Strimio: Δωρεάν εφαρμογή με ραδιοφωνικούς σταθμούς

Το Strimio (προηγουμένως Odio) είναι μια πανέμορφη εφαρμογή για να ακούς εντελώς δωρεάν χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς είτε από την Ελλάδα, είτε από τον υπόλοιπο κόσμο. Η εφαρμογή είναι εύκολη στη χρήση, cross-platform και είναι συμβατή με Android TVs, Chromecast και Sonos.

Αρκετό καιρό τώρα έψαχνα μια μοντέρνα και προσεγμένη εφαρμογή η οποία θα μου επέτρεπε να ακούω όλους τους αγαπημένους μου ραδιοφωνικούς σταθμούς με ευκολία και χωρίς κανένα κόστος. Αυτή η εφαρμογή ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το Odio, έως ότου οι προγραμματιστές του το μετέτρεψαν στο Strimio.

Αν βαρέθηκες τις κλασικές παραδοσιακές εφαρμογές και τις εκατοντάδες ιστοσελίδες με τους διαφορετικούς players, τότε το Strimio είναι αναμφισβήτητα μονόδρομος αυτή την στιγμή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Windows, macOS και Linux, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, θα είναι σύντομα διαθέσιμη και μέσω web έκδοσης.

Διάβασε επίσης: Ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ιστοσελίδες και εφαρμογές

Έχε κατά νου πως για να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή θα χρειαστεί πρώτα να δημιουργήσεις και έναν δωρεάν λογαριασμό. Μιας και η εφαρμογή είναι freemium, θα βρεις δύο διαθέσιμα πακέτα: ένα συνδρομητικό και ένα δωρεάν. Κάνοντας εγγραφή δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσεις τα στοιχεία κάποιας χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, αλλά θα χρειαστεί να επιβεβαιώσεις πως δεν είσαι ρομπότ από τον σύνδεσμο που θα σου σταλθεί στο email.

Τι είναι το Strimio;

Strimio: Δωρεάν εφαρμογή με ραδιοφωνικούς σταθμούς

Το Strimio έρχεται με έναν όμορφο, προσεγμένο, μοντέρνο και μίνιμαλ σχεδιασμό, μέσα στον οποίο θα βρεις όλα τα απαραίτητα φίλτρα αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένων της αναζήτησης βάση χώρας, γλώσσας ή ετικέτας. Με το δωρεάν λογαριασμό, μπορείς να ακούς εκατοντάδες χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ θα έχεις επίσης την δυνατότητα να δημιουργείς ιδιωτικές λίστες με έως και 10 σταθμούς ανά λίστα. Κάθε λίστα συγχρονίζεται επίσης με τον λογαριασμό σου, που σημαίνει πως θα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτές τόσο από τον υπολογιστή, όσο και από τη mobile συσκευή σου.

Πως λειτουργεί;

Η εφαρμογή βασίζεται στο cloud και λειτουργεί ως streaming υπηρεσία η οποία σου παρέχει πρόσβαση σε εκατοντάδες streams ραδιοφωνικών σταθμών από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως ενώ εσύ χρησιμοποιείς το περιβάλλον χρήσης του Strimio για να ακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στην πραγματικότητα γίνονται broadcast από διαφορετικό δίκτυο.

Αν υπάρχει κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος δεν βρίσκεται μέσα στη βάση δεδομένων του Strimio (κάτι σχετικά απίθανο για μεγάλους και γνωστούς σταθμούς), τότε μπορείς να τους στείλεις ένα email στο [email protected] ζητώντας τον σταθμό που θέλεις να καταχωρήσουν στην βιβλιοθήκη τους.

Μιας και το Strimio είναι streaming υπηρεσία και χρησιμοποιεί το broadcasting κάθε ραδιοφωνικού σταθμού, οι διαφημίσεις που θα ακούς είναι του κάθε ραδιοφωνικού σταθμού και όχι της εφαρμογής, η οποία δεν προβάλλει διαφημίσεις σε καμία από τις εκδόσεις της.

Χαρακτηριστικά και λειτουργίες

Ένα από τα πρώτα πράγματα που λάτρεψα με το Strimio είναι πως όχι μόνο κράτησαν όλες τις καλές λειτουργίες του Odio, αλλά τις αναβάθμισαν κιόλας. Επιπλέον, με το νέο σχεδιασμό παρέχουν και καλύτερες επιλογές, κυρίως σε όσο αφορά την αναζήτηση ραδιοφωνικών σταθμών. Μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Strimio είναι τα παρακάτω:

1. Πανέμορφο και προσεγμένο περιβάλλον χρήσης

Strimio: Δωρεάν εφαρμογή με ραδιοφωνικούς σταθμούς

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσεις με το που κατεβάσεις και εγκαταστήσεις το Strimio είναι ο σχεδιασμός του. Η ομάδα έδωσε τεράστια σημεία και επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο να παρέχει ένα μοντέρνο και προσεγμένο Περιβάλλον Χρήσης, το οποίο θα είναι ιδανικό και πρακτικό στη χρήση ακόμα και από αρχάριους χρήστες. Επιπλέον, σε όποιο λειτουργικό σύστημα και αν εγκαταστήσεις την εφαρμογή, θα βρεις τον ίδιο σχεδιασμό, με ελάχιστες αλλαγές. Τέλος, παρέχεται και light και dark mode.

2. Δωρεάν πακέτο με λίγους περιορισμούς

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν περιορισμοί στα freemium προγράμματα που παρέχουν δωρεάν εκδόσεις. Παρόλα αυτά, το Strimio περιορίζει ελάχιστα τους δωρεάν χρήστες του, παρέχοντας στους συνδρομητές του την δυνατότητα να προσθέτουν περισσότερους από 1,000 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε κάθε ιδιωτική τους λίστα, να προσθέτουν custom live streams από το διαδίκτυο (υποστηρίζει M3U, PLS και M3U8) και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Strimio Connect και τα Video Streams.

3. Cross-platform διαθεσιμότητα

Το Strimio είναι cross-platofrm, που σημαίνει πως θα το βρεις διαθέσιμο για όλες τις εκδόσεις των Windows (λειτουργεί άψογα στα Windows 11), στο macOS και σε κάθε Linux διανομή ή λειτουργικό που βασίζεται στο GNU.

4. Ειδικευμένη αναζήτηση

Όσο εύκολο είναι να κάνεις το κλικ για να ξεκινήσει η αναπαραγωγή ενός ραδιοφωνικού σταθμού, άλλο τόσο εύκολο είναι να αναζητάς ραδιοφωνικούς σταθμούς από ολόκληρο τον κόσμο. Από το αριστερό πλαϊνό μενού, απλά επέλεξε να αναζητήσεις βάση χώρας, γλώσσας ή ετικέτας. Στις χώρες θα βρεις φυσικά και την Ελλάδα, ενώ στις ετικέτες θα έχεις την δυνατότητα να φιλτράρεις τις αναζήτησης βάση του είδους της μουσικής.

5. Ιδιωτικές λίστες

Strimio: Δωρεάν εφαρμογή με ραδιοφωνικούς σταθμούς

Οι χρήστες με τη δωρεάν έκδοση της εφαρμογής θα έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν μέχρι 10 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε κάθε ιδιωτική λίστα που δημιουργούν. Οι συνδρομητές, από την άλλη πλευρά, έχουν την δυνατότητα να προσθέτουν έως και 1,000 σταθμούς σε κάθε λίστα.

Strimio: Κατέβασμα και εγκατάσταση

Τα βήματα για το κατέβασμα και την εγκατάσταση του προγράμματος είναι ιδιαίτερα εύκολα ακόμα και για αρχάριους χρήστες, οπότε τα προσθέτω παρακάτω εν συντομία:

Κατέβασε την εφαρμογή

Εγκατέστησε την εφαρμογή

Στα Windows, με το που κατέβει το .exe πρόγραμμα, απλά κάνε διπλό κλικ για να το τρέξεις και στη συνέχεια ακολούθησε τα βήματα. Τα ίδια βήματα μπορείς να ακολουθήσεις και για το macOS με το που κατέβει το .dmg αρχείο.

Στο Linux, θα βρεις την εφαρμογή διαθέσιμη στο Snap Store της Canonical και σε κάθε άλλο store που υποστηρίζει τις snapp εφαρμογές. Εναλλακτικά, μπορείς να το εγκαταστήσεις μέσω τερματικού, δίνοντας την εντολή: sudo snap install strimio-desktop για τη σταθερή έκδοση ή sudo snap install strimio-desktop --edge για την edge δοκιμαστική έκδοση.

Δημιούργησε έναν λογαριασμό

Για να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, θα χρειαστεί πρώτα να δημιουργήσεις έναν δωρεάν λογαριασμό. Μόλις συμπληρώσεις όλα τα στοιχεία σου, θα σου σταλθεί ένας σύνδεσμος ενεργοποιήσεις στο email σου (εισερχόμενα ή ανεπιθύμητα), απλά κάνε κλικ και θα ενεργοποιηθεί.

Συνδέσου στο νέο λογαριασμό

Κάνε σύνδεση με τα στοιχεία που έβαλες κατά τη διάρκεια της εγγραφής και θα δεις όλο το περιβάλλον χρήσης του Strimio με όλες τις επιλογές, τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Τα light και dark modes θα τα βρεις διαθέσιμα στις Ρυθμίσεις (Settings) της εφαρμογής. Δυστυχώς, μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Strimio δεν αναγνωρίζει το mode του λειτουργικού συστήματος ώστε να αλλάζει προσαρμόζει ανάλογα το theme του.


Εσύ ποια εφαρμογή χρησιμοποιείς για να ακούς τους αγαπημένους σου ραδιοφωνικούς σταθμούς; Χρησιμοποίησες το Strimio; Και αν ναι, ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου μέχρι στιγμής; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και την εμπειρία σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε