Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Τι είναι το CDN και πως αυξάνει την ταχύτητα του blog σου;

Share

Το CDN (Content Delivery Network ή Δίκτυο Παροχής Περιεχομένου) είναι ουσιαστικά μια ομάδα εξυπηρετητών (servers) – χωρισμένοι σε διάφορες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο – που συνεργάζονται μεταξύ τους για να παρέχουν παράδοση περιεχομένου στο διαδίκτυο. Ένα CDN επιτρέπει τη γρήγορη μεταφορά των στοιχείων που απαιτούνται για τη φόρτωση περιεχομένου στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των σελίδων HTML, αρχείων CSS και JavaScript, stylesheets, εικόνων και βίντεο.

Η δημοτικότητα των CDN υπηρεσιών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και στις μέρες μας καθώς η πλειονότητα της διαδικτυακής κίνησης εξυπηρετείται μέσω CDN. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και πιο γνωστές εταιρείες όπως το Facebook, το Netflix και το Amazon. Μάλιστα, ένα σωστά ρυθμισμένο CDN θα προστατέψει την ιστοσελίδα σου από επιθέσεις (hacking) ή από DDOS.

Το CDN δεν είναι όμως μια hosting υπηρεσία, καθώς θα πρέπει το blog σου να φιλοξενείται κάπου για να μπορεί να λειτουργήσει και να συνδεθεί η CDN υπηρεσία. Το CDN είναι ένα έξτρα χαρακτηριστικό που θα αυξήσει την ταχύτητα του blog σου αρκετά, παρέχοντας στους επισκέπτες σου μια πιο γρήγορη και ευχάριστη εμπειρία.

Ποια είναι τα οφέλη του να χρησιμοποιείς μια CDN υπηρεσία;

CDN Πως Λειτουργεί
Φωτογραφία από: Seobility.net

Υπάρχουν αρκετά πράγματα από τα οποία μπορείς να επωφεληθείς από μια CDN υπηρεσία, έχοντας επίσης κατά νου πως θα αυξηθεί και το SEO ranking σου, αλλά θα δεις παρακάτω γιατί.

  • Αυξάνει την ταχύτητα στη φόρτωση σελίδων: Όταν έχεις μια CDN υπηρεσία, αυτό σημαίνει πως κάθε επισκέπτης που θα επισκέπτεται το blog σου, θα τον βάζει από τον πιο κοντινό server. Ως εκ τούτου, η Google θα δει μεγαλύτερο σκορ στην ταχύτητα της ιστοσελίδας σου και θα δεις το ranking σου να αυξάνεται.
  • Θα μειώσει το bandwidth στον server σου: Το bandwidth είναι προφανώς ένα από τα πράγματα που ανησυχεί περισσότερο τους bloggers καθώς όσο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται το blog σου, τόσο πιο πολύ αυξάνεται το bandwidth. Στα περισσότερα sharing hosting πακέτα, το bandwidth συχνά είναι αρκετά περιορισμένο και για να φροντίσεις πως δεν θα το φτάσεις και δεν θα χρειαστεί να πληρώνεις παραπάνω για μεγαλύτερο server, με μια CDN υπηρεσία θα γλιτώσεις αρκετό από το πολύτιμο bandwidth που έχεις.
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια: Εκτός από το γεγονός πως μια CDN υπηρεσία μπορεί να σου αυξήσει την ασφάλεια από DDOS επιθέσεις, αν ο server σου πέσει, έως ότου λύσεις το πρόβλημα η ιστοσελίδα σου θα παραμένει ανοιχτή με την προσωρινή cache που τις έχει απομείνει.
  • Minify του κώδικα: Αν έχεις ξανά ακούσει την λέξη “minify” αλλά τρομοκρατήσε επειδή αφορά τον κώδικα του blog σου, τότε με μια CDN υπηρεσία η υπόθεση είναι μόλις ένα κλικ για την ενεργοποίηση του minify σε όλα τα HTML, CSS και JavaScript αρχεία σου.

Εφόσον λοιπόν γνωρίζεις μερικά από τα βασικά οφέλη που σου παρέχει μια CDN υπηρεσία, ήρθε η στιγμή να βρεις την κατάλληλη για εσένα που να καλύπτει τις ανάγκες σου.

Οι καλύτερες CDN υπηρεσίες για ιστοσελίδες

1. FlyingPress με FlyingCDN

Η οικονομικότερη και πιο εύκολη λύση για όσους θέλουν να έχουν CDN σε λίγα μόλις λεπτά.

FlyingPress: Βελτιστοποίηση WordPress ιστοσελίδων συν CDN
Image Credits: Παναγιώτης Σακαλάκης για το Inkstory.gr

Διάβασε το Review: FlyingPress: Βελτιστοποίηση WordPress ιστοσελίδων συν CDN

Το FlyingPress αποτελεί έναν από τους ευκολότερους και γρηγορότερους τρόπους για τη βελτιστοποίηση WordPress ιστοσελίδων, χωρίς γνώσεις προγραμματισμού. Το πρόσθετο είναι επίσης ιδανικό για αρχάριους bloggers, χάρη στο φιλικό και προσεγμένο περιβάλλον χρήσης που παρέχει.

Το FlyingPress είναι ένα ελαφρύ, γρήγορο και εύκολο στη χρήση πρόσθετο για το WordPress, το οποίο σου επιτρέπει να αυξήσεις σημαντικά την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου, απλά ενεργοποιώντας ορισμένες λειτουργίες με το πάτημα ενός κουμπιού. Παράλληλα, αυξάνει σημαντικά τη βαθμολογία που λαμβάνει η ιστοσελίδα σου μέσω του Google PageSpeed Insights, του GTMetrix και μεταξύ άλλων υπηρεσιών για τον έλεγχο της ταχύτητας, ενώ διορθώνει όλα τα Core Web Vitals.

Το FlyingCDN είναι μια CDN υπηρεσία η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τις ρυθμίσεις του FlyingPress plugin. Για να λειτουργήσει η CDN υπηρεσία θα πρέπει πρώτα να έχεις αποκτήσει, εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει το FlyingPress στην WordPress ιστοσελίδα σου. Η υπηρεσία χρεώνεται επίσης μηνιαίως και αντί να τραβάει τα χρήματα από την χρεωστική, πιστωτική, ή προ-πληρωμένη κάρτα σου, τα τραβάει μέσα από τον FlyingPress λογαριασμό σου, όπου σου παρέχεται ένα είδους ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

2. Gumlet CDN

Η οικονομικότερη CDN υπηρεσία με καταπληκτικές δυνατότητες, εύκολη διαχείριση, εύκολη σύνδεση σε WordPress sites και βελτιστοποίηση για μέγιστη ταχύτητα.

Τι είναι το Gumlet CDN και πως αυξάνει την ταχύτητα του site

Διάβασε το Review: Τι είναι το Gumlet CDN και πως αυξάνει την ταχύτητα του site

Το Gumlet CDN είναι μια οικονομική εταιρεία που υπόσχεται να σου συμπιέσει τις φωτογραφίες και να τις μετατρέψει σε WebP και AVIF, αυξάνοντας το SEO στα ύψη και, εντελώς δωρεάν, ή με ένα μικρό κόστος που συμφέρει και τα πιο μικρά ή μεγάλα blogs.

Όταν ενεργοποιήσεις την CDN υπηρεσία του Gumlet, όλες οι φωτογραφίες του blog σου θα φορτώνουν και θα ανοίγουν από το cloud δίκτυο του Gumlet. Μιας και η υπηρεσία βελτιστοποιεί τις φωτογραφίες, αν ο browser (περιηγητής) του αναγνώστη σου υποστηρίζει πιο καινούργιες μορφές αρχείων, όπως τις WebP και τις AVIF μορφές της Google, οι φωτογραφίες θα φορτώνουν σχεδόν στιγμιαία.

Μιας και οι περισσότεροι browsers υποστηρίζουν πλέον αυτές τις μορφές, και κυρίως την WebP μορφή, θα δεις το bandwidth του server σου να μειώνεται σημαντικά, την ταχύτητα του blog σου να χτυπάει πράσινο στο GTMetrix και στο PageSpeed Insights, το engagement και το bounce rate να επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους και το SEO σκορ του blog σου να απογειώνεται. Όλα αυτά, μόνο από τις εικόνες, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά την ταχύτητα του blog.

3. BunnyCDN

Για ένα blog που έχει λιγότερους από 900 χιλιάδες μηνιαίους επισκέπτες, πιθανός να σου κοστίζει περίπου 10-20 ευρώ ετησίως. Οι πρώτες 14 ημέρες είναι επίσης δωρεάν για να καταλάβεις στο περίπου πόσα θα πληρώνεις μετά κάθε μήνα.

BunnyCDN
Φωτογραφία: BunnyCDN

Το BunnyCDN είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες premium CDN υπηρεσίες και για την ακρίβεια, σε αυτήν τρέχει και το Inkstory αυτή την στιγμή, καθώς μετά από όλα τα τεστ που έκανα με ένα σωρό διαφορετικές CDN υπηρεσίες, το BunnyCDN ήταν το μοναδικό που παρείχε και χαμηλό κόστος, και εξαιρετική τεχνική υποστήριξη, αλλά και τρομερά χαρακτηριστικά που άλλες ανταγωνιστικές υπηρεσίες δεν παρέχουν για τόσα λίγα χρήματα.

• Επιτρέπει την αυτόματη παροχή WebP εικόνων σε όσους browsers και συσκευές τις υποστηρίζουν για γρηγορότερη ταχύτητα στην φόρτωση των φωτογραφιών και των σελίδων.

• Κάνει αυτόματο minify στα HTML, CSS και JavaScript αρχεία σου έτσι ώστε να αυξηθεί η συνολική ταχύτητα της ιστοσελίδας σου.

• Παρέχουν 50+ servers σε ολόκληρο τον κόσμο, έτσι ώστε οι επισκέπτες σου όταν επισκέπτονται το blog σου, να τους φορτώνει από τον κοντινότερο server.

Το BunnyCDN παρέχει επίσης και το δικό του WordPress plugin, έτσι ώστε αν το blog σου τρέχει στην πλατφόρμα, η εγκατάσταση του CDN είναι παιχνιδάκι ενός λεπτού και δεν απαιτούνται άλλες αλλαγές. Αν έχεις, ωστόσο, κάποιο caching plugin εγκατεστημένο, τότε θα χρειαστεί να την συνδέσεις μέσω του plugin.

4. CloudFlare

Το καλύτερο δωρεάν πακέτο που μπορείς να βρεις, από μια αξιόπιστη υπηρεσία που εκατομμύρια χρησιμοποιούν στις ιστοσελίδες τους και όχι μόνο. Δεν παρέχεται βελτιστοποίηση των φωτογραφιών στο δωρεάν πακέτο, ωστόσο.

CloudFlare
Φωτογραφία: CloudFlare

Η CloudFlare είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο και ίσως η δημοφιλέστερη CDN υπηρεσία που υπάρχει. Παρέχει ένα εξαιρετικό δωρεάν πακέτο για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την υπηρεσία της και μερικά συνδρομητικά πακέτα για όσους θέλουν να επωφεληθούν με περισσότερες δυνατότητες, μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερα διαθέσιμα εργαλεία.

Ενώ το δωρεάν πακέτο είναι ειλικρινά εξαιρετικό, στην πραγματικότητα η διαφορά μεταξύ του δωρεάν πακέτου με το φθηνότερο που κοστίζει 20 δολάρια μηνιαίως, είναι μέρα με τη νύχτα. Με 20 δολάρια μηνιαίως η ταχύτητα αυξάνεται σε δραματικά επίπεδα παραπάνω, παρέχεται firewall, αυτόματη βελτιστοποίηση για τα κινητά, αυτόματη TCP βελτιστοποίηση και το σημαντικότερο απ’ όλα, συμπίεση και βελτιστοποίηση των φωτογραφιών – πράγματα τα οποία δεν παρέχονται στο δωρεάν πακέτο της υπηρεσίας.

Ουσιαστικά, με το δωρεάν πακέτο θα λάβεις προστασία από DDOS επιθέσεις και ενίσχυση της ταχύτητας μέσω των διακομιστών που παρέχει η εταιρεία, αλλά σε περιορισμένο αριθμό καθώς μόνο οι συνδρομητές απολαμβάνουν όλους τους servers, ενώ οι δωρεάν χρήστες περιορίζονται μόνο σε ορισμένους από αυτούς. Με το δωρεάν πακέτο θα είσαι επίσης σε θέση να κάνεις minify τα πιο σημαντικά σου αρχεία και θα δεις την ταχύτητα του blog σου να ανεβαίνει σε σκορ από ιστοσελίδες όπως το GTMetrix, το Pingdom και το Google PageSpeed Insights.

Το CDN (Content Delivery Network ή Δίκτυο Παροχής Περιεχομένου) είναι ουσιαστικά μια ομάδα εξυπηρετητών – χωρισμένοι σε διάφορες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο – που συνεργάζονται μεταξύ τους για να παρέχουν παράδοση περιεχομένου στο διαδίκτυο. Ένα CDN επιτρέπει τη γρήγορη μεταφορά των στοιχείων που απαιτούνται για τη φόρτωση περιεχομένου στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων σελίδων HTML, αρχείων JavaScript, stylesheets, εικόνων και βίντεο.

Για να συνδέσεις το blog σου με την CloudFlare, θα χρειαστεί πρώτα να αλλάξεις τους nameservers του domain name σου με αυτούς που σου δίνει η υπηρεσία και στη συνέχεια είτε να εγκαταστήσεις το WordPress plugin της για καλύτερη ρύθμιση της cache, είτε να την προσθέσεις στο cache plugin που χρησιμοποιείς ήδη.

Ποια από τις δύο υπηρεσίες να επιλέξεις και γιατί

Εφόσον γνωρίζεις τι είναι και τι προσφέρει μια CDN υπηρεσία, ήρθε η στιγμή να δεις ποια καλύπτει τις ανάγκες του blog σου.

Για μεγάλα blogs: Αν έχεις ένα μεγάλο blog το οποίο έχει εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα, τότε θα σου πρότεινα να πας στο premium πακέτο της CloudFlare, καθώς παρέχει απεριόριστο bandwidth με μόλις 20 δολάρια μηνιαίως. Με το BunnyCDN ίσως δεις μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερο σκορ σε speed testing υπηρεσίες, αλλά τα έξοδα θα είναι σίγουρα μεγαλύτερα.

Για μικρά blogs: Αν το blog σου δεν ξεπερνάει τις 900 χιλιάδες μηνιαίες επισκέψεις, τότε σου προτείνω να πας στο BunnyCDN για αυξημένη ταχύτητα, WebP εικόνες και εξαιρετικό minify του κώδικα. Όλα με ένα κλικ. Κάτα πάσα πιθανότητα, το κόστος της υπηρεσίας θα σου βγαίνει μεταξύ 10-20 ευρώ ετησίως, ανάλογα με τον κόσμο που έχεις. Το καλό με το BunnyCDN είναι πως σε χρεώνει με τέτοιον τρόπο, που δεν πρόκειται ποτέ να σου τραβήξει χρήματα από την κάρτα. Με πιο απλά λόγια, η υπηρεσία σου παρέχει ένα “πορτοφόλι” μέσα στον λογαριασμό σου στο οποίο μπορείς να καταθέσεις από 10 ευρώ έως όσα χρήματα επιθυμείς. Στη συνέχεια, η υπηρεσία τραβάει τα χρήματα μέσα από το πορτοφόλι σου και όχι από την κάρτα σου. Θα έχεις επίσης στατιστικά για να βλέπεις πόσα χρήματα ξοδεύεις από το πορτοφόλι σου κάθε μήνα λόγο του bandwidth του blog σου.

Για οικονομία: Αν δεν έχεις την δυνατότητα να πληρώνεις 10-20 ευρώ ετησίως για μια CDN υπηρεσία, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δωρεάν πακέτο της CloudFlare έτσι ώστε να έχεις και CDN, αλλά και ορισμένες βασικές λειτουργίες όπως το minify, την προστασία από DDOS επιθέσεις κ.α. Μην περιμένεις να δεις μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα με το δωρεάν πακέτο, αλλά μόνο η προστασία που σου παρέχει αρκεί για να την χρησιμοποιήσεις το συντομότερο.

Σύνοψη..

Στο Inkstory είδα πολύ μικρή διαφορά με το δωρεάν πακέτο της CloudFlare, αλλά μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα με το BunnyCDN, με το οποίο και έμεινα. Η υπηρεσία μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβή για μεγάλα blogs σε αντίθεση με το συνδρομητικό πακέτο της CloudFlare, αλλά μόνο που παρέχει WebP εικόνες, αυτόματη συμπίεση, free cookie domains και πάνω από 50 servers για την παροχή του περιεχομένου μου, είναι άξια για κάθε ευρώ που δίνω σε αυτήν.

Με ένα γρήγορο σερφάρισμα στο Inkstory θα καταλάβεις γρήγορα την ταχύτητα και την απόδοση της ιστοσελίδας χάρη στο CDN.

Εσύ ήξερες τι είναι οι CDN υπηρεσίες και ποια είναι τα οφέλη τους; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;