Η Google μόλις ανακοίνωσε ακόμη ένα καινούργιο plugin για το WordPress, φέρνοντας τα Google Web Stories στην CMS πλατφόρμα. Το νέο πρόσθετο βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση, αλλά μπορείς να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις σε λιγότερο από 2 λεπτά.
Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι πλέον, η Google έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια να επενδύει πολλά εκατομμύρια στο WordPress, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας συνεχώς νέα plugins και υπηρεσίες που αυξάνουν τις δυνατότητες των bloggers. Για την ακρίβεια, αυτή την στιγμή, η Google παρέχει τα εξής plugins:
- Dinosaur Game
- Google Cloud Storage
- Site Kit by Google
- AMP
- Feature Policy
- Google App Engine for WordPress
- Native Lazyload
- PWA
- Quicklink for WordPress
- Reporting API
- Google Web Stories
Και αυτά είναι μόλις η αρχή, καθώς η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερα νέα plugins στο σύντομο μέλλον, καθώς έχει πλέον την δική της ομάδα που εστιάζει αποκλειστικά στο WordPress.
Τι είναι τα Google Web Stories;
Όπως μπορείς να καταλάβεις και από την ονομασία, τα Google Web Stories είναι σαν τα stories του Snapchat, του Instagram και του Facebook, ή σαν τα Fleets του Twitter. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα stories των κοινωνικών δικτύων με τα Web Stories της εταιρείας είναι πως η Google έχει ως στόχο να τα εμφανίζει στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Αυτό σημαίνει, πως εκατομμύρια χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τα stories του blog σου απευθείας μέσα από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Φυσικά, δεν υπάρχει ακόμα κάποια ένδειξη πως τα stories επηρεάζουν θετικά το SEO ranking του blog σου, αλλά σίγουρα θα εμφανίζεται σε περισσότερα αποτελέσματα.
Τα stories μπορούν να περιλαμβάνουν κείμενα, τίτλους, φωτογραφίες, κινούμενα εφέ, συνδέσμους, κουμπιά και πολλά ακόμα. Θα έχεις την δυνατότητα να προωθείς τα άρθρα ή τα προϊόντα του ηλεκτρονικού σου καταστήματος, να παρέχεις πληροφορίες και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς, ενώ οι αναγνώστες σου θα μπορούν να τα απολαμβάνουν με απίστευτα τρομερά γρήγορη ταχύτητα.
Θετικά και αρνητικά
Ας μπούμε στο ψητό, shall we?
Τα θετικά του να χρησιμοποιείς τα Google Web Stories:
- Μπορείς να δημιουργείς πανέμορφο περιεχόμενο το οποίο θα σου φέρνει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες σου, αλλά και με ανθρώπους που δεν έχουν ξανά διαβάσει το blog σου.
- Τα Google Web Stories φορτώνουν πάρα πολύ γρήγορα και είναι συμβατά και βελτιστοποιημένα για κάθε συσκευή ή οθόνη.
- Τα Google Web Stories όχι μόνο θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα της Google, αλλά θα μπορούν επίσης να δημοσιευθούν από άλλους ανθρώπους και να γίνουν embed σε άρθρα δικά σου ή άλλων bloggers.
- Θα έχεις την δυνατότητα να παρακολουθείς τα στατιστικά από τα δημοσιευμένα stories σου, απευθείας μέσα από το Google Analytics.
- Στα Google Web Stories θα είναι δυνατή και η προσθήκη διαφημίσεων, έτσι ώστε να αυξήσεις ακόμα περισσότερο το εισόδημα σου ως blogger.
- Υπάρχει πιθανότητα με την συνεχής χρήση των Web Stories να σε προσθέσει η εταιρεία και στο Google Discover, από το οποίο θα λαμβάνεις ακόμα περισσότερο κόσμο.
Τα αρνητικά:
- Θα χρειαστεί να επενδύεις παραπάνω χρόνο για να φτιάχνεις Web Stories.
- Προς το παρόν δεν θα επωφεληθείς πολύ από αυτά
Μιας και το plugin βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση, μπορείς να αποφύγεις την χρήση του για την ώρα. Παρόλα αυτά, αν το μάθεις από τώρα και ξεκινήσεις να δημιουργείς και να δημοσιεύεις web stories, ίσως αυτό σε ωφελήσει μελλοντικά, όταν θα είναι πια όλα διαθέσιμα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.
Πως να εγκαταστήσεις το Google Web Stories WordPress Plugin και πως να δημιουργήσεις το πρώτο σου web story
Μιας και το plugin δεν είναι ακόμα διαθέσιμο μέσα από το WordPress, η εταιρεία το παρέχει απευθείας μέσα από την επίσημη Github σελίδα της.
1. Κατέβασε το plugin από το το Github.
2. Ανέβασε και εγκατέστησε το plugin στο WordPress.
3. Από το αριστερό πλαϊνό μενού, πάνε στα Stories και επέλεξε να δημιουργήσεις ένα καινούργιο web story κάνοντας κλικ στο κουμπί “Create New Story“.
4. Δημιούργησε το δικό σου web story από την αρχή.
5. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα έτοιμα και προ-σχεδιασμένα templates που σου παρέχονται εντελώς δωρεάν.
Μπορείς επίσης να αλλάξεις τον σύνδεσμο που θα έχουν τα web stories σου (κατά προτίμηση σε greeklish), να τα αποθηκεύσεις στα πρόχειρα, να τα δημοσιεύσεις και να τα ξανά επεξεργαστείς, ακόμα και όταν θα έχουν δημοσιευθεί.
-> Δες το Web Story του Inkstory
-> Δες το Web Story της Google (με συμβουλές για τη δημιουργία web stories)
Σύνοψη…
Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να αναλύσουμε περισσότερο τα Google Web Stories, φαίνεται πως η εταιρεία έχει ως στόχο να φέρει τα γνωστά stories και στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της, κάτι το οποίο θα ωφελήσει εκατομμύρια bloggers και journalists που θέλουν να προωθήσουν το περιεχόμενο τους με πιο μοντέρνο και μινιμαλιστικό τρόπο.
Εσένα πως σου φαίνονται τα νέα Google Web Stories; Θα εγκαταστήσεις το WordPress plugin στο blog σου ή θα περιμένεις έως ότου βγει η σταθερή έκδοση του; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.