Mobile Οδηγοί

Το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του τι να κάνω;

Βασικά βήματα για να εντοπίσεις την αιτία του προβλήματος ενός κινητού που κάνει αυτόματη επανεκκίνηση.
Pinterest LinkedIn Tumblr

Ενημερώθηκε τελευταία φορά πριν από 2 εβδομάδες από Παναγιώτης Σακαλάκης

Αν το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του, τότε υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που μπορείς να ελέγξεις για να δεις αν η Android ή iOS συσκευή σου αντιμετωπίζει προβλήματα με το hardware, το λειτουργικό σύστημα ή ακόμα και λόγο κάποιας εφαρμογής.

Μιας και όταν λύνουμε ένα πρόβλημα συχνά εμφανίζεται και κάποιο καινούργιο, αρκετοί με έχετε ρωτήσει σε σχόλια και emails για το τι να κάνετε όταν το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του. Αφού είδαμε τι να κάνουμε στην περίπτωση που το κινητό δεν ανοίγει καθόλου και τι να κάνεις αν δεν ανοίγει ξαφνικά το laptop σου, το επόμενο μεγάλο πρόβλημα είναι τι συμβαίνει στην περίπτωση που το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του – μια εντελώς διαφορετική “πρόκληση”.

Προτού πας την συσκευή σου σε κάποιο τοπικό κατάστημα για να την ελέγξουν, μπορείς να ακολουθήσεις ορισμένα βασικά βήματα για να εντοπίσεις την αιτία του προβλήματος. Έτσι, θα γνωρίζεις αν μπορείς να προχωρήσεις μόνος/η σου στην επίλυση η να πας την πας σε κάποιον τεχνικό.

Αν αντιμετωπίζεις διαφορετικό πρόβλημα, γράψε μου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου το μοντέλο της συσκευής σου και όσο πιο λεπτομερώς μπορείς το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και τι έκανες για να το διορθώσεις. Μην ξεχάσεις να εγγραφείς επίσης στις απαντήσεις των σχολίων ώστε να ειδοποιηθείς για την απάντηση μου.

Διάβασε επίσης: Xiaomi ή Huawei; Ποια εταιρεία αξίζει αυτή την στιγμή;

Το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του: Βήματα επίλυσης

 1. Έλεγξε για κακόβουλες εφαρμογές

  Σε πολλές περιπτώσεις, το κινητό κάνει αυτόματη επανεκκίνηση λόγο μιας κακοσχεδιασμένης ή κακόβουλης εφαρμογής που εγκαταστήσαμε. Αν το κινητό σε αφήνει να μπεις έστω και για λίγα λεπτά στο λειτουργικό σύστημα, ξεκίνα διαγράφοντας όλες τις εφαρμογές που εγκατέστησες πρόσφατα πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις -> Εφαρμογές και επιλέγοντας μια εφαρμογή πατάμε στο “Απεγκατάσταση“.

 2. Έλεγξε για απενεργοποιημένες εφαρμογές του συστήματος

  Αν αποφάσισες να “παίξεις” με το Android απενεργοποιώντας διάφορες εφαρμογές που δεν γνώριζες, τότε πιθανότατα να απενεργοποίησες και κάποια εφαρμογή που είναι αναγκαία για την λειτουργία του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, πήγαινε στις Ρυθμίσεις -> Εφαρμογές και έλεγξε ποιες εφαρμογές έχεις απενεργοποιήσει και ξεκίνα να τις ενεργοποιείς μια-μια για να βρεις ποια δημιουργεί το πρόβλημα.

 3. Έλεγξε για νέες ενημερώσεις του Android και των εφαρμογών

  Αν το πρόβλημα προκαλείται από κάποια εφαρμογή ή προβληματική έκδοση του Android, τότε έλεγξε για νέες ενημερώσεις, τόσο μέσα από το Google Play Store, όσο και από τις Ρυθμίσεις της συσκευής σου.

 4. Έλεγχος για υπερθέρμανση

  Οι περισσότερες Android συσκευές έχουν σχεδιαστεί και ρυθμιστεί έτσι ώστε να κλείνουν αυτόματα κάθε φορά που ζεσταίνονται πολύ. Αν έχεις μια συσκευή και έχει αρκετούς βαθμούς κελσίου έξω και προσπαθείς να χρησιμοποιείς λειτουργίες όπως το 4G ή 5G, το GPS και έχεις την φωτεινότητα σε υψηλά επίπεδα, τότε η συσκευή θα κάνει αυτόματη απενεργοποίηση ή επανεκκίνηση αν ανεβάσει αρκετές θερμοκρασίες. Αν και αυτό δεν συμβαίνει σε πολλές συσκευές, είναι αρκετά συχνό σε low και mid-range συσκευές οι οποίες είναι επίσης κακομεταχειρισμένες.

 5. Ελαττωματική ή προβληματική μπαταρία

  Οι ελαττωματικές ή προβληματικές μπαταρίες είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι με τα smartphones, τα tablets και τα laptops τους. Μιας και τα περισσότερα καινούργια smartphones δεν έρχονται με αναιρούμενες μπαταρίες, θα χρειαστεί να επισκεφτείς έναν τεχνικό για να σε ενημερώσει για την αιτία του προβλήματος.

 6. Κατεστραμμένα αρχεία του λειτουργικού συστήματος

  Κάποιες φορές, το σύστημα του Android κολλάει και σημαντικά αρχεία καταστρέφονται. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε λειτουργικό σύστημα, άλλωστε. Αν χρησιμοποιείς κάποια custom Android ROM, τότε προτείνεται να την αντικαταστήσεις με μια διαφορετική. Αν έχεις την επίσημη έκδοση, τότε πήγαινε στις Ρυθμίσεις και από την ενότητα με τα αντίγραφα ασφαλείας προχώρησε σε επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλες τις εφαρμογές και τα αρχεία σου, οπότε σιγουρέψου πως έχεις κρατήσει backup και έχεις αφαιρέσει τις SIM και SD κάρτες απ’ την συσκευή.

 7. Προχώρησε σε hard-reset

  Αν το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του και δεν σε αφήνει να μπεις καθόλου στο Android, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις hard-reset, το οποίο ωστόσο θα διαγράψει όλα τα αρχεία και τις εφαρμογές από την συσκευή σου (κάτι σαν να κάνεις format τα Windows). Το hard-reset γίνεται με το πάτημα ενός συνδυασμού κουμπιών (συχνά το volume down και power key), αλλά μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες αναζητώντας στην Google το μοντέλο του κινητού και στο τέλος “hard reset”.

 8. Πρόβλημα στο hardware του κινητού

  Αν το κινητό έπεσε, βράχηκε ή ανέβασε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να υπέστη κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο hardware. Στην προκειμένη περίπτωση μόνο ένας τεχνικός μπορεί να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να σε ενημερώσει για το κόστος κατασκευής και αν συμφέρει να το επισκευάσεις να το αντικαταστήσεις.

Το κινητό κλείνει αυτόματα αφότου ανοίξει

Στην περίπτωση που το κινητό σου δεν κάνει επανεκκίνηση αλλά κλείνει εντελώς, μπορείς να δοκιμάσεις αρχικά να το αφήσεις κλειστό σε ένα δροσερό περιβάλλον για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια να δοκιμάσεις να το ανοίξεις. Αν η συσκευή παραμένει ανοιχτή περισσότερη ώρα σε δροσερά μέρη, τότε κατά πάσα πιθανότητα ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες και κλείνει για να μην δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στο hardware.

Αν το κινητό κλείνει λίγα δευτερόλεπτα αφότου το ανοίγεις, τότε πιθανότητα να υπάρχει πρόβλημα στο hardware. Στην προκειμένη περίπτωση, μόνο ένας τεχνικός μπορεί να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να σου αναφέρει το κόστος επισκευής του. Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα αφορά την μπαταρία. Αλλά και στην προκειμένη περίπτωση, όπως προανέφερα, μιας και οι νεότερες συσκευές δεν έχουν αποσπώμενες μπαταρίες, είναι και πάλι ένα θέμα το οποίο πρέπει να κοιτάξει ένας τεχνικός.


Εσύ κατάφερες να εντοπίσεις την αιτία του προβλήματος ή συνεχίζει να κάνει επανεκκίνηση το κινητό μόνο του; Και αν την βρήκες, ποιος από τους παραπάνω τρόπους σε βοήθησε; Αν πάλι συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις πρόβλημα, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Featured Image Credits: Adrien στο Unsplash.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.

Σχολίασε το άρθρο