Xiaomi ή Huawei - Ποια εταιρεία αξίζει αυτή την στιγμή - Xiaomi Mi 11 Ultra

Xiaomi ή Huawei; Ποια εταιρεία αξίζει αυτή την στιγμή;

Xiaomi ή Huawei; Μια ερώτηση που κάνουν αρκετοί όταν έρχεται η στιγμή για να αποφασίσουν ποια εταιρεία να επιλέξουν για την επόμενη αγορά τους. Και οι δύο εταιρείες κατασκευάζουν καταπληκτικά smartphones, αλλά καθεμία έρχεται με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Μιας και έχω χρησιμοποιήσει πολλαπλά smartphones και από τις δύο εταιρείες τα τελευταία χρόνια, ως ρεαλιστής αλλά και αρθρογράφος, λατρεύω να τις συγκρίνω και να βλέπω τα ελαττώματα της κάθε μιας. Αν και τα τελευταία χρόνια έχω προτιμήσει περισσότερο τα προϊόντα τις Xiaomi για διάφορους λόγους τους οποίους αναφέρω στη συνέχεια του άρθρου, ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα για εμένα αυτή την στιγμή είναι πως τα καινούργια smartphones της Huawei δεν έρχονται με τις Google Υπηρεσίες.

Αν και κάποτε ήμουν φανατικός χρήστης των Windows Phone, τα οποία κράτησα έως και την τελευταία στιγμή λόγο του σχεδιασμού τους, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Microsoft ήταν η έλλειψη σημαντικών εφαρμογών. Μιας και ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση αρκετές από τις υπηρεσίες της Google, είναι δύσκολο για έναν χρήστη να σταματήσει τη χρήση αυτών των υπηρεσιών. Αυτή την στιγμή, το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η Huawei.

Xiaomi ή Huawei;

Xiaomi ή Huawei; Ποια εταιρεία αξίζει αυτή την στιγμή;
Huawei P30 Pro / Image Credits: Kārlis Dambrāns στο Flickr.

Για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, αυτή την στιγμή η καλύτερη επιλογή είναι η Xiaomi. Για όσους δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google ή δεν έχουν πρόβλημα να τις χρησιμοποιούν από το πρόγραμμα περιήγησης, τότε τα smartphones της Huawei είναι μια εξαιρετική επιλογή. Παρόλα αυτά, θα δούμε αναλυτικά όλα τα θετικά και τα αρνητικά κάθε κατασκευάστριας εταιρείας.

Ασφάλεια και ιδιωτικότητα

Ένα από τα πιο ευαίσθητα και σημαντικότερα θέματα στα οποία οφείλω να αναφερθώ πρώτα είναι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των ανθρώπων. Δυστυχώς, σε αυτό το θέμα, η Huawei έχει χάσει εντελώς το παιχνίδι.

  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei, Wanzhou Meng, συνελήφθη στον Καναδά και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ με κατηγορίες για παράνομες δουλειές της Huawei με το Ιράν.
  • Η AT&T και η Verizon έκοψαν την συνεργασία τους με την Huawei ξαφνικά.
  • Η BT ανακοίνωσε πως θα αφαιρέσει όλο τον εξοπλισμό επικοινωνιών της Huawei από τους πύργους τηλεφωνιών τους.
  • Η Huawei κάλεσε όλους τους υπαλλήλους της να σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα, γεγονός που οδήγησε σε άλλες κινέζικες εταιρείες να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.
  • Υπήρξαν αρκετοί ισχυρισμοί πως η Huawei και ZTE εγκατέστησαν backdoors (πίσω πόρτες στον κώδικα) για να επιτρέψουν την κινέζικη κυβέρνηση να κατασκοπεύει όλες επικοινωνίες που περνούσαν απ’ αυτές τις συσκευές.
  • Τον Φεβρουάριο του 2018, οι επικεφαλής του FBI, της CIA και της NSA δήλωσαν ότι τα τηλέφωνα της Huawei και της ZTE ενέχουν κίνδυνο εκτός από τον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών (δηλαδή ότι είχαν τοποθετήσει πίσω πόρτες σε όλα τα smartphones, ώστε η κινεζική κυβέρνηση να κατασκοπεύει κάθε κάτοχο).

Αυτή την στιγμή, η Huawei παραμένει μπλοκαρισμένη απ’ τις ΗΠΑ και ως εκ τούτου, αρκετές υπηρεσίες έπαψαν να λειτουργούν στις συσκευές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπηρεσιών της Google. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλο διαθέσιμες εφαρμογές όπως το Play Store, το YouTube, το Google Music, το Gmail, το Keep κ.ο.κ.

Xiaomi ή Huawei / Νικητής: Xiaomi

Κατασκευαστική ποιότητα

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της κατασκευαστικής ποιότητας που επιλέγει η κάθε εταιρεία για την κατασκευή των smartphones της είναι στα υλικά. Η Huawei από θέματα σχεδιασμού και αισθητικής είναι αναμφισβήτητα ανώτερη, παρέχοντας σώματα που συνήθως κατασκευάζονται από κράμα αλουμινίου. Η Xiaomi από την άλλη πλευρά φαίνεται να προτιμάει ιδιαίτερα το γυαλί και το μέταλλο.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε συσκευή που κυκλοφορούν οι δύο εταιρείες είναι διαφορετική, οπότε μπορεί να πετύχεις διαφορετικά υλικά. Παρόλα αυτά, η Huawei έχει περισσότερα χρόνια εμπειρίας στον χώρο και το σχεδιαστικό τους μοντέλο φαίνεται να παρέχει τα ιδανικά αποτελέσματα για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων.

Xiaomi ή Huawei / Νικητής: Huawei

Κάμερα

Xiaomi ή Huawei; Ποια εταιρεία αξίζει αυτή την στιγμή;
Huawei Nova 7 5G / Image Credits: Zana Latif στο Unsplash.

Ενώ στις οικονομικές entry-level συσκευές δεν μπορείς να συγκρίνεις ιδιαίτερα τις κάμερες, καθώς έρχονται όλες με μια βασική ανάλυση και ποιότητα, στα flaghship μοντέλα, όπως το Huawei P40 Pro και το Xiaomi Mi 11 αυτή την στιγμή, μπορείς εύκολα να διαχωρίσεις τις διαφορές.

Σε γενικές γραμμές, τα Huawei smartphones έρχονται με καλύτερη κάμερα και πιο ειδικευμένη AI τεχνολογία. Παρόλα αυτά, τα Xiaomi έρχονται με εξίσου καταπληκτικές κάμερες, ενώ συχνά κοστίζουν λιγότερα χρήματα (κυρίως στα entry-level μοντέλα).

Σημείωση: Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω τις κάμερες που θα βρεις στα περισσότερα μοντέλα της Xiaomi, αλλά έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, οι κάμερες της Huawei παρέχουν καλύτερα και πιο δυναμικά αποτελέσματα.

Παρόλο όμως που η Huawei παρέχει καλύτερες κάμερες στα flagship μοντέλα της, στις low-end και entry-level κατηγορίες των smartphones, η Xiaomi παρέχει καλύτερα και μεγαλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά για αρκετά πιο οικονομικές τιμές. Έτσι, και οι δύο εταιρείες είναι νικήτριες, αλλά στον δικό τους τομέα. Παρόλα αυτά, μιας και τα flaghship μοντέλα θεωρούνται τα σημαντικότερα, η νίκη πηγαίνει στην Huawei.

Xiaomi ή Huawei / Νικητής: Huawei

Λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές

Ένα από τα λίγα πράγματα με τα οποία μπορεί να συμφωνήσει ο περισσότερος κόσμος είναι πως τόσο η Huawei όσο και η Xiaomi παρέχουν σχετικά παρόμοιο hardware. Το ίδιο συμβαίνει και με το λειτουργικό σύστημα, όπου και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν το Android OS – αλλά με μια παγίδα: Κάθε εταιρεία παρέχει και διαφορετικό UI (ο σχεδιασμός του Android) το οποίο τρέχει πάνω στην κανονική έκδοση του Android.

Αν και αυτό είναι συνηθισμένο με τα περισσότερες Android συσκευές, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη χρήση. Προσωπικά, θεωρώ πως το MIUI της Xiaomi είναι αρκετά πιο πρακτικό και εύχρηστο, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη, έναντι τουλάχιστον στο EMUI της Huawei, το οποίο είναι πιο αργό και δύσχρηστο.

Παρόλα αυτά, αυτό που διαχωρίζει τις δύο εταιρείες στο λογισμικό είναι οι υπηρεσίες της Google. Καθώς η Huawei συνεχίζει να δημιουργεί και να αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα, οι πιθανότητες του να έχει τις υπηρεσίες της Google είναι ιδιαίτερα λίγες. Τα smartphones της Xiaomi, από την άλλη πλευρά, έχουν πλήρης υποστήριξη με όλες τις υπηρεσίες της Google.

Xiaomi ή Huawei / Νικητής: Xiaomi

Hardware

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους σταθερούς υπολογιστές, τα laptops και τα tablets, έτσι και τα smartphones έρχονται με διαφορετικό hardware. Μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κοιτάξεις σε μια συσκευή προτού την αγοράσεις είναι η χωρητικότητα που έχει, η μνήμη RAM και ο επεξεργαστής που φοράει.

Τόσο τα Huawei όσο και τα Xiaomi έρχονται με παρόμοιο hardware, με αλλά με μια βασική διαφορά: Κάποια έρχονται με MediaTek, άλλα με Kirin και άλλα με Snapdragon επεξεργαστή. Το πρόβλημα με αρκετά Huawei smartphones είναι πως χρησιμοποιούν Kirin επεξεργαστή, ο οποίος αν και παρέχει εξαιρετικά και δυναμικά αποτελέσματα και ύψιστη ταχύτητα, χρειάζεται ακόμα αρκετή βελτίωση στην σταθερότητα.

Για να έχεις μια καλύτερη ιδέα για τους επεξεργαστές των κινητών, διάβασε περισσότερα στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις (FAQ).

Από εκεί και πέρα, όλα έχουν να κάνουν με τις δικές σου ανάγκες. Κάποιοι επιλέγουν βάση της κάμερας, άλλοι βάση του σχεδιασμού, ενώ άλλοι βάση των τεχνικών χαρακτηριστικών. Αν παρόλα αυτά το hardware είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για εσένα, τότε η Xiaomi παίρνει την πρωτιά με τους Snapdragon επεξεργαστές.

Xiaomi ή Huawei / Νικητής: Xiaomi

Κόστος

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην Xiaomi και την Huawei είναι το εύρος τιμών που κυμαίνονται οι περισσότερες συσκευές τους. Οι δύο εταιρείες ακολουθούν διαφορετική στρατηγική, με τη Huawei να παράγει πιο ακριβές συσκευές οι οποίες ωστόσο δεν ξεπερνούν πάντοτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φθηνότερων συσκευών της Xiaomi.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις για την Xiaomi είναι πως ένα τεράστιο μερίδιο των εισόδων της παράγεται από τις τοποθετημένες διαφημίσεις που έχει στις εφαρμογές της. Έτσι, βγάζοντας χρήματα από τις διαφημίσεις, μπορούν να παρέχουν τις συσκευές τους με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά σε μικρότερο κόστος.

Παρόλο που η εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα της με τις τοποθετημένες διαφημίσεις, δίνει επίσης την δυνατότητα στους χρήστες να απεγκαταστήσουν και να αντικαταστήσουν τις εφαρμογές της με άλλες. Αυτό σημαίνει πως εφαρμογές όπως το Mi File Manager της Xiaomiτο οποίο σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι τα αρχεία και τα πολυμέσα που έχεις αποθηκευμένα στην συσκευή με ορισμένες τοποθετημένες διαφημίσεις – μπορείς να τις απεγκαταστήσεις και να τις αντικαταστήσεις με άλλες παρόμοιες όπως το Files by Google.

Αν και αυτή είναι μια ιδιαίτερα έξυπνη στρατηγική, αν σε εκνευρίζει το bloadware και οι διαφημίσεις στα κινητά, τότε ίσως βρεις τις συσκευές της Huawei λιγότερο εκνευριστικές. Παρόλα αυτά, τα smartphones της Huawei μπορεί να μην περιλαμβάνουν αρκετό bloatware και καθόλου διαφημίσεις, αλλά είναι ακριβότερα για να τα αγοράσεις, ενώ έχουν παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά με φθηνότερα μοντέλα της Xiaomi.

Xiaomi ή Huawei / Νικητής: Xiaomi

Xiaomi ή Huawei; Το επιχειρηματικό μοντέλο των δύο εταιρειών

Ενώ και οι δυο εταιρείες εστιάζουν στο να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πωλήσεις γίνεται από τα low-end, entry-level και hight-end smartphones τους, οι στόχοι τους είναι ολίγο διαφορετικοί.

Η Xiaomi δεν εστιάζει τόσο στην πώληση smartphones, όσο περίεργο και αν ακούγεται για τους περισσότερους. Στην πραγματικότητα, το “μεγάλο όραμα” της εταιρείας είναι να πουλάει πολλαπλές ψηφιακές συσκευές μέσω των smartphones της. Κάποιοι θα υποστήριζαν πως η εταιρεία προσπαθεί να ακολουθήσει παρόμοια (αν όχι τα ίδια) βήματα της Apple, όπως κάνει με υπηρεσίες της όπως το Apple Pay, το iTunes κ.ο.κ.

Η Huawei από την άλλη πλευρά είναι αρκετά διαφορετική. Είναι ένας παραδοσιακός κατασκευαστής κινητών με χρόνια εμπειρίας στην διαδικασία παραγωγής. Όπως μπορείς να καταλάβεις, η εταιρεία έχει την δυνατότητα να παράγει smartphones με εξαιρετικές λειτουργίες και τεχνικές προδιαγραφές και ισχυρές κάμερες με ποιοτικά κατασκευαστικά υλικά. Η Huawei έχει επίσης καλύτερο εφοδιασμένο συγκριτικά με την Xiaomi, η οποία διανέμει τα προϊόντα της online.

Xiaomi ή Huawei / Νικητής: Huawei

Low-end και mid-range smartphones

Τέλος, σε όσο αφορά το κομμάτι των οικονομικών συσκευών, κυρίως σε χώρες όπως η δική μας όπου αρκετοί αναζητούμε κάτι καλό και οικονομικό, η Xiaomi είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή. Σε αντίθεση με την Huawei, η Xiaomi είναι αρκετά πιο οικονομική και θα βρεις σχεδόν όλα τα low-end και mid-range smartphones της διεθνώς.

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι εδώ να βρίσκεται στο γεγονός πως η Xiaomi κατάφερε να κυριαρχήσει στο έδαφος με τις low-end και mid-range συσκευές. Παρέχοντας οικονομικά smartphones με εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά, έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά σε οτιδήποτε ξεκινάει από low και τελειώνει σε mid.

Xiaomi ή Huawei / Νικητής: Xiaomi

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι είναι η Xiaomi;

Η Xiaomi είναι ένας κινεζικός πολυεθνικός κολοσσός καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών με έδρα το Πεκίνο. Παρόλο που είναι διάσημη κυρίως ως κατασκευαστής smartphone, η Xiaomi είναι επίσης γνωστή για τις ικανότητες της στο IoT/ Smart οικιακό χώρο. Η εταιρεία έχει καταλάβει την αγορά οικιακών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών (laptops), των καμερών και της ένδυσης χάρη στις πολυάριθμες υπό-μάρκες της.

Τι είναι η Huawei;

Σε αντίθεση με την Xiaomi, η οποία ιδρύθηκε το 2010, η Huawei υπάρχει στον χώρο της τηλεπικοινωνίας από το 1980. Από τότε έως και σήμερα, η εταιρεία παρέχει εκατοντάδες έξυπνες συσκευές και προϊόντα που σχετίζονται με την τεχνολογία της επικοινωνίας. Με περισσότερους από 190 χιλιάδες υπάλληλους, αυτή η παραδοσιακή εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες και εξυπηρετεί σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι η Xiaomi καλύτερη από την Huawei;

Ειλικρινά, ως εταιρεία, η Xiaomi έχει τεράστια πρόοδο και ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, παρακολουθώντας τα στατιστικά και το χρονοδιάγραμμα των δύο εταιρειών, η Huawei κυριαρχεί στον χώρο των έξυπνων συσκευών και smartphones εδώ και αρκετά χρόνια. Ως εκ τούτου, παράγει πιο ποιοτικές συσκευές με καλύτερα κατασκευαστικά υλικά και σχεδιασμό. Φημίζεται κυρίως για τις flagship συσκευές της, ενώ η Xiaomi κυριαρχεί και είναι ιδανική για τις low-end και mid-range συσκευές της.

Οι πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών αυτή την στιγμή είναι πως η Xiaomi παρέχει οικονομικότερες συσκευές, υποστηρίζει όλες τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές της Google και παρέχει σταθερότερο και ταχύτερο UI.UX.

Τι είναι οι Qualcomm Snapdragon επεξεργαστές;

Οι επεξεργαστές Qualcomm παρέχουν υψηλή ενσωμάτωση, υψηλή συχνότητα, καλή απόδοση και πλήρης συμβατότητα. Οι μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων έχουν επιλέξει τους Snapdragon επεξεργαστές χάρη στις αποδόσεις και την σταθερότητα που παρέχουν. Παρόλα αυτά, συγκριτικά με άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, αναφέρεται πως οι Snapdragon επεξεργαστές έχουν μείνει λίγο πίσω με την αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούν. Τους συγκεκριμένους επεξεργαστές θα τους βρεις σε mid-range και flagship μοντέλα.

Τι είναι οι Mediatek επεξεργαστές;

Τους Mediatek επεξεργαστές θα τους βρεις κυρίως σε low-end συσκευές που κοστίζουν λιγότερα από 200 ευρώ. Συνήθως, οι επεξεργαστές τους χωρίζονται σε πολλαπλά κομμάτια (όπως 2 + 4 + 4) με δύο μεγάλα cores να είναι υπεύθυνα για τις δύσκολες εργασίες όπως τα 3D games και τα υψηλής ανάλυσης γραφικά, ενώ οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν την περιήγηση στο διαδίκτυο, την παρακολούθηση πολυμέσων κ.ο.κ.

Τι είναι οι Huawei Kirin επεξεργαστές;

Αυτή την στιγμή, μόνο η Huawei χρησιμοποιεί τους Kirin επεξεργαστές. Παρόλα αυτά, παρέχουν σταθερές αποδόσεις, ισχυρό έλεγχο κατανάλωσης ενέργειας, ισχυρή ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων και υψηλές επιδόσεις χάρη στο GPU Turbo, το οποίο έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Xiaomi ή Huawei; – Σύνοψη

Αν και η γραμμή είναι λεπτή, η νικήτρια εταιρεία είναι αναμφισβήτητα η Xiaomi. Με υποστήριξη για όλες τις υπηρεσίες της Google, οικονομικές συσκευές με υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά και ένα γρήγορο και σταθερό UI.UX το οποίο βασίζεται στο Android – και χωρίς να εστιάζουν σε σχέδια για την κατασκευή ενός δικού τους λειτουργικού συστήματος, λίγοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν ένα από τα καινούργια smartphones της Huawei και όχι της Xiaomi.

Αν δεν ενδιαφέρεσαι για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google και αναζητάς αποκλειστικά ένα smartphone το οποίο βγάζει καταπληκτικές φωτογραφίες, τότε η Huawei είναι σίγουρα η ιδανική επιλογή. Παρόλα αυτά, αν αναζητάς για μεγάλη απόδοση και πλήρης υποστήριξη με την Google, τότε η Xiaomi είναι μονόδρομος.


Εσύ ποια από τις δύο εταιρείες προτιμάς και γιατί; Το επόμενο smartphone σου θα είναι Xiaomi, Huawei ή κάποιας άλλης εταιρείας; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Feauted Image Credits (Xiaomi Mi 11 Ultra): N.Tho.Duc στο Unsplash.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε