PS5 vs Xbox Series X - Ποια κονσόλα αξίζει να πάρεις;

PS5 vs Xbox Series X – Ποια κονσόλα αξίζει να πάρεις;

Μιας και οι δύο κονσόλες βρίσκονται πλέον διαθέσιμες προς αγορά, η PS5 vs Xbox Series X αναμέτρηση είναι πλέον πιο δυνατή από ποτέ άλλοτε. Τόσο η Sony όσο και η Microsoft θα χρειαστεί να αναμετρηθούν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Από exclusive (μοναδικούς) τίτλους παιχνιδιών με νέα χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις στις κονσόλες, οι λάτρεις των gaming κονσόλων είναι πιο ενθουσιασμένοι από ποτέ άλλοτε.

Οι δύο επόμενης γενιάς κονσόλες είναι ιδιαίτερα πανίσχυρες και υποστηρίζουν την δυνατότητα του 4K gaming με πάνω από 120 frames ανά δευτερόλεπτο, κάτι που θα αποφέρει επίσης μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτωσης στα games. Και οι δύο κονσόλες είναι επίσης ιδιαίτερα μοναδικές και ξεχωριστές μεταξύ τους, αλλά με καινοτομικούς νέους σχεδιασμούς, αλλά ποια είναι η σωστή για εσένα;

Μπορώ να πω σε αυτό το σημείο άφοβα πως και η Sony αλλά και η Microsoft έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά με τις νέες κονσόλες τους (συμπεριλαμβανομένων και του φθηνότερου Xbox Series S), ενώ και οι δύο έρχονται με μεγαλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που αρκετοί θα λατρέψουν.

Σκοπός και για τις δύο νέες κονσόλες είναι να φέρουν μεγαλύτερη ισχύ, μικρότερους χρόνους φόρτισης, καταπληκτική ποιότητα και νέα χαρακτηριστικά που θα εντυπωσιάσουν τους χρήστες τους. Παρόλο που οι δύο κονσόλες διαφέρουν αρκετά περί σχεδιασμού, στα χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα κοντά, με το Xbox Series X να παίρνει την πρωτιά σε απόδοση και ταχύτητα.

Διάβασε επίσης: Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι

Και οι δύο εταιρείες έχουν εστιάσει στην μοναδικότητα των προϊόντων τους, με το PS5 να είναι η μεγαλύτερη κονσόλα που έφτιαξε ποτέ η Sony, και με το Xbox Series X να κρατάει την απλότητα και τον μινιμαλισμό του.

Η Sony έχει εστιάσει ιδιαίτερα στο DualSense controller της και συνεχίζει να έρχεται με νέους αποκλειστικούς τίτλους παιχνιδιών για τους κατόχους της νέας κονσόλας της. Η Microsoft, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να μαζέψει ακόμα περισσότερο κόσμο χρησιμοποιώντας το Xbox Game Pass.

Και τα δύο συστήματα παρέχουν (ευτυχώς) backwards συμβατότητα, που σημαίνει πως με το PS5 θα μπορείς να παίζεις έως και τίτλους του PS4, αλλά όχι παλαιότερου μοντέλου. Το Xbox Series X, από την άλλη πλευρά, σου επιτρέπει να παίξεις από κάθε γενιά όλους τους τίτλους παιχνιδιών, ακόμα και από αυτήν του Xbox 360.

PS5 vs Xbox Series X – Οι κύριες διαφορές

  • Τι είναι; Το Xbox Series X και το PlayStation 5 είναι η νέες γενιές gaming κονσόλων από την Microsoft και την Sony, οι οποίες παρέχουν καλύτερα γραφικά, μεγαλύτερες αποδόσεις και νέο σχεδιασμό.
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: Το PS5 κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου για επιλεγμένες χώρες, ενώ στις 19 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε παγκοσμίως. Το Xbox Series X κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου του 2020.
  • Ποια κονσόλα είναι πιο γρήγορη; Τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι αρκετά παρόμοια, αλλά η Microsoft παίρνει την πρωτιά.
PS5 vs Xbox Series X - Ποια κονσόλα αξίζει να πάρεις;
PlayStation 5 / Image Credits: Playstation.com

PS5 vs Xbox Series X – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Όταν ερχόμαστε στα τεχνικά χαρακτηριστικά, μπορούμε εύκολα να δούμε πως και η Sony αλλά και η Microsoft πήραν ένα παρόμοιο μονοπάτι, με μερικές ωστόσο κύριες διαφορές που αξίζει να σημειωθούν.

Το PlayStation 5 ενισχύεται από μια μοναδική έκδοση που ανήκει στην τρίτη γενιά επεξεργαστών Ryzen της AMD, με έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή που ανήκει στην Zen 2 αρχιτεκτονική με Navi γραφικά. Ο επεξεργαστής (CPU) τρέχει στα 3.5GHz. Ο επεξεργαστής παρέχει 36 υπολογισμούς μονάδων που λειτουργούν στα 2,23GHz και προσφέρουν 10,28TFLOPs. Όλα αυτά συνδέονται με την 16GB μνήμη RAM (GDDR6) με το bandwidth να φτάνει τα 448GB/s.

Αυτό σημαίνει πως το PlayStation 5 θα μπορεί να υποστηρίξει λειτουργίες όπως την ανίχνευση ακτίνων, μια τεχνική φωτισμού υψηλής απόδοσης που είχε προηγουμένως δεσμευτεί σε ακριβές GPU υπολογιστών με υψηλές προδιαγραφές. Το PS5 θα υποστηρίζει επίσης 8K για όσες οθόνες το υποστηρίζουν – αρκετά πιο καλή ποιότητα από το στάνταρ 1080p HD που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στις τηλεοράσεις τους. Η κονσόλα θα λειτουργεί επίσης με 120Hz refresh rates, επιτρέποντας μια smooth εμπειρία ακόμα και σε μεγάλους τίτλους παιχνιδιών, ενώ υποστηρίζει και HDMI 2.1.

Αν χρησιμοποιείς ακουστικά που υποστηρίζουν το 3D audio, τότε θα χαρείς να μάθεις πως λειτουργούν άψογα με το PS5, καθώς φέρνει τη νέα ποιότητα του ήχου του χάρη στον Tempest Engine (μηχανισμό) του, ο οποίος μπορεί να “αναλάβει” εκατοντάδες χιλιάδες χαρακτηριστικούς ήχους παράλληλα, έχοντας έτσι πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο τι ακούς την ώρα που παίζεις τα αγαπημένα σου games. Η κονσόλα υποστηρίζει επίσης το Dolby Atmos.

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του PlayStation 5 αυτή την στιγμή να ‘ναι το γεγονός πως χρησιμοποιεί SSD χωρητικότητα. Οι Solid State Drives έρχονται με πολύ πιο μεγάλες ταχύτητες και με πάνω από 825GB χωρητικότητας με raw 5.5GB/s (και πάνω από 9GB/s συμπιεσμένων δεδομένων) τα αποτελέσματα θα είναι μέρα με τη νύχτα. Ως εκ τούτου, να αναμένεις γρηγορότερους χρόνους φόρτωσης στα games αλλά και μεγαλύτερη ευκολία για τους προγραμματιστές που θέλουν να ξεπεράσουν τα πολλαπλά data bottlenecks του παρελθόντος.

Ένα από τα πιο ενθουσιώδη χαρακτηριστικά του PS5 είναι επίσης και το νέο dualsense χειριστήριο, που διαθέτει απτική ανάδραση και δυναμικά εφέ σκανδάλης. Το ασύρματο χειριστήριο DualSense περιλαμβάνει επίσης ενσωματωμένο μικρόφωνο και κουμπί δημιουργίας, όλα πλαισιωμένα από εμβληματικό και άνετο σχεδιασμό. Παρόλο που το ενσωματωμένο μικρόφωνο του θα βολέψει σε αρκετούς, παρέχεται επίσης και θέση για Jack 3.5mm για όσους θέλουν να συνδέουν τα δικά τους ακουστικά και μικρόφωνα.

Δυστυχώς, ωστόσο, τα παλιά χειριστήρια του PS4 δεν θα λειτουργούν με τους αποκλειστικούς τίτλους παιχνιδιών του PS5, αλλά θα είναι συμβατά με όλα τα συμβατά games του PS4.

Η Microsoft, από την άλλη πλευρά, έχει σιγουρευτεί πως οτιδήποτε είναι συμβατό με τις παλαιότερες κονσόλες της, θα είναι και με το Xbox Series X. Οπότε, μπορείς να παίξεις άνετα όλα τα παλιά games από προηγούμενες κονσόλες.

Στο εν τω μεταξύ, το Xbox Series X είναι ανώτερο του PS5 στα χαρτιά.

Χρησιμοποιεί και αυτό με την σειρά του AMD επεξεργαστή με την ίδια Zen 2 και RDNA 2 αρχιτεκτονική, όπως και το PS5, κάνοντας το έως και δύο φορές πιο ισχυρό από το προηγούμενο Xbox One X – η κονσόλα της προηγούμενης γενιάς, η οποία είναι ακόμα πολύ ισχυρή.

Η κάρτα γραφικών (GPU) του Xbox Series X διαθέτει 12 teraflops υπολογιστικής απόδοσης, με 3328 shaders να διατίθενται σε 52 υπολογιστικές μονάδες. Έχει κλειδώσει στα 1,825GHz και σε αντίθεση με τις περισσότερες κάρτες γραφικών, δεν κυμαίνεται μεταξύ των ταχυτήτων. Αντ ‘αυτού, παρέχει την ίδια ταχύτητα ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία της μονάδας ή το game που παίζεις.

Ο επεξεργαστής είναι φυσικά της AMD και έρχεται με την Zen 2 αρχιτεκτονική και με έξι πυρήνες και 16 threads. Όλος παραδόξως, οι προγραμματιστές κάθε game έχουν την δυνατότητα να απενεργοποιήσουν το multithreading (SMT) για να φτάσουν στα 3.8GHz ταχύτητας, ή να έχουν βασική ταχύτητα κλεισμένη στα 3.6GHz.

Το Xbox Series X υποστηρίζει 8K ανάλυση και 120Hz rates σε 4K ανάλυση – εφόσον έχεις συνδέσει την κονσόλα με μια τηλεόραση που υποστηρίζει τις HDMI 2.1 θήρες. Όπως και το PS5, έτσι και τοXbox Series X φοράει έναν απίστευτα γρήγορο εσωτερικό NVMe SSD με 1TB χωρητικότητας (το οποίο μπορεί να επεκταθεί με μια μεγαλύτερη NVMe κάρτα) και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως έξτρα εικονική μνήμη RAM για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ταχύτητα στα games (έως και 40x μεγαλύτερη ισχύ).

Η βασική μνήμη RAM θα είναι GDDR6, με το Xbox Series X να περιλαμβάνει 16GB μνήμης RAM – ακόμα μεγαλύτερη από τα 12GB GDDR5 που είχε το Xbox One X. Με άλλα λόγια, τα χαρακτηριστικά του Xbox Series X ξεπερνάνε, όχι πολύ βέβαια, τα στατιστικά του PS5, σε όσο αφορά την απόδοση και την ταχύτητα των δύο ανταγωνιστικών κονσόλων.

Η Microsoft εστιάζει επίσης στο να κάνει το latency κομμάτι του παρελθόντος στο Xbox Series X, κοιτώντας μελλοντικά με νέα χαρακτηριστικά όπως το Auto Low Latency Mode (ALLM), βελτιστοποιήσεις στο χειριστήριο του Xbox και Variable Refresh Rate (VRR) υποστήριξη για εξελιγμένες οθόνες με HDMI 2.1 υποστήριξη. Μπορείς επίσης να θέσεις την ανάλυση στα 1440p αν παίζεις game από κανονική οθόνη.

Διάβασε επίσης: Πως να κάνεις τα Windows 10 πιο γρήγορα

Σε αυτό το σημείο, η διαμάχη PS5 vs Xbox Series X δεν θα ‘ταν η ίδια αν δεν αναφέραμε και την απίστευτη backwards συμβατότητα της νέας κονσόλας της Microsoft με τις παλιές της κονσόλες. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να αγοράσεις νέα ακουστικά και pads, καθώς αν είχες την προηγούμενη κονσόλα, όλα θα λειτουργούν άψογα και με την καινούργια.

Το νέο ασύρματο χειριστήριο, αν και παρόμοιο με το προηγούμενο, έρχεται με μοντέρνο σχεδιασμό, σμιλεμένες επιφάνειες και εκλεπτυσμένη γεωμετρία για βελτιωμένη άνεση κατά τη διάρκεια του gaming. Περιλαμβάνει επίσης ανάγλυφη λαβή και ένα υβριδικό πληκτρολόγιο κατεύθυνσης, την δυνατότητα να καταγράφεις γρήγορα σε βίντεο ό,τι παίζεις και να το μοιράζεσαι με τους φίλους σου, να πραγματοποιείς γρήγορα ζεύξη, να κάνεις εναλλαγές μεταξύ των υποστηριζόμενων κονσόλων, των PCs ή και των smartphones και πολλά ακόμα.

Ήδη υπάρχοντα παιχνίδια για το Xbox One όπως το Gears 5 έχουν ανακοινώσει εδώ και καιρό πως θα υποστηρίζουν πλήρως το Xbox Series X. Και αν λατρεύεις να αγοράζεις τα games σε CD και όχι ψηφιακά, τότε θα χαρείς να μάθεις πως όπως και το PS5, έτσι η νέα κονσόλα της Microsoft έρχεται με φυσική μονάδα δίσκου η οποία θα υποστηρίζει και θα μπορεί να παίξει games σε 4K UHD από Blu-ray δίσκους.

Το Xbox Series X έρχεται με μερικά ακόμη νέα χαρακτηριστικά, όπως το Smart Delivery, το οποίο θα αναβαθμίζει το game στην “καλύτερη έκδοση”. Οπότε, μπορείς να αγοράσεις ένα game όπως το Cyberpunk 2077 για το Xbox One, μένοντας σίγουρος/ρη πως θα λάβεις και την ανανεωμένη έκδοση του για το Xbox Series X χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

Και αν δεν έφταναν όλα αυτά, το Xbox έρχεται και με το Quick Resume, το οποίο σου επιτρέπει να αναστέλλεις πολλαπλά games, ώστε όταν θελήσεις να μπεις σε ένα διαφορετικό game, να έχεις την δυνατότητα να επιστρέψεις στο προηγούμενο και να συνεχίσεις ακριβώς από εκεί που έμεινες και ούτε δευτερόλεπτο νωρίτερα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω επίσης πως το Xbox Series X δεν είναι η μοναδική νέας γενιάς κονσόλα από την Microsoft. Η Xbox Series S είναι μια πιο οικονομική λύση για όσους θέλουν μια gaming κονσόλα με χαμηλότερα χαρακτηριστικά.

Games

Μόλις τους τελευταίους μήνες αρχίσαμε να μαθαίνουμε όλους τους τίτλους παιχνιδιών που θα δούμε στις επόμενης γενιάς κονσόλες.

PS5 vs Xbox Series X - Ποια κονσόλα αξίζει να πάρεις;

Για αρχή, η Microsoft έφερε το Halo Infinite (aka Halo 6), το Dirt 5, το Yakuza: Like a Dragon και το Viking-themed Assassin’s Creed Valhalla. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Ιούλιο και το Fable reboot, παρέα με το Forza και ένα RPG φαντασίας το οποίο ονομάζεται Avowed. Η Sony σίγουρα παίρνει το προβάδισμα στην PS5 vs Xbox Series X διαμάχη καθώς έρχεται με περισσότερα αποκλειστικά games, ενώ η Microsoft έχει ξεκινήσει να κερδίζει έδαφος.

Η Microsoft αγόρασε πρόσφατα και την ZeniMax Media, την θυγατρική εταιρεία της Bethesda. Αυτό σημαίνει πως τίτλοι παιχνιδιών όπως το The Elder Scrolls 6 και το Starfield ίσως γίνουν αποκλειστικοί τίτλοι μόνο για τα Xbox, καθώς και πολλά ακόμα games από την ZeniMax Studios θα γίνουν διαθέσιμα στο Xbox Game Pass στο σύντομο μέλλον, ξεκινώντας με το Doom Eternal.

Δυστυχώς, ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε και το γεγονός πως το Xbox Series X έχει backwards συμβατότητα και έτσι θα μπορεί να τρέξει οτιδήποτε είναι διαθέσιμο για το αρχικό Xbox και το Xbox One.

Όσο για τους χρήστες του PS5, η κονσόλα θα έρθει με προ-εγκατεστημένο το Astro’s Playroom για όλους τους χρήστες, ενώ είναι διαθέσιμοι ήδη τίτλοι παιχνιδιών όπως το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales και το Demon’s Souls. Μελλοντικά αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα και τα Ratchet & Clank, Horizon: Forbidden West και Gran Turismo 7, ενώ ανακοινώθηκε ήδη πως το Final Fantasy 16 θα είναι αποκλειστικός τίτλος για το PS5. Το God of War 2: Ragnarok ανακοινώθηκε επίσης για τις PS5 κονσόλες.

Και αν θέλεις να παίξεις και τα παλαιότερα games σου, τότε το PS5 έχει και αυτό backward συμβατότητα, αλλά μόνο για τα games του PS4 και όχι παλαιότερων μοντέλων. Στο εν τω μεταξύ, οι κάτοχοι των PS5 κονσόλων θα απολαμβάνουν το νέο PS Plus subscriber bonus το οποίο ονομάζεται PlayStation Plus Collection. Ουσιαστικά, δίνει στους χρήστες του PS5 δωρεάν πρόσβαση σε 20 από τα καλύτερα PS4 games για να κατεβάσουν στη νέα τους κονσόλα, συμπεριλαμβανομένων και τίτλων όπως το God of War, Uncharted 4 και Bloodborne.

Τόσο η Sony όσο και η Microsoft θα πρέπει να καταφέρουν να συνεχίζουν να παρέχουν αποκλειστικούς τίτλους για να παραμείνουν ζωντανές στον ανταγωνισμό, καθώς μην ξεχνάμε πως στο παιχνίδι μπήκε και το Google Stadia αλλά και το Amazon Luna.

Αλλά το Project xCloud είναι ήδη διαθέσιμο και περιλαμβάνει μέσα εντελώς δωρεάν το Xbox Game Pass Ultimate subscription. Αυτό επιτρέπει στους Xbox παίκτες να παίζουν Xbox Game Pass παιχνίδια στις υποστηριζόμενες Android συσκευές τους, και με την EA Play να έρχεται σύντομα στο Xbox Game Pass Ultimate, δύσκολα κοιτάς αλλού.

PS5 vs Xbox Series X: Διαφορά κόστους

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Xbox Series X κοστίζει λίγο παραπάνω από 500 ευρώ, ενώ το Xbox Series S κοστίζει λίγο παραπάνω από 300 ευρώ. Το PlayStation 5 κοστίζει στα 499 ευρώ η στάνταρ έκδοση και 399 ευρώ η digital έκδοση.

Το κόστος δεν διαφέρει ιδιαίτερα μεταξύ των δύο κονσόλων, αλλά αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως η digital κονσόλα της Microsoft είναι πιο “αδύναμη” από τις υπόλοιπες, καθώς εστιάζει σε ανάλυση έως 1440p αντί για 4K και με 60/120 fps. Με το PS5 Digital Edition, από την άλλη πλευρά, έχεις τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με αυτά του Standard Edition – απλά με λιγότερη χωρητικότητα.

Έχοντας το κόστος κατά νου, το Xbox Series S παίρνει την πρωτιά και στις δύο περιπτώσεις, εφόσον όμως δεν ενδιαφέρεσαι για 4K gaming. Στην πραγματικότητα όμως, κοιτώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παρέχει το Xbox Series S, είναι αρκετά για κάθε gamer που δεν έχει τεράστιες απαιτήσεις.

Ετυμηγορία

Με όλα αυτά κατά νου και γνωρίζοντας τι παρέχει η κάθε κονσόλα, η ερώτηση παραμένει: PS5 vs Xbox Series X, ποια κονσόλα αξίζει να πάρεις; Για να ‘μαι απόλυτα ειλικρινής; Δεν μπορείς να πάρεις λάθος απόφαση με όποια και αν πας! Το πιο σημαντικό είναι να ελέγξεις πρώτα τους διαθέσιμους τίτλους παιχνιδιών που είναι διαθέσιμοι για την κάθε κονσόλα και αυτοί που ενδιαφέρεσαι να παίζεις συχνότερα.

Αν δεν έχεις μεγάλο budget, τότε το Xbox Series S θα καλύψει πλήρως τις βασικές σου gaming ανάγκες, αλλά με μέγιστη ανάλυση τα 1440p και με μέσο όρο τα 60/120 FPS. Αν έχεις μεγαλύτερο budget, τότε και το Xbox Series X αλλά και το PlayStation 5 είναι δύο εξαιρετικές επιλογές.

Αν είσαι του streaming ή λατρεύεις να ανεβάζεις τα βίντεο σου στο YouTube, τότε το Xbox Series X είναι σίγουρα η ιδανικότερη επιλογή, χάρη στις δυνατότητες που του παρέχει το λειτουργικό του σύστημα για γρήγορη καταγραφή και ηχογράφηση. Θα έχεις επίσης και τα απαραίτητα πλήκτρα πάνω στο χειριστήριο έτσι ώστε να κάνεις έναρξη και κόψιμο όποτε εσύ θέλεις.

Από θέμα αισθητικής, και οι δύο κονσόλες έχουν κάτι καινούργιο και συναρπαστικό να παρουσιάσουν. Το Xbox Series X εστιάζει κυρίως στον μινιμαλισμό, με μια πιο σοβαρή και στιβαρή κατασκευή, ενώ το PS5 έρχεται με μια πιο “ρομποτική” και μοντέρνα σχεδίαση.

Τόσο η Sony όσο και η Microsoft έχουν εστιάσει στην χρήση των SSD δίσκων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα και απόδοση, καθώς επίσης και μικρότερος χρόνος φόρτωσης στα παιχνίδια. Και οι δύο κονσόλες παρουσιάζουν επίσης εξαιρετική backwards συμβατότητα για να παίζεις games από προηγούμενα μοντέλα, με την Microsoft βέβαια να παίρνει το πάνω χέρι υποστηρίζοντας όλα τα παλαιότερα μοντέλα.


PS5 vs Xbox Series X: Εσύ ποια κονσόλα θεωρείς πως είναι καλύτερη και γιατί; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε