Οι καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν παλιά games (DOS)

Οι καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν παλιά games (DOS)

Αν σε έχει πιάσει μια νοσταλγία για το παρελθόν, αυτές οι ιστοσελίδες με δωρεάν παλιά games θα σου ανεβάσουν τη διάθεση και θα σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις πόσο γρήγορα περνάν τα χρόνια και πόσο ριζικές είναι οι αλλαγές στα γραφικά σε σύγκριση με τα μοντέρνα παιχνίδια.

Δε λέω, καλά και τα καινούργια παιχνίδια, τα οποία τείνουν πλέον να ακολουθούν το free-to-play μοντέλο, αλλά αν είσαι παλιός στα λημέρια και σε πιάσει ποτέ μια νοσταλγία για τους παλιούς καλούς καιρούς, τότε θα χαρείς να μάθεις πως όλα τα παλιά games που έπαιζες με την παρέα, παραμένουν ζωντανά μέχρι και σήμερα. Και αν είσαι παιδί που μεγάλωσε με το Steam, τότε μπορείς να δεις τα παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε οι τελευταίες γενιές.

Οι καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν παλιά games

Για να κρατήσω την ποιότητα του άρθρου, θα το ενημερώνω ανά χρονικά διαστήματα με νέες ιστοσελίδες και θα αφαιρέσω όσες σταματούν την λειτουργία τους (σπάνιο βέβαια). Αν έχεις να μου προτείνεις κάποια ιστοσελίδα, μη διστάσεις την αφήσεις στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

1. Abandonia

Abandonia - Οι καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν παλιά games (DOS)

Η Abandonia είναι μια ιστοσελίδα που συλλέγει και οργανώνει abandonware, δηλαδή παλιά κλασικά DOS games τα οποία έχουν πλέον εγκαταλειφθεί απ’ όλους και απ’ όλα. Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα βρεις μόνο games των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει και δεν υποστηρίζονται ή αναπτύσσονται άλλο από τους προγραμματιστές και τις εταιρείες που τα δημιούργησαν.

Η ιστοσελίδα ιδρύθηκε το 1999, δύο χρόνια δηλαδή αφότου ξεκίνησαν να λήγουν τα πρώτα πνευματικά δικαιώματα από games. Μετά από μερικά χρόνια, το Abandonia κατάφερε να γίνει μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν παλιά games. Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Abandonia περιλαμβάνει πάνω από 1,100 δωρεάν παλιά games και πάνω από 800 χιλιάδες χρήστες.

Για κάθε παιχνίδι θα έχεις την δυνατότητα να διαβάσεις μια αξιολόγηση, να δεις φωτογραφίες (screenshots) και να δεις την αξιολόγηση που του έδωσε ο συντάκτης αλλά και οι χρήστες της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα εστιάζει στα DOS games, οπότε μην περιμένεις να βρεις καινούργια παιχνίδια.

2. Abandonware Dos

Abandonware Dos - Οι καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν παλιά games (DOS)

Το Abandonware Dos είναι άλλη μια εξαιρετική επιλογή για να αναζητάς abandonware υλικό και όπως μπορείς να καταλάβεις εύκολα από την ονομασία, εστιάζει και αυτό στα DOS games. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει και ορισμένους Windows τίτλους, αλλά μην περιμένεις τίποτα πρόσφατο. Θα βρεις μικρούς και μεγάλους τίτλους παλιών παιχνιδιών, από το Sid Meier’s SimGolf μέχρι και το Star Wars: Galactic Battlegrounds.

Η ιστοσελίδα είναι επίσης αρκετά ενεργή. Κάθε τίτλος που προστίθεται έρχεται με μια αξιολόγηση από την ιστοσελίδα, την ημερομηνία κυκλοφορίας, μια περιγραφή, φωτογραφίες και πρόσφατα βίντεο ή snippets από διάφορα game facts. Τέλος, θα βρεις αρκετά χρήσιμα άρθρα και λίστες με παλιά games που θα σε βοηθήσουν να βρεις όλα τα αγαπημένα σου παιχνίδια πιο γρήγορα και εύκολα από ποτέ άλλοτε, αλλά και να ανακαλύψεις ορισμένα που μπορεί να μην γνώριζες.

Αυτό που μου αρέσει για το Abandonware Dos είναι η ανοιχτή προσέγγισή του στην κατάσταση με το abandonware υλικό που παρέχει. Ο κάτοχος της ιστοσελίδας δηλώνει σαφώς τη συμμόρφωσή του με τις ειδοποιήσεις κατάργησης παιχνιδιών, ενώ η ιστοσελίδα διαθέτει απευθείας συνδέσμους προς το GOG.com.

3. RGB Classic Games

RGB Classic Games - Οι καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν παλιά games (DOS)

Το RGB Classic Games περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα από κλασικά παλιά games, συμπεριλαμβανομένων και παιχνιδιών που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, ή ακόμα και πιο “μοντέρνους” τίτλους. Η ιστοσελίδα έχει ως κύριο στόχο να διατηρήσει τα παλιά games, αλλά και να κάνει παιχνίδια από λειτουργικά συστήματα όπως τα DOS, CP/M-86, OS/2, Win16 και Win9x, να λειτουργούν και σε πιο μοντέρνα συστήματα.

Μπορείς να αναζητήσεις games χρησιμοποιώντας το είδος ή το λειτουργικού σύστημα, καθώς επίσης και με έξτρα επιλογές όπως το όνομα της εταιρείας, την νομική κατάσταση, την ημερομηνία κυκλοφορίες κ.α. Επιπλέον, το RGB Classic Games σου επιτρέπει να παίζεις online ορισμένα games τα οποία φιλοξενεί στους servers του, συμπεριλαμβανομένων και του Keen Dreams, Hexen και Transport Tycoon.

4. My Abandonware

My Abandonware

Αν και το My Abandonware είναι μια εξαιρετική ιστοσελίδα για να κατεβάζεις δωρεάν παλιά games, ένα από τα μεγάλα συν του είναι πως ανανεώνεται αρκετά γρήγορα και προσθέτει σχεδόν κατευθείαν όλους τους πρόσφατους τίτλους παιχνιδιών που μπήκαν στην λίστα με τα abandonware games.

Θα βρεις περισσότερους από 15 χιλιάδες τίτλους παλιών παιχνιδιών και ορισμένους πολύ σπάνιους τίτλους που βρίσκονται πλέον μόνο στο deep web. Η μικρή ομάδα που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα, την κρατάει συνεχώς ενεργή και ανανεωμένη με νέο υλικό, κυκλοφορεί νέες εκδόσεις και βελτιώνει συνεχώς τα πάντα.

Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του My Abandonware είναι οι δυνατότητες που σου παρέχει για να αναζητάς με ευκολία όλα τα δωρεάν παλιά games χρησιμοποιώντας ονομασίες, έτος κυκλοφορίας, κατηγορίες, πλατφόρμες, τους publishers ή ακόμα και τους προγραμματιστές που τα έφτιαξαν. Αν βρεις ένα παιχνίδι που σου αρέσει, μπορείς επίσης να δεις ποιοι το έφτιαξαν ώστε να αναζητήσεις και άλλα παιχνίδια που μπορεί να έφτιαξαν και να σου αρέσουν.

5. Games Nostalgia

Games Nostalgia

Αν θέλεις να κάνεις ένα γρήγορο ταξιδάκι στο παρελθόν, τότε το Games Nostalgia είναι αναμφισβήτητα από τις καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν παλιά games. Το Games Nostalgia περιλαμβάνει ορισμένους καταπληκτικούς τίτλους που έκαναν πάταγο μεταξύ του 1985 και 1995. Η ιστοσελίδα είναι ιδιαίτερα εύκολη στην χρήση και σου επιτρέπει να αναζητάς games βάση του είδους τους, μέσω ετικετών, βάση κυκλοφορίας, δημοτικότητας, μεταξύ άλλων.

Το Games Nostalgia παρέχει επίσης και τον δικό του emulator, έτσι ώστε να παίζεις παιχνίδια τόσο στα Windows, όσο και στο macOS (με το δεύτερο να είναι πιο σπάνιο). Μάλιστα, κάποιες φορές η διαδικασία είναι τόσο εύκολη, που απλά κατεβάζεις ένα συμπιεσμένο ZIP αρχείο, το αποσυμπιέζεις και ξεκινάς να παίζεις!

6. The Internet Archive

The Internet Archive

Αν δεν το γνωρίζεις, το The Internet Archive είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως κύριο στόχο να αποθηκεύει και να διατηρεί οτιδήποτε κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και παρέχει γνώσεις. Από δωρεάν παλιά games, μέχρι και βίντεο, μουσική, ταινίες, φωτογραφίες, ιστοσελίδες και πάει λέγοντας.

Το 2014, το The Internet Archive πρόσθεσε 900 κλασικά arcade games, και έναν χρόνο αργότερα, το 2015, ανακοίνωσε πως θα διατηρεί πάνω από 2,300 κλασικά DOS games. Δυστυχώς, δεν μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις τα παιχνίδια, αλλά η ιστοσελίδα παρέχει μια ενσωματωμένη έκδοση του DOSBox για να μπορείς να τα παίξεις απευθείας από τον web browser σου.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου δωρεάν παλιά games;

Υπάρχουν πάρα πολλά φανταστικά δωρεάν παλιά games τα οποία μπορείς να παίξεις στις μέρες μας. Ποια από αυτά είναι τα αγαπημένα σου και με ποια έλιωνες όταν ήσουν πιτσιρικάς; Και πάνω απ’ όλα, ποιο είναι το πρώτο game που θα παίξεις; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω!

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε