Το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του τι να κάνω;

Αν το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του, τότε υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που μπορείς να ελέγξεις για να δεις αν η Android ή iOS συσκευή σου αντιμετωπίζει προβλήματα με το hardware, το λειτουργικό σύστημα ή ακόμα και λόγο κάποιας εφαρμογής.

Μιας και όταν λύνουμε ένα πρόβλημα συχνά εμφανίζεται και κάποιο καινούργιο, αρκετοί με έχετε ρωτήσει σε σχόλια και emails για το τι να κάνετε όταν το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του. Αφού είδαμε τι να κάνουμε στην περίπτωση που το κινητό δεν ανοίγει καθόλου και τι να κάνεις αν δεν ανοίγει ξαφνικά το laptop σου, το επόμενο μεγάλο πρόβλημα είναι τι συμβαίνει στην περίπτωση που το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του – μια εντελώς διαφορετική “πρόκληση”.

Προτού πας την συσκευή σου σε κάποιο τοπικό κατάστημα για να την ελέγξουν, μπορείς να ακολουθήσεις ορισμένα βασικά βήματα για να εντοπίσεις την αιτία του προβλήματος. Έτσι, θα γνωρίζεις αν μπορείς να προχωρήσεις μόνος/η σου στην επίλυση η να πας την πας σε κάποιον τεχνικό.

Αν αντιμετωπίζεις διαφορετικό πρόβλημα, γράψε μου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου το μοντέλο της συσκευής σου και όσο πιο λεπτομερώς μπορείς το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και τι έκανες για να το διορθώσεις. Μην ξεχάσεις να εγγραφείς επίσης στις απαντήσεις των σχολίων ώστε να ειδοποιηθείς για την απάντηση μου.

Διάβασε επίσης: Xiaomi ή Huawei; Ποια εταιρεία αξίζει αυτή την στιγμή;

Το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του: Βήματα επίλυσης

Έλεγξε για κακόβουλες εφαρμογές

Σε πολλές περιπτώσεις, το κινητό κάνει αυτόματη επανεκκίνηση λόγο μιας κακοσχεδιασμένης ή κακόβουλης εφαρμογής που εγκαταστήσαμε. Αν το κινητό σε αφήνει να μπεις έστω και για λίγα λεπτά στο λειτουργικό σύστημα, ξεκίνα διαγράφοντας όλες τις εφαρμογές που εγκατέστησες πρόσφατα πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις -> Εφαρμογές και επιλέγοντας μια εφαρμογή πατάμε στο “Απεγκατάσταση“.

Έλεγξε για απενεργοποιημένες εφαρμογές του συστήματος

Αν αποφάσισες να “παίξεις” με το Android απενεργοποιώντας διάφορες εφαρμογές που δεν γνώριζες, τότε πιθανότατα να απενεργοποίησες και κάποια εφαρμογή που είναι αναγκαία για την λειτουργία του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, πήγαινε στις Ρυθμίσεις -> Εφαρμογές και έλεγξε ποιες εφαρμογές έχεις απενεργοποιήσει και ξεκίνα να τις ενεργοποιείς μια-μια για να βρεις ποια δημιουργεί το πρόβλημα.

Έλεγξε για νέες ενημερώσεις του Android και των εφαρμογών

Αν το πρόβλημα προκαλείται από κάποια εφαρμογή ή προβληματική έκδοση του Android, τότε έλεγξε για νέες ενημερώσεις, τόσο μέσα από το Google Play Store, όσο και από τις Ρυθμίσεις της συσκευής σου.

Έλεγχος για υπερθέρμανση

Οι περισσότερες Android συσκευές έχουν σχεδιαστεί και ρυθμιστεί έτσι ώστε να κλείνουν αυτόματα κάθε φορά που ζεσταίνονται πολύ. Αν έχεις μια συσκευή και έχει αρκετούς βαθμούς κελσίου έξω και προσπαθείς να χρησιμοποιείς λειτουργίες όπως το 4G ή 5G, το GPS και έχεις την φωτεινότητα σε υψηλά επίπεδα, τότε η συσκευή θα κάνει αυτόματη απενεργοποίηση ή επανεκκίνηση αν ανεβάσει αρκετές θερμοκρασίες. Αν και αυτό δεν συμβαίνει σε πολλές συσκευές, είναι αρκετά συχνό σε low και mid-range συσκευές οι οποίες είναι επίσης κακομεταχειρισμένες.

Ελαττωματική ή προβληματική μπαταρία

Οι ελαττωματικές ή προβληματικές μπαταρίες είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι με τα smartphones, τα tablets και τα laptops τους. Μιας και τα περισσότερα καινούργια smartphones δεν έρχονται με αναιρούμενες μπαταρίες, θα χρειαστεί να επισκεφτείς έναν τεχνικό για να σε ενημερώσει για την αιτία του προβλήματος.

Κατεστραμμένα αρχεία του λειτουργικού συστήματος

Κάποιες φορές, το σύστημα του Android κολλάει και σημαντικά αρχεία καταστρέφονται. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε λειτουργικό σύστημα, άλλωστε. Αν χρησιμοποιείς κάποια custom Android ROM, τότε προτείνεται να την αντικαταστήσεις με μια διαφορετική. Αν έχεις την επίσημη έκδοση, τότε πήγαινε στις Ρυθμίσεις και από την ενότητα με τα αντίγραφα ασφαλείας προχώρησε σε επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλες τις εφαρμογές και τα αρχεία σου, οπότε σιγουρέψου πως έχεις κρατήσει backup και έχεις αφαιρέσει τις SIM και SD κάρτες απ’ την συσκευή.

Προχώρησε σε hard-reset

Αν το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του και δεν σε αφήνει να μπεις καθόλου στο Android, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις hard-reset, το οποίο ωστόσο θα διαγράψει όλα τα αρχεία και τις εφαρμογές από την συσκευή σου (κάτι σαν να κάνεις format τα Windows). Το hard-reset γίνεται με το πάτημα ενός συνδυασμού κουμπιών (συχνά το volume down και power key), αλλά μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες αναζητώντας στην Google το μοντέλο του κινητού και στο τέλος “hard reset”.

Πρόβλημα στο hardware του κινητού

Αν το κινητό έπεσε, βράχηκε ή ανέβασε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να υπέστη κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο hardware. Στην προκειμένη περίπτωση μόνο ένας τεχνικός μπορεί να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να σε ενημερώσει για το κόστος κατασκευής και αν συμφέρει να το επισκευάσεις να το αντικαταστήσεις.

Το κινητό κλείνει αυτόματα αφότου ανοίξει

Στην περίπτωση που το κινητό σου δεν κάνει επανεκκίνηση αλλά κλείνει εντελώς, μπορείς να δοκιμάσεις αρχικά να το αφήσεις κλειστό σε ένα δροσερό περιβάλλον για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια να δοκιμάσεις να το ανοίξεις. Αν η συσκευή παραμένει ανοιχτή περισσότερη ώρα σε δροσερά μέρη, τότε κατά πάσα πιθανότητα ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες και κλείνει για να μην δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στο hardware.

Αν το κινητό κλείνει λίγα δευτερόλεπτα αφότου το ανοίγεις, τότε πιθανότητα να υπάρχει πρόβλημα στο hardware. Στην προκειμένη περίπτωση, μόνο ένας τεχνικός μπορεί να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να σου αναφέρει το κόστος επισκευής του. Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα αφορά την μπαταρία. Αλλά και στην προκειμένη περίπτωση, όπως προανέφερα, μιας και οι νεότερες συσκευές δεν έχουν αποσπώμενες μπαταρίες, είναι και πάλι ένα θέμα το οποίο πρέπει να κοιτάξει ένας τεχνικός.


Εσύ κατάφερες να εντοπίσεις την αιτία του προβλήματος ή συνεχίζει να κάνει επανεκκίνηση το κινητό μόνο του; Και αν την βρήκες, ποιος από τους παραπάνω τρόπους σε βοήθησε; Αν πάλι συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις πρόβλημα, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Featured Image Credits: Adrien στο Unsplash.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

9 σκέψεις στο “Το κινητό κάνει επανεκκίνηση μόνο του τι να κάνω;”

  • Καλημέρα Παναγιώτη, τι ακριβώς κάνει η συσκευή σου, συνεχείς επανεκκινήσεις; Αν ναι, δοκίμασε να κλείσεις τη συσκευή και στη συνέχεια πάτα το Power + Volume down παρατεταμένα έως ότου εμφανιστεί το λογότυπο της Xiaomi. Με το που εμφανιστεί το λογότυπο, άφησε τα κουμπιά και δες αν σε βάλει στο μενού. Αν σε βάλει, ενημέρωσε με για να σου πω τι βήματα να ακολουθήσεις.

   Απάντηση
 1. Παναγιώτη καλησπέρα. Πες μου σε παρακαλώ εάν έβγαλες άκρη με το πρόβλημά σου, εάν αυτά που σου είπε ο Παναγιώτης Σ. σου έλυσαν το πρόβλημα ή ανακάλυψες κάτι άλλο. Έχω το ίδιο μοντέλο και δεν μπορώ να μπω καν στις ρυθμίσεις για να κάνω οτιδήποτε. Μόλις μπαίνω στο περιβάλλον το αρχικό ξανακάνει επανεκκίνηση συνεχώς (δηλ μαύρη οθόνη – mi στο κέντρο με τη μικρή μπαρίτσα κάτω να φορτώνει). Ψάχνω να σβήσω όλα τα data…
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνομιλία

  Απάντηση
  • Καλησπέρα Βαγγέλη, δεν απάντησες κάτω από το σχόλιο του Παναγιώτη, οπότε δεν θα λάβει ειδοποίηση για να δει το σχόλιο σου. Το hard reset είναι η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση. Κλείσε το κινητό σου εντελώς, πάτα το Power + Volume Down και κράτα τα πατημένα έως ότου εμφανιστεί το λογότυπο της Xiaomi.

   Στο μενού που θα σε βάλει, απλά κάνε κλικ στις επιλογές “Wipe data” και “Wipe all data” και αμέσως μετά στο “Reboot” για να κάνει επανεκκίνηση. Το κινητό θα γίνει format έτσι, οπότε θα χαθούν όλα όσα έχεις μέσα. Ίσως κάνει μερικά λεπτά έως ότου ανοίξει την πρώτη φορά μετά την επαναφορά, οπότε δώστου λίγο χρόνο και πες μου αν επιλύθηκε το πρόβλημα.

   Σημείωση: Το Volume Down είναι το κουμπί που κατεβάζει την ένταση του ήχου. Το Power κουμπί είναι το κινητό με το οποίο ανοίγει / κλείνει η συσκευή.

   Απάντηση
 2. καλησπερα παναγιωτη Ανοιγω το κινητο βαζω το πιν και μετα καποια δευτερολεπτα κλινει μοονο του κανει επανακινηση και οταν το ανοιγω παλι τα ιδια.Elenksa tis efarmoges einai mia xaraa

  Απάντηση
 3. το κινητό μου έκανε μόνο του επανεκκίνηση και τις τελευταίες ώρες ξεκινάει την επανεκκίνηση και μετά από δύο δεύτερα κλείνει και ξανακάνει επανεκκίνηση. αυτή η διαδικασία γίνεται από το πρωί και δεν σταματάει

  Απάντηση
 4. επίσης λίγο πριν κλείσει ξανά μου γράφει να επιλέξω reboot, wipe all data, safe mode και κάτι ακόμα, μου αφήνει περιθώριο ενός δεύτερου να πατήσω κάτι και ανεξαρτήτως τι πατήσω απλά ξανά κλείνει και ξανακάνει επανεκκίνηση και πριν προλάβει να κάνει επανεκκίνηση ξανά κλείνει.

  Απάντηση
  • Καλημέρα Εμμέλεια, φαίνεται σαν κάποιο σκάλωμα που έχει φάει το λειτουργικό σύστημα. Το “Wipe All Data” θα σου διαγράψει τα πάντα μέσα από την συσκευή, κάνοντας την ολική επαναφορά, σαν να την πήρες πρώτη φορά. Αυτή η επιλογή πιθανότατα να επιλύσει το πρόβλημα.

   Το “Safe Mode” είναι η ασφαλής λειτουργία και τείνει να ανοίγει η συσκευή, αναφέροντας που είναι το πρόβλημα. Ωστόσο, δεν λειτουργεί κάθε φορά, και έτσι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουμε σε “Wipe All Data”.

   Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις hard reset. Επισκέψου την Google και γράψε το μοντέλο του κινητού σου και από δίπλα “hard reset” για να βρεις τα βήματα. Εναλλακτικά, πες μου ποιο μοντέλο έχεις για να σου στείλω τα βήματα.

   Ενημέρωση Συντάκτη: Η αναγνώστρια επίλυσε το πρόβλημα με τις οδηγίες που παρέχονται στο άρθρο “Δεν ανοίγει το κινητό μου τι να κάνω;“.

   Απάντηση

Σχολιάστε