Τι είναι το Kodi και πως ακριβώς λειτουργεί;

Τι είναι το Kodi και πως ακριβώς λειτουργεί;

Το Kodi (παλαιότερα γνωστό και ως XBMC) είναι ένας βραβευμένος δωρεάν και ανοιχτού κώδικα media player ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί στο Linux, στο OSX, στα Windows και στο Android.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από το 2002, όταν ήταν ακόμα γνωστή ως Xbox Media Player, ενώ το 2003 μετονομάστηκε σε Xbox Media Center, όπου και κράτησε την ίδια ονομασία έως το 2014. Στη συνέχεια, το Ίδρυμα XBMC, το οποίο συνεχίζει να δουλεύει σε αυτό έως και σήμερα, το μετονόμασε σε Kodi.

Ασχέτως με την ονομασία του, το Kodi παρέχει έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να αποκτάς πρόσβαση σε streaming περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο, μουσική, podcasts κ.α. Παρέχεται επίσης εντελώς δωρεάν, είναι ανοιχτού κώδικα, μπορείς να το μορφοποιήσεις με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να τρέξει σχεδόν σε οποιαδήποτε συσκευή ή λειτουργικό σύστημα και αν το βάλεις. Η υπηρεσία υποστηρίζεται επίσης από μια εξαιρετική ομάδα προγραμματιστών, καθώς επίσης και από την τεράστια κοινότητα που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι το Kodi με απλά λόγια

Μουσική στο Kodi

Όπως προανέφερα, το Kodi είναι ένας ανοιχτού κώδικα player (ή media center, ό,τι προτιμάς), ο οποίος σου δίνει πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα περιεχομένου που περιλαμβάνει βίντεο, μουσική και podcast επεισόδια. Μπορείς να παρακολουθήσεις όλο το περιεχόμενο από διαφορετικές συσκευές, όπως από την τηλεόραση σου, από το laptop, το κινητό, το tablet ή ακόμα και από το Raspberry Pi σου.

Το Kodi παρέχει στους χρήστες του ένα ιδανικό περιβάλλον χρήσης το οποίο λειτουργεί τόσο όσο υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο, όσο και όταν δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά την εγκατάσταση του, το Kodi από μόνο του δεν σου παρέχει έτοιμο περιεχόμενο το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις να σερφάρεις και να παρακολουθείς, αλλά απαιτεί αντίστοιχα να εγκαταστήσεις ορισμένα add-ons (πρόσθετα) τρίτων.

Διάβασε επίσης: ΕΡΤflix: Πως να βλέπεις δωρεάν online ταινίες και σειρές

Η υπηρεσία υποστηρίζει τις βασικότερες μορφές βίντεο και ήχου, συμπεριλαμβανομένων του ISO, 3D και H.264 για τα βίντεο και AAC, MP3 και OGG για την μουσική. Σου παρέχει επίσης την δυνατότητα να δημιουργείς έξυπνες λίστες, να προσθέτεις ετικέτες και να οργανώνεις την μουσική και γενικότερα όλο το περιεχόμενο σου με ευκολία και έτσι ακριβώς όπως το θέλεις εσύ.

Αν ενδιαφέρεσαι να χρησιμοποιήσεις το Kodi για να παρακολουθείς ταινίες και σειρές, τότε θα χαρείς να μάθεις πως (εφόσον υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο) θα έχεις επίσης την δυνατότητα να κάνεις online streaming ταινιών και σειρών, ενώ όταν προσθέτεις μια ταινία, θα μπορείς επίσης να προσθέτεις και το εξώφυλλο της, fan arts, trailers, έξτρα βίντεο και πολλά ακόμα. Επιπλέον, σου επιτρέπει να εισάγεις τις προσωπικές σου φωτογραφίες και να τις παρακολουθείς μέσα από ένα slideshow.

Στην περίπτωση που θέλεις να χρησιμοποιείς το Kodi σε συνδυασμό με την τηλεόραση σου, τότε η σύνδεση μεταξύ των δύο είναι ιδιαίτερα εύκολη και πρακτική, καθώς θα έχεις την δυνατότητα να παρακολουθείς οτιδήποτε επιθυμείς με το πάτημα μερικών κλικ.

Πως λειτουργεί το Kodi;

Kung Fury

Όπως προανέφερα, η υπηρεσία μπορεί να τρέξει στο Android, στο iOS, στο Linux, στο MacOS, στα Windows και στο Raspberry Pi. Αυτό σημαίνει πως θα έχεις την δυνατότητα να το εγκαταστήσεις σχεδόν σε κάθε συσκευή ή λειτουργικό σύστημα, έχοντας πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο σου ανά πάσα στιγμή. Μπορείς ακόμα να το τρέχεις στην τηλεόραση σου, σε TV Boxes, καθώς επίσης και στο Xbox One.

Δυστυχώς, για τους χρήστες των Windows, το Kodi έρχετια ως Universal Windows App, που σημαίνει πως υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, σύμφωνα με τους προγραμματιστές της υπηρεσίας. Παρόλα αυτά, η εταιρεία πίσω από αυτό, ενημερώνει συνεχώς την εφαρμογή με περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που την κάνουν ολοένα και καλύτερη με τον καιρό.

Μόλις ξεκινήσει να τρέχει στις συσκευές σου, θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις τι ακριβώς θέλεις να δεις, μεταξύ των Φωτογραφιών, Βίντεο, Μουσικής κ.α. Ουσιαστικά, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να πας στην κατηγορία που επιθυμείς και να ξεκινήσεις να εισάγεις το περιεχόμενο που θέλεις. Το περιεχόμενο που θα εισάγεις θα χρειαστεί να αποθηκευτεί σε κάποιο μέρος, οπότε θα χρειαστείς είτε έναν τοπικό χώρο αποθήκευσης, είτε κάποιον online χώρο αποθήκευσης – εκτός, φυσικά, αν ενδιαφέρεσαι να το χρησιμοποιήσεις αποκλειστικά για online streaming.

Πως να το εγκαταστήσεις στις συσκευές σου

Αρχικά, το Kodi παρέχει την δική του Wiki σελίδα από την οποία μπορείς να διαβάσεις βήμα προς βήμα οδηγίες για το πως να εγκαταστήσεις το Kodi σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιείς. Μιας και η σελίδα τους είναι γραμμένη στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά, θα γράψω σύντομα έναν αναλυτικό οδηγό για το πως να το εγκαθιστάς και να το χρησιμοποιείς.

Μιας και η υπηρεσία έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί άψογα με τηλεοράσεις, μπορείς επίσης να ρυθμίσεις το τηλεκοντρόλ σου για να λειτουργεί με αυτό. Για οποιαδήποτε επιπλέον λειτουργία χρειαστείς, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στα διαθέσιμα Add-Ons και να εγκαταστήσει αυτά που επιθυμείς ώστε να επεκτείνεις τις δυνατότητες της υπηρεσίας ακόμη περισσότερο.

Διάβασε επίσης: CyberFlix TV – Δωρεάν εφαρμογή με ταινίες και σειρές στο Android

Παρόλα αυτά, αν είσαι κάτοχος iOS συσκευής, έχε κατά νου πως για να χρησιμοποιήσεις το Kodi θα χρειαστεί πρώτα να κάνεις jailbrake το iPhone, το iPad ή το iPod Touch σου, ή να έχεις το iOS 6.0 και νεότερη έκδοση. Οι προγραμματιστές της υπηρεσίας προτείνουν να έχεις τουλάχιστον το iOS 8.0 (και νεότερο) για την καλύτερη λειτουργία του media center, καθώς επίσης και ένα Mac το οποίο να τρέχει Xcode 7 ή νεότερο για να εγκαταστήσεις το πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, η διαδικασία για τους κατόχους iOS συσκευών δεν είναι υπόθεση μερικών λεπτών, αλλά μια μεγαλύτερη και δυσκολότερη διαδικασία που ίσως απαιτήσει αρκετή ώρα από τον χρόνο σου.

Είναι το Kodi νόμιμο και ασφαλές;

Το Kodi από μόνο του είναι και νόμιμο αλλά και ασφαλές, σχεδόν σε οποιαδήποτε χώρα και αν το εγκαταστήσεις και το χρησιμοποιήσεις. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα διαθέσιμα Add-Ons του, για τα οποία θα αναφερθώ παρακάτω.

Κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως κάποιο από τα διαθέσιμα Add-Ons που υπάρχουν δεν θα είναι κακόβουλο ή δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο hardware της συσκευής σου. Κανένας δεν μπορεί επίσης να σου εγγυηθεί πως ένα Add-On είναι όντως νόμιμο. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κοιτάς όλες τις διαθέσιμες αξιολογήσεις για ένα Add-On – από άλλους χρήστες – προτού το κατεβάσεις.

Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείς να επισκεφτείς το διαθέσιμο forum στο οποίο και θα βρεις σημαντικές οδηγίες και συμβουλές απ’ την κοινότητα του Kodi, αλλά και θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις ερωτήσεις.

Τι είναι τα Add-Ons;

Add-Ons

Η διαδικασία με τα Add-Ons μου θυμίζει αρκετά την περίπτωση του Stremio. Το πρόγραμμα είναι νόμιμο και ασφαλής προς χρήση, αλλά τα περισσότερα Add-Ons του διαπερνάνε κάθε νόμο και έτσι καθίστανται απευθείας παράνομα. Έτσι και με το Kodi, θα βρεις μια τεράστια γκάμα από διαθέσιμα Add-Ons που θα μπορείς να κατεβάσεις, τα οποία θα σου παρέχουν επιπλέον δυνατότητες και λειτουργίες. Από εφαρμογές για τον καιρό, μέχρι και εύκολους τρόπους για να παρακολουθείς τα αγαπημένα σου κανάλια, το τι θα εγκαταστήσεις βρίσκεται καθαρά στο χέρι σου.

Τα διαθέσιμα Add-Ons που θα βρεις έχουν δημιουργηθεί από διάφορους ανεξάρτητους προγραμματιστές απ’ όλον τον κόσμο οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το Ίδρυμα XBMC, Ως εκ τούτου, το να βρίσκεις συγκεκριμένα Add-Ons μέσα από το forum του Kodi είναι η κατάλληλη επιλογή στην περίπτωση που δεν θες να εγκαταστήσεις κάτι κακόβουλο, ή κάποιο που θα προκαλέσει προβλήματα στο hardware της συσκευής σου. Πολλά διαθέσιμα Add-Ons είναι επίσης παράνομα, οπότε για άλλη μια φορά, το forum της υπηρεσίας είναι η καλύτερη στάση.

Για εύκολη αναζήτηση νόμιμων και ασφαλείς Add-Ons, ρίξε μια ματιά εδώ.

Αξίζει να ασχοληθείς με το Kodi;

Ίσως η πιο σημαντικά ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι χρήστες να είναι αυτή: Αξίζει να ασχοληθείς με το Kodi; Τα καλά νέα είναι πως η απάντηση είναι ιδιαίτερα εύκολη και κατανοητή: Αν ενδιαφέρεσαι να έχεις στη διάθεση σου ένα περιβάλλον χρήσης απ’ το οποίο να παρακολουθείς όλες τις αγαπημένες σου ταινίες, σειρές, φωτογραφίες, μουσική και podcast επεισόδια, τότε ναι, είναι σίγουρα μια ιδανική λύση. Παρόλα αυτά, αν ενδιαφέρεσαι να βρεις μια νόμιμη streaming υπηρεσία για να παρακολουθείς απευθείας και με άνεση το αγαπημένο σου περιεχόμενο, χωρίς να μπαίνεις σε μεγάλες ή περίπλοκες διαδικασίες εγκατάστασης και αναζήτησης για τα σωστά Add-Ons, τότε το Kodi μάλλον δεν είναι για εσένα.

Διάβασε επίσης: Gamato: Πως να παρακολουθείς δωρεάν ταινίες και σειρές

Πλέον, υπηρεσίες όπως το Netflix, το Disney+, το Plex, μεταξύ άλλων, κάνουν την διαδικασία του streaming υπόθεση δευτερολέπτων, χωρίς την απαραίτητη γνώση πάνω σε συγκεκριμένες διαδικασίες και βήματα. Παρόλα αυτά, δεν έχεις φυσικά να χάσεις τίποτα απ’ το να δοκιμάσεις το Kodi και να δεις αν είναι για εσένα.

Featured Image Credits: Pierre Lecourt στο Flickr

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε