Πως κάνω τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα

Πως κάνω τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που έχω δοκιμάσει για να κάνω τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα και τα Windows 10 να φορτώνουν λίγα δευτερόλεπτα πιο νωρίς. Σε αυτό το άρθρο, θα σε βοηθήσω να κάνεις ακριβώς το ίδιο, αποφεύγοντας τις μεγάλες αναμονές.

Αν έχεις βαρεθεί να περιμένεις κάθε φορά τα Windows να φορτώσουν και ψάχνεις για κάθε εναλλακτική λύση ώστε να αυξήσεις την ταχύτητα της εκκίνησης, τότε αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει αρχικά να κατανοήσεις για πιο λόγο υπάρχει καθυστέρηση, καθώς επίσης και ποια βήματα μπορείς να ακολουθήσεις – και να αποφύγεις – για να κάνεις τον υπολογιστή για να ανοίγει πιο γρήγορα.


Για να κάνεις τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα, χρειάζεσαι και το απαραίτητο hardware

Hardware υπολογιστή
Image Credits: Alexandre Debiève στο Unsplash

Θα ξεκινήσω από το πιο βασικό κομμάτι του άρθρου: Αν έχεις έναν παλιό υπολογιστή με λίγη μνήμη RAM, HDD σκληρό δίσκο και επεξεργαστή από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τότε όσο και αν προσπαθείς, ό,τι και αν κάνεις, ο υπολογιστής σου δεν πρόκειται να ανοίγει γρηγορότερα – ή καλύτερα, όχι τόσο γρήγορα όσο θα το ήθελες.

Στη συνέχεια του άρθρου θα αναφερθώ σε μερικές αναβαθμίσεις που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις την ταχύτητα και την απόδοση του υπολογιστή αλλά και του λειτουργικού σου συστήματος. Πρώτα όμως, είναι σημαντικό να κατανοήσεις πως ένας υπολογιστής, ένα κινητό ή μια οποιαδήποτε συσκευή, είναι όσο γρήγορη την επιτρέπει να είναι το hardware της, καθώς επίσης και το λειτουργικό σύστημα που τρέχει σε αυτήν.

Διάβασε επίσης: Πως να κάνεις τα Windows 10 πιο γρήγορα

Εφόσον τα έχεις όλα αυτά κατά νου, μπορείς να προχωρήσεις στη συνέχεια του άρθρου, όπου θα δούμε τους καλύτερους και πιο εύκολους τρόπος για να κάνεις τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα.

Ρύθμισε τα BIOS / UEFI για γρηγορότερη εκκίνηση

MSI - Ρύθμισε τα BIOS / UEFI για γρηγορότερη εκκίνηση

Ορισμένοι υπολογιστές παρέχουν το δικό τους Fast Boot (Γρήγορη Εκκίνηση) μέσα από τα BIOS, το οποίο μπορείς να προσαρμόσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Σε αντίθεση με το Fast Startup των Windows, για το οποίο θα αναφερθώ στις επόμενες ενότητες, το Fast Boot των BIOS προσπερνάει ορισμένες αρχικές δοκιμές που εκτελεί κάθε φορά ο υπολογιστής σου προτού εκκινήσει το λειτουργικό σύστημα.

Σημείωση: Αν έχεις κάνει overclocking τον υπολογιστή σου, τότε θα σου πρότεινα να αφήσεις την συγκεκριμένη επιλογή απενεργοποιημένη ώστε να συνεχίσεις να απολαμβάνεις την επιπλέον ταχύτητα που σου δίνεται. Αν δεν γνωρίζεις τι είναι το overclocking, τότε μπορείς να συνεχίσεις άφοβα.

Αρχικά, κάνε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σου και πάτα το απαραίτητο κουμπί (συχνά είναι το Delete) για να μπεις στα BIOS. Με το που μπεις, αναζήτησε στις ρυθμίσεις και βρες την λειτουργία του Fast Boot και σιγουρέψου πως την έχεις ενεργοποιήσει. Συχνά, το Fast Boot παρέχει δύο επιλογές: Ενεργοποίηση και Απενεργοποίηση. Ως εκ τούτου, δεν θα δυσκολευτείς να το ενεργοποιήσεις.

Στη συνέχεια, βρες το Boot Order Priority. Το Boot Order Priority είναι ουσιαστικά η σειρά την οποία ελέγχει ο υπολογιστής σου προτού ξεκινήσει. Στους περισσότερους υπολογιστές, το σύστημα πρώτα ελέγχει αν υπάρχει μέσα κάποιο DVD ή CD ή ακόμα και κάποιο USB φλασάκι, και αν δεν υπάρχει, τότε επιλέγει να εκκινήσει το λειτουργικό σύστημα από τον HDD ή SSD δίσκο. Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θα σου παρέχει ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά, μπορείς να μετακινήσεις τον σκληρό σου δίσκο στην αρχή, ώστε να ανοίγει απευθείας με αυτόν και να μην μπαίνει σε άλλες διαδικασίες, όσο μικρές και αν είναι αυτές.

Μιας και κάθε μητρική είναι διαφορετική, ίσως χρειαστεί να “παίξεις” λίγο με τα UEFI/BIOS και τις ρυθμίσεις που σου παρέχουν – πάντοτε με μεγάλη προσοχή φυσικά. Για να κάνεις τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα, απλά ενεργοποίησε το Fast Boot και πρόσθεσε τον σκληρό σου δίσκο στην πρώτη θέση του Boot Order Priority, αποθήκευσε τις αλλαγές και έλεγξε την ταχύτητα της εκκίνησης.

Απενεργοποίησε τα προγράμματα που ανοίγουν κατά την εκκίνηση

Πως κάνω τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα - Διαχείριση Εργασιών των Windows 10

Αυτή η μέθοδος δεν θα βελτιώσει την απόδοση του hardware σου, αλλά ούτε και της ταχύτητας κατά το ξεκίνημα του συστήματος. Παρόλα αυτά, θα βελτιώσει αρκετά την εκκίνηση των Windows κάθε φορά που τα ανοίγεις, και πίστεψε με, δεν ήταν λίγες οι φορές που είδα αρκετά δευτερόλεπτα ή και ολόκληρο λεπτό διαφοράς στην ταχύτητα της πρώτης εκκίνησης του λειτουργικού μετά από ορισμένες απενεργοποιήσεις.

Όταν τα Windows φορτώνουν και ανοίγουν μετά από μια επανεκκίνηση ή το κλείσιμο του υπολογιστή, μαζί τους ξεκινάνε και αρκετά προγράμματα, τα οποία όχι μόνο πρέπει να περιμένεις έως ότου φορτώσουν, αλλά τρέχουν παράλληλα και στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν επιπλέον πόρους.

Για να δεις ποια προγράμματα ξεκινάνε μαζί με τα Windows, απλά πάτα το Ctrl + Shift + Esc και στη συνέχεια επέλεξε την Διαχείριση Εργασιών (Task Manager). Μόλις ανοίξει το παραθυράκι, κάνε κλικ στην επιλογή “Περισσότερες λεπτομέρειες” που βρίσκεται στο κάτω μέρους του παραθύρου και στη συνέχεια πάνε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup).

Διάβασε επίσης: 8 Πράγματα που πρέπει να κάνεις σε ένα νέο υπολογιστή

Από εδώ, θα έχεις την δυνατότητα να δεις ποιες εφαρμογές και προγράμματα ανοίγουν μαζί με τα Windows, καθώς επίσης και αν η επίδραση τους στην εκκίνηση είναι μικρή, μέτρια ή υψηλή. Αν δεις κάποιο πρόγραμμα το οποίο δεν θέλεις να ανοίγει μαζί με τα Windows, τότε απενεργοποίησε το από εκεί.

Προγράμματα όπως το Skype, το Epic Games Launcher, το Steam και πάει λέγοντας, δεν είναι απαραίτητο να ανοίγουν μαζί με το λειτουργικό σύστημα. Απενεργοποιώντας όλα τα μη απαραίτητα προγράμματα, θα βοηθήσεις τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα. Μην απενεργοποιήσεις όμως όλα τα προγράμματα, καθώς κάποια είναι απαραίτητα για το σύστημα σου, όπως αυτά που αφορούν τους drivers ή τα Windows. Άλλα πάλι προγράμματα όπως το OneDrive, το Dropbox ή το Google Drive, μπορείς να τα κρατάς ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα, ανάλογα με τη χρήση που τα κάνεις.

Μην ενεργοποιείς την Γρήγορη Εκκίνηση των Windows

Πως κάνω τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα - Γρήγορη Εκκίνηση των Windows

Αρκετοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση πως η Γρήγορη Εκκίνηση των Windows (αλλιώς και Fast Startup) θα βοηθήσει στην γρηγορότερη εκκίνηση του υπολογιστή. Αυτή η εντύπωση έχει παρθεί φυσικά από εκατοντάδες άρθρα που έχουν γραφτεί σε χιλιάδες ιστοσελίδες, η οποία ωστόσο είναι ιδιαίτερα λανθασμένη.

Αν και τα Windows θα κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να κάνουν τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα με την συγκεκριμένη δυνατότητα, στην πραγματικότητα τα περισσότερα προβλήματα προέρχονται μετά την ενεργοποίηση της. Όταν ενεργοποιείς την Γρήγορη Εκκίνηση των Windows, ο υπολογιστής δεν κλείνει ποτέ στην πραγματικότητα και παραμένει σε hibernation mode συνεχώς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σφάλματα σε πολλά αρχεία των Windows, καθώς επίσης και να χάσεις σημαντικά αρχεία σε περίπτωση όπου το λειτουργικό σύστημα ή κάποιο κομμάτι του hardware σου πάθει κάτι.

Αν παρόλα αυτά θέλεις να ενεργοποιήσεις την συγκεκριμένη δυνατότητα, τότε άνοιξε το μενού της έναρξης και αναζήτησε τον Πίνακα Ελέγχου. Από εκεί, κάνε κλικ στην επιλογή “Κατηγορία” που βρίσκεται τέρμα επάνω δεξιά και επέλεξε ως εμφάνιση τα “Μεγάλα εικονίδια“. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στην επιλογή “Επιλογές παροχής ενέργειας” και στα αριστερά κάνε κλικ στην επιλογή “Επιλογή των ενεργειών των κουμπιών τροφοδοσίας“.

Στα Windows 10, πάνε στις Ρυθμίσεις -> Σύστημα -> Παροχή ενέργειας και αναστολή λειτουργίας και στα δεξιά βρες και κάνε κλικ στην επιλογή “Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας“. Στη συνέχεια, κλικ στην επιλογή “Επιλογή των ενεργειών των κουμπιών τροφοδοσίας“.

Από εκεί, θα έχεις την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις την Γρήγορη Εκκίνηση των Windows.

Αντικατέστησε τον HDD με έναν SSD και πρόσθεσε περισσότερη RAM

SSD M.2 σκληρός δίσκος

Αν οι παραπάνω τρόποι δεν βελτιώσουν την ταχύτητα αλλά συνεχίζεις να θέλεις να κάνεις τον υπολογιστή πιο γρήγορο, τότε θα χρειαστεί να επενδύσεις λίγα χρήματα ώστε να αναβαθμίσεις δύο βασικά κομμάτια του hardware: Τον σκληρό δίσκο και την μνήμη RAM. Και όχι, δεν αναφέρομαι σε έναν μεγαλύτερο σκληρό δίσκο, καθώς η χωρητικότητα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο η ταχύτητα του δίσκου.

Οι περισσότεροι παλιοί υπολογιστές και τα laptops, ακόμα και σήμερα, φοράνε HDD σκληρούς δίσκους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αργοί. Για να δεις τεράστια διαφορά στην ταχύτητα και την απόδοση του υπολογιστή αλλά και του λειτουργικού συστήματος, θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις τον HDD δίσκο σου με έναν SSD δίσκο. Οι SSDs είναι – με μεγάλη διαφορά – πιο γρήγοροι από τους HDDs και το λειτουργικό σύστημα θα αποδίδει συνεχώς με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι Samsung SSD δίσκοι είναι αναμφισβήτητα από τους πιο γρήγορους και αξιόπιστους δίσκους, ενώ οι Intenso και οι Kingston SSD δίσκοι είναι επίσης εξαιρετικές – και ελάχιστα πιο οικονομικές – επιλογές.

Φυσικά, το μέγεθος και η ταχύτητα της μνήμης RAM σου παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα και την απόδοση του υπολογιστή, καθώς επίσης και στα κολλήματα και τον αριθμό των προγραμμάτων που έχεις παράλληλα ανοιχτά. Για να μπορέσεις όμως να καταλάβεις πως να αναβαθμίσεις την RAM και ποια να αγοράσεις, έχω αναφερθεί σε αυτό το κομμάτι σε προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει με τίτλο “Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι“.

Χρησιμοποίησε μια ελαφριά Linux διανομή

Εγκατάσταση του Manjaro Linux (οδηγός για αρχάριους)

Αν ο υπολογιστής σου είναι αρκετά παλιός ή έχει λιγότερο από 4GB μνήμης RAM και θέλεις να τον κάνεις γρηγορότερο χωρίς να τον αναβαθμίσεις, τότε η καλύτερη επιλογή σου θα ήταν να εγκαταστήσεις μια ελαφριά και γρήγορη Linux διανομή. Linux διανομές όπως το Zorin OS και το Lubuntu είναι ιδανικές για παλιούς και αργούς υπολογιστές που θέλεις να τους ξανά δώσεις και πάλι μια “ανάσα” ζωής.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Linux και γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

Το καλό με τόσο ελαφριές Linux διανομές είναι πως δεν απαιτούν αρκετούς πόρους για να τρέξουν, με αποτέλεσμα να είναι πιο λειτουργικές, γρήγορες και αποδοτικές σε αντίθεση με τα Windows ή το MacOS. Για παράδειγμα, το Zorin OS Lite, μπορεί να τρέξει σε έναν υπολογιστή με μόλις:

CPU700 MHz Single Core – Intel/AMD 64-bit or 32-bit processor
RAM512 MB
Χωρητικότητα8 GB
Display640 × 480 ανάλυση

Αν ο υπολογιστής σου έχει καλύτερο hardware, μπορείς να τρέξεις και άλλες πιο “μοντέρνες” εκδόσεις του Zorin OS, όπως για παράδειγμα τις Ultimate, Education και Core, έχοντας μόλις 2GB διαθέσιμης μνήμης RAM.


Εσύ κατάφερες να κάνεις τον υπολογιστή να ανοίγει πιο γρήγορα; Και ναι, ποιος από τους παραπάνω τρόπους σε βοήθησε περισσότερο; Μήπως έχεις βρει κάποιον τρόπο που δεν αναφέρω στο άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Featured Image Credits: Joseph Greve στο Unsplash

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε