωση με το Google AnalyticsΌχιΝαι
Έλεγχος των Λέξεων ΚλειδιώνΌχιΝαι
Tracked keywordsΌχιΝαι
Ενσωματωμένο εργαλείο για το SchemaΌχιΝαι
Emails με αναφορές για την απόδοση SEOΠεριορισμένοΝαι
Emails με αναφορές με Λευκή Ετικέτα Όχι Ναι
Εισαγωγή Schema από κάθε ιστοσελίδαΌχιΝαι
Speakable SchemaΌχιΝαι
Ενσωμάτωση με το Google TrendsΌχιΝαι
Sitemap για το Google NewsΌχιΝαι
Sitemap για τα βίντεοΌχιΝαι
Ειδικευόμενο Image SEO ModuleΌχιΝαι
Πολλαπλές τοποθεσίες για τοπικά καταστήματαΌχιΝαι
WooCommerce SEO ProΌχιΝαι
Ολοκληρωμένο EED SEOΌχιΝαι
Προηγμένο φιλτράρισμα αναρτήσεωνΌχιΝαι
18 έτοιμοι τύποι SchemaΝαιΝαι
6 έξτρα τύποι SchemaΌχιΝαι
Αυτόματος εντοπισμός των βίντεοΌχιΝαι
Παρακολούθηση των Top 5 κερδισμένων keywordsΌχιΝαι
Παρακολούθηση των Top 5 χαμένων keywordsΌχιΝαι
Παρακολούθηση των Top 5 κερδισμένων άρθρωνΌχιΝαι
Παρακολούθηση των Top 5 χαμένων άρθρωνΌχιΝαι
Προχωρημένη επισκόπηση του SEOΌχιΝαι
Έλεγχος για τις καλύτερες ranking λέξεις κλειδιά για κάθε άρθροΌχιΝαι
Ιστορικό με τα κέρδη από την Google AdSenseΌχιΝαι
Προχωρημένα Local SEO blocksΌχιΝαι
Accordition Widget και FAQ Schema για το ElementorΝαιΝαι
How-To και FAQ blocksΌχιΝαι
Πλήρης υποστήριξη για το DiviΝαιΝαι

Και αυτά είναι μόλις μερικές από τις έξτρα δυνατότητες και επιλογές που παρέχει το Rank Math στους συνδρομητές του. Θα βρεις ακόμη περισσότερες επιλογές και δυνατότητες, καθώς επίσης και άλλα πακέτα για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις με πρόσβαση σε περισσότερα εργαλεία.

Οδηγός εγκατάστασης (Setup Wizard) για εύκολη ρύθμιση

Setup Wizard αποκαλούμε την λειτουργία που συχνά βρίσκεται σε διάφορα προγράμματα, εφαρμογές ή υπηρεσίες και παρέχει έναν εύκολο οδηγό που μπορείς να ακολουθήσεις για να ρυθμίσεις και να προσαρμόσεις τις βασικές του λειτουργίες.

Όταν ενεργοποιήσεις για πρώτη φορά το Rank Math θα σου δοθεί η επιλογή να ακολουθήσεις τον οδηγό εγκατάστασης (Setup Wizard) για εύκολη ή ειδικευμένη εγκατάσταση. Η εύκολη εγκατάσταση δεν θα ενεργοποιήσει αυτόματα αρκετές βασικές λειτουργίες, οπότε σου προτείνω να συνεχίσεις με την ειδικευμένη εγκατάσταση.

Η εύκολη εγκατάσταση θα σου δώσει την δυνατότητα να ολοκληρώσεις ορισμένες βασικές ρυθμίσεις σε γρήγορο χρονικό διάστημα και με μεγάλη ευκολία. Μερικές από αυτές είναι οι σελίδες που έχεις στα κοινωνικά δίκτυα, ορισμένες πληροφορίες και διάφορες άλλες ρυθμίσεις που αφορούν το SEO του blog σου.

Εγκατάσταση του Rank Math στο WordPress

Όπως και με κάθε άλλο πρόσθετο, έτσι και με το Rank Math μπορείς είτε να το κατεβάσεις και να ανεβάσεις χειροκίνητα στον server σου μέσω κάποιου FTP προγράμματος ή μέσω του Διαχειριστικού Περιβάλλοντος (όπως cPanel ή Plesk), μπορείς επίσης να το εγκαταστήσεις και απευθείας μέσα από το WordPress Περιβάλλον σου.

Total Time: 20 minutes

  1. Εγκατέστησε και ενεργοποίησε το Rank Math

    Από το αριστερό πλαϊνό μενού και καθώς βρίσκεσαι συνδεδεμένος/η στο WordPress blog σου, πάνε στα Πρόσθετα και Νέο Πρόσθετο. Στην συνέχεια, από το διαθέσιμο πεδίο αναζήτησης τέρμα επάνω δεξιά, αναζήτησε το Rank Math. Με το που το εντοπίσεις, κάνε κλικ στο “Εγκατάσταση” και αμέσως μετά στο “Ενεργοποίηση“.

  2. Ακολούθησε τον οδηγό εγκατάστασης (Setup Wizard)

    Όπως προανέφερα και στην παραπάνω ενότητα, το Rank Math παρέχει το δικό του Setup Wizard. Μπορείς είτε να ακολουθήσεις την απλή, εύκολη και γρήγορη λειτουργία, είτε την ειδικευμένη για να ρυθμίσεις και να προσαρμόσεις τα πάντα βάση των αναγκών σου. Για τις προχωρημένες επιλογές, μπορείς να παρακολουθείς το βίντεο παραπάνω, ή να συνεχίσεις την ανάγνωση του άρθρου.

  3. Εισαγωγή ρυθμίσεων από άλλα SEO plugins

    Αν το blog σου είναι καινούργιο ή δεν έχεις κάποιο εγκατεστημένο SEO plugin, τότε δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις αυτά τα βήματα. Παρόλα αυτά, αν χρησιμοποιείς κάποιο άλλο plugin όπως το Yoast SEO ή το All in One SEO, τότε μπορείς να εισάγεις αυτόματα όλα τα δεδομένα και τις ρυθμίσεις και οτιδήποτε έχεις συμπληρώσει σε άρθρα και σελίδες σου με το πάτημα μερικών κουμπιών.

Tools:

  • WordPress
  • Rank Math SEO

Θα βρεις πιο περιληπτικά όλα τα βήματα για την εγκατάσταση και την ρύθμιση του Rank Math στο βίντεο παραπάνω.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO

Παρακάτω θα βρεις όλα τα βήματα για να ρυθμίσεις σωστά το blog σου με το Rank Math SEO, ενώ παράλληλα θα δεις ακριβώς πως είναι και πως λειτουργεί το plugin.

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να συνδέσεις το plugin με τον Rank Math λογαριασμό σου. Μπορείς να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό εντελώς δωρεάν με τον Google λογαριασμό σου. Αυτή η σύνδεση θα σου επιτρέπει να παρακολουθείς τα στατιστικά και το σκορ του SEO. Αν δεν θέλεις να δημιουργήσεις λογαριασμό, μπορείς να παραλήψεις το βήμα πατώντας στο “Skip Now“.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress 1

Στην επόμενη σελίδα, σιγουρέψου πως το domain name είναι σωστό και κάνε κλικ στο “OK, ACTIVATE NOW“.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress 2

Τώρα θα χρειαστεί να επιλέξεις το Wizard Setup που θέλεις. Το “Easy” είναι το εύκολο, το “Advanced” είναι για πιο προχωρημένους χρήστες. Στα παρακάτω βήματα θα δούμε για το “Advanced” καθώς θα προσαρμόσουμε το blog μας πλήρως.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Αν έχεις κάποιο άλλο SEO πρόσθετο εγκατεστημένο, όπως το Yoast SEO για παράδειγμα, το Rank Math SEO θα σου δώσει την δυνατότητα να εισάγεις αυτόματα όλα τα δεδομένα από το άλλο plugin. Μόλις το επιλέξεις πάτα στο “Start Import” για να ξεκινήσει η εισαγωγή. Αν δεν χρησιμοποιείς άλλο SEO plugin ή κάνεις εγκατάσταση το πρόσθετο σε νέα ιστοσελίδα, τότε μπορείς να παραλήψεις τα βήματα κάνοντας κλικ στο “Skip, Don’t Import Now“.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Μόλις η εισαγωγή ολοκληρωθεί, κάνε κλικ στο “Continue” για να συνεχίσεις.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Στη συνέχεια, επέλεξε σε ποια κατηγορία ανήκει το blog σου. Το αφήνω ως Personal Blog. Θα χρειαστεί επίσης να ανεβάσεις το λογότυπο σου για την Google και μια φωτογραφία για τα κοινωνικά δίκτυα όταν δημοσιεύεις την αρχική σου σελίδα. Το Rank Math σε ενημερώνει επίσης για τις διαστάσεις που χρειάζονται, φρόντισε να εισάγεις εικόνες με το μέγιστο μέγεθος για καλύτερη ποιότητα.

Μόλις επιλέξεις την κατηγορία και προσθέσεις το λογότυπο και την φωτογραφία, κάνε κλικ στο “Save and Continue” για να συνεχίσεις.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Υπέροχα! Αμέσως επόμενο βήμα είναι να συνδέσεις τις Υπηρεσίες της Google στο Rank Math, έτσι ώστε να απολαμβάνεις όλα τα στατιστικά σου μέσα από το WordPress. Η σύνδεση αυτή είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του Rank Math SEO, καθώς επίσης και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε.

Κάνε κλικ στο “Connect Google Services“.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Επέλεξε τον Google λογαριασμό με τον οποίο είσαι διαχειριστής στο Google Analytis και στο Google Search Console για το blog σου.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Δώσε τα απαραίτητα δικαιώματα στο plugin κάνοντας κλικ στο “Συνεχίστε” για να πας στην επόμενη σελίδα.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Επέλεξε το blog σου (αν έχεις πολλαπλά) στο πεδίο του Search Console. Στην συνέχεια, επέλεξε το blog σου στα πεδία του Analytics, επιλέγοντας το Account, Porperty και View. Αν επιλέξεις το “Install analytics code” τότε το Rank Math SEO θα προσθέσει αυτόματα τον κώδικα του Google Analytics ώστε να ξεκινήσουν τα στατιστικά σου να λειτουργούν. Αν τα έχεις βάλει και από αλλού, τότε καλό είναι να απενεργοποιήσεις το άλλο plugin ή να κρατήσεις την συγκεκριμένη επιλογή απενεργοποιημένη.

Το “Exclude Logged-in Users” δεν θα μετράει τους συνδεδεμένους χρήστες ως επισκέπτες. Για παράδειγμα, δεν θα βλέπεις στα στατιστικά του Google Analytics τον διαχειριστή και τους συντάκτες. Ενεργοποίησε επίσης το “Email report” αν θέλεις να λαμβάνεις περιοδικά emails για την απόδοση του blog σου.

Κάνε κλικ στο “Save and Continue” για να συνεχίσεις.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Αν δεν έχεις κάποιο άλλο plugin που να σου παρέχει sitemap, τότε ενεργοποίησε την δυνατότητα και κράτα τις ρυθμίσεις που βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία για καλύτερα αποτελέσματα. Αν γνωρίζεις τι κάνεις, τότε κάνε τις βασικές αλλαγές βάση των αναγκών σου. Ωστόσο, μην προσθέτεις ή αφαιρείς πράγματα από το sitemap αν δεν είσαι γνώστης, καθώς μπορείς εύκολα να δεις το περιεχόμενο σου να εξαφανίζεται απ’ όλα τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Σημείωση: Πρόσθεσε και τις κατηγορίες, μα όχι ετικέτες και συντάκτες.

Κάνε κλικ στο “Save and Continue” για να συνεχίσεις.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Το “Noindex Empty Category and Tag Archives” σημαίνει να μην ανιχνεύονται οι κατηγορίες και οι ετικέτες που δεν έχουν κανένα δημοσιευμένο άρθρο από τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό βοηθάει αρκετά έτσι ώστε όταν τα bots από τις μηχανές αναζήτησης σαρώνουν το περιεχόμενο του blog μας, να μην χάνουν άδικα χρόνο με άδειες ετικέτες και κατηγορίες που δεν έχουν άρθρα, ολοκληρώνοντας έτσι την ανίχνευση των νέων άρθρων αρκετά πιο γρήγορα.

Το Nofollow External Links θα μετατρέψει όλους τους εξωτερικούς συνδέσμους σε NoFollow. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να το ενεργοποιήσεις αν δεν είσαι εκατό τοις εκατό σίγουρος/η για το τι ακριβώς κάνεις. Περισσότερες πληροφορίες για τους NoFollow και DoFollow συνδέσμους θα βρεις εδώ.

Το “Open External Links in New Tab/Window” ενεργοποίησε το καθώς θα ανοίγει αυτόματα όλους τους εξωτερικούς συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες και blogs σε νέο παράθυρο ή καρτέλα. Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρείς το Bounce Rate σε χαμηλό ποσοστό και να μην χάνει ο επισκέπτης το blog σου.

Κάνε κλικ στο “Save and Continue” για να συνεχίσεις.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Τέλος! Όλες οι βασικές ρυθμίσεις του Rank Math SEO έχουν ολοκληρωθεί και το SEO του blog σου βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο. Κάνε κλικ στο “Setup Advanced Options” για να μεταφερθείς στην σελίδα με τις λειτουργίες του Rank Math SEO.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Προσωπικά, θα σου πρότεινα να κρατήσεις τις ίδιες ρυθμίσεις που είναι προεπιλεγμένες στο Rank Math SEO. Από εκεί και πέρα, αν θέλεις να δώσεις διαφορετικά δικαιώματα για κάθε χρήστη, μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές.

Κάνε κλικ στο “Save and Continue” για να συνεχίσεις.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Το “404 Monitor” θα παρακολουθεί εάν οι επισκέπτες ή οι μηχανές αναζήτησης πέσουν πάνω σε μια 404 σελίδα. Έτσι, θα μπορείς να βλέπεις με ευκολία πότε υπάρχουν 404 σελίδες ώστε να τις ανακατευθύνεις στις σωστές σελίδες.

Το “Redirections” θα προσθέτει αυτόματη ανακατεύθυνση σε κάθε άρθρο, σελίδα, κατηγορία ή ετικέτα που της αλλάζεις το μόνιμο σύνδεσμο με καινούργιο. Έτσι, κάθε φορά που θα αλλάζεις το μόνιμο σύνδεσμο, το Rank Math θα ανακατευθύνει τον παλιό στον καινούργιο – ειδοποιώντας παράλληλα και τις μηχανές αναζήτησης πως ο σύνδεσμος άλλαξε.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Το Schema Markup είναι απαραίτητο για να εμφανίζεται σωστά το περιεχόμενο μας στα αποτελέσματα αναζήτησης και στα κοινωνικά δίκτυα. Κράτα τις προεπιλεγμένες επιλογές και κάνε κλικ στο “Save and Continue” για να συνεχίσεις, εκτός αν έχεις ηλεκτρονικό κατάστημα, portfolio ή οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα που απαιτεί διαφορετικού τύπου schema.

Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Το Rank Math SEO από προεπιλογή θα έχει ορισμένες από τις υπηρεσίες και τα εργαλεία του ενεργοποιημένα για την σωστή βασική λειτουργία του. Παρόλα αυτά, οι έξτρα επιλογές και δυνατότητες μπορούν να ενεργοποιηθούν χειροκίνητα. Για ένα blog, καλό είναι να έχεις τα παρακάτω ενεργοποιημένα:

  • 404 Monitor
  • AFC (εφόσον υπάρχει)
  • AMP (εφόσον υπάρχει)
  • Analytics
  • bbPress (εφόσον υπάρχει)
  • BuddyPress (εφόσον υπάρχει)
  • Image SEO
  • Instant Indexing
  • Link Counter
  • Local SEO & Knowledge Graph
  • Redirections
  • Schema (Structured Data)
  • SEO Analysis
  • Sitemap
  • Google Web Stories (εφόσον υπάρχει)
  • WooCommerce (εφόσον υπάρχει)
Βασικές Ρυθμίσεις του Rank Math SEO στο WordPress

Όταν ενεργοποιείς μια λειτουργία θα εμφανίζεται από δίπλα η επιλογή “Settings“. Κάθε λειτουργία ή εργαλείο έχει τις δικές του ξεχωριστές επιλογές για την καλύτερη βελτιστοποίηση. Ως εκ τούτου, όταν ενεργοποιείς μια λειτουργία, πήγαινε στις Ρυθμίσεις της για να δεις αν χρειάζονται περεταίρω αλλαγές.

Πως να βελτιστοποιείς τα άρθρα και τις σελίδες σου

Όπως και με τα υπόλοιπα SEO plugins, έτσι και με το Rank Math SEO μπορείς να προσθέτεις λέξεις-κλειδιά και να μορφοποιείς τον τίτλο, την περιγραφή και τον σύνδεσμο κάθε άρθρου ή σελίδας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις σε ένα άρθρο, μια σελίδα, μια κατηγορία ή μια ετικέτα και να ξεκινήσεις να συμπληρώνεις τα SEO πεδία του Rank Math.

Για να εμφανιστούν τα πεδία θα χρειαστεί να κάνεις κλικ στο εικονίδιο με το σκορ του Rank Math, το οποίο βρίσκεται τέρμα επάνω δεξιά. Από την “General” καρτέλα θα έχεις την δυνατότητα να επεξεργαστείς τον τίτλο, την περιγραφή και τον σύνδεσμο του άρθρου ή της σελίδας.

Rank Math SEO - WordPress Gutenberg Editor

Λίγο πιο κάτω, θα έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις έως 5 λέξεις κλειδιά και ακριβώς από κάτω θα εμφανιστούν οι συμβουλές για να βελτιώσεις το άρθρο σου, ανάλογα με το τι λείπει.

Rank Math SEO - WordPress Gutenberg Editor

Από την καρτέλα Social θα έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις τον τίτλο, την περιγραφή και την εικόνα για το Facebook και το Twitter. Για το Twitter, οι bloggers έχουν επίσης την δυνατότητα να αλλάξουν τα summary cards του.

Rank Math Twitter Social

Επιπλέον, σου δίνει την δυνατότητα να προστίθεται αυτόματα ένα εικονίδιο play ή ένα εικονίδιο GIF στις φωτογραφίες που θα δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να υποδεικνύεται ευκολότερα πως πρόκειται για βίντεο ή GIF.

Συχνές Ερωτήσεις για το Rank Math SEO (FAQ)

  • Rank Math vs. Yoast SEO: Ποιο παρέχει περισσότερα χαρακτηριστικά;

    Το Rank Math παρέχει αναμφισβήτητα αρκετά περισσότερα χαρακτηριστικά, δυνατότητες και εργαλεία απ’ ότι το Yoast SEO, ακόμη κι αν συγκρίνεις την Pro έκδοση του Yoast με την δωρεάν έκδοση του Rank Math.

  • Ποιο είναι πιο αξιόπιστο plugin το Rank Math ή το Yoast SEO;

    Το Yoast SEO κυκλοφόρησε το 2010, ενώ το Rank Math κυκλοφόρησε το 2018. Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως το ένα είναι πιο αξιόπιστο από το άλλο, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως μιας και το Yoast SEO είναι αρκετά πιο παλιό, είναι και πιο σταθερό στη χρήση – χωρίς αυτό να σημαίνει πως ξεχνάμε όλα τα τεράστια προβλήματα που εμφάνιζε ανά χρονικούς περιόδους όλα αυτά τα χρόνια το Yoast SEO.

  • Πόσο αξιόπιστο είναι το Rank Math;

    Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ενεργές εγκαταστάσεις και 4.9 / 5.0 αστέρια βαθμολογημένα από περισσότερους από 3,500 χρήστες, το Rank Math δεν είναι μόνο από τα γνωστότερα plugins παγκοσμίως, αλλά αναφέρεται επίσης από χιλιάδες ανθρώπους ως ένα απ’ τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) SEO plugins για το WordPress.

  • Ποιο SEO plugin χρησιμοποιεί το Inkstory;

    Καλά όλα αυτά βρε Πάνο μου, αλλά εσύ ποιο SEO plugin χρησιμοποιείς;” – Με είχε ρωτήσει μια αναγνώστρια πριν από λίγες ημέρες όταν συζητούσαμε επί του θέματος. Στο Inkstory και όλες τις υποσελίδες του χρησιμοποιώ την Pro έκδοση του Rank Math. Μέχρι και πρόσφατα χρησιμοποιούσα το Yoast SEO, αλλά παρακολουθώντας το τεράστιο κόστος των συνδρομητικών του plugins, καθώς επίσης και τι παρείχε συγκριτικά με άλλα plugins του είδους, αισθάνθηκα πως έπρεπε να γίνει μια αλλαγή. Μετά από αρκετούς μήνες δοκιμών διαφορετικών SEO plugins, κατέληξα πως το Rank Math ήταν – για εμένα – μονόδρομος.

Σύνοψη: Πόσο καλό είναι το Rank Math;

Ένα είναι το σίγουρο: Κανένα άλλο SEO plugin δεν μπορεί να συγκριθεί με τις επιλογές και τις δυνατότητες που παρέχει το Rank Math SEO στους χρήστες του αυτή την στιγμή – μα ειδικότερα στις δωρεάν εκδόσεις, όπου υπερέχει με μεγάλη διαφορά. Ο σχεδιασμός και τρόπος λειτουργίας του δεν διαφέρει επίσης πολύ από άλλα ανταγωνιστικά plugins του είδους και ακολουθεί όλη τη δομή σχεδιασμού του WordPress και του Gutenberg κειμενογράφου.

Σε αντίθεση με το Yoast SEO, το οποίο από την έκδοση 17.5 υποστηρίζει πλήρως τα ελληνικά, το Rank Math δεν παρέχει την ίδια υποστήριξη, αλλά όπως δεν είχαμε πρόβλημα τόσα χρόνια με το Yoast SEO, έτσι δεν έχουμε και τώρα με το Rank Math. Χάρη στα εργαλεία και τις υπηρεσίες που παρέχει, σε γλιτώνει επίσης από τη χρήση επιπλέον επιπρόσθετων plugins. Ως εκ τούτου, μπορείς να απενεργοποιήσεις άλλα plugins για sitemaps, no-follow links, external links, για την ανάλυση του SEO, για τις 404 σελίδες, για τους σπασμένους συνδέσμους και για την προσθήκη κώδικα από το Google Analytics, AdSense και Search Console.

Φυσικά θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις μερικές ημέρες για να συνηθίσεις τον τρόπο λειτουργίας του και τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζει το σκορ περιεχομένου, αλλά αν είσαι ήδη γνώριμος/η με το Yoast ή κάποιο άλλο παρόμοιο SEO plugin τότε δεν θα ‘χεις κανένα απολύτως πρόβλημα με το να εξοικειωθείς γρήγορα.

Εσύ ποιο SEO plugin χρησιμοποιείς στο blog σου και γιατί; Πως σου φαίνεται μέχρι στιγμής το Rank Math; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://techwiseinsider.com
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του TechWise Insider και του Norpan Gaming, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Περιεχόμενο

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;