Facebook Dating: Τι είναι και πως να κάνεις online γνωριμίες

Facebook Dating: Τι είναι και πως να κάνεις online γνωριμίες

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Facebook Dating, όλοι γνωρίζαμε πως οι online γνωριμίες ήταν ήδη viral. Υπηρεσίες όπως το Tinder και το Jaumo, μεταξύ αρκετών άλλων, που κυριαρχούσαν, ξεκίνησαν γρήγορα να αντιλαμβάνονται τον τεράστιο ανταγωνισμό. Η νέα υπηρεσία της εταιρείας είναι πλέον διαθέσιμη προς όλους, συμπεριλαμβανομένων και στην Ελλάδα, αλλά άξιζε τελικά ο φόβος του ανταγωνισμού;

Δεν είχα “τη χαρά” να χρησιμοποιήσω για μεγάλο χρονικό διάστημα τη νέα υπηρεσία online γνωριμιών του Facebook, αλλά για όσο μου δόθηκε η ευκαιρία, μπόρεσα να δω όλες τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά του Facebook Dating, καθώς επίσης και το περιβάλλον χρήσης του, το οποίο είναι όμοιο με αυτό του Tinder.

Οι δυνατότητες του Facebook Dating

Facebook Dating: Τι είναι και πως να κάνεις online γνωριμίες
Mark Zuckerberg F8 2018 Keynote / Image Credits: Wikimedia

Υπάρχουν ορισμένες βασικές δυνατότητες που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τον αλγόριθμο και τον τρόπο λειτουργίας του Facebook Dating. Τις εξηγώ όλες αναλυτικά παρακάτω, αλλά αν έχεις απορίες, μη διστάσεις να τις ρωτήσεις στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

1. Έξυπνα αποτελέσματα

Τα άτομα που θα εμφανίζονται πρώτα στην αρχική σελίδα του Facebook Dating λογαριασμού σου, θα είναι αυτά που συχνά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και έχουν κοινά ενδιαφέροντα με τα δικά σου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συμπληρώσεις όλα τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου στο προφίλ σου, ώστε να κάνεις την δουλειά του αλγορίθμου ακόμα πιο εύκολη και ισχυρή.

Επιπλέον, η υπηρεσία θα προσπαθήσει να εντοπίσει με ποιους χρήστες βρίσκεσαι στα ίδια γκρουπ και ακολουθείτε τις ίδιες σελίδες, ή ακόμα και αν σας ενδιαφέρουν ή πηγαίνετε στις ίδιες εκδηλώσεις (events).

2. Ιδιωτικότητα

Θεωρώ μεγάλη ειρωνεία το να αναφέρομαι για την ιδιωτικότητα και το Facebook στην ίδια πρόταση, αλλά είναι αναγκαία στην περίπτωση. Το Facebook Dating κρατάει όλα τα μηνύματα που ανταλλάζεις μέσα στην υπηρεσία και δεν μοιράζονται σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Οι χρήστες έχουν επίσης την δυνατότητα να μπλοκάρουν άλλους χρήστες ή να διαγράψουν τις συνομιλίες τους. Οι χρήστες έχουν επίσης την δυνατότητα να μεταβούν ακόμη και σε αναφορά άλλων χρηστών, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην αποφυγή τέτοιων ανθρώπων.

Όταν κάνεις like ή “μου αρέσει” σε έναν άλλο χρήστη, αυτός/τη δεν έχει την δυνατότητα να δει ότι έκανες like, εκτός και αν πατήσει ο/ή ίδιος/δια, όπου τότε θα εμφανιστεί και η δυνατότητα για να μιλήσετε μεταξύ σας. Ωστόσο, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να κάνουν super like (το αστεράκι στο κέντρο), με αποτέλεσμα ο χρήστης στον οποίο έκαναν το super like να βλέπει σε ειδοποίηση αλλά και το προφίλ του άλλου χρήστη.

3. Instagram Feed

Κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να εμφανίζει όλες τις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει και δημοσιεύσει στο Instagram προφίλ του, απευθείας μέσα στο Facebook Dating. Έτσι, μπορείς να έχεις τις καλύτερες φωτογραφίες σου ως προεπιλεγμένες μέσα στην εφαρμογή, ενώ για περισσότερες φωτογραφίες θα έχουν οι υπόλοιποι χρήστες την δυνατότητα να δουν τις φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει στο Instagram.


Σχεδιασμός και περιβάλλον χρήσης

Το Facebook Dating έρχεται με ένα περιβάλλον χρήσης το οποίο θυμίζει αρκετά αυτό του Tinder, του Jaumo και άλλων παρόμοιων εφαρμογών. Μπορείς να πατήσεις στην καρδούλα για να δηλώσεις πως σου αρέσει ένα άτομο, να κάνεις κλικ στο Χ για σου εμφανίσει τον επόμενο χρήστη ή super like για να σιγουρευτείς πως θα σε δει.

Για να δεις περισσότερες πληροφορίες για έναν χρήστη, μπορείς να κάνεις κλικ στην φωτογραφία του προφίλ του και θα σε μεταφέρει στην σελίδα του. Για να μην κάνεις την ίδια διαδικασία κάθε φορά, το Facebook Dating σου επιτρέπει να αλλάζεις μεταξύ χρηστών καθώς βρίσκεσαι μέσα στα προφίλ τους και όχι έξω (έτσι γλιτώνεις χρόνο και κλικ).

Για κάθε χρήστη, θα έχεις την δυνατότητα να δεις τις φωτογραφίες που επέλεξε, τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του, μια σύντομη περιγραφή που έγραψε, την ηλικία και την απόσταση που έχετε μεταξύ σας. Επιπλέον, μπορείς να δεις αν έχετε κοινούς φίλους στο Facebook. Μιας και αυτές οι επιλογές αλλάζουν αρκετά συχνά, ίσως δεις περισσότερες απ’ όσες αναφέρονται στο άρθρο. Αξίζει να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως μιας και η εφαρμογή του Facebook παρέχεται πλέον και σε dark mode, έτσι και το Facebook Dating είναι και αυτό διαθέσιμο σε dark mode.


Πως να ενεργοποιήσεις το προφίλ σου στο Facebook Dating

Facebook Dating: Τι είναι και πως να κάνεις online γνωριμίες
Το τελευταίο βήμα ενεργοποίησης στο Facebook Dating. / Image Credits: Παναγιώτης Σακαλάκης για το Inkstory.gr.

Εφόσον είσαι έτοιμος/μη να πας στο επόμενο επίπεδο, η ενεργοποίηση του λογαριασμού σου στο Facebook Dating θα είναι υπόθεση μερικών λεπτών. Αρχικά, η υπηρεσία online γνωριμιών βρίσκεται μέσα στην εφαρμογή του Facebook, οπότε δεν χρειάζεται να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις κάποια ακόμα εφαρμογή.

Πως να ενεργοποιήσεις το προφίλ σου στο Facebook Dating

Άνοιξε το μενού των ρυθμίσεων

Κάνε κλικ στις τρεις γραμμές που βρίσκονται τέρμα επάνω δεξιά.

Επέλεξε το Facebook Dating

Αν η καρδούλα δεν βρίσκεται πάνω στο μενού, τότε από το μενού που άνοιξες πατώντας στις τρεις γραμμές, αναζήτησε το Facebook Dating.

Συμπλήρωσε όλα τα απαραίτητα πεδία

Για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου και για να εμφανίζεσαι στους υπόλοιπους χρήστες, θα χρειαστεί να συμπληρώσεις όλα τα απαραίτητα πεδία, αλλά και τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες για match.

Μόλις το κάνεις, το Facebook Dating θα σου εμφανίζει ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία σου, καθώς επίσης και φίλους φίλων, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει αρκετά αυτό του Tinder και παρόμοιων άλλων dating εφαρμογών.


Όπως μπορείς να καταλάβεις, ειδικότερα τώρα με την καραντίνα και το Covid-19, οι online γνωριμίες γίνονται ολοένα και συχνότερες, καθώς ο κόσμος δυσκολεύεται με τις εξόδους του και αναζητεί νέους τρόπους που αρμόζουν με τις τωρινές καταστάσεις.

Καλώς ή κακώς, το Facebook Dating κάνει τις online γνωριμίες να φαίνονται “νορμάλ,” με αποτέλεσμα να έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν νέα τέρια ακόμη και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που πιθανώς να μην είχαν την παραμικρή ιδέα για εφαρμογές όπως το Tinder, το Jaumo, το Bandoo και πάει λέγοντας.

Εσύ χρησιμοποιήσες το Facebook Dating; Αν ναι, ποια ήταν η εμπειρία σου με τη νέα υπηρεσία έως τώρα; Αν όχι, τι σε κρατάει απ’ το να χρησιμοποιήσεις την online dating ιστοσελίδα και ποια είναι η άποψη σου γύρω από τις online γνωριμίες; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και την εμπειρία σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

Σχολιάστε