Τι να κάνεις αν δεν ανοίγει η τηλεόραση

Τι να κάνεις αν δεν ανοίγει η τηλεόραση

Αν ξαφνικά δεν ανοίγει η τηλεόραση σου, είτε παλιά, είτε κάποια καινούργια Smart TV ή Android TV, τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να ελέγξεις μήπως υπάρχει τρόπος να την επιδιορθώσεις.

Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις όπου δεν ανοίγει η τηλεόραση, απαιτείται να ελεγχθεί από κάποιον τεχνικό για να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα πράγματα που θα μπορούσες να ελέγξεις προτού την παραδόσεις σε κάποιον τεχνικό ή από το κατάστημα που την αγόρασες.

Αν η τηλεόραση έχει ακόμα εγγύηση, τότε απέφυγε να την ανοίξεις από πίσω, καθώς η εγγύηση θα χαθεί – και όχι, δεν μπορείς να ξεγελάσεις τους τεχνικούς, καθώς μπορούν εύκολα να καταλάβουν πότε ανοίχτηκε μια τηλεόραση, ένα laptop, ένα κινητό κ.ο.κ. Οπότε, στα βήματα που θα αναφέρω παρακάτω, κανένα δεν περιλαμβάνει το άνοιγμα της τηλεόρασης, παρά μόνο βασικές συμβουλές.

Παρόλα αυτά, αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα και να ανοίξεις την τηλεόραση ώστε να εντοπίσεις την αιτία και να επιδιορθώσεις το πρόβλημα, τότε θα σου πρότεινα να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες του Instructables.

Διάβασε επίσης:

Αν δεν ανοίγει η τηλεόραση σου και θέλεις να προσπαθήσεις να ελέγξεις μήπως μπορείς να βρεις την αιτία του προβλήματος – με μερικές πιθανότητες για να καταφέρεις να την ανοίξεις – τότε τα παρακάτω βήματα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να ακολουθήσεις.

Δοκίμασε να ανοίξεις την τηλεόραση από το κουτί

Μπορεί να ακούγεται το πιο απλό πράγμα, αλλά αρκετοί ξεχνάνε πως πολλές φορές ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται στις μπαταρίες ή ακόμα και στο ίδιο το τηλεκοντρόλ. Ως εκ τούτου, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να δοκιμάσεις να ανοίξεις την τηλεόραση από το κουμπί που έχει πάνω στο κουτί της.

Έλεγξε το ρεύμα και τα καλώδια

Σε πολλές περιπτώσεις δεν ανοίγει η τηλεόραση λόγο κάποιου προβλήματος στην τροφοδοσία της. Πρώτα απ’ όλα, έλεγξε αν το καλώδιο της τηλεόρασης βρίσκεται σωστά συνδεδεμένο τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ρεύμα. Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, μπορείς να δοκιμάσεις να αντικαταστήσεις το καλώδιο με ένα καινούργιο ή με ένα από μια διαφορετική τηλεόραση. Άλλωστε, τα καλώδια δεν είναι αθάνατα.

Μια ακόμα εξαιρετική ιδέα θα ήταν αν δοκίμαζες να σύνδεες την τηλεόραση προσωρινά σε μια διαφορετική πρίζα με διαφορετικό καλώδιο. Έτσι, θα καταλάβεις γρήγορα αν η αιτία του προβλήματος πηγάζει από το καλώδιο ή τη πρίζα. Τέλος, αν υπάρχει κάποιο ανταπτοράκι που συνδέει ή παρέχει συμβατότητα σε κάποιο καλώδιο της τηλεόρασης, τότε δοκίμασε να το αντικαταστήσεις και αυτό.

Κάνε ένα soft reset

Είτε έχεις μια καινούργια μοντέρνα Smart TV, είτε μια παλιά τηλεόραση, το soft reset (απλή επαναφορά) λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλες, άσχετα τον κατασκευαστή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις την τηλεόραση, να βγάλεις το καλώδιο από πίσω και στη συνέχεια να περιμένεις 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, βάλε την τηλεόραση στο ρεύμα και προσπάθησε να την ανοίξεις.

Κάλεσε την κατασκευάστρια εταιρεία

Η τηλεόραση μπορεί να έχει υποστεί μεγαλύτερη ζημιά η οποία απαιτεί την άμεση επισκευή της είτε από την κατασκευάστρια εταιρεία (αν δεν έληξε η εγγύηση), είτε από κάποιο κατάστημα ή τεχνικό της επιλογής σου. Σε κάθε περίπτωση, ένα τηλεφώνημα στην κατασκευάστρια εταιρεία της τηλεόρασης θα σε βοηθήσει αρκετά για να προχωρήσεις με τα επόμενα βήματα για τον έλεγχο και την επισκευή της.

Ορισμένες κατασκευάστριες εταιρείες όπως η Samsung παρέχουν και online συνομιλία μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες τους. Η ομάδα τους θα σου παρέχει όλα τα απαραίτητα και βασικά βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις προτού στείλουν κάποιον άνθρωπο για να την παραλάβει και να την στείλει για επισκευή. Αν δεν ανοίγει η τηλεόραση, πιθανότατα να σε βάλουν να ακολουθήσεις τα ίδια βήματα που ανέφερα.

Στην περίπτωση που η τηλεόραση έχει υποστεί μια ζημιά μετά από κάποιο πέσιμο, χτύπημα, δυνατό ταρακούνημα και πάει λέγοντας, τότε θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία ή να την στείλεις για επισκευή σε κάποιο κατάστημα. Κυρίως οι καινούργιες μοντέρνες τηλεοράσεις, είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και μπορούν εύκολα να υποστούν μεγάλες ζημιές στο hardware τους.

Featured Image Credits: Kam Idris στο Unsplash.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε