USB-C vs. Jack 3.5mm: Ποια υποδοχή να επιλέξω;

USB-C vs. Jack 3.5mm: Ποια υποδοχή να επιλέξω;

Έχουν περάσει σχεδόν 6 χρόνια από τότε που η Apple σταμάτησε την υποστήριξη της υποδοχής Jack 3.5mm, αντικαθιστώντας την με τις USB-C υποδοχές, οι οποίες ήρθαν για να παρουσιάσουν μεγαλύτερες ταχύτητες.

Σημείωση συντάκτη: Το παρόν άρθρο κατατάσσεται στα περιεχόμενα που αφορούν τις προσωπικές απόψεις ενός συντάκτη. Στο άρθρο αναφέρω τη δυσαρέσκεια μου με τις USB-C υποδοχές, ενώ εξηγώ τους λόγους και λίγα πράγματα και για τις δύο υποδοχές.

Αν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις ένα καινούργιο κινητό – είτε iPhone, είτε Android – πιθανότατα να παρατήρησες πως αρκετές κατασκευάστριες εταιρίες έχουν σταματήσει την υποστήριξη της Jack 3.5mm υποδοχής. Αν αναρωτιέσαι γιατί, και αν η Jack 3.5mm υποδοχή είναι όντως σημαντική, τότε αυτό το άρθρο θα σου λύσει κάθε απορία. Θα δούμε επίσης και όλους τους εναλλακτικούς τρόπους που υπάρχουν για να ακούς μουσική σε συσκευές που δεν υποστηρίζουν την υποδοχή Jack 3.5mm.

Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω πως δεν είμαι αντίθετος με καμία από τις δύο τεχνολογίες. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως κάθε μια εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, και έτσι θέλει προσοχή ποια θα επιλέξεις. Η USB-C υποδοχές είναι η καινούργια τεχνολογία που ήρθε να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές Jack 3.5mm υποδοχές που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και του τρόπου φόρτισης.

Αλλά γιατί;

Αν βρήκες από το άρθρο από κάποια μηχανή αναζήτησης, αυτό σημαίνει πως έχεις ήδη αναπτύξει κάποιες ισχυρές απόψεις επί του θέματος. Η προσωπική μου ταπεινή γνώμη είναι πως οι κατασκευάστριες εταιρείες Android συσκευών δεν θα έπρεπε να ακολουθούν τα χνάρια της Apple, η οποία πριν από περίπου 6 χρόνια αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη των Jack 3.5mm υποδοχών. Μιας και το Android και το iOS έχουν αρκετές διαφορές ώστε να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θεωρώ λάθος να προσπαθούν οι εταιρείες να αντιγράψουν η μια την άλλη.

Το Android ίσως είναι το μοναδικό πράγμα που στέκεται εμπόδιο ενάντια στη πλήρη εξαφάνιση του Jack 3.5mm από τις mobile συσκευές.

Η προσωπική μου προτίμηση παρόλα αυτά παραμένει με τη παραδοσιακή και πολύ-αγαπητή Jack 3.5mm υποδοχή, και για όλους τους καλούς λόγους, τους οποίους θα αναφέρω στη συνέχεια του άρθρου. Πρώτα όμως, αν δεν γνωρίζεις τις διαφορετικές των δύο υποδοχών, παρακάτω απαντάω στις πιο συχνές ερωτήσεις, ώστε να γνωρίζεις για κάθε τι που αναφέρομαι στο άρθρο.

Τι είναι η υποδοχή Jack 3.5mm;

USB-C vs. Jack 3.5mm: Ποια υποδοχή να επιλέξω;

Η υποδοχή Jack 3.5mm, αλλιώς γνωστή στα αγγλικά και ως phone connector, phone jack, headphone jack, audio jack, ή απλά jack, είναι κυκλικού σχήματος και χρησιμοποιείται συνήθως για αναλογικά σήματα ήχου. Το πρότυπο είναι ότι ένα βύσμα (που περιγράφεται συχνά ως “αρσενικό βύσμα”) συνδέεται σε μια υποδοχή (που περιγράφεται ως “θηλυκό”) για να λειτουργήσει.

Οι TRRS θύρες είναι επίσης αρκετά φθηνές, αλλά είναι επίσης ευέλικτες, μικρές και υψηλής ποιότητας. Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν όλα τα εύρη συσκευών, από οικονομικά ακουστικά έως και ύψιστης ποιότητας premium headphones – και όλα αυτά με μια διεθνή θύρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το headphone jack υποστηρίζει επίσης και την εισαγωγή ήχου, που σημαίνει πως λειτουργεί άψογα και με μικρόφωνα που παρέχουν Jack 3.5mm καλώδιο / υποστήριξη.

Η τεχνολογία εφευρέθηκε για χρήση σε τηλεφωνικούς πίνακες τον 19ο αιώνα (πριν από περίπου 140 χρόνια) και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα ευρέως.

Τι είναι η υποδοχή USB-C;

USB-C vs. Jack 3.5mm: Ποια υποδοχή να επιλέξω;

Το USB-C είναι μια βιομηχανική υποδοχή σύνδεσης για μετάδοση δεδομένων και ρεύματος από ένα μόνο καλώδιο. Η υποδοχή USB-C αναπτύχθηκε από το USB Implementers Forum (USB-IF), τον όμιλο εταιρειών που ανέπτυξε, πιστοποίησε και υλοποίησε το πρότυπο USB. Το USB-IF αριθμεί περισσότερες από 700 εταιρείες στα μέλη του, μεταξύ εκ των οποίων είναι και η Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft και η Samsung.

Αυτή τη στιγμή, όλα τα καινούργια και σύγχρονα smartphones, tablets και laptops, παρέχουν USB-C υποδοχές.

Πως μπορώ να ακούσω μουσική χωρίς υποδοχή Jack 3.5mm;

USB-C vs. Jack 3.5mm: Ποια υποδοχή να επιλέξω;

Φυσικά, η Jack 3.5mm υποδοχή δεν είναι η μοναδική η οποία μπορεί να αναπαράγει μουσική, καθώς οι USB-C υποδοχές υποστηρίζουν πλήρως αυτήν τη δυνατότητα. Επιπλέον, υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμα Bluetooth ακουστικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ακούς την αγαπημένη σου μουσική.

Αν τα ακουστικά σου έχουν jack, αλλά το κινητό σου παρέχει μόνο υποδοχή για USB-C, τότε μπορείς να αγοράσεις και να χρησιμοποιήσεις έναν Jack 3.5mm to USB-C αντάπτορα. Παρόλα αυτά, τόσο αυτοί οι αντάπτορες όσο και η λειτουργία Bluetooth έχουν ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα που δύσκολα παραλείπονται, για τα οποία αναφέρομαι στη συνέχεια.

Το πρόβλημα με τα κινητά που δεν παρέχουν Jack 3.mm υποδοχή

Η πρώτη φορά που άφησα την υποδοχή Jack 3.5mm για την USB-C, ήταν πίσω στο 2017, όταν απέκτησα το Xiaomi Mi A2. Το συγκεκριμένο μοντέλο όχι μόνο κόστιζε κάτω από 200 ευρώ, αλλά είχε αντικαταστήσει το Jack 3.5mm με USB-C και παρείχε το Android One ως λειτουργικό σύστημα, οπότε δύο καλά σε ένα.

Στην αρχή είχα ενθουσιαστεί με την USB-C υποδοχή. Άλλωστε, ως full-time blogger που γράφει κυρίως για τεχνολογικά θέματα, είναι λογικό να ενθουσιάζομαι με κάθε νέα τεχνολογία που κυκλοφορεί. Δυστυχώς, ο ενθουσιασμός μου κράτησε για λιγότερο από μια μόνο ημέρα. Βλέπεις, το πρόβλημα το USB-C είναι πως επηρεάζει μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων, και όχι όλους.

Το πρώτο πρόβλημα ξεκίνησε αρχικά με τα ακουστικά. Ως ένα από τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα ανθρώπων που ακούνε 24/7 μουσική, θέλω ο ήχος να έχει πάντοτε τη καλύτερη δυνατή ποιότητα. Μιας και δουλεύω πολλές ώρες συνεχόμενα πίσω από μια οθόνη, σταμάτησα εδώ και περίπου μια πενταετία να χρησιμοποιώ τα παραδοσιακά ακουστικά (headphones). Αντίθετα, αγόρασα τα Marshall Mode EQ In-ear Handsfree, που είναι οι καλύτερες ψείρες ακουστικά που θα βρεις αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι συγκεκριμένες ψείρες ακουστικά – γιατί έχω χρησιμοποιήσει εκατοντάδες διαφορετικά για να καταλήξω στα καλύτερα – είναι ξεκούραστες όσες ώρες κι αν τις φοράς, ενώ παρέχουν καθαρό ήχο και ένα EQ mode για πιο “κρυστάλλινη” ποιότητα ή για υψηλότερη ένταση και αυξημένο μπάσο.

Δεν είναι για γυμναστική και περπάτημα

Όταν σύνδεσα για πρώτη φορά τα Marshall ακουστικά στο USB-C to Jack 3.5mm ανταπτοράκι, το πρώτο πρόβλημα εμφανίστηκε όταν ξεκίνησα να περπατάω, όπου το ανταπτοράκι αποσυνδεόταν συνεχώς από τη USB-C υποδοχή του κινητού, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ακούω μουσική όταν περπατάω, μα ακόμα χειρότερα, όταν είμαι πάνω στα βουνά με το ποδήλατο, όπου εκεί η μουσική είναι απαραίτητη (για κάποιους).

Αν και όλα τα ανταπτοράκια φαίνεται να λειτουργούν άψογα τις πρώτες ημέρες, περίπου μια με δύο εβδομάδες αργότερα, όλα ξεκινάνε να “χαλαρώνουν”, με αποτέλεσμα να αποσυνδέεται το καλώδιο από την υποδοχή συνεχώς και ασταμάτητα. Δοκίμασα όλα τα οικονομικά ανταπτοράκια που θα βρεις στα τοπικά καταστήματα από 1,00€ έως 15,00€, ενώ στο τέλος παράγγειλα από 20,00€ έως και 45,00€ ανταπτοράκια, μόνο για να καταλήξω λίγο καιρό αργότερα να αγοράζω μια παραδοσιακή MP3 συσκευή με SD Card από την οποία άκουγα μουσική κάθε φορά. Για ταξίδια όπου είσαι καθισμένος/η είναι μια χαρά, καθώς δεν αποσυνδέεται, αλλά όχι για οτιδήποτε παραπάνω.

Ανάλογα το smartphone, ίσως χρειαστείς ένα DAC

Ορισμένα μοντέλα smartphones δεν μετατρέπουν τον ήχο από ψηφιακό σε αναλογικό, όπως το Xiaomi Mi A2 για παράδειγμα. Στη προκειμένη περίπτωση, όταν θα συνδέεις ακουστικά με Jack 3.5mm θύρα σε ένα Jack 3.5mm to USB-C αντάπτορα, η ένταση του ήχου θα είναι απαράδεκτα χαμηλή. Για την ακρίβεια, θα είναι σαν να έχεις βάλει την ένταση στο 50%, ενώ στη πραγματικότητα είναι στο 100%.

Εδώ θα χρειαστείς ένα Jack 3.5mm to USB-C ανταπτοράκι που να υποστηρίζει τη λειτουργία DAC, η οποία θα μετατρέψει τον ήχο από ψηφιακό σε αναλογικό και είναι ο μοναδικός τρόπος για να λύσεις το πρόβλημα με την ένταση. Με ένα DAC ανταπτοράκι θα δεις επίσης διαφορά και στην ποιότητα του ήχου. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως τα ανταπτοράκια με DAC λειτουργία είναι ακριβά και δεν θα τα βρεις σχεδόν σε κανένα κατάστημα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετή αναζήτηση, κατάφερα να τα βρω διαθέσιμα μόνο στην Amazon.

Σιγουρέψου πως το smartphone που θα αγοράσεις θα μετατρέπει τον ήχο από φηφιακό σε αναλογικό και δεν θα χρειάζεται DAC αντάπτορα.

Ξέχνα το παραδοσιακό ραδιόφωνο

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γέλιο που έριξα καθώς έβλεπα το απερίγραπτο βλέπα ενός γνωστού μου να συνειδοποιεί πως τα smartphones χωρίς Jack 3.5mm υποδοχή δεν υποστηρίζουν το φυσικό FM ράδιο. Μόλις είχε βγάλει από το κουτί το νέο του smartphone, το οποίο παρείχε μόνο USB-C υποδοχή, τόσο για να το φορτίζει όσο και για να ακούει μουσική.

Σε ένα κινητό, για να λειτουργήσει το φυσικό FM ράδιο, θα πρέπει να συνδέσεις τη θύρα Jack των ακουστικών στην Jack 3.5mm υποδοχή, η οποία στη συνέχεια θα λειτουργεί ως κεραία για να εντοπίζει και να πιάνει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ένα smartphone που δεν παρέχει Jack 3.5mm υποδοχή δεν μπορεί να παίξει FM ράδιο.

Σχετικά άρθρα:

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν θα μπορείς να ακούς τους αγαπημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς από το μεγαλύτερο ποσοστό των εφαρμογών που λειτουργούν μέσω ίντερνετ, αλλά δεν θα μπορείς να ακούς offline με τον παραδοσιακό τρόπο.

Το Bluetooth δεν είναι αρκετά καλό (ακόμα)

Το Bluetooth δεν είναι αρκετά καλό (ακόμα)
Image Credits: Zarak Khan στο Unsplash.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να πω πως το Bluetooth δεν είναι μια άκρως σημαντική τεχνολογία που χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια συσκευές σε καθημερινή βάση. Όχι μόνο μπορεί να μεταδώσει ασύρματα τον ήχο, αλλά μπορεί επίσης να συνδεθεί και λειτουργεί με εφαρμογές τρίτων, καθώς επίσης να μεταφέρει και μεγαλύτερου όγκου δεδομένα, όπως αρχεία, φωτογραφίες κ.α. Ωστόσο, το Bluetooth έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά του ώστε να μπορέσει να καλύψει τους μουσικόφιλους.

Αν και η δημοτικότητα που έχει αποκτήσει το Bluetooth μπορεί εύκολα να κρύψει ορισμένα από τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, στην πραγματικότητα είτε προτιμάς να ακούς ασύρματα, είτε ενσύρματα, δεν υπάρχει λάθος επιλογή. Παρόλα αυτά, για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, το Bluetooth δεν είναι ακόμα έτοιμο να αντικαταστήσει το headphone jack, για τους παρακάτω κύριους λόγους:

 • Το Bluetooth απαιτεί να φορτίζεις ή να αλλάζεις τις μπαταρίες των ακουστικών.
 • Το Bluetooth δεν λειτουργεί πάντα καλά με όλες τις συσκευές, ενώ υπάρχει ακόμα μεγάλη cross-platform ασυμβατότητα.
 • Συγκριτικά με τα παραδοσιακό headphone jack το οποίο ακούγεται ανάλογα με την ποιότητα των ακουστικών σου, το Bluetooth περιλαμβάνει πάντοτε υψηλότερο θόρυβο και κατώτερη ποιότητα.
 • Το Bluetooth καταναλώνει μέχρι και σήμερα αρκετή μπαταρία απ’ τα smartphones.

Αν και ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν θα αντιμετωπίζει προβλήματα με το Bluetooth, αν αυξήσεις την ένταση των ακουστικών αρκετά, τότε καταλαβαίνεις τη διαφορά της ποιότητας και του θορύβου. Ακόμα και σε ακριβά premium Bluetooth ακουστικά, η διαφορά παραμένει.

Αν και τα πιο πρόσφατα και καλύτερα ακουστικά υποστηρίζουν aptX ή LDAC, λύνοντας τα προβλήματα με την ποιότητα, λίγα είναι στην πραγματικότητα τα κινητά που υποστηρίζουν αυτές τις λειτουργίες. Επιπλέον, τα Android κινητά είναι συνήθως τα χειρότερα σε όσο αφορά τις ασύρματες λειτουργίες, με την Apple να κερδίσει με διαφορά στην ποιότητα των ασύρματων λειτουργιών της.

Σύνοψη…

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως με τη πάροδο του χρόνου η Jack 3.5mm υποδοχή θα εξαφανιστεί από κάθε συσκευή. Παρόλα αυτά, η υποδοχή παραμένει μέχρι και σήμερα ζωντανή και αρκετές κατασκευάστριες εταιρείες συνεχίζουν να τις παρέχουν σε πολλά από τα μοντέλα τους, όπως για παράδειγμα η Samsung με το A52s 5G μοντέλο της – το οποίο αγόρασα ακριβώς γι ‘αυτόν το λόγο.

Φαντάζομαι πως η κατάλληλη η στιγμή για να αντικαταστήσουν οι περισσότεροι μουσικόφιλοι το headphone jack, θα είναι όταν καμία εταιρεία δεν θα χρησιμοποιεί άλλο αυτή την τεχνολογία. Μέχρι τότε, η υποδοχή Jack 3.5mm παραμένει σημαντική για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Εσύ ποιες από τις δύο υποδοχές προτιμάς περισσότερο και γιατί; Θα ήθελες να δεις το headphone jack να γίνεται κομμάτι του παρελθόντος, ή προτιμάς να το χρησιμοποιείς μέχρι και σήμερα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

2 σκέψεις στο “USB-C vs. Jack 3.5mm: Ποια υποδοχή να επιλέξω;”

 1. Καλησπέρα. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ή drivers που μπορώ να κατεβάσω στο κινητό και να παίξουν τα handsfree type-c που αγόρασα και δεν παίζουν? έχω το poco m5. Αν και βγάζει το σηματακι των ακουστικών όταν τα συνδέω, το ραδιόφωνο ακούγεται πολύ αχνά, με πολύ “αέρα”. κλήσεις, youtube παίζουν κανονικά. συγχαρητήρια. για τη δουλειά σας!

  Απάντηση
  • Καλημέρα Γιάννη! Δεν υπάρχουν drivers για τις Android/iOS συσκευές, εκτός κι αν σκοπεύεις να τις συνδέσεις σε υπολογιστή, όπου τότε κατεβάζεις τους απαραίτητους για τον υπολογιστή και όχι για το κινητό ή το tablet. Μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο αν μου πεις ποιο είναι το μοντέλο των ακουστικών σου, ώστε να ελέγξω τη συμβατότητα με την συσκευή σου. Υπάρχει επίσης πάντοτε η περίπτωση να είναι ελαττωματικά, τα δοκίμασες σε άλλη συσκευή;

   Απάντηση

Σχολιάστε