Popcorn Time Τι είναι και πως να βλέπεις δωρεάν ταινίες και σειρές

Popcorn Time: Τι είναι και πως να βλέπεις δωρεάν ταινίες και σειρές

Όταν έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά, το Popcorn Time ήταν ένας επαναστατικός τρόπος, ακριβώς όπως και το Netflix, αλλά με μια τεράστια διαφορά: Οτιδήποτε παρακολουθείς γίνεται stream από torrents.

Θα μπορούσες εύκολα να πεις πως το Popcorn Time είναι ένας όμορφος torrent client ο οποίος σου επιτρέπει να παρακολουθείς δωρεάν ταινίες και σειρές με υπότιτλους. Θα μπορούσες επίσης να το ονομάσεις και ως “το Netflix των πειρατών”, καθώς οτιδήποτε συμπεριλαμβάνεται στην εφαρμογή το παρακολουθείς παράνομα.

Μιας και γνωρίζεις ήδη πως το Popcorn Time είναι παράνομο, κατά πάσα πιθανότητα θα το χρησιμοποιήσεις όπως και να ‘χει. Οπότε, σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πως να χρησιμοποιείς την εφαρμογή με ασφάλεια.

Τι είναι το Popcorn Time;

Popcorn Time: Τι είναι και πως να βλέπεις δωρεάν ταινίες και σειρές

Το Popcorn Time ήταν ένα έργο το οποίο αναπτύχθηκε μέσα σε μόλις “μερικές βδομάδες” από μια ομάδα προγραμματιστών στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή. Το όνομα επιλέχθηκε από την λέξη “Pochoclín”, η οποία προέρχεται από το “pochoclo” και σημαίνει “popcorn”.

Το πρόγραμμα ήταν απ’ την αρχή “cross-platform”, που σημαίνει πως ήταν διαθέσιμο σχεδόν για κάθε λειτουργικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων για το Linux, τα Windows, το macOS και το Android. Επιπλέον, το πρόγραμμα κυκλοφόρησε σε 44 διαφορετικές γλώσσες.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κυκλοφορίας του, το Popcorn Time έγινε γρήγορα γνωστό και αναφερόταν σε εκατοντάδες άρθρα μεγάλων και μικρών ιστοσελίδων. Για την ακρίβεια, ιστοσελίδες όπως το PC Magazine και το CBS News που το παρομοίαζαν με το Netflix, έκαναν την εφαρμογή να απογειωθεί από δημοτικότητα.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το NordVPN και πως να το εγκαταστήσεις στα Windows

Στις 14 Μαρίου του 2014, οι προγραμματιστές έκλεισαν την εφαρμογή λόγο μεγάλων πιέσεων από το MPAA. Από τότε έως και σήμερα, το πρόγραμμα έχει κυκλοφορήσει σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, πολλές από τις οποίες είναι ανεπίσημες και αφορούν “κλώνους” της εφαρμογής, με την ίδια παρόλα αυτά ονομασία και “brand”. Αν και οι προγραμματιστές της εφαρμογής προσπάθησαν αρκετά για να βρουν μια νομική διαφυγή, τελικά ξανά άνοιξαν την εφαρμογή τους (popcorntime.sh) – χωρίς, ωστόσο, να έχουν νομική έγκριση.

Ποιο είναι το επίσημο και έμπιστο Popcorn Time;

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το Popcorn Time παρείχε μια καταπληκτική εμπειρία σε όλο τον κόσμο, αλλά με μια διαφορά: Όλες οι ταινίες και οι σειρές ήταν εντελώς δωρεάν. Φυσικά, αυτό έφερε το κλείσιμο της εφαρμογής σχετικά γρήγορα, αλλά ο κώδικας με τον οποίο δημιουργήθηκε ήταν ανοικτού κώδικα, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν λίγο καιρό αργότερα διάφοροι κλώνοι της εφαρμογής.

Διάβασε επίσης: Τι ταινία να δω στο Netflix; Προτάσεις για ταινίες και σειρές

Όταν χρησιμοποιείς το επίσημο ή οποιονδήποτε κλώνο του Popcorn Time για να παρακολουθήσεις μια ταινία ή μια σειρά, η εφαρμογή κατεβάζει στον υπολογιστή σου ένα torrent αρχείο, το οποίο ξεκινάει να κατεβαίνει και να κάνει seed αυτόματα. Μιας και όλη η εφαρμογή βασίζεται στα torrents, δεν γνωρίζεις τι αρχείο κατεβαίνει κάθε φορά. Αυτό σημαίνει πως είναι σαν να κατεβάζεις torrents αρχεία από τις μεγαλύτερες torrent ιστοσελίδες χωρίς να γνωρίζεις τι είναι τι.

Ποιο Popcorn Time να κατεβάσω;

Popcorn Time: Τι είναι και πως να βλέπεις δωρεάν ταινίες και σειρές

Μιας και κυκλοφόρησαν αρκετοί διαφορετικοί κλώνοι του Popcorn Time τα τελευταία χρόνια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σιγουρευτείς είναι πως χρησιμοποιείς είτε την επίσημη εφαρμογή, είτε έναν αξιόπιστο κλώνο της. Για την ακρίβεια, σχεδόν κανένας από τους κλώνους που κυκλοφόρησαν δεν άλλαξε την ονομασία της εφαρμογής, που σημαίνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν ότι δεν χρησιμοποιούν την επίσημη εφαρμογή.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι μεγαλύτερο. Δεν είναι τόσο οι ιοί και το malware που μπορείς να κολλήσεις αν χρησιμοποιείς κακόβουλους κλώνους, αλλά το γεγονός πως ο υπολογιστής σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την έγκριση σου για crypto mining. Για να μην πέσεις θύμα του crypto mining, καλό είναι να χρησιμοποιείς μόνο έμπιστες εφαρμογές και ποτέ άγνωστους κλώνους προγραμμάτων.

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Popcorn-time.tw είναι το επίσημο domain name της εφαρμογής. Προηγουμένως, το επίσημο όνομα ήταν το Popcorntime.sh και μετά το Popcorntime.app. Μιας και αυτές οι εφαρμογές συνεχώς αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να τις βλέπουμε να αλλάζουν συνεχώς τα domain name τους με διαφορετικά.

Τέλος, αξίζει να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως η αρχική ομάδα των προγραμματιστών του επίσημου Popcorn Time διαλύθηκε λόγο διαφορετικών απόψεων για το πως έπρεπε να κινηθούν μελλοντικά και μετά το κλείσιμο του αρχικού τους έργου. Έτσι, κάποιοι έφυγαν από την κοινότητα εντελώς, ενώ άλλοι έμειναν και συνέχισαν να διατηρούν την εφαρμογή.

Προστασία με VPN προγράμματα

Τα καλύτερα δωρεάν VPN προγράμματα

Ίσως ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να προστατευτείς από τα torrents αυτή την στιγμή, είναι με τη χρήση ενός VPN προγράμματος. Είναι σημαντικό να κρύβεις την πραγματική διεύθυνση IP, τόσο για να μην μπορεί κανείς να αποκτά πρόσβαση στην τοποθεσία σου ή σε άλλα προσωπικά δεδομένα, καθώς επίσης και για να μην έχεις νομικά προβλήματα – κυρίως σε χώρες με πιο αυστηρούς νόμους.

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα δωρεάν VPN προγράμματα

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να χρησιμοποιείς ένα VPN πρόγραμμα; Γιατί ο Πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου που χρησιμοποιείς μπορεί να δει κάθε φορά πως η IP διεύθυνση σου σχετίζεται απευθείας με το παράνομο κατέβασμα torrent αρχείων. Αν ο Πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου ειδοποιηθεί πως κατέβασες και χρησιμοποίησες παράνομα υλικό, έχει τη δυνατότητα να κινηθεί νομικά, παρέχοντας παράλληλα όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες σου στο τρίτο μέρος που προκάλεσες “ζημιά”.

Δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα για ταινίες και σειρές

Στην περίπτωση που το Popcorn Time δεν καλύπτει τις ανάγκες σου ή δεν θέλεις να έχεις στο μυαλό σου πως χρησιμοποιείς κάποιον κλώνο της εφαρμογής, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικούς τρόπους για να παρακολουθείς τις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές με υπότιτλους:

Φυσικά, αν θέλεις να παρακολουθείς ταινίες και σειρές με ήσυχο κεφάλι, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εγγραφείς σε μια επίσημη streaming υπηρεσία όπως το Netflix και το Disney+.


Εσύ ποια εφαρμογή χρησιμοποιείς για να παρακολουθείς δωρεάν ταινίες και σειρές και ποια είναι η άποψη σου για το Popcorn Time; Γνωρίζεις μήπως κάποια εφαρμογή που δεν πρόσθεσα στο άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Featured Image Credits: Jonathan Parrish στο Flickr.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε