Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Τι είναι το WordPress; Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα (2023)

Share

Το WordPress είναι η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη ανοικτού κώδικα CMS πλατφόρμα για κατασκευή ιστοσελίδων, blog, ηλεκτρονικών καταστημάτων, forum, εφαρμογών, μεταξύ άλλων. Από τον Μάϊο του 2021, το WordPress κατέχει το 64.9% της παγκόσμιας αγοράς για τις CMS πλατφόρμες και συνεχίζει να ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς.

Άλλη μια μέρα, άλλη μια ερώτηση που μου κάνουν ξανά και ξανά: “Τι είναι το WordPress;” Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα επικοινωνούν μαζί μου άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με το blogging ή θέλουν να τους κατασκευάσω ένα blog, αλλά δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι είναι το WordPress.

Είναι αυτές οι φορές που σκέφτομαι πως ίσως επικεντρώνομαι περισσότερο στην τεχνική πλευρά των πραγμάτων τον τελευταίο καιρό και έχω αφήσει τα απλά και βασικά, όπως, για παράδειγμα, τι στο καλό είναι το WordPress, η πλατφόρμα για την οποία γράφω εδώ και αρκετά χρόνια στο Inkstory;

Ένας ακόμα λόγος που αποφάσισα να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο σήμερα είναι επειδή στις 27 Μαΐου το WordPress έκλεισε τα 18 χρόνια λειτουργίας του. Πάμε σε άλλα τόσα! Αλλά πρώτα…

Τι είναι το WordPress;

Τι είναι το WordPress και σε τι χρησιμεύει;
Image Credits: Stephen Phillips στο Unsplash.

Το WordPress είναι μια CMS πλατφόρμα – ή αλλιώς ένα “Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου” – ανοικτού κώδικα, η οποία παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση για πρώτη φορά τον Μάϊο του 2003 και έχει κατεβαστεί περισσότερες από 21 εκατομμύρια φορές.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 6,500+ ημέρες, όταν ο Matt Mullenweg και ο Mike Little κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τη νέα τους CMS πλατφόρμα, η οποία ήταν ένα fork του b2/cafelog.

Σήμερα, το WP είναι φτιαγμένο πάνω στην PHP και την MySQL με άδεια GPLv2. Ποιος να περίμενε πως 18 χρόνια αργότερα, θα γιόρταζαν τα γενέθλια της πλατφόρμας με εκατομμύρια ιστοσελίδες να τροφοδοτούνται από αυτήν και εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στην κοινότητα τους.

Το WordPress είναι ένα λογισμικό σχεδιασμένο για όλους, δίνοντας έμφαση στην προσβασιμότητα, την απόδοση, την ασφάλεια και την ευκολία χρήσης. Πιστεύουμε ότι ένα εξαιρετικό λογισμικό θα πρέπει να λειτουργεί με την ελάχιστη ρύθμιση, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στην δημιουργία της ιστορίας, του προϊόντος ή των υπηρεσιών σας.

Η ομάδα του WordPress

Αν το WP ήταν παιδί, τώρα θα ετοιμαζόταν για σπουδές. Παρόλα αυτά, εμείς “σπουδάζουμε” για να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε καλύτερα. Για να γράφουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας, για να μοιραζόμαστε τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας, ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου είναι απαραίτητο.

Το WordPress για 18 χρόνια τώρα μας δίνει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε: μια εξαιρετική CMS πλατφόρμα για να διατηρούμε και να ενημερώνουμε τις ιστοσελίδες μας.

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το WP είναι η μεγαλύτερη CMS πλατφόρμα παγκοσμίως, κατέχοντας το 64.9% της παγκόσμιας αγοράς. Στη δεύτερη θέση έρχεται το Shopify με 5.5% και αμέσως μετά το Joomla με 3.2%, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά του W3Techs.

Μερικές από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες ιστοσελίδες παγκοσμίως έχουν κατασκευαστεί επίσης πάνω στο WordPress, όπως το The New Yorker, το BBC America, το επίσημο blog του Star Wars, το Variety, η Sony Music, το MTV News, το PlayStation Blog, το Microsoft News Center, το Facebook Newsroom και πολλές πολλές ακόμα.

Το WordPress παρέχει επίσης ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης το οποίο είναι εύκολο στη μάθηση και την διαχείριση. Κάθε δυνατότητα της πλατφόρμας είναι διαχωρισμένη σε σελίδες τις οποίες μπορείς να βρεις απευθείας από το αριστερό πλαϊνό μενού καθώς βρίσκεσαι συνδεδεμένος/νη.

Παρόλα αυτά, ο σχεδιασμός και ο τρόπος λειτουργίας του WordPress διαφέρει, οπότε ίσως δεις διαφορετικά πράγματα ανάλογα με το αν χρησιμοποιείς το WordPress.com ή το WordPress.org, για τα οποία θα αναφερθώ πιο αναλυτικά στη συνέχεια του άρθρου.

Γιατί είναι τόσο γνωστή η πλατφόρμα;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι είναι αυτό που κάνει το WordPress να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς για τις CMS πλατφόρμες; Γιατί το χρησιμοποιούν εκατομμύρια bloggers και web developers και τι το κάνει να διαφέρει τόσο από τις υπόλοιπες ανταγωνιστές blogging πλατφόρμες;

Σημείωση: Αν είσαι statistic junkie όπως και εγώ, μπορείς να δεις τα στατιστικά του 2019 σε προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει.

CMS ΠλατφόρμαLive Ιστοσελίδες
n WordPress28,183,568
n Wix4,565,423
n Progress Sitefinity3,202,321
n Squarespace2,647,991
n GoDaddy Website Builder1,656,257
n Joomla!1,580,709
n Plesk1,417,512
n Google Search Appliance1,384,261
n CPanel1,049,435
n Weebly1,032,541
Σύμφωνα με το Buildwith.

Επιπλέον, η πλατφόρμα φέρνει στο “τραπέζι” την άμεση λύση για κάθε blogger, vlogger, podcaster, καλλιτέχνη ή ακόμα και για μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν μια αξιόπιστη και επαγγελματική ιστοσελίδα, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια. Το περιβάλλον χρήσης και ο τρόπος λειτουργίας του WordPress είναι ιδανικός σχεδόν για κάθε άνθρωπο που θέλει μια ιστοσελίδα ή ένα blog.

Επιπλέον, χάρη στα πρόσθετα (περισσότερα γι ‘αυτά στην επόμενη ενότητα) η πλατφόρμα μπορεί να γίνει τόσο ευέλικτη, που οτιδήποτε κι αν χρειαστείς, πιθανότατα να το βρεις έτοιμο και δωρεάν στον κατάλογο προσθέτων του WordPress, χρησιμοποιώντας το με ένα κλικ.

Σε αντίθεση με άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες, όπως το Shopify, το Squarespace και το Wix, το WordPress μπορεί να κοστίζει αρκετά πιο λίγα χρήματα μηνιαίως, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνεις στο hosting και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιείς εντός της πλατφόρμας.

Τα πλεονεκτήματα του WordPress

Μερικοί όμως από τους κύριους λόγους που κάνουν το WordPress να κατέχει την πρωτιά στον κόσμο των CMS πλατφορμών, είναι σίγουρα οι παρακάτω:

1. Open Source

Το WordPress μπορεί να χρειάζεται ένα domain name και ένα hosting πακέτο για να τρέχει, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους. Για την ακρίβεια, είναι ανοικτού κώδικα και ο κώδικας της πλατφόρμας βρίσκεται διαθέσιμος για οποιονδήποτε θέλει να τον κατεβάσει, να τον χρησιμοποιήσει και να τον επεξεργαστεί.

Έτσι, οι περισσότερες web hosting υπηρεσίες προτιμούν να παρέχουν το WordPress ως πλατφόρμα που την εγκαθιστάς με το πάτημα ενός κουμπιού.

2. Κοινότητα

Το WordPress έχει αναμφισβήτητα την μεγαλύτερη κοινότητα απ’ όλες τις υπόλοιπες CMS πλατφόρμες. Το forum είναι γεμάτο από topics που αφορούν κάθε θέμα, ενώ θα βρεις απαντήσεις σχεδόν για κάθε απορία ή προβληματισμό που μπορεί να έχεις.

Αν χρειαστείς βοήθεια, η δημιουργία ενός θέματος (topic) είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να πάρεις απαντήσεις. Παράλληλα, θα βρεις χιλιάδες άρθρα και βίντεο που αφορούν το WordPress και σου δείχνουν βήμα προς βήμα οδηγίες για σχεδόν οτιδήποτε θέλεις να κάνεις.

Στο Meetup.com μπορείς να παρακολουθείς όλες τις εκδηλώσεις και τα meetups που διοργανώνονται από το WordPress σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

3. Themes και Plugins

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το WordPress παρέχει περισσότερα από 55 χιλιάδες διαθέσιμα πρόσθετα (plugins). Υπάρχουν επίσης χιλιάδες ιστοσελίδες και προγραμματιστές που παρέχουν επιπλέον plugins μέσα από τις ιστοσελίδες τους, ενώ υπάρχουν και διαθέσιμα marketplaces όπως το ThemeForest, από τα οποία μπορείς να αγοράσεις premium plugins.

Τα plugins προορίζονται για διαφορετικές χρήσεις. Υπάρχουν plugins για το SEO, για την ταχύτητα, για να διαμορφώνεις τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου, για να προσθέτεις πίνακες και widgets και για οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστείς. Είτε θέλεις να δημιουργήσεις μια φόρμα επικοινωνίας, είτε να προσθέσεις Social Sharing Buttons, είτε να δημιουργήσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, θα βρεις όλα τα απαραίτητα themes και plugins για να το κάνεις στο WordPress.

4. Περιβάλλον χρήσης

Το WordPress από μόνο του παρέχει ένα εύκολο περιβάλλον χρήσης το οποίο είναι ιδανικό ακόμα και για αρχάριους χρήστες. Ουσιαστικά, όλες οι επιλογές βρίσκονται διαθέσιμες από το αριστερό πλαϊνό μενού.

Ως εκ τούτου, οτιδήποτε θέλεις να κάνεις, όπως να γράφεις νέα άρθρα, να δημιουργείς νέες σελίδες, να απαντάς σε σχόλια και πάει λέγοντας, θα τα βρεις όλα διαθέσιμα από το αριστερό πλαϊνό μενού.

Επιπλέον, το WordPress δεν απαιτεί από τους χρήστες του να έχουν βασικές γνώσεις πάνω στην HTML, την CSS και την PHP. Παρόλα αυτά, κάθε γνώση σε γλώσσες προγραμματισμού μπορεί να φέρει μόνο οφέλη.

5. SEO Friendly

Το WordPress παρέχει όλα τα τελευταία UX standards, κάνει την βελτιστοποίηση φωτογραφιών παιχνίδι, συμπεριλαμβάνει εργαλεία ιδανικά για το SEO και σου δίνει την δυνατότητα να εγκαταστήσεις όσα SEO plugins επιθυμείς για ακόμα περισσότερες δυνατότητες και επιλογές.

Από μόνο του, είναι μια SEO-friendly πλατφόρμα. Παρόλα αυτά, για να αυξήσεις ακόμα περισσότερο το συνολικό SEO μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει να εστιάσεις τόσο στο on-site όσο και στο off-site SEO.

Τα μειονεκτήματα του WordPress

Μπορεί με το WordPress να έχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε κάθε είδους ιστοσελίδας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η πλατφόρμα προτείνεται για κάθε άνθρωπο. Κάποιοι δημιουργοί ίσως θελήσουν κάτι πιο απλό, ή κάτι που να στοχεύει πάνω σε ένα συγκεκριμένο κοινό.

Ορισμένα από τα βασικά μειονεκτήματα της πλατφόρμας αναφέρονται παρακάτω, έτσι ώστε να γνωρίζεις αν είναι για εσένα ή όχι:

  • Το WordPress απαιτεί επένδυση χρόνου: Έως ότου καταφέρεις να μάθεις όλες τις δυνατότητες και τις επιλογές που παρέχει η πλατφόρμα, θα χρειαστείς σίγουρα λίγο καιρό. Ως πλατφόρμα που σου επιτρέπει να κατασκευάσεις σχεδόν το οτιδήποτε, το WordPress μπορεί είτε να είναι απλό, είτε περίπλοκο και με εκατοντάδες επιλογές και δυνατότητες.
  • Απαιτεί Web Hosting & Domain Name: Αν δεν θέλεις να έχεις τους περιορισμούς που υπάρχουν στους δωρεάν χρήστες του WordPress.com, τότε θα χρειαστεί να αποκτήσεις ένα domain name και ένα web hosting πακέτο ώστε να φιλοξενείς την ιστοσελίδα σου. Η διαδικασία είναι βέβαια αυτοματοποιημένη πλέον με Web Hosting εταιρείες όπως η Hostinger, αλλά και πάλι υπάρχει μια μικρή διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσεις.
  • Είσαι υπεύθυνος/η για όλα τα τεχνικά: Τόσο για να κρατάς συνεχώς backups της ιστοσελίδας σου όσο και για την ταχύτητα, την ασφάλεια και το SEO της, θα πρέπει να αναλάβεις κάθε κομμάτι και να το βελτιστοποιήσεις ανάλογα. Εναλλακτικά, θα πρέπει να προσλάβεις έναν προγραμματιστή ή μια εταιρεία για να αναλάβει τη συντήρηση και τη βελτιστοποίηση.
  • Μορφοποίηση των Θεμάτων: Στο WordPress κάθε Θέμα (Theme) σχεδιάζεται με διαφορετικό τρόπο και κώδικα, που σημαίνει πως καθένα μορφοποιείται και λειτουργεί διαφορετικά. Κάποια themes παρέχουν τα δικά τους περιβάλλοντα, άλλα χρησιμοποιούν το προεπιλεγμένο της πλατφόρμας και άλλα χρησιμοποιούν συγκεκριμένους website builders.

Σε γενικές γραμμές, επιλέγοντας το WordPress ως κύρια πλατφόρμα σημαίνει πως θα έχεις την δυνατότητα και την ευελιξία να αναπτύξεις πάνω του σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς. Παρόλα αυτά, θα είσαι υπεύθυνος/η για τον τρόπο λειτουργίας, την ταχύτητα, την ασφάλεια, το SEO, τον server και οτιδήποτε άλλο αποφασίσεις να χτίσεις ή να συνδέσεις στην πλατφόρμα.

Τι ιστοσελίδες μπορώ να δημιουργήσω με το WordPress;

Τι είναι το WordPress και σε τι χρησιμεύει;

Σε αντίθεση με άλλες ανταγωνιστικές CMS πλατφόρμες, όπως το Squarespace που εστιάζει στα ηλεκτρονικά καταστήματα και στα portfolios καλλιτεχνών, ή όπως το Ghost που εστιάζει αποκλειστικά στην γραφή περιεχομένου, το WordPress εστιάζει σε κάθε είδους ιστοσελίδα, χωρίς περιορισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα σου δίνει την δυνατότητα να κατασκευάσεις σχεδόν οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, ξεκινώντας με ορισμένα βασικά όπως:

  1. Απλά ή επαγγελματικά blogs
  2. Στατικές και One-Page ιστοσελίδες
  3. Landing σελίδες
  4. Portfolios
  5. Forum(s)
  6. Κοινωνικά δίκτυα
  7. Ιστοσελίδες με κοινότητες και χρήστες
  8. Ηλεκτρονικά καταστήματα
  9. Online Journals (ιδιωτικά ή δημόσια)
  10. Ιστοσελίδες για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

Και πολλά-πολλά ακόμα! Για περισσότερα από 10 χρόνια που δουλεύω ως web designer / developer, δεν έχω συναντήσει μέχρι στιγμής κάποια ιστοσελίδα που δεν κατάφερα να δημιουργήσω και να στήσω πάνω στο WordPress.

Αφού είναι δωρεάν, γιατί απαιτεί web hosting και domain;

Google AdSense εναλλακτικές για να βγάζεις χρήματα

Την συγκεκριμένη ερώτηση την έχω ακούσει αρκετές φορές από πελάτες και αναγνώστες μου. “Αφού το WordPress είναι δωρεάν, τότε γιατί πρέπει να αγοράσω domain name και web hosting;” Εδώ, η απάντηση είναι ιδιαίτερα απλή: Γιατί κάθε ιστοσελίδα αναγκαστικά πρέπει να φιλοξενείται σε κάποιον server με μια IP και ένα δικό της domain name.

Πάρε για παράδειγμα το Blogspot της Google (γνωστό και ως Blogger). Όλα τα blogspot blogs τρέχουν πάνω στους servers της Google και χρησιμοποιούν sub-domains της εταιρείας (π.χ. inkstorygr.blogspot.gr). Φυσικά, αυτό σημαίνει πως περιορίζεσαι αρκετά, καθώς δεν έχεις την δυνατότητα να βελτιστοποιήσεις το blog σου με όποιον τρόπο επιθυμείς, αφήνοντας τα πάντα στα χέρια της Google.

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για την υπηρεσία του WordPress.com, η οποία σου επιτρέπει να δημιουργείς δωρεάν blogs με ευκολία, αλλά θα δούμε ποιες είναι οι διαφορές του με το WordPress.org στην επόμενη ενότητα του άρθρου.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ακριβό να νοικιάζεις ένα web hosting πακέτο και ένα domain name, εκτός αν η ιστοσελίδα σου έχει τεράστια κίνηση επισκεψιμότητας με εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μηνιαίους αναγνώστες – όπου τότε, θα βγάζει εύκολα τα έξοδα της.

Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις αποκτώντας το “Single WordPress” πακέτο της Hostinger. Αν πληρώσεις ετησίως, το πακέτο περιλαμβάνει επίσης και δωρεάν domain name μέσα στο κόστος, το οποίο θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα ανανεώνεις το web hosting πακέτο σου.

Μπορείς ακόμα να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το WordPress στον υπολογιστή ή το laptop σου, είτε έχεις Windows, είτε macOS, είτε Linux, εντελώς δωρεάν. Μπορείς να δεις την διαδικασία βήμα προς βήμα με φωτογραφίες ή από το βίντεο που έφτιαξα στο άρθρο με τίτλο “Εγκατάσταση του WordPress δωρεάν μέσω XAMPP“.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του WordPress.com και WordPress.org;

WordPress.org vs. WordPress.com - Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Αρχικά, και τις δύο εκδόσεις τις αναπτύσσει και τις ενημερώνει η Automattic και εκατοντάδες εθελοντές προγραμματιστές που βοηθάνε στις διορθώσεις προβλημάτων, σε ζητήματα ασφάλειας και στην γενική ανάπτυξη της πλατφόρμας. Παρόλα αυτά, οι δύο εκδόσεις διαφέρουν σε ορισμένα βασικά πράγματα:

  1. Το WordPress.com φιλοξενείται στους servers της εταιρείας. Το WordPress.org απαιτεί να αποκτήσεις ένα domain name και ένα πακέτο φιλοξενίας.
  2. Στο WordPress.com υπάρχουν ορισμένα βασικά συνδρομητικά πακέτα για να επιλέξεις αν χρειαστείς περισσότερο χώρο, πρόσβαση στα plugins (πρόσθετα), σε περισσότερα themes (θέματα) και πάει λέγοντας. Με ένα self-hosted blog από το WordPress.org, θα το αναβαθμίσεις όποτε χρειάζεται, ενώ διαχειρίζεσαι πλήρως τα μηνιαία ή ετήσια έξοδα. Επιπλέον, έχεις πρόσβαση σε όσα παρέχει η πλατφόρμα χωρίς περιορισμούς.
  3. Όταν η ιστοσελίδα σου φιλοξενείται στο WordPress.com, θα πρέπει να είναι συμβατή και σύμφωνη με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του WordPress.com. Τα self-hosted blogs έχουν την δική τους Πολιτική Απορρήτου και τους δικούς τους Όρους Χρήσης. Η Automattic έχει επίσης κάθε δικαίωμα να κλείσει ένα blog χωρίς προειδοποίηση εφόσον δεν συμμορφώνεται με τους όρους της. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σε πλατφόρμες όπως το Wix, Blogger, Squarespace και πάει λέγοντας.
  4. Στο WordPress.com δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς ποτέ με τεχνικά ζητήματα. Στο WordPress.org, από την άλλη πλευρά, θα χρειαστεί να μάθεις να το χρησιμοποιείς καλά, ή να προσλάβεις έναν προγραμματιστή, στην περίπτωση που κολλήσεις κάπου.
  5. Δεν μπορείς να προβάλεις τις δικές σου διαφημίσεις στο WordPress.com εκτός και αν αναβαθμίσεις στο απαραίτητο συνδρομητικό πακέτο. Δεν μπορείς επίσης να αφαιρέσεις το copyright της πλατφόρμας (εκτός αν αναβαθμίσεις).
  6. Στο WordPress.org μπορείς να κατεβάζεις και να εγκαθιστάς plugins και themes από τρίτες ιστοσελίδες και υπηρεσίες. Στο WordPress.com μπορείς να επιλέξεις από την βιβλιοθήκη θεμάτων της υπηρεσίας.

Επιπλέον, υπάρχουν εξίσου διαφορές στον σχεδιασμό και στο περιβάλλον χρήσης. Στο WordPress.com, θα έχεις τόσο τον Πίνακα Ελέγχου του WP, με περιορισμένα χαρακτηριστικά και επιλογές ανάλογα το πακέτο που χρησιμοποιείς, όσο και τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress.com για την διαχείριση πολλαπλών blogs.

Στο WordPress.org, θα έχεις τον κλασικό Πίνακα Ελέγχου σε συνδυασμό με οτιδήποτε άλλο σου παρέχει η web hosting υπηρεσία (π.χ. το Plesk ή το cPanel).

Περισσότερα για τις διαφορές των δύο εκδόσεων μπορείς να διαβάσεις στο προηγούμενο άρθρο που είχα δημοσιεύσει με τίτλο “WordPress.org vs. WordPress.com – Ποιες είναι οι διαφορές τους;“.

Συχνές Ερωτήσεις για το WordPress

Αν ξεκίνησες να ασχολείσαι για πρώτη φορά με την πλατφόρμα, τότε πιθανότατα να σου έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της και πως να κατασκευάσεις την πρώτη σου ιστοσελίδα.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις βασικότερες παρακάτω, αλλά αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το WordPress και τη χρήση του, τότε μη διστάσεις να μου τις αναφέρεις λεπτομερώς στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Τι είναι το WordPress με απλά λόγια;

Το WordPress είναι μια CMS πλατφόρμα – ή αλλιώς ένα “Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου” – ανοικτού κώδικα, η οποία παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους για προσωπικούς ή εμπορικούς σκοπούς. Καθένας έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει κάθε είδους ιστοσελίδας πάνω στην πλατφόρμα με ευκολία, ενώ είναι αρκετά ευέλικτη και ιδανική για μικρά και μεγάλα sites.

Είναι ασφαλές το WordPress;

Ως η μεγαλύτερη και γνωστότερη πλατφόρμα για κατασκευή ιστοσελίδων, το WordPress αποτελεί και το νούμερο ένα στόχο για hackers σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αν η ιστοσελίδα σου δεν είναι σωστά ασφαλισμένη, ο server σου δεν έχει ρυθμιστεί σωστά και χρησιμοποιείς πολλά άγνωστα πρόσθετα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή είτε να σε χακάρουν, είτε ακόμα και να εισάγουν malware.

Είναι γρήγορο το WordPress;

Όχι, το WordPress δεν είναι γρήγορο. Για την ακρίβεια, κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδων θα πρέπει να αναλάβει τη πλήρη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας του ώστε να αυξήσει την ταχύτητα και να καλύψει τα Core Web Vitals της Google. Αν και από μόνη της ως πλατφόρμα ανταποκρίνεται γρήγορα, ενώ τα περισσότερα δωρεάν θέματα είναι εξίσου ταχύτητα, με το που εγκαταστήσεις τα πρώτα σου πρόσθετα ή ένα βαρύ premium theme, εκεί τα πράγματα παίρνουν μια διαφορετική στροφή.

Ποια Web Hosting εταιρεία να επιλέξω;

Υπάρχει ένας αμέτρητος αριθμός web hosting εταιρειών που παρέχουν αυτή την στιγμή WordPress Hosting πακέτα, αλλά λίγες είναι αυτές που παρέχουν ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία. Στην Ελλάδα, η καλύτερη επιλογή είναι αναμφισβήτητα η Top.Host, ενώ αν ψάχνεις για LiteSpeed servers με ύψιστες ταχύτητες και αρκετά ισχυρά χαρακτηριστικά, τότε η Hostinger είναι μονόδρομος.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;