8 Πράγματα που πρέπει να κάνεις σε ένα νέο υπολογιστή

8 Πράγματα που πρέπει να κάνεις σε ένα νέο υπολογιστή

Αγόρασες νέο υπολογιστή; Στο σημερινό άρθρο θα βρεις 8 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ετοιμάσεις το καινούργιο σου PC, καθώς επίσης και για να προετοιμάσεις τα Windows 10 για χρόνια χρήση.

Κάποιες φορές κάθομαι και σκέφτομαι πόσο τέλεια θα ήταν αν κάθε υπολογιστής ερχόταν έτοιμος του κουτιού και δεν ήθελε καμία απολύτως ρύθμιση. Δυστυχώς, ωστόσο, κανένας υπολογιστής ή laptop δεν έρχεται έτοιμο, οπότε υπάρχουν πάντα ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη χρήση του.

8 Πράγματα που πρέπει να κάνεις σε ένα νέο υπολογιστή με Windows 10

Αν λοιπόν μόλις άνοιξες το νέο σου υπολογιστή, ή προετοιμάζεσαι με το που φτάσει στην πόρτα σου, η παρακάτω λίστα θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα δυναμικό ξεκίνημα και πιθανώς να σου λύσει απορίες που μπορεί να υπάρχουν.

Ξεκίνα με τις ενημερώσεις

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις με το που ανοίξεις τον καινούργιο σου υπολογιστή, είναι να ελέγξεις για νέες ενημερώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα, τα Windows ή το Linux που τρέχει δεν είναι ενημερωμένο στην τελευταία έκδοση, με αποτέλεσμα να είναι ελλιπείς από όλες τις διορθώσεις και τα κενά ασφάλειας, καθώς επίσης και από σημαντικές αναβαθμίσεις σε νεότερες εκδόσεις.

Διάβασε επίσης: Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι

Οι ενημερώσεις θα εγκαταστήσουν επίσης όλα τα διαθέσιμα drivers για οτιδήποτε έχεις συνδεδεμένο, αλλά και για την κάρτα γραφικών σου, την κάρτα ήχου, τον επεξεργαστή και πάει λέγοντας. Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν τα Windows να βρουν όλα τα διαθέσιμα drivers, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και driver boosters όπως το IObit’s Driver Booster.

Αφαίρεσε όλο το bloatware

8 Πράγματα που πρέπει να κάνεις σε ένα νέο υπολογιστή - IObit Uninstaller

Όταν εγκαθιστάς ή εκκινείς για πρώτη φορά τα Windows 10, θα παρατηρήσεις πως έρχονται με αρκετές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές τις οποίες πιθανότητα δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Γιατί να υπάρχουν όλες αυτές οι εφαρμογές και να τρώνε χώρο από το μενού της έναρξης αλλά και από τον σκληρό δίσκο σου, όταν μπορείς να τις αφαιρέσεις με ευκολία;

Όσο πιο καθαρό και οργανωμένο κρατάς το λειτουργικό σου σύστημα, τόσο πιο καλά και γρήγορα θα αποδίδει. Ξεκίνα αρχικά κάνοντας απεγκατάσταση όλες τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές που δεν χρησιμοποιήσεις, ανοίγοντας το μενού της έναρξης και κάνοντας δεξί κλικ και απεγκατάσταση. Μιας και υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές για τις οποίες η Microsoft δεν μας δίνει ακόμα την δυνατότητα να τις απεγκαταστήσουμε, στη προκειμένη περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν προγράμματα όπως το IObit’s Uninstaller για να απεγκαταστήσεις και να αφαιρέσεις όλα τα άχρηστα αρχεία που απομένουν από τα προγράμματα και τις εφαρμογές μετά την απεγκατάσταση τους.

Το IObit’s Uninstaller θα σε ενημερώνει επίσης κάθε φορά που υπάρχουν αρχεία τα οποία απαιτούν καθαρισμό, ενώ θα σου δώσει την δυνατότητα να απεγκαθιστάς προ-εγκατεστημένες εφαρμογές και προγράμματα τα οποία δεν θα μπορούσες να τα απεγκαταστήσεις χωρίς τέτοιου είδους εργαλεία. Τέλος, αν υπάρχει κάποιο αρχείο ή φάκελος που δεν διαγράφεται, θα μπορείς να τον σύρεις και να τον διαγράψεις μέσω του Uninstaller.

Ρύθμισε το Microsoft Defender ή κατέβασε κάποιο antivirus

8 Πράγματα που πρέπει να κάνεις σε ένα νέο υπολογιστή - Microsoft Defender

Μιας και τα Windows δεν μας δίνουν την ελευθερία και την βεβαιότητα ασφάλειας που μας δίνει συνήθως το Linux, ως χρήστες πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα μας. Όλο αυτό, μας φέρνει στο τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Μπορούμε είτε να ρυθμίσουμε το υπάρχον και προ-εγκατεστημένο Microsoft Defender, το οποίο είναι το antivirus της Microsoft για τα Windows και το έχουν όλοι, ή να επιλέξουμε ένα διαφορετικό εργαλείο.

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μου, το Microsoft Defender έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ ισχυρό antivirus πρόγραμμα το οποίο εύκολα διακρίνει ιούς και malware και τα μπλοκάρει σε πραγματικό χρόνο. Έχει επίσης όμορφο και μινιμαλιστικό σχεδιασμό, είναι ελαφρύ, γρήγορο και πάνω απ’ όλα, αποτελεσματικό. Ανοίγοντας το Defender (αναζήτησε το στο μενού της έναρξης ή άνοιξε το από την κάτω μπάρα τέρμα δεξιά – συχνά μέσα στο βελάκι με όλα τα προγράμματα παρασκηνίου) και σιγουρέψου πως έχεις ενεργοποιήσει κάθε δυνατότητα του για μέγιστη ασφάλεια.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλεις ένα πιο εξελιγμένο antivirus πρόγραμμα το οποίο να σου δίνει περισσότερες επιλογές και δυνατότητες, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο που είχα γράψει με τίτλο “Τα καλύτερα δωρεάν Antivirus προγράμματα για Windows και Mac“.

Επέλεξε ένα διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης (web browser)

Vivaldi Browser - Inkstory Tech

Κατά πάσα πιθανότητα, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έκανε ένας απλός χρήστης θα ήταν να μπει στην ιστοσελίδα της Google και να κατεβάσει και να εγκαταστήσει το Google Chrome, το δημοφιλέστερο πρόγραμμα περιήγησης μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο αποτελεί πρόβλημα στην ιδιωτικότητα σου ως χρήστης, καθώς στέλνεται μεγάλος όγκος δεδομένων στην Google για όλα όσα κάνεις με αυτό, αλλά καταναλώνει και αρκετή μνήμη RAM, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το σύστημα σου και να κάνει τα ανεμιστηράκια του laptop σου να ακούγονται σαν κινητήρες αεροπλάνου.

Άλλωστε, υπάρχουν web browsers εκεί έξω που βασίζονται και στο Chromium, αλλά και παρέχουν περισσότερες δυνατότητες, μεγαλύτερη ταχύτητα και διάρκεια μπαταρίας για τα περισσότερα laptops. Αυτή την στιγμή, μερικοί εξαιρετικοί web browsers που βασίζονται στο Chromium είναι ο καινούργιος Microsoft Edge, ο Vivaldi, ο Opera και ο Brave. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον Mozilla Firefox, ο οποίος δεν βασίζεται στο Chromium.

Εγκατέστησε μια γκάμα δωρεάν προγραμμάτων και εφαρμογών

Microsoft Store - Windows 10

Αν και καθένας έχει την δυνατότητα να μπει σε ένα σωρό διαφορετικές ιστοσελίδες για να κατεβάσει τα αγαπημένα του προγράμματα, υπάρχουν και ορισμένοι ευκολότεροι τρόποι, με τους οποίους ίσως ανακαλύψεις και νέες εφαρμογές.

Η πρώτη σου στάση είναι το Microsoft Store. Αν και ο αριθμός των διαθέσιμων εφαρμογών δεν θα σου φέρει κάποια συγκίνηση, προγράμματα όπως το Spotify, το Simplenote, το Twitter, το Facebook και Facebook Messenger, το Pinterest και εκατοντάδες άλλα, βρίσκονται διαθέσιμα και μπορείς να τα εγκαταστήσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

Δεύτερη στάση είναι το Patch my PC, το οποίο είναι μια δωρεάν portable εφαρμογή την οποία μπορείς να κατεβάσεις από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος. Μόλις την κατεβάσεις, αποθήκευσε την στην επιφάνεια εργασίας και κάθε φορά που θα θέλεις να την τρέξεις, απλά κάνε διπλό κλικ, καθώς δεν απαιτεί να εγκατασταθεί, είναι μικρή, ελαφριά και γρήγορη.

Patch my PC στα Windows 10 για δωρεάν προγράμματα και εφαρμογές

Το Patch my PC σου παρέχει μια γκάμα δωρεάν γνωστών προγραμμάτων και την δυνατότητα να επιλέγεις πολλαπλά προγράμματα για να τα κατεβάζει και να τα εγκαθιστά αυτόματα το πρόγραμμα για εσένα. Σου επιτρέπει επίσης να ελέγχεις κάθε φορά για νέες ενημερώσεις αυτών των προγραμμάτων και σου επιτρέπει να τις κάνεις όλες μαζί με το πάτημα ενός κουμπιού.

Δημιούργησε το πρώτο σου backup (αντίγραφο ασφαλείας)

Αντίγραφα ασφαλείας (Backup) στα Windows 10

Τα backups είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε περίπτωση που συμβεί κάτι άτυχο και δεν έχεις ξαφνικά πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα. Άλλες φορές, ο σκληρός δίσκος καίγεται, με αποτέλεσμα να χάνουμε σημαντικά προσωπικά ή επαγγελματικά αρχεία. Για να σιγουρευτείς πως κάτι τέτοιο δεν θα σου συμβεί μελλοντικά, μπορείς να βάλεις τα Windows να κρατάνε αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας ανά χρονικά διαστήματα.

Αυτό που θα χρειαστείς βέβαια είναι ένας δεύτερος σκληρός δίσκος (εσωτερικός ή εξωτερικός). Στη συνέχεια, απλά σύνδεσε τον στο νέο σου υπολογιστή, άνοιξε το μενού της έναρξης, κάνε κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι για να μπεις στις Ρυθμίσεις και πάνε Ενημερώσεις & Ασφάλεια -> Αντίγραφα ασφαλείας (Backup) -> Πρόσθεσε τον δίσκο στον οποίο θέλεις να γίνονται τα αυτόματα backups και άφησε τα Windows να αποθηκεύουν όλα τα νέα σου αρχεία για ‘σένα.

Φυσικά, ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για τα σημαντικά σου αρχεία θα ήταν αν τα ανέβαζες όλα σε μια αξιόπιστη cloud υπηρεσία. Έχοντας τα σημαντικά σου αρχεία σε μια cloud υπηρεσία, σου δίνεται η δυνατότητα να τα επεξεργάζεσαι μέσα από την υπηρεσία είτε είσαι από τον υπολογιστή, είτε από το κινητό, είτε από το tablet ή laptop σου, την οποιαδήποτε στιγμή. Αυτή την στιγμή, η καλύτερη επιλογή για τους χρήστες των Windows είναι το Microsoft OneDrive, ενώ δυνατή επιλογή αποτελεί και το Google Drive αλλά και το Dropbox.

Αν βρίσκεσαι σε ένα νέο υπολογιστή, αυτό σημαίνει πως τα πρώτα backups που θα κάνεις θα σε βοηθάνε να επιστρέφεις πάντοτε σε μια καθαρή και γρήγορη εκδοχή των Windows 10. Έτσι, ακόμα και αν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα όπως μεγάλα κολλήματα, μπλε οθόνες κ.α., θα έχεις πάντα την δυνατότητα να επαναφέρεις το σύστημα σου σε μια χρονική στιγμή που λειτουργούσε άψογα.

Επέλεξε μεταξύ του light και dark mode

Windows 10 - Dark και Light mode

Αν είσαι “λάτρης” του σχεδιασμού και σου αρέσει να επιλέγεις χρώματα και modes, τότε τα μάτια σου θα σε ευχαριστήσουν. Ειδικά με τη χρήση του dark mode (σκούρο) τις νυχτερινές ώρες. Ουσιαστικά, η Microsoft σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις μεταξύ τριών διαφορετικών modes στα Windows 10: Το Light (ανοιχτόχρωμο) και Dark, και ένα mode μεταξύ των δύο.

Για να δεις πως φαίνεται το κάθε mode, άνοιξε το μενού της έναρξης, κάνε κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι για να μπεις στις Ρυθμίσεις του λειτουργικού, και στη συνέχεια πάνε Εξατομίκευση -> Χρώματα -> Επιλέξτε το επιθυμητό χρώμα και επέλεξε τα ένα-ένα για να δεις πιο σου αρέσει περισσότερο.

Επέλεξε διαφορετική ισχύει για το νέο υπολογιστή

Επιλογές παροχής ενέργειας στα Windows 10

Τα Windows τείνουν να τρέχουν στο αυτόματο, επιλέγοντας από μόνα τους για το πως και ποια προγράμματα και υπηρεσίες θα διαχειρίζεται το λειτουργικό σύστημα. Για κάποια δίνει περισσότερη ισχύ, ενώ άλλα τα κρατάει σε μικρότερα ποσοστά ισχύος είτε για την διατήρηση μιας βελτιστοποιημένης εμπειρίας, είτε γιατί θεωρεί πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να τρέχει το λειτουργικό.

Μια μικρή, γρήγορη και άφοβη αλλαγή που μπορείς να κάνεις, είναι να επιτρέπεις τα Windows να τρέχουν στην πλήρη ισχύ τους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα ενός αργού laptop ή υπολογιστή με χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε διάφορες περιπτώσεις όπου παίζεις παιχνίδια.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις το μενού της έναρξης και να αναζητήσει το “Πίνακας Ελέγχου”. Άνοιξε το και τέρμα επάνω δεξιά που γράφει “Εμφάνιση από:” επέλεξε τα “Μεγάλα εικονίδια”. Στη συνέχεια, βρεις την επιλογή “Επιλογές ενέργειας” και επέλεξε την επιλογή “Υψηλές επιδόσεις”.

Στην περίπτωση όπου η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη, μπορείς να την δημιουργήσεις με ευκολία κάνοντας κλικ στην επιλογή “Δημιουργία επιλογών ενέργειας” που βρίσκεται στα αριστερά.

Bonus: Επέλεξε να εγκαταστήσεις μια Linux διανομή στο νέο υπολογιστή σου

Εγκατάσταση του Manjaro Linux (οδηγός για αρχάριους)

Αν έχεις βαρεθεί να ασχολείσαι συνεχώς με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα του υπολογιστή σου, θέλεις κάτι πιο γρήγορο ή απλά αναζητάς για κάτι διαφορετικό, τότε θα βρεις μια τεράστια γκάμα από διαθέσιμες (και εντελώς δωρεάν) Linux διανομές.

Στο Inkstory γράφω περιστασιακά για το Linux, ενώ θα βρεις οδηγίες για το πως να εγκαταστήσεις το Manjaro Linux μαζί με τα Windows 10, reviews για τις καλύτερες Linux διανομές και πολλά ακόμα.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε