Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Πως να διαλέξεις το καλύτερο WordPress θέμα

Share

Κάτι το οποίο με έχει δυσκολέψει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια στο blogging ταξίδι μου είναι η επιλογή ενός καλού θέματος. Τα θέματα είναι – στην κυριολεξία – εκατοντάδες και διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους, και η επιλογή μου να διαλέξω το SideWalk WordPress θέμα ήταν σίγουρα η καλύτερη.

Έχω δει θέματα που δεν μου άρεσαν με χιλιάδες πωλήσεις και άλλα πολύ πιο ωραία και επαγγελματικά με λιγότερες από 100 πωλήσεις. Πάντα είχαν την απορία γιατί κάτι τέτοιο συνέβαινε, και μετά από αρκετά χρόνια εμπειριών και δουλεύοντας πάνω σε διάφορα θέματα, έμαθα το γιατί.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχω δει να κάνουν οι περισσότεροι bloggers με την επιλογή ενός θέματος, είναι ότι επιλέγουν βάση του σχεδιασμού, χωρίς να κοιτάνε “βαθύτερα” και μελλοντικά. Ένα θέμα μπορεί να είναι πανέμορφο εξωτερικά, άλλα άσχημο εσωτερικά – και δυστυχώς, το εσωτερικό είναι αυτό που μετράει περισσότερο.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρω όλα αυτά που πρέπει να κοιτάξεις προτού επιλέξεις ένα θέμα, είτε αυτό θα είναι για το προσωπικό σου blog, είτε για την ιστοσελίδα της επιχείρισης σου. Δυστυχώς, ωστόσο, δεν είναι εύκολη η επιλογή ενός θέματος, αφού απαιτεί αρκετή αναζήτηση, πολύ προσοχή και πιθανόν, μια ουσιαστική επένδυση χρημάτων.

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις:

  • Premium themes: Τα επί πληρωμής θέματα.
  • Free themes: Τα δωρεάν θέματα.
  • Page Builders: Εργαλεία που χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία και τον σχεδιασμό σελίδων.
  • Βελτιστοποιημένο WordPress θέμα: Το WordPress θέμα που ανταποκρίνεται σωστά σε κάθε ανάλυση οθόνης ή συσκευής (περιλαμβανομένων των smartphones και tablet).
  • Πρόσθετα: Γνωστά και ως Plugins, είναι εργαλεία που μας βοηθάνε να επεκτείνουμε το blog μας με διάφορα χαρακτηριστικά.

Τιμή

Έχεις τρεις επιλογές σε όσο αναφορά την επιλογή ενός θέματος: είτε θα αγοράσεις ένα premium θέμα, είτε θα χρησιμοποιήσεις ένα δωρεάν, είτε θα σχεδιάσεις ένα δικό σου. Φυσικά, εδώ έρχεται και το ρητό, “ότι δίνεις παίρνεις,” κάτι το οποίο φυσικά ισχύει και για τα θέματα του WordPress. Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν διαθέσιμα θέματα που μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο, αλλά οι καλύτερες εκδόσεις θεμάτων είναι οι ‘lite’ οι οποίες παρέχουν λιγότερα από τα μισά χαρακτηριστικά των premium εκδόσεων.

Αν αποφασίσεις να επιλέξεις ένα δωρεάν θέμα, πολύ πιθανόν να μην έχεις την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη (αν έχεις εξαρχής) και πολύ πιθανόν το θέμα σου να μην ενημερώνεται κατάλληλα. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως βρεις πολύ καλά δωρεάν θέματα με πολύ καλή τεχνική υποστήριξη και ενημερώσεις, αλλά πολύ σπάνια.

Αν αποφασίσεις να επιλέξεις ένα premium θέμα, τότε μην κοιτάς να αγοράσεις ένα πολύ φθηνό, αντίθετα ακολούθησε τις παρακάτω τεχνικές ώστε να πάρεις τη σωστή απόφαση.

Ταχύτητα

WordPress - Ενεργοποίηση Gzip Compression και Browser Caching

Η ταχύτητα ενός θέματος είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κοιτάξεις. Αρχικά, αν το blog σου αργεί να φορτώσει τις σελίδες, το bounce rate θα πέσει απότομα και οι αναγνώστες σου θα βγουν. Δεύτερον, όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου, η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στο SEO και στο search ranking του blog σου. Οπότε, αν θέλεις το blog σου να επιτύχει, καλά θα κάνεις να επιλέξεις ένα γρήγορο θέμα.

Για να τσεκάρεις πόσο γρήγορο είναι το υπάρχων θέμα σου ή κάποιο που σκέφτεσαι να αγοράσεις, χρησιμοποίησε online εργαλεία όπως το GTmetrix, το Pingdom και το Google PageSpeed Insights.

Βελτιστοποίηση / Αποκριτικότητα

Στις μέρες μας, το να έχεις ένα βελτιστοποιημένο blog δεν είναι απλώς μια επιλογή, είναι μια αναγκαιότητα. Τα βελτιστοποιημένα blogs είναι αυτά που αλλάζουν το μέγεθος τους ανάλογα με την ανάλυση της κάθε οθόνης και αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις mobile και tablet συσκευές. Ως εκ τούτου, το blog σου πρέπει να ανταποκρίνεται τόσο σε μια μικρή οθόνη ενός smartphone, όσο και σε μια μεγάλη οθόνη τηλεόρασης.

Αυτό είναι σημαντικό για πάρα πολλούς λόγους. Αρχικά, εάν ελέγξεις τα στατιστικά του blog σου θα δεις ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών σου βλέπει το blog σου από mobile συσκευές. Αυτοί οι χρήστες, έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από τον mobile σχεδιασμό του blog σου, ή δεν θα το ξανά επισκεφτούν; Επιπλέον, ένα blog το οποίο είναι βελτιστοποιημένο για κάθε συσκευή και ανάλυση οθόνης, αποτελεί μέρος του αλγορίθμου της Google ως mobile-friendly με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερο search ranking.

Συμβατότητα με κάθε περιηγητή

Inkstory on Opera

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά του blog σου, θα παρατηρήσεις επίσης πως υπάρχουν πάρα πολλοί διαθέσιμοι περιηγητές τους οποίους χρησιμοποιούν εκατοντάδες χρήστες για να διαβάσουν τα άρθρα σου. Το θέμα σου θα πρέπει να είναι συμβατό με κάθε έναν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων του Chrome, Opera, Firefox, Internet Explorer, Vivaldi και Microsoft Edge, ώστε απ’ όπου κι αν σε επισκεφτεί ένας χρήστης, να δει αυτά ακριβώς που του παρέχεις.

Ορισμένα θέματα δεν λειτουργούν με κάποιους περιηγητές. Θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι το θέμα σου είναι συμβατό με όλους, ή τουλάχιστον με τους πιο δημοφιλής περιηγητές.

Υποστήριξη προσθέτων

Το WordPress δεν σταματάει στα θέματα, θα χρειαστείς επίσης αρκετά πρόσθετα για να εξασφαλίσεις τη καλύτερη λειτουργία του blog σου. Ως εκ τούτου, θα χρειαστείς ένα WordPress θέμα το οποίο θα υ οστηρίζει τουλάχιστον τα πιο δημοφιλή πρόσθετα και αυτά που χρειάζεσαι περισσότερο. Αν το θέμα δεν υποστηρίζει αρκετά πρόσθετα, ή τουλάχιστον τα πιο δημοφιλή, τότε έχεις ένα πολύ καλό λόγο για να ψάξεις για κάποιο άλλο.

Built-in Page Builders

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια για τη διαχείριση του blog σου. Εάν δεν έχεις βασικές γνώσεις CSS και PHP για να διαχειρίζεσαι και να επεξεργάζεσαι τα θέματα σου, τότε ένας Page Builder θα σου λύσει τα χέρια. Με έναν καλό Page Builder μπορεί να σχεδιάζεις την αρχική σου σελίδα, τις σελίδες των άρθρων σου και τις στατικές σελίδες σου προσθέτοντας πλευρικές στήλες, φωτογραφίες, βίντεο, widgets και αλλάζοντας ολόκληρο τον σχεδιασμό. Αν το θέμα δεν υποστηρίζει τους Page Builders, τότε θα χρειαστεί να αναλογιστείς για το αν πραγματικά θα μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα χωρίς αυτούς.

Τεχνική υποστήριξη

Οι προγραμματιστές ενός θέματος συχνά παρέχουν μια άλφα υποστήριξη στους χρήστες που χρησιμοποιούν τα θέματα τους για να λύνουν προβλήματα, να διορθώνουν bugs και πολλά ακόμα. Αν δεν γνωρίζεις προγραμματισμό, τότε η τεχνική υποστήριξη είναι απαραίτητη για να βεβαιωθείς πως στο μέλλον δεν θα μείνεις αβοήθητος με κάποιο πρόβλημα ή bug.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τεχνική υποστήριξη παρέχεται μόνο σε όσους έχουν αγοράσει ένα premium θέμα. Κάθε προγραμματιστής παρέχει ένα forum στο οποίο οι πελάτες του μπορούν να ανοίγουν θέματα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ή να μιλάνε σε συνομιλία μαζί του.

Πολλαπλές γλώσσες

Τα περισσότερα θέματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά και μόνο για την αγγλική γλώσσα, πράμα που σημαίνει ότι οι ελληνικοί χαρακτήρες πολύ πιθανόν να δημιουργούν προβλήματα ή να μην προσαρμόζονται σωστά με τη γραμματοσειρά του θέματος. Ευτυχώς, οι περισσότεροι προγραμματιστές διαθέτουν τα θέματα τους πλέον με πάρα πολλές γραμματοσειρές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που υποστηρίζουν τους ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά και επιλογές στα θέματα τους για να μεταφράζουν οι χρήστες το θέμα από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Για παράδειγμα, το NewsPaper 6 όχι μόνο παρέχει την επιλογή να μεταφράσεις ολόκληρο το θέμα μέσα από τη διαχείριση του θέματος, αλλά έχει και έτοιμες ολοκληρωμένες μεταφράσεις τις οποίες μπορείς να προσαρμόσεις με μόλις ένα κλικ.

Αγοράζοντας το σωστό WordPress θέμα

Αυτό το άρθρο παρέχει τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις κατά νου προτού αγοράσεις ένα θέμα ή επιλέξεις ένα δωρεάν. Φυσικά, πολλά από τα παραπάνω ίσως δεν χρειάζονται σε αρκετούς, όπως για παράδειγμα τα Page Builders, αλλά για έναν αρχάριο χρήστη που μόλις ξεκίνησε, είναι βασικά.

Τα δωρεάν θέματα είναι πολύ απλά και συχνά δεν παρέχουν τεχνική υποστήριξη, κάτι το οποίο τα κάνει ευάλωτα ενώ συχνά δημιουργούνε προβλήματα με αρκετά πρόσθετα ή μετά από μεγάλες ενημερώσεις του WordPress.

Τα premium θέματα από την άλλη πλευρά, παρέχουν τεχνική υποστήριξη και ενημερώνονται συχνά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλα καλά και άξια της αγοράς τους.

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα premium WordPress θέμα, σου προτείνω να ψαχτείς από το ThemeForest το οποίο έχει τα καλύτερα και περισσότερα themes για διάφορες blogging πλατφόρμες. Προτού αγοράσεις ένα θέμα, δες τις αξιολογήσεις που του έχουν δώσει οι χρήστες, κάνε οποιαδήποτε ερώτηση έχεις στα σχόλια και ρίξε μια ματιά στο πόσο γρήγορη και αποτελεσματική είναι η τεχνική τους υποστήριξη.

Εσύ ποιο θέμα χρησιμοποιείς στο WordPress blog σου και γιατί επέλεξες αυτό;

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

6 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
6 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;