Με ένα Editorial Calendar (Ημερολόγιο Δημοσιεύσεων) θα έχεις την δυνατότητα να κρατάς το περιεχόμενο του blog σου πιο οργανωμένο. Θα σε βοηθήσει επίσης να διαχειρίζεσαι πιο αποτελεσματικά μικρές ή μεγάλες συντακτικές ομάδες και guest bloggers.
Τα blogs είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μοιράζεσαι τις ιδέες, τις ιστορίες και τις γνώσεις σου με τον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα από το περιεχόμενο που θα γράφεις και θα δημοσιεύεις θα χτίζεις επίσης και μια κοινότητα από ανθρώπους που θα σε ακολουθούν και θα διαβάζουν αυτά που γράφεις. Παρόλα αυτά, για να καταφέρεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο, αλλά και να διατηρήσεις μια σωστή ροή δημοσιεύσεων, θα πρέπει να γράφεις και να δημοσιεύεις συνεχώς ποιοτικό περιεχόμενο – και όλοι γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρα και δύσκολη είναι η γραφή άρθρων.
Οπότε, πως μπορείς να οργανώσεις όλο το περιεχόμενο του blog σου και να διατηρείς μια συγκεκριμένη ροή δημοσιεύσεων όπως και τα μεγάλα γνωστά blogs; Εδώ έρχεται και βάζει το “χεράκι” του ένα Editorial Calendar, το οποίο αν δομηθεί σωστά, μπορεί να απλοποιήσει αρκετά την to-do λίστα του blog σου.
Τα Editorial Calendars είναι η ιδανική λύση για να παραμένεις οργανωμένος με το περιεχόμενο του blog σου. Με ένα Editorial Calendar, θα έχεις την δυνατότητα να κρατάς σημειώσεις, να ορίζεις ημερομηνίες για τη δημοσίευση κάθε άρθρου, να προσθέτεις to-do λίστες, ειδοποιήσεις και πολλά ακόμα. Με ένα καλό πρόγραμμα, θα είσαι σε θέση να οργανώσεις το περιεχόμενο του blog σου για τους επόμενους μήνες ή και για ολόκληρο το έτος.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα editorial calendar με το Notion.
Τι είναι το Notion;
Το Notion είναι μια freemium υπηρεσία η οποία σου δίνει την δυνατότητα να κρατάς σημειώσεις, να γράφεις άρθρα ή μεγάλα κείμενα, να δημιουργείς πίνακες, ημερολόγια, χρονοδιαγράμματα, να προσθέτεις κώδικα, βίντεο, μουσική ή φωτογραφίες και να τα οργανώνεις όλα αυτά σε ενότητες και φακέλους.
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του Notion.so, ενώ θα βρεις και έκδοση για Windows και macOS και Android και iOS. Επιπλέον, παρέχεται και το Web Cliper εργαλείο, το οποίο είναι διαθέσιμο για τον Firefox, τον Safari και κάθε Chromium πρόγραμμα περιήγησης που υποστηρίζει τα πρόσθετα της Google.
Η δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, ενώ για όσους αναζητούν για λιγότερους περιορισμούς, μπορούν να ξεκινήσουν με το Personal Pro πακέτο το οποίο ξεκινάει από τα 4$ μηνιαίως (αν πληρωθεί ετησίως) ή 5$ μηνιαίως.
Δημιουργία Editorial Calendar μέσω του Notion
Βήμα προς βήμα οδηγίες για την δημιουργία Editorial Calendar στο Notion.
Δημιουργία λογαριασμού στο Notion.so
Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να δημιουργήσεις έναν δωρεάν λογαριασμό στο Notion. Στην συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία είτε μέσω της ιστοσελίδας, είτε κατεβάζοντας το πρόγραμμα (για Windows και macOS) ή την mobile εφαρμογή (για Android και iOS). Χάρη στον λογαριασμό, οτιδήποτε δημιουργείς θα συγχρονίζεται αυτόματα σε όλες σου τις συσκευές. Η υπηρεσία σου επιτρέπει επίσης να δημιουργήσεις λογαριασμό με τον Apple ή Google λογαριασμό σου.
Δημιουργία ενότητας
Μόλις δημιουργήσεις τον λογαριασμό σου και μπεις στην επιφάνεια εργασίας του Notion, θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις νέες ενότητες από το αριστερό πλαϊνό μενού. Κάνε κλικ στο + εικονίδιο για να εμφανιστεί το παράθυρο με τις επιπρόσθετες δυνατότητες.
Εισαγωγή έτοιμου Editorial Calendar
Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο, κάνε κλικ στην επιλογή “Templates” για να δεις όλα τα διαθέσιμα προ-σχεδιασμένα πρότυπα του Notion. Από το δεξιό πλαϊνό μενού με τις κατηγορίες προτύπων, κάτω από την κατηγορία “Marketing” βρίσκεται το πρότυπο “Content Calendar“. Κάνε κλικ πάνω του και αν το προτιμάς, τότε κάνε κλικ στο κουμπί “Use this template“. Μια εναλλακτική λύση είναι και το “Weekly Agenda“, στην κατηγορία “Personal“, καθώς επίσης και το “Course Schedule” στην κατηγορία “Education“.
Έχεις την δυνατότητα να επεξεργαστείς και να μορφοποιήσεις πλήρως κάθε προ-σχεδιασμένο template, καθώς επίσης και να δημιουργήσεις τα δικά σου από την αρχή. Κάθε template μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς, οπότε με λίγη φαντασία θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα πρακτικό και οργανωμένο Editorial Calendar – ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείς.
Επιπρόσθετα πράγματα που μπορείς να κάνεις με το Editorial Calendar του blog σου
Αν είσαι υπεύθυνος/η για την διαχείριση μιας συντακτικής ομάδας ή έχεις αρκετούς guest bloggers στο blog σου που γράφουν συνεχώς νέα άρθρα, τότε ένα Editorial Calendar θα βοηθήσει και εσένα αλλά και την συντακτική ομάδα. Με ένα Editorial Calendar θα έχεις την δυνατότητα να οργανώσεις τον τρόπο με τον οποίο θα δημοσιεύονται νέα άρθρα, να παρέχεις σημειώσεις, να ορίζεις ημερομηνίες και να αναθέτεις άρθρα στην συντακτική σου ομάδα.
Μέσω του Notion θα έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις ομάδες ανθρώπων μέσα σε συγκεκριμένα boards που έχεις δημιουργήσει, ώστε να κάνουν και αυτοί αλλαγές. Επιπλέον, σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις έναν μοναδικό σύνδεσμο τον οποίο να στέλνεις σε συγκεκριμένους ανθρώπους, δίνοντας τους δικαιώματα είτε για προβολή, είτε για προβολή και επεξεργασία.
Ακόμα, αν γράφεις συχνά reviews για προϊόντα και υπηρεσίες και συνεργάζεσαι με αρκετά brands, τότε μπορείς να δημιουργήσεις ένα Editorial Calendar για το πρόγραμμα δημοσιεύσεων ή κατάστασης των άρθρων. Μπορείς να προσθέσεις έξτρα πληροφορίες σε κάθε άρθρο, αναγράφοντας σε τι κατάσταση βρίσκεται, αν απαιτείται κάποια διόρθωση και την ημερομηνία που θα δημοσιευθεί.
Εσύ έχεις Editorial Calendar για το blog σου; Και αν ναι, με ποιο πρόγραμμα ή εφαρμογή το έφτιαξες και ποιες είναι οι πρώτες σου απόψεις για το Notion; Αν όχι, τι σε σταματάει απ’ το να δημιουργήσεις ένα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.