Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Τι είναι το WooCommerce και γιατί να το χρησιμοποιήσεις;

Share

Το WooCommerce τροφοδοτεί περισσότερο από το 25% όλων των ηλεκτρονικών καταστημάτων (eCommerce) στα top 1 εκατομμύριο. Ο αριθμός συνεχίζει επίσης να ανεβαίνει καθώς η πλατφόρμα εξελίσσεται και παρουσιάζει νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Μα τι είναι το WooCommerce και γιατί να το χρησιμοποιήσεις;

Αν θέλεις να κατασκευάσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, τότε το WooCommerce είναι πιθανότατα μια απ’ τις πρώτες eCommerce πλατφόρμες που θα συναντήσεις. Το WooCommerce παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης το οποίο είναι ιδανικό για αρχάριους και ειδικευμένους χρηστές και παρέχει όλα τα βασικά για να φτιάξεις το δικό σου eshop εύκολα και γρήγορα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά τις βασικές λειτουργίες που παρέχει το WooCommerce, αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του που το κάνουν όχι μόνο να διαφέρει, αλλά να είναι και μια απ’ τις καλύτερες eCommerce πλατφόρμες παγκοσμίως.

Διάβασε επίσης: Δημιουργία eshop (ηλεκτρινό κατάστημα) με το WooCommerce

Μιας και το WooCommerce λειτουργεί σε συνδυασμό με το WordPress, αν δεν έχεις ακόμα την δική σου ιστοσελίδα πάνω στο WordPress, τότε διάβασε το άρθρο “Κατασκευή Ιστοσελίδων μέσω του WordPress (οδηγός 2022)” για να ξεκινήσεις. Μόλις ολοκληρώσεις τον οδηγό, θα έχεις τις απαραίτητες γνώσεις και μια έτοιμη βασική ιστοσελίδα ώστε να εγκαταστήσεις το WooCommerce και να κατασκευάσεις το δικό σου eCommerce κατάστημα.

Τι είναι το WooCommerce;

Το WooCommerce αναπτύχθηκε αρχικά απ’ την WooThemes, μια εταιρεία που δημιουργούσε θέματα για το WordPress, η οποία μαζί με ορισμένους ακόμα προγραμματιστές ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε ένα fork του Jigoshop, το οποίο τελικά έγινε το WooCommerce. Τον Μάιο του 2015, η Automattic εξαγόρασε την WooThemes και το WooCommerce και τον Ιανουάριου του 2020 υπολογίστηκε πως περισσότερες από 3.9 εκατομμύρια ιστοσελίδες χρησιμοποιούσαν το πρόσθετο μέσω του WordPress.

Το WooCommerce είναι ένα πρόσθετο για το WordPress το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με φυσικά ή ψηφιακά προϊόντα. Το πρόσθετο σου επιτρέπει επίσης να ρυθμίσεις τα βασικά μεταφορικά, τους τρόπους αποστολής, τις λειτουργίες, τις ασφαλείς πληρωμές, να διαχειρίζεσαι τα προϊόντα σου, να βλέπεις βασικά στατιστικά με το απόθεμα, να διαχειρίζεσαι τις παραγγελίες και πολλά πολλά ακόμα.

Επιπλέον, μιας και το WooCommerce αλλά και το WordPress ανήκουν στην ίδια εταιρεία, η συμβατότητα μεταξύ τους είναι ύψιστη και είναι πάντοτε συμβατά με τις νέες εκδόσεις.

Γιατί να χρησιμοποιήσεις το WooCommerce;

Ενώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κατασκευάσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, όπως με το Squarespace, το Shopify, το Wix, μεταξύ άλλων, για ποιο λόγο να επιλέξεις το WooCommerce;

 • Το WooCommerce παρέχεται εντελώς δωρεάν και βρίσκεται διαθέσιμο στον κατάλογο με τα πρόσθετα του WordPress.
 • Η πλατφόρμα είναι ανοιχτού κώδικα (open source) και περισσότεροι από 350 προγραμματιστές απ’ όλο τον κόσμο συνεισφέρουν στη συνεχής ανάπτυξη του. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να πάρεις όλο τον κώδικα του πρόσθετου και να το χρησιμοποιήσεις με όποιον τρόπο επιθυμείς.
 • Υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 50 χιλιάδες πρόσθετα στον κατάλογο προσθέτων του WordPress που επεκτείνουν τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του WooCommerce.
 • Το πρόσθετο έρχεται επίσης με μια τεράστια κοινότητα μέσα από την οποία θα βρεις συμβουλές και λύσεις για όποιο θέμα κι αν ψάχνεις, ενώ αν δυσκολευτείς κάπου ή αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα, συνήθως θα λαμβάνεις άμεσες απαντήσεις από την ομάδα ή την κοινότητα του WooCommerce.
 • Το WooCommerce είναι επίσης μια ιδιαίτερα ασφαλής πλατφόρμα, ενώ η ασφάλεια της μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τη βελτιστοποίηση του hosting και ορισμένων πρόσθετων για έξτρα ασφάλεια, όπως το WordFence.
 • Θα μπορείς να διαχειρίζεσαι με ευκολία όλα τα φυσικά ή ψηφιακά προϊόντα σου είτε από τον υπολογιστή, είτε από το laptop, είτε ακόμα και απ’ το κινητό ή το tablet. Παρέχεται επίσης ένας πίνακας ελέγχου για ευκολότερη διαχείριση των ρυθμίσεων.

Και αυτά είναι μόλις ορισμένα από τα βασικά που κάνουν το WooCommerce μια εξαιρετική επιλογή για το ηλεκτρονικό σου κατάστημα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του WooCommerce

“Δημιούργησε και προσάρμοσε χωρίς όρια”, αναφέρει ένας απ’ τους τίτλους του WooCommerce στην επίσημη ιστοσελίδα του, αλλά κατά πόσο ισχύει; Παρακάτω έχω βάλει σε σειρά ορισμένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που παρέχει το πρόσθετο.

1. Πούλα οτιδήποτε θέλεις

WooCommerce Checkout
Κατασκεύασε ένα απλό ή ειδικευμένο ηλεκτρονικό κατάστημα / Image Credits: WooCommerce

Είτε έχεις φυσικά προϊόντα που θέλεις να πουλήσεις, είτε ακόμα και ψηφιακά προϊόντα όπως ebooks, αρχεία, προγράμματα, υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, το WooCommerce δεν σου βάζει όρια στο τι θα παρέχεις στους πελάτες σου. Για κάθε προϊόν που θα δημοσιεύεις στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα, θα έχεις την δυνατότητα να του προσθέτεις διάφορες ιδιότητες, όπως επιλογή για το μέγεθος, τα χρώματα, ή για οτιδήποτε άλλο επιθυμείς, να προσθέτεις συνδρομητικές επιλογές ή ακόμα και εντελώς απλά προϊόντα.

Ακόμα κι αν ενδιαφέρεσαι να ανοίξεις μια ιστοσελίδα μέσα από την οποία θα αγοράζουν τα online courses που δημιούργησες, το ebook που έγραψες, τα φυσικά προϊόντα που παρέχεις, τις φωτογραφίες ή τα βίντεο σου, κάποια online υπηρεσία ή ακόμα και ένα πρόγραμμα, ένα template ή οποιοσδήποτε άλλος τύπους αρχείου, το πρόσθετο τα υποστηρίζει όλα.

Από ένα επαγγελματικό και περίπλοκο ηλεκτρονικό κατάστημα με πολλαπλές επιλογές, έως και ένα απλό μινιμαλιστικό eshop (μέχρι και για merchandise), το WooCommerce είναι μια εξαιρετική επιλογή, ιδανική τόσο για αρχάριους, όσο και πιο ειδικευμένους.

2. Ωφελήσου από τα δωρεάν και premium extensions

WooCommerce Payments
Πολλαπλοί τρόποι πληρωμής για τα προϊόντα / Image Credits: WooCommerce

Το επίσημο marketplace του WooCommerce παρέχει εκατοντάδες δωρεάν και επί πληρωμής extensions τα οποία επεκτείνουν τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού σου καταστήματος.

Για παράδειγμα, θα βρεις πρόσθετα τα οποία σου επιτρέπουν να βάλεις την PayPal, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Stripe και άλλους τρόπους πληρωμής. Θα βρεις και άλλα πρόσθετα στον κατάλογο προσθέτων του WordPress για να επεκτείνεις τις επιλογές στα μεταφορικά και το κόστος ανά περιοχή, να το συνδέσεις με διάφορες υπηρεσίες όπως το Facebook Pixel, το Instagram, το TikTok και πολλά ακόμα.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και άλλα πρόσθετα τα οποία υποστηρίζουν το WooCommerce, όπως το Rank Math SEO ώστε να βελτιστοποιείς όλα τα φυσικά ή ψηφιακά προϊόντα σου, τον κατάλογο προϊόντων σου και κάθε άλλο μέρος του ηλεκτρονικού σου καταστήματος για τις μηχανές αναζήτησης. Άλλα πρόσθετα όπως το FlyingPress σε συνδυασμό με τη CDN υπηρεσία του θα κάνουν επίσης την ταχύτητα να πετάει.

3. Πρόσθεσε πολλαπλούς τρόπους για την ολοκλήρωση αγορών

WooCommerce Στατιστικά
Παρακολούθηση στατιστικών και δημιουργία διαφορετικών τρόπων αποστολής / Image Credits: WooCommerce

Η ολοκλήρωση της παραγγελίας είναι πολύ σημαντική για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα, καθώς αν αυτή η σελίδα εμφανίσει κάποιο πρόβλημα, τότε το πιθανότερο είναι να χάσουμε και τον πελάτη. Ως εκ τούτου, σελίδες όπως το Καλάθι και η Ολοκλήρωση της αγοράς θα πρέπει να είναι σωστά φτιαγμένες και να λειτουργούν άψογα. Το WooCommerce έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και σου δίνουν επιλογές όπως:

 • Να προσθέσεις πολλαπλούς τρόπους πληρωμής.
 • Να ενεργοποιήσεις την αυτόματη μέτρηση των φόρων.
 • Να προσθέσεις πολλαπλούς τρόπους αποστολής.
 • Να επιτρέψεις στους επισκέπτες να δημιουργήσουν λογαριασμό.
 • Να επιτρέψεις στους επισκέπτες να ολοκληρώσουν την αγορά ως επισκέπτες.
 • Να στέλνονται αυτόματα emails με την ολοκλήρωση της αγοράς.
 • Να τους μεταφέρεις σε όποια σελίδα επιθυμείς μετά την αγορά.

Μπορείς επίσης να επεκτείνεις ακόμα περισσότερο τις επιλογές με τη χρήση τρίτων πρόσθετων που θα βρεις είτε από τα πρόσθετα του WordPress, είτε από το marketplace του WooCommerce.

4. Επιλογές για κάθε προϊόν

WooCommerce Προϊόντα
Πολλαπλοί τύποι προϊόντων / Image Credits: WooCommerce

Για κάθε προϊόν που θα καταχωρείς στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα, το WooCommerce θα σου επιτρέπει να προσθέτεις μια κύρια φωτογραφία, όλες τις υπόλοιπες φωτογραφίες (εάν υπάρχουν), μια σύντομη και μια μεγάλη περιγραφή, να ενεργοποιήσεις ή απενεργοποιήσεις συγκεκριμένες επιλογές όπως τις ιδιότητες και την εμφάνιση, να επιλέξεις μια κατηγορία, να εισάγεις τις ετικέτες και

 • Μια προεπιλεγμένη φωτογραφία.
 • Όλες τις υπόλοιπες φωτογραφίες (εφόσον υπάρχουν).
 • Τις ιδιότητες όπως τα χρώματα, το μέγεθος ή οτιδήποτε άλλο έχεις δημιουργήσει.
 • Το κόστος και τη προσφορά (εφόσον υπάρχει).
 • Αν θα είναι φυσικό ή ψηφιακό προϊόν.
 • Μια σύντομη περιγραφή που θα φαίνεται κάτω ή πάνω απ’ το “Αγορά τώρα” κουμπιού.
 • Μια αναλυτική περιγραφή (μπορεί να περιλαμβάνει εικόνες, βίντεο, επικεφαλίδες κ.α.).
 • Να επιλέξεις μια ή περισσότερες κατηγορίες.
 • Να εισάγεις τις ετικέτες.
 • Ένα τίτλο για το προϊόν.
 • Να προσαρμόσεις τον σύνδεσμο κάθε προϊόντος (εναλλακτικά το βάζει αυτόματα).

Επιπλέον, θα μπορείς να εισάγεις βασικές πληροφορίες όπως το βάρος και τις διαστάσεις και να συμπληρώσεις το απόθεμα και τη διαθεσιμότητα σε συνδυασμό με το κόστος του προϊόντος.

Μπορείς επίσης να εισάγεις απεριόριστο αριθμό προϊόντων στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα, ενώ ο μόνος περιορισμός είναι το hosting που έχεις. Μπορείς επίσης να εισάγεις απεριόριστο αριθμό από τύπους και ιδιότητες προϊόντων.

5. Παρέχονται αρκετά πρότυπα (themes)

WooCommerce Themes
Ορισμένα από τα διαθέσιμα θέματα στο Theme Store του WooCommerce.

Θα βρεις μια πληθώρα επιλογών από διαθέσιμα θέματα που είναι συμβατά ή έχουν κατασκευαστεί για να τρέχουν άψογα στο WooCommerce. Μπορείς να επιλέξεις ένα από τα δωρεάν ή premium themes μέσα από το Theme Store του πρόσθετου, έτσι ώστε να ξεκινήσεις γρήγορα έχοντας μια έτοιμη δομή, την οποία θα μπορείς να μορφοποιήσεις με διάφορους τρόπους.

Θα βρεις επίσης αρκετά διαθέσιμα θέματα και μέσα από τον κατάλογο του WordPress, ενώ μεγάλα και γνωστά marketplaces όπως το ThemeForest και το Creative Market παρέχουν επαγγελματικά WooCommerce themes με εκατοντάδες δυνατότητες και επιλογές. Κάθε πρότυπο μπορεί να μορφοποιηθεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους, όπως αλλάζοντας τα χρώματα, τις γραμματοσειρές, τα μεγέθη, τον τρόπο εμφάνιση και τον τρόπο λειτουργίας κάθε θέματος.

Κάθε θέμα ωστόσο παρέχει και διαφορετικές επιλογές και δυνατότητες, με κάποια να είναι πιο ειδικευμένα και άλλα για αρχάριους, ενώ θα βρεις ορισμένα δωρεάν τα οποία έρχονται με περιορισμένες δυνατότητες και απαιτούν να αγοράσεις την Pro έκδοση για να ξεκλειδώσεις όλες τις επιλογές και τα χαρακτηριστικά.

Κατέβασμα και εγκατάσταση

Το WooCommerce παρέχεται εντελώς δωρεάν μέσα από τον κατάλογο πρόσθετων του WordPress. Μπορείς επίσης να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις απευθείας από τη σελίδα με τα πρόσθετα, πηγαίνοντας από το αριστερό πλαϊνό μενού του WordPress στα Πρόσθετα -> Νέο πρόσθετο -> Αναζήτηση “WooCommerce”. Εγκατέστησε το πρόσθετο που έχει αναπτυχθεί από την Automattic.

Κάνε κλικ παραπάνω για να επισκεφτείς την σελίδα του WooCommerce στο WordPress.

Συχνές ερωτήσεις για το WooCommerce

Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σου απαντήσω.

Πόσο κοστίζει το WooCommerce;

Το WooCommerce είναι ανοιχτού κώδικα και παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους. Παρόλα αυτά, ορισμένα από τα extensions που παρέχει είναι επί πληρωμής, αν και δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσεις, ενώ τις ίδιες δυνατότητες μπορείς να βρεις και από άλλα πρόσθετα τρίτων. Παρόλα αυτά, για να τρέξει απαιτεί το WordPress, το οποίο με τη σειρά του απαιτεί ένα web hosting πακέτο και ένα domain name.

Πως μπορώ να εγκαταστήσω το WooCommerce;

Αν έχεις μια ιστοσελίδα που τρέχει πάνω στο WordPress με ένα θέμα το οποίο υποστηρίζει το WooCommerce, τότε από το αριστερό πλαϊνό μενού πήγαινε στα Πρόσθετα -> Νέο πρόσθετο, αναζήτησε το WooCommerce και στη συνέχεια κάνε κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση” και αμέσως μετά στην επιλογή “Ενεργοποίηση“.

Πως μπορώ να κάνω το WooCommerce πιο γρήγορο;

Για να σιγουρευτείς πως το ηλεκτρονικό σου κατάστημα θα πηγαίνει πιο γρήγορα από ποτέ άλλοτε, σιγουρέψου πως χρησιμοποιείς ένα γρήγορο web hosting πακέτο, έχεις εγκαταστήσει ένα αξιόπιστο WordPress theme και χρησιμοποιείς σημαντικά εργαλεία όπως το FlyingPress με το CDN του.

Τι μπορώ να κάνω με το WooCommerce;

Με το WooCommerce θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις και να διαχειρίζεσαι ένα μικρό ή μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα με λίγα ή εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά ή ψηφιακά προϊόντα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πρόσθετο για να δημιουργήσεις και άλλου τύπου ιστοσελίδων, όπως ιστοσελίδες με συνδρομητικά πακέτα, με ψηφιακό υλικό που μπορεί να γίνει λήψη, με online υπηρεσίες και πολλά ακόμα.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;