Gaming στο Linux: 6 Διανομές για να παίζεις games

Gaming στο Linux: 6 Διανομές για να παίζεις games

Αν και οι gamers δεν τείνουν να κοιτάνε άλλα λειτουργικά συστήματα εκτός από τα Windows, το gaming στο Linux έχει βελτιωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, που πλέον αποτελεί και αυτό με τη σειρά του ως μια εξαιρετική gaming εναλλακτική.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρότεινα σε έναν σοβαρό gamer να χρησιμοποιήσει το Linux ως σταθερό λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή του. Παρόλα αυτά, αν είσαι έτοιμος/η να αλλάξεις τα Windows με ένα πιο γρήγορο και ασφαλές λειτουργικό σύστημα, τότε ίσως θελήσεις να βρεις συγκεκριμένες διανομές που είναι ιδανικές για gaming στο Linux.

Αν δεν γνωρίζεις τις δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος και τι παρέχει, τότε μπορείς να διαβάσεις το προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει για το τι είναι το Linux και γιατί είναι τόσο δημοφιλές. Μπορείς επίσης να βρεις τις καλύτερες Linux διανομές για αρχάριους, να ανακαλύψεις τα 5 οφέλη του να χρησιμοποιείς το Linux, αλλά και 10 λόγους για να χρησιμοποιήσεις το λειτουργικό σύστημα.

Πως είναι το Gaming στο Linux το 2022;

Συγκριτικά με πριν από μια δεκαετία, το Linux έχει βελτιώσει σημαντικά όλους τους τομείς του πάνω στην ευκολία χρήσης και το gaming. Το μεγάλο βήμα έγινε όταν η Valve ανακοίνωσε την δική της gaming Linux διανομή, η οποία κίνησε το ενδιαφέρον αρκετών προγραμματιστών και εταιρειών ώστε να αναγνωρίσουν την παρουσία του Linux στον gaming χώρο. Κι ενώ οι χρήστες είχαν την δυνατότητα να εγκαταστήσουν games στο Linux και πριν την ανακοίνωση της Valve – με προγράμματα όπως το WINE και το Lutris – τα πράγματα πήραν ακόμα μεγαλύτερη στροφή προς το καλύτερο λίγο αργότερα.

Πλέον, με τεχνολογίες όπως το Proton, οι χρήστες του Linux έχουν την δυνατότητα να τρέξουν στο λειτουργικό σύστημα μερικούς από τους μεγαλύτερους τίτλους παιχνιδιών που αναπτύχθηκαν αρχικά με στόχο να τρέχουν αποκλειστικά στα Windows. Μετά από διάφορες δοκιμές και ελέγχους, έχει αποδειχθεί από αρκετούς gamers YouTubers πως ορισμένοι τίτλοι παιχνιδιών τρέχουν καλύτερα στο Linux απ’ ότι στα Windows. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα έδωσε το YouTube Κανάλι “Chris Titus Tech“.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν επίσης μεγάλες βελτιώσεις σε όσο αφορά την συμβατότητα του Linux με gaming controllers από κονσόλες όπως το Xbox και το PlayStation, κάτι το οποίο έκανε αρκετούς παίκτες να ξανά σκεφτούν τις δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος. Παρόλα αυτά, αυτό που θα δυσκολέψει ιδιαίτερα τους νέους και αρχάριους χρήστες του Linux, είναι ο διαφορετικός τρόπος χρήσης και τα άγνωστα προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσουν. Κανένα λειτουργικό σύστημα δεν είναι άλλωστε τέλειο, οπότε κάνοντας την αλλαγή σε ένα καινούργιο λειτουργικό, θα χρειαστεί να επενδύσεις και λίγο χρόνο ώστε να το μάθεις και να το συνηθίσεις, ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιείς με μεγαλύτερη άνεση.

Οι καλύτερες διανομές για Gaming στο Linux

Σε καμία περίπτωση η παρακάτω λίστα δεν αντιπροσωπεύει τις δυνατότητες όλων των διαθέσιμων Linux διανομών που υπάρχουν. Εκτός απ’ το γεγονός πως κάθε διανομή θα σου παρέχει πάνω-κάτω παρόμοια gaming εμπειρία, το καλό με το Linux είναι πως έχει τόσες πολλές διαφορετικές διαθέσιμες διανομές, που καθεμία δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Οι παρακάτω διανομές συστήνονται από το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμπειρία με το gaming στο Linux.

1. Pop!_OS

Pop!_OS
Pop!_OS / Image Credits: Wikimedia.com

Το Pop!_OS βασίζεται στο Ubuntu και έρχεται με το Gnome ως προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον, γνωστό και ως COSMIC. Η συγκεκριμένη Linux διανομή έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία υπολογιστών System76. Αν και το Pop!_OS έχει δημιουργηθεί ώστε να έρχεται εγκατεστημένο με όλους τους υπολογιστές της System76, καθένας μπορεί να το κατεβάσει και να το χρησιμοποιήσει στους περισσότερους υπολογιστές.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη διανομή τόσο γνωστή είναι η εξαιρετική υποστήριξη της για τις περισσότερες κάρτες γραφικών (GPUs) της AMD και της Nvidia. Θεωρείται ως μια απ’ τις ευκολότερες και πιο ιδανικές διανομές για gaming στο Linux και υποστηρίζει μια πληθώρα από διαθέσιμα παλιά και μοντέρνα hardware. Οι τελευταίες εκδόσεις του Pop!_OS έρχονται επίσης και με πακέτα λογισμικών για να εγκαθιστάς και να ρυθμίζεις με ευκολία το TensorFlow και το CUDA περιβάλλον.

Το Pop!_OS παρέχει επίσης διαφορετικά .ISO αρχεία (όλα για 64-bit συστήματα), εκ των οποίων το κλασικό που πιθανότατα θα θελήσεις να κατεβάσεις είναι η LTS (Long Term Support) έκδοση. Παρόλα αυτά, αν έχεις Nvidia κάρτα γραφικών, τότε θα θελήσεις να κατεβάσεις το .ISO αρχείο “LTS (NVIDIA)”. Τέλος, παρέχεται και .ISO αρχείο για το Raspberry Pi.

2. Manjaro Linux

Manjaro Linux
Το Manjaro Linux με το Gnome ως γραφικό περιβάλλον.

Διάβασε τον οδηγό: Εγκατάσταση του Manjaro Linux (οδηγός για αρχάριους).

Το Manjaro Linux βασίζεται στο Arch Linux και είναι το ακριβώς αντίθετο από το Pop!_OS που ανέφερα παραπάνω. Σε αντίθεση με το Pop!_OS το οποίο είναι πιο φιλικό προς αρχάριους χρήστες, το Manjaro Linux συστήνεται να χρησιμοποιείται από πιο ειδικευμένους χρήστες που έχουν ήδη ορισμένες βασικές γνώσεις πάνω στο λειτουργικό σύστημα. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη διανομή έρχεται με τρία διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα – το Gnome, το Xfce και το KDE Plasma – και προτείνεται για όσους ενδιαφέρονται να έχουν ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα μπορούν να μορφοποιούν με εκατοντάδες τρόπους.

Γιατί όμως το Manjaro Linux βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας; Γιατί αν σε ενδιαφέρει πραγματικά το gaming στο Linux και θέλεις να έχεις πάντοτε τις τελευταίες εκδόσεις από όλα τα προγράμματα, τους drivers και το Linux Kernel, τότε θα θελήσεις να χρησιμοποιήσεις το Manjaro. Η συγκεκριμένη διανομή ενημερώνεται αρκετά συχνά και υποστηρίζει σχεδόν πάντοτε τις τελευταίες εκδόσεις του Linux Kernel, οι οποίες συχνά παρέχουν υποστήριξη για πιο καινούργιο και σύγχρονο hardware.

Μπορείς να κατεβάσεις το .ISO αρχείο του Manjaro με όποιο γραφικό περιβάλλον προτιμάς από την επίσημη ιστοσελίδα της διανομής, ενώ το λειτουργικό υποστηρίζει (πλέον) μόνο 64-bit συστήματα – άσχετα που λειτουργεί και σε υπολογιστές με ελάχιστα χαρακτηριστικά τα 2GB μνήμης RAM και με επεξεργαστή Intel Atom με μόλις 30GB αποθηκευτικού χώρου.

Μπορείς να βρεις περισσότερα σχετικά άρθρα και οδηγούς για τη Linux διανομή στην ετικέτα “Manjaro Linux” του Inkstory.

3. Ubuntu

Ubuntu-Τι-είναι-και-σε-ποιους-απευθύνεται-η-Linux-διανομή-4

Διάβασε το Review: Τι είναι το Ubuntu και σε ποιους απευθύνεται;

Το Ubuntu είναι απ’ τις γνωστότερες Linux διανομές παγκοσμίως. Η διανομή βασίζεται στο Debian και θεωρείται ως η καλύτερη εναλλακτική των Windows και του macOS. Αν και οι απόψεις εδώ διίστανται, καθώς κάποιοι θα προτιμούσαν άλλες διανομές όπως το Pop!_OS που ανέφερα παραπάνω, ή ακόμα και το Elementary OS για αρχάριους χρήστες, προσωπικά θεωρώ πως το Ubuntu παραμένει μια εύκολη στη χρήση διανομή, η οποία όμως αμφιβάλλω αν θα σε εκπλήξει ιδιαίτερα με τις αποδόσεις και τις δυνατότητες της.

Αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις το Ubuntu, τότε τα καλά νέα είναι πως η συγκεκριμένη διανομή έρχεται out-of-the-box, που σημαίνει πως με το που το εγκαταστήσεις και το ανοίξεις για πρώτη φορά, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να ενημερώσεις το λειτουργικό σύστημα στην πιο πρόσφατη έκδοση. Θα βρεις φυσικά προγράμματα όπως το Steam διαθέσιμο μέσα από το Software Center της διανομής, ενώ η διανομή φημίζεται για την εξαιρετική υποστήριξη που παρέχει τόσο σε παλιό hardware, όσο και τους πιο σύγχρονους επεξεργαστές και κάρτες γραφικών.

Συστήνεται φυσικά να χρησιμοποιήσεις την LTS έκδοση της διανομής αν σκοπεύεις να την χρησιμοποιείς καθημερινά για gaming στο Linux, καθώς είναι η πιο σταθερή. Υπάρχει επίσης μια τεράστια διαθέσιμη κοινότητα που θα σε βοηθήσει για οποιαδήποτε πληροφορία ψάχνεις, ενώ θα βρεις επίσης εκατοντάδες οδηγούς για να εγκαθιστάς τα αγαπημένα σου games.

4. Linux Mint

Τι είναι το Linux Mint και τι χαρακτηριστικά παρέχει
Το Linux Mint με το Cinnamon ως γραφικό περιβάλλον.

Διάβασε το Review: Τι είναι το Linux Mint και τι χαρακτηριστικά παρέχει;

Αν χρησιμοποιείς το Linux χρόνια, τότε σίγουρα έχεις κατεβάσει και έχεις χρησιμοποιήσει το Linux Mint. Μπορεί μάλιστα να το χρησιμοποιείς και αυτή την στιγμή που διαβάζεις το άρθρο, καθώς πρόκειται για μια απ’ τις γνωστότερες και πιο αξιόπιστες διανομές παγκοσμίως. Το Linux Mint είναι επίσης η ιδανική επιλογή για τα παλιά old-school τυπάκια που λάτρευαν γραφικά περιβάλλοντα όπως αυτό των Windows XP και των Windows 7.

Σε αντίθεση με άλλες διανομές που βασίζονται στο Ubuntu και παρέχουν μόλις 3 χρόνια υποστήριξης για τις LTS εκδόσεις τους, το Linux Mint (όπως και το Ubuntu) παρέχει 5 λαμπρά και υπέροχα χρόνια γεμάτα από καινούργιες ενημερώσεις ασφάλειας, ταχύτητας, διορθώσεων και βελτιστοποιήσεων. Η διανομή έρχεται επίσης με τρία διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα για να επιλέξεις, μεταξύ τους το Cinnamon, το MATE και το Xfce.

Το Linux Mint προτείνεται επίσης για gaming στο Linux καθώς δεν είναι μόνο γρήγορο και σταθερό, αλλά υποστηρίζει επίσης και μια τεράστια γκάμα από παλιά και καινούργια hardware. Έρχεται επίσης με ένα εξαιρετικό Software Manager το οποίο θα σου επιτρέπει να κάνεις εγκατάσταση κάθε εφαρμογή ή πρόγραμμα και να διαγράφεις με ευκολία οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι, καθώς σου παρέχει ένα μινιμαλιστικό και γρήγορο περιβάλλον.

5. Garuda Linux

Garuda Linux
Το Garuda Linux με την έκδοση KDE Dragonized Gaming / Image Credits: GarudaLinux.com

Το Garuda είναι από τις λιγότερο γνωστές Linux διανομές, αλλά έχει τραβήξει τη προσοχή εκατοντάδων χρηστών και gamers. Η συγκεκριμένη διανομή βασίζεται αρχικά στο Arch Linux, το οποίο είναι ιδανικό καθώς παρέχει υποστήριξη για όλα τα σύγχρονα και μοντέρνα hardware, λαμβάνει πιο συχνές ενημερώσεις και σου δίνει πρόσβαση στον κατάλογο AUR, ο οποίος περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές, προγράμματα και games (βέβαια θα θελήσεις να εγκαταστήσεις το Steam για τα περισσότερα παιχνίδια).

Αλλά το Garuda κλέβει τις εντυπώσεις των gamers και γίνεται η ιδανική διανομή για gaming στο Linux χάρη στο μοναδικό σχεδιασμό που παρέχει, ο οποίος πιθανότατα να λατρευτεί απ’ όσους ασχολούνται με το Cyberpunk. Και μιλώντας σχεδιασμό, το Garuda έρχεται επίσης με αρκετά διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα, αν και όλο το flagship της διανομής φαίνεται να εστιάζει στο KDE Plasma με την dark και neon αισθητική του.

Το καλό με την συγκεκριμένη διανομή είναι πως παρέχει την εφαρμογή Garuda Gamer, η οποία θα σου δώσει την δυνατότητα να κάνεις γρήγορα και εύκολα εγκατάσταση διάφορα παιχνίδια, καθώς επίσης και σημαντικά προγράμματα όπως το Steam, το PlayOnLinux, IA Launcher, το Heroic Games Launcher, το Lutris, το GameHub και πολλά ακόμα που προτείνονται για gamers. Τέλος, η διανομή παρέχει ως γραφικά περιβάλλοντα τα: KDE Plasma, Xfce, Gnome, Cinnamon, LXQt, Mate, Deepin, UKUI, Wayfire, BSPWM και i3WM. Παρόλα αυτά, αν θέλεις την απόλυτη gaming στο Linux εμπειρία, τότε σίγουρα αξίζει να κατεβάσεις την KDE Dragonized Gaming έκδοση της διανομής.

6. Drauger OS

Drauger OS

Το Drauger OS στοχεύει σε κάθε σοβαρό gamer που θέλει να πάει το gaming στο Linux στο επόμενο επίπεδο! Η συγκεκριμένη διανομή φημίζεται για την αποδοτικότητα της στα περισσότερα games, χάρη στην εξαιρετική επιλογή των προγραμματιστών της ώστε να μορφοποιήσουν το Linux Kernel. Για την ακρίβεια, το Drauger OS έρχεται με αλλαγμένη τη συχνότητα προγραμματισμό από τα 250 Hz στα 1000 Hz. Χάρη σε αυτές τις αλλαγές, οι gamers απολαμβάνουν υψηλότερα frame rates, μειωμένο screen tearing και καλύτερη απόδοση.

Η Linux διανομή βασίζεται στις LTS εκδόσεις του Ubuntu (παρέχοντας διαφορετικές εκδόσεις από το Kernel) και έρχεται με προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον (αλλά παραλλαγμένο) το Xfce. Κατά την πρώτη εκκίνηση οι χρήστες θα συναντήσουν επίσης έναν ιδιαίτερα εύχρηστο οδηγό που θα τους παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να ξεκινήσουν. Το Drauger OS ισχυρίζεται επίσης πως υποστηρίζει τους περισσότερους χειριστές (controllers) του Xbox και Xbox360, αλλά και μια μεγάλη γκάμα από PlayStation controllers.

Αν αποφασίσεις να ρίξεις μια γρήγορη ματιά στο Drauger OS μέσω Live USB, τότε ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσεις είναι πως έρχεται με ορισμένες βασικές gaming εφαρμογές προ-εγκατεστημένες, συμπεριλαμβανομένων του Steam, PlayOnLinux, WINE, Lutris και DXVK. Τέλος, το .ISO αρχείο είναι μόλις 1.7GB, ενώ θα χρειαστείς πάνω από 32GB διαθέσιμης χωρητικότητας για την εγκατάσταση της διανομής.

Συχνές ερωτήσεις για το Gaming στο Linux

Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με το gaming στο Linux, τότε μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Ποια είναι η καλύτερη διανομή για Gaming στο Linux;

Αν και δεν θεωρείται κάποια διανομή ως η “ιδανική” για gaming στο Linux, ορισμένες βασίζονται πάνω σε αυτό το κομμάτι. Linux διανομές όπως το Drauger OS και το Garuda έχουν βελτιστοποιηθεί ώστε να χρησιμοποιούνται από gamers και να υποστηρίζουν τα πιο σύγχρονα hardware. Παράλληλα, έρχονται με τις βασικές gaming εφαρμογές προ-εγκατεστημένες, έτσι ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις να κατεβάζεις και να εγκαθιστάς όλα τα αγαπημένα σου παιχνίδια σχεδόν στιγμιαία.

Τι να προσέξω προτού επιλέξω μια διανομή για Gaming;

Αν έχεις έναν υπολογιστή ή ένα laptop με ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά, τότε όποια διανομή κι αν επιλέξεις θα τρέχει σωστά και γρήγορα. Παρόλα αυτά, αν έχεις ένα παλιό υπολογιστή, τότε προτίμησε τις διανομές που χρησιμοποιούν ελαφριά γραφικά περιβάλλοντα όπως το Xfce και δεν απαιτούν αρκετούς πόρους από το σύστημα για να λειτουργούν. Μπορείς να ελέγξεις τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για κάθε διανομή, καθώς αναγράφονται συνήθως στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Να προτιμήσω διανομές βασισμένες στο Ubuntu ή στο Arch για Gaming;

Για τους πιο έμπειρους χρήστες του Linux, διανομές οι οποίες είναι βασισμένες στο Arch Linux είναι πάντοτε οι προτεινόμενες. Αυτές οι διανομές σου παρέχουν επίσης πρόσβαση στον κατάλογο AUR, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν οποιοδήποτε πρόγραμμα, εφαρμογή ή παιχνίδι έχει φτιαχτεί για το Linux ή παρέχει συμβατή έκδοση. Για τους χρήστες με λιγότερη εμπειρία, προτείνονται οι διανομές που βασίζονται στο Debian και το Ubuntu (όπου στη πραγματικότητα το Ubuntu βασίζεται στο Debian). Παρόλα αυτά, όποια έκδοση κι αν επιλέξεις, όλα βασίζονται στο hardware που έχεις και τις δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος.


Εσύ ποια διανομή προτιμάς για gaming στο Linux και τι σε έκανε να πάρεις την απόφαση να μεταφερθείς από τα Windows της Microsoft ή το macOS της Apple; Μήπως χρησιμοποιείς κάποια διανομή που δεν έχουν προσθέσει στη παραπάνω λίστα; Θα χαρώ να ακούσω τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε