Τι είναι το 5G και αξίζει να αγοράσεις κινητό που το υποστηρίζει;

Τι είναι το 5G και αξίζει να αγοράσεις κινητό που το υποστηρίζει;

Η τεχνολογία 5G είναι απαραίτητη για την τεχνολογική εξέλιξη. Το μέλλον της τεχνολογίας εξαρτάται από την συνδεσιμότητα. Από την τεχνητή νοημοσύνη και τα self-driving (αυτοκινούμενα) αυτοκίνητα έως και την τηλεϊατρική και το mixed reality, όλα τα πράγματα που ελπίζουμε ότι θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, ασφαλέστερη και πιο υγιεινή, θα απαιτούν συνδέσεις στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Τι είναι το 5G;

Για να μπορέσουν να συμβαδίσουν οι σημερινές ταχύτητες του ίντερνετ με την ραγδαία εξέλιξη των συνδεδεμένων συσκευών, gadgets και οχημάτων – για να μην αναφερθώ στο video streaming – η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε το 5G. Ο αριθμός στο όνομα αφορά την πέμπτη γενιά της τεχνολογίας ασύρματης δικτύωσης.

Η υπόσχεση είναι πως το 5G θα φέρει μέγιστες ταχύτητες έως και 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο στο κινητό σου. Αυτό είναι 600 φορές γρηγορότερο από τις τυπικές 4G ταχύτητες στα περισσότερα σημερινά smartphones.

Το 5G είναι επίσης 10 φορές ταχύτερο από στάνταρ Google Fiber και αρκετά γρήγορο για να κατεβάζει ταινίες σε 4K ανάλυση σε μόλις περίπου 25 δευτερόλεπτα. Μπορεί ακόμα να καλύψει πλήρως την αναπαραγωγή 4K και 8K ταινιών ή video streaming.

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα 1G, 2G, 3G, 4G και 5G στα δίκτυα των κινητών;

Η διαθεσιμότητα και οι μέγιστες ταχύτητες ωστόσο διαφέρουν αρκετά από εταιρεία σε εταιρεία όταν παρέχουν την τεχνολογία 5G στους πελάτες τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το 5G προσφέρεται σε τρία διαφορετικά μέρη του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Είναι η χαμηλή ζώνη (Low-band), η οποία λειτουργεί με κάτω από 1 Ghz και μπορεί να φτάσει ταχύτητες σε έως 250 mbps, η μεσαία ζώνη (Mid-band) που λειτουργεί μεταξύ 1 και 6 GHz και μπορεί να επιτύχει ταχύτητες έως 1 Gbps και τέλος, η τεχνολογία κύματος χιλιοστών (ή mmWave), η οποία εκμεταλλεύεται το πολύ υψηλό άκρο του ασύρματου φάσματος και φτάνει ταχύτητες σε έως 10 Gbps.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας κάτοχος μιας συσκευής με 5G δίκτυο θα μπορεί να έχει ταχύτητες από 150-200 Mbps, με τη μέγιστη να ξεπερνάει το 1 Gbps. Με πιο απλά λόγια, θα έχεις την δυνατότητα να κατεβάζεις μια full HD ταινία σε περίπου 3 λεπτά. Με το 4G, η ταινία θα κατέβαινε σε περίπου 15-20 λεπτά.

Τι θα απογίνει το 4G;

Όπως ακριβώς συνέβη και στο παρελθόν με το 1G, 2G και 3G, έτσι και τώρα όλα τα κινητά με 4G θα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν, με τις ίδιες ταχύτητες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν όλοι να αναβαθμίσουν σε μια συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία 5G, ενώ η παροχή της νέας αναβαθμισμένης τεχνολογίας θα καθυστερήσει αρκετά έως ότου καλύψει πλήρως όλες τις χώρες και τις περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φυσικά, στόχος είναι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον να σταματήσει η λειτουργία του 4G, αλλά έως τότε, θα έχουν βγει και άλλες νέες γενιές της ασύρματης τεχνολογίας που θα καθιστούν τις παλαιότερες ανούσιες για χρήση. Η τεχνολογία φυσικά θα συνεχίζει να εξελίσσεται, και έτσι για να μπορείς να απολαμβάνεις τις καθημερινές σου εργασίες, η αναβάθμιση της συσκευής σου θα είναι απαραίτητη για να έχεις τις μέγιστες ταχύτητες.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, αυτό σημαίνει πως μια συσκευή με 4G δεν θα αναβαθμιστεί για να υποστηρίζει το 5G. Έτσι, για να απολαμβάνεις ύψιστες ταχύτητες από τον πάροχο δικτύου σου, θα χρειαστεί να αγοράσεις ένα καινούργιο κινητό που έρχεται με υποστήριξη για 5G.

Το μέλλον του 5G

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να κάνουμε μελλοντικές προβλέψεις καθώς η πέμπτη γενιά δεν έφτασε ακόμα σε όλες τις “πόρτες”, το 5G δεν ήρθε απλά για να φέρει μεγαλύτερες ταχύτητες στα κινητά. Η πέμπτη γενιά της ασύρματης τεχνολογίας θα μπορεί να μεταφέρει τεράστιο όγκο δεδομένων σε πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Αυτή η αναβάθμιση είναι σημαντική για self-driving αυτοκίνητα, περιβαλλοντικούς αισθητήρες, θερμοστάτες και για όλα τα νέα gadgets και τις συσκευές που θα παρουσιαστούν στα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, έχοντας κατά νου την εξίσου ραγδαία εξέλιξη των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, στο σύντομο μέλλον το 5G θα είναι απαραίτητο για να μπορεί το αυτοκίνητο σου να επικοινωνεί όχι μόνο με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, αλλά και με (κάποια στιγμή) τους δρόμους, τα φανάρια, τα φώτα, τις συσκευές στα πάρκινγκ και τα σήματα.

Σε χώρες με πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα, το 5G θα αποτελέσει τεράστια αλλαγή στον τρόπο εργασίας και βοήθειας. Για παράδειγμα, θα επιτρέπει στους γιατρούς να αποκτούν πρόσβαση σε απομακρυσμένες χειρουργικές επεμβάσεις για να χειρίζονται χειρουργικά εργαλεία συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ακόμα, θα βοηθήσει στην εξέλιξη της επιστήμης, η οποία χρησιμοποιεί τεράστιο όγκο δεδομένων και συνεχών μεταφορών.

Για τις μικρές επιχειρήσεις που αναζητούν για μια άμεση λύση με την ασφάλεια των χώρων τους, το 5G θα τους παρέχει ύψιστη ταχύτητα και ανάλυση για τις κάμερες ασφαλείας τους, οι οποίες θα μπορούν να καταγράφουν σε full HD ποιότητα. Ακόμα, πολλές θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους ιδιωτικά 5G δίκτυα, καταργώντας εντελώς τη χρήση του WiFi.

Ποια κινητά υποστηρίζουν το 5G αυτή την στιγμή;

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από διαθέσιμα κινητά τα οποία υποστηρίζουν την πέμπτη γενιά της ασύρματης τεχνολογίας. Μερικά από αυτά είναι το iPhone 12, το ASUS ZenFone 7, το Samsung Galaxy S21, το Xiaomi Poco F3, το Xiaomi Redmi Note 9T, το OnePlus 8, το Google Pixel 5, μεταξύ άλλων.

Μπορείς να βρεις πολλά διαθέσιμα κινητά με υποστήριξη για 5G στο Gearbest, στο Skroutz και στο BestPrice.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

2 σκέψεις στο “Τι είναι το 5G και αξίζει να αγοράσεις κινητό που το υποστηρίζει;”

  1. Ένα κινητό με 5g σύνδεση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα πιάνει παντού μιας και το δίκτυο 5g δεν έχει επεκταθεί παντού;

    Απάντηση
    • Καλησπέρα Jimmy, ναι ισχύει, εγώ που έχω 5G συσκευή λειτουργεί άψογα σε πόλις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, αλλά όχι σε αρκετά άλλα μέρη. Παρόλα αυτά, θα πιάνει 4G έως ότου το δίκτυο επεκταθεί παντού. Ωστόσο, οφείλω να πω πως αν μια συσκευή έρχεται σε 4G αλλά και 5G, αλλά η 5G έκδοση είναι αρκετά πιο ακριβή, τότε σε καμία περίπτωση δεν αξίζει η παραπάνω επένδυση των χρημάτων, εκτός αν όντως θέλεις ύψιστες ταχύτητες και ζεις σε περιοχή όπου το 5G δίκτυο είναι διαθέσιμο.

      Απάντηση

Σχολιάστε