Υπήρχε μια περίοδος στην ζωή μου που χρησιμοποιούσα συνεχώς διαφορετικές CMS πλατφόρμες για να δω τι παρέχει η κάθε μια. Το Ghost ήταν μια από αυτές τις πλατφόρμες που ενώ εστίαζε κυρίως στο blogging, μου δινόταν πάντοτε ένας λόγος για να αποφύγω να τη χρησιμοποιήσω.
Σε αντίθεση με το WordPress, για το οποίο μπορείς να βρεις εκατοντάδες εταιρείες φιλοξενίας να παρέχουν βελτιστοποιημένα Hosting πακέτα για την πλατφόρμα, για το Ghost δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Είτε θα χρειαστεί να αποκτήσεις ένα από τα συνδρομητικά πακέτα της υπηρεσίας – παρόμοια με αυτά που παρέχει το WordPress.com – είτε να αποκτήσεις ένα Cloud Hosting και να εγκαταστήσεις χειροκίνητα τη CMS πλατφόρμα.
Επιπλέον, δεν υποστηρίζουν όλα τα hosting πακέτα τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να αποκτήσεις ένα VPS ή Dedicated server για να τη στήσεις. Όλα αυτά και ορισμένα ακόμα που θα αναφέρω παρακάτω ήταν ο λόγος που με έκανε να αποφεύγω να χρησιμοποιήσω την συγκεκριμένη CMS πλατφόρμα.
Παρόλα αυτά, μπορείς πάντοτε απλά να αποκτήσεις ένα από τα πακέτα της υπηρεσίας και να έχεις έτοιμο το καινούργιο σου blog σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Τι είναι το Ghost;
Το Ghost είναι μια δωρεάν πλατφόρμα blogging ανοιχτού κώδικα γραμμένη σε JavaScript και διανέμεται με την άδεια MIT, σχεδιασμένη για να απλοποιεί τη διαδικασία της δημιουργίας και δημοσίευσης περιεχομένου από απλούς bloggers έως και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Το σχέδιο πίσω από την πλατφόρμα του Ghost εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2012, σε ένα άρθρο του John O’Nolan (ιδρυτής του Ghost), το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών ανθρώπων ώστε να δικαιολογήσει την αρχή της πλατφόρμας.
Με τη βοήθεια της κοντινής του φίλης, Hannah Wolfe, ο John O’Nolan ξεκίνησε να κωδικοποιεί την πλατφόρμα και τις προτάσεις που έπαιρνε από την κοινότητα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσω επίσης πως ο O’Nolan ήταν ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής για την ομάδα διεπαφής του χρήστη (User Interface) στο WordPress. Στο άρθρο του, ο O’Nolan ανέφερε ότι ήταν απογοητευμένος με την πολυπλοκότητα της χρήσης του WordPress ως πλατφόρμα για bloggers, παρά ως ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS).
Η πρώτη επίσημη έκδοση του Ghost κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2013 και χρηματοδοτήθηκε από τη Kickstarter καμπάνια, η οποία ξεκίνησε με στόχο να μαζευτούν 25,000£, αλλά σε μόλις 11 ώρες όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο, αλλά έως τις 29 ημέρες της καμπάνιας κατάφεραν να μαζέψουν 196,362£.
Το έργο βασίστηκε στην υποστήριξη τόσο από ιδιώτες όσο και σε χορηγίες από εταιρείες που είχαν ενδιαφέρον να δουν την επιτυχία της πλατφόρμας. Αξιοσημείωτοι υποστηρικτές ήταν οι Seth Godin, Leo Babauta, Darren Rowse και Tucker Max, αλλά και μεγάλες εταιρείες όπως η Woo-Themes, η Envato και η Microsoft. Στις 14 Οκτωβρίου του 2013, το Ghost κυκλοφόρησε στο γενικό κοινό μέσω του GitHub.
Τι παρέχει το Ghost;
Μιας και για περισσότερο από μια δεκαετία χρησιμοποιώ σταθερά το WordPress, θα ήταν δύσκολο για εμένα να μεταφερόμουν σε μια διαφορετική πλατφόρμα. Θα έπρεπε να μου παρέχει είτε όλα όσα μου παρέχει το WordPress, αλλά καλύτερα, είτε κάτι εντελώς διαφορετικό και καινοτομικό.
Επιπλέον, ακόμα κι αν το έκανε, θα έπρεπε να υπήρχαν ορισμένα χρόνια δομής πίσω από το “έργο” ώστε να σιγουρευόμουν για την σταθερότητα του και τα μελλοντικά του σχέδια. Άρα, τι ακριβώς παρέχει το Ghost για τους bloggers;
Το περιβάλλον χρήσης και οι Ρυθμίσεις
Το περιβάλλον χρήσης του Ghost με μια πρώτη ματιά είναι ιδιαίτερα εύκολο. Αρχικά, στα αριστερά υπάρχει μια πλαϊνή στήλη με όλες τις επιλογές για να διαχειρίζεσαι το περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις του blog σου και στο κέντρο εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες της κάθε καρτέλας. Ο σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα μινιμαλιστικός και σε κάθε περίπτωση ιδανικός για αρχάριους χρήστες που θέλουν κάτι απλό και εύκολο στη χρήση.
Σε αντίθεση με το WordPress που χρησιμοποιεί τις Κατηγορίες ως κύριο τρόπο οργάνωσης και τις Ετικέτες ως δευτερεύον, το Ghost ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονική με το Blogger της Google, όπου χρησιμοποιεί μόνο Ετικέτες (ονομαζόμενες ως Tags). Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλες τις Ετικέτες του blog σου κάνοντας κλικ στην ενότητα Tags που βρίσκεται στο αριστερό πλαϊνό μενού. Το να προσθέσεις, να επεξεργαστείς και να αφαιρέσεις Ετικέτες είναι επίσης μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι επιλογές βρίσκονται σωστά οργανωμένες μέσα σε ένα περιβάλλον χρήσης το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για bloggers και δημιουργούς περιεχομένου. Ειδικότερα αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει άλλες CMS πλατφόρμες στο παρελθόν, το περιβάλλον χρήσης του Ghost θα σου φανεί ιδιαίτερα εύκολο.
Ο κειμενογράφος για δημιουργία περιεχομένου
Ο κειμενογράφος του Ghost, μέσα από τον οποίο γράφεις τα άρθρα και δημιουργείς τις σελίδες του blog σου, θυμίζει σε πολλές περιπτώσεις το Gutenberg κειμενογράφο του WordPress. Απλά κάνεις κλικ στο εικονίδιο + και στη συνέχεια επιλέγεις τι θέλεις να προσθέσεις μέσα στο άρθρο ή την σελίδα, όπως κείμενα, φωτογραφίες, embed κώδικες, podcasts, βίντεο, μουσική και πολλά πολλά ακόμη.
Σε αντίθεση με το WordPress που παρέχει περισσότερες δυνατότητες μορφοποίησης για τα κείμενα, στο Ghost δυσκολεύτηκα αρχικά με ένα από τα πιο απλά πράγματα: Να αυξήσω το μέγεθος της γραμματοσειράς μέσα από τον κειμενογράφο και όχι με τη χρήση CSS κώδικα. Αυτό οφείλεται φυσικά στο γεγονός πως η πλατφόρμα προσπαθεί να διατηρήσει ένα μινιμαλιστικό, μοντέρνο και απλό στη χρήση κειμενογράφο και περιβάλλον.
Παρόλα αυτά, όσο μίνιμαλ κι αν είναι, παρέχει όλα όσα θα χρειαστείς για να μορφοποιείς τα κείμενα σου και να προσθέτεις μέσα visuals και άλλου τύπου περιεχομένου.
Οι Ετικέτες
Όπως και το Blogger της Google, έτσι και το Ghost χρησιμοποιεί τις “Ετικέτες” ως κύρια μέθοδο για την οργάνωση του περιεχομένου. Μπορείς να δημιουργείς καινούργιες ετικέτες καθώς γράφεις ένα άρθρο, αλλά και να επιλέγεις τις κατάλληλες για το καθένα. Επιπλέον, μπορείς να διαχειριστείς ακόμα καλύτερα τις υπάρχουσες ετικέτες πηγαίνοντας στην σελίδα “Tags“, απ’ όπου και θα μπορείς να δημιουργείς και να διαγράφεις όλες τις ετικέτες του blog σου.
Μέσα από την σελίδα “Tags” θα έχεις επίσης την δυνατότητα να αλλάξεις το μόνιμο σύνδεσμο κάθε ετικέτας, καθώς επίσης και να δεις τον αριθμό των άρθρων που έχει κάθε ετικέτα.
Η διαχείριση των σελίδων
Αν είσαι χρόνια χρήστης του WordPress, τότε καταλαβαίνεις το πόσο ισχυρά είναι συγκεκριμένα Website Builder plugins που σου επιτρέπουν να δημιουργείς και να σχεδιάζεις σελίδες με ευκολία και χωρίς προγραμματισμό. Σε μια πλατφόρμα όπως το Ghost, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους πρόσθετα και επιλογές, οπότε κάθε σελίδα θα πρέπει να δημιουργείται βάση του κειμενογράφου, με ορισμένες εξαιρέσεις premium θεμάτων.
Μπορείς να δημιουργήσεις, να επεξεργαστείς και να αφαιρέσεις όποια σελίδα θέλεις από την ενότητα Pages. Από εκεί μέσα θα μπορείς να βλέπεις όλες τις σελίδες που έχεις δημιουργήσει, καθώς επίσης και ποιες είναι δημόσιες, ιδιωτικές ή πρόχειρες.
Τα μέλη (Members)
Το Ghost παρέχει μια ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία στους χρήστες του: Να δέχονται τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμής subscribers στα blogs τους. Αυτοί οι subscribers, γνωστοί ως “members” για την κοινότητα του Ghost, μπορούν είτε να έχουν εγγραφεί δωρεάν για να λαμβάνουν το newsletter του blog σου, είτε ακόμα και να πληρώνουν ένα ποσό.
Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ώστε bloggers, vloggers και podcasters να δημιουργούν blogs ή σελίδες για τα Κανάλια και μέσα από το Ghost να αυξάνουν τα κέρδη τους από τις εγγραφές που έχουν. Φυσικά αυτό απαιτεί να έχεις και το κατάλληλο κοινό που σε υποστηρίζει και σε ακολουθάει, αλλά ακόμα κι αν μόλις ξεκίνησες, είναι μια ισχυρή λειτουργία που αρέσει σε αρκετούς χρήστες της πλατφόρμας.
Η συμβατότητα με άλλες υπηρεσίες
Αν πας στην καρτέλα “Integrations” του Ghost από το αριστερό πλαϊνό μενού, θα βρεις μια λίστα με πληθώρα επιλογών από online υπηρεσίες και πλατφόρμες που μπορείς να συνδέσεις στο Ghost blog σου. Ορισμένες από αυτές είναι φυσικά και τα Google Analytics, Zapier, Stripe, Unsplash, YouTube, Twitter, PayPal, MailChimp, Mailerlite, Google AMP, Typeform, Pinterest, Disqus, Instagram, Spotify, Vimeo και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες.
Είναι επίσης ιδιαίτερα εύκολο να ενσωματώσεις τον κώδικα κάθε εταιρείας στο blog σου. Για παράδειγμα, αν θέλεις να συνδέσεις το Google Analytics στο Ghost blog σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντιγράψεις τον κώδικα που σου δίνει η υπηρεσία στατιστικών και στη συνέχεια να τον επικολλήσεις μέσα στο πεδίο <head>
του blog σου.
Ghost vs. WordPress: Ποιο είναι καλύτερο για εσένα;
Προσωπικά δεν κατάφερε το Ghost να με προσελκύσει αρκετά ώστε να αφήσω το WordPress και να μεταφέρω τα blogs μου εκεί. Αν και μεγάλος λάτρης του μινιμαλισμού, το WordPress μπορεί να καλύψει και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες των blogs μου απ’ ότι το Ghost, το οποίο σε άλλη περίπτωση θα χρησιμοποιούσα είτε για ένα personal blog, είτε ακόμα και ως ένα προσωπικό journal.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η πλατφόρμα δεν μπορεί να καλύψει τις δικές σου ανάγκες. Αν αναζητάς μια εύκολη στη χρήση, μινιμαλιστική και σύγχρονη blogging πλατφόρμα, τότε το Ghost αποτελεί σίγουρα από τις ιδανικότερες επιλογές. Επιπλέον, όπως και το WordPress, έτσι και το Ghost παρέχει ορισμένα δικά του συνδρομητικά πακέτα τα οποία σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις το πρώτο σου blog σε λίγα μόλις λεπτά, αλλά και σου δίνει την δυνατότητα να το κατεβάσεις εντελώς δωρεάν και να το εγκαταστήσεις σε δικό σου πακέτο φιλοξενίας.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα για να δημιουργήσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ένα επαγγελματικό portfolio, ή οτιδήποτε άλλο δεν αφορά το blogging και τις βασικές ιστοσελίδες για μικρές επιχειρήσεις και podcasters. Οι συμβατότητα που παρέχει η πλατφόρμα για τρίτες υπηρεσίες καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από WordPress plugins που θα χρησιμοποιούσες σε μια διαφορετική περίπτωση, οπότε δεν θα δυσκολευτείς να συνδέσεις τις αγαπημένες σου υπηρεσίες με το blog σου.
Αν θέλεις ένα απλό blog πάνω σε ένα απλό και εύκολο στη χρήση περιβάλλον, τότε το Ghost είναι η ιδανική επιλογή. Αν θέλεις ένα πιο ειδικευμένο blog, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ή οτιδήποτε άλλο, τότε το WordPress είναι μονόδρομος.
Συχνές ερωτήσεις
Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες, μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σου απαντήσω.
Τι είναι το Ghost με απλά λόγια;
Το Ghost είναι μια Πλατφόρμα Διαχείρισης Περιεχομένου ανοιχτού κώδικα γραμμένη σε JavaScript και διανέμεται με την άδεια MIT. Η πλατφόρμα παρέχεται δωρεάν προς όλους και είναι σχεδιασμένη για να απλοποιεί τη διαδικασία της δημιουργίας και δημοσίευσης περιεχομένου από απλούς bloggers έως και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Πως δημιουργώ λογαριασμό στο Ghost;
Μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμό στην πλατφόρμα επιλέγοντας ένα από τα διαθέσιμα συνδρομητικά πακέτα, τα οποία είναι φθηνότερα αν τα πληρώνεις ετησίως παρά μηνιαίως. Οι χρήστες έχουν επίσης την δυνατότητα να κατεβάσουν τα αρχεία του Ghost και να τα εγκαταστήσουν πάνω σε ένα δικό τους web hosting πακέτο με δικό τους domain name.
Από που μπορώ να βρω Themes για το Ghost;
Το Ghost περιλαμβάνει έναν κατάλογο με δωρεάν και Pro themes που μπορείς να αποκτήσεις και να εφαρμόσεις στο blog σου με το πάτημα ενός κουμπιού. Παρόλα αυτά, αν ενδιαφέρεσαι να πας τον σχεδιασμό του blog σου στο επόμενο επίπεδο, τότε θα βρεις μια πληθώρα επιλογών από Ghost Themes στο ThemeForest.
Υπάρχουν γνωστές ιστοσελίδες που τρέχουν στο Ghost;
Υπάρχουν αρκετές μεγάλες και γνωστές εταιρείες που έχουν επιλέξει το Ghost ως blogging πλατφόρμα τους. Μερικές από αυτές είναι το Buffer, το Unsplash, Ulysses, το DuckDuckGo, το FastMail, η Revolut, η Mozilla, η CloudFlare και εκατοντάδες άλλες. Επισκέψου τη σελίδα Customers για να δεις τις γνωστότερες εταιρείες που τρέχουν πάνω στο Ghost, καθώς επίσης και να κλικάρεις πάνω για να μεταφερθείς σε αυτές.
Ghost CMS Review: Η απλότητα του Blogging στα μεγαλεία της
Το Ghost είναι η νούμερο ένα επιλογή για εκατοντάδες χιλιάδες bloggers σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά γιατί; Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε τι παρέχει η blogging πλατφόρμα και αν μπορεί να εξυπηρετήσει τις δικές σου ανάγκες.
Price: 00
Price Currency: EUR
Application Category: Blog Software
4.5
Pros
- Εύκολο στη χρήση για αρχάριους
- Μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα
- Μπορείς να το στήσεις σε δικό σου server
- Παρέχονται έτοιμα συνδρομητικά πακέτα
- Παρέχονται themes από τρίτους προγραμματιστές
Cons
- Τα συνδρομητικά πακέτα είναι λίγο ακριβά
- Δεν υποστηρίζεται από πολλές hosting εταιρείες
- Απαιτεί ειδικευμένες γνώσεις για να στηθεί πάνω σε έναν VPS ή Dedicated Server