Insights

Πως να πιάσεις δουλειά σε μια εταιρεία η οποία δεν προσλαμβάνει καν

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ενημερώθηκε τελευταία φορά πριν από 4 έτη από Παναγιώτης Σακαλάκης

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες εκεί έξω οι οποίες κατακλύζονται από βιογραφικά όταν ανακοινώνουν κενές θέσεις εργασίας. Αυτές οι εταιρείες λαμβάνουν επίσης και πολλές κερδοσκοπικές αιτήσεις, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο πως λειτουργούν, το θέμα είναι να κεντρίσεις το ενδιαφέρον μιας εταιρείας για να φτάσει στο σημείο να σε προσλάβει.

Αν θέλεις να σε προσλάβει μια συγκεκριμένη εταιρεία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις κάποια πράγματα πρώτα. Αρχικά, θα πρέπει να είσαι πάντα όσο το δυνατόν πιο κοινωνικός γίνεται με τους γύρο ανθρώπους, είναι μεγάλο συν αν το όνομα σου περνάει από στόμα σε στόμα και οι “μεγάλοι” εργοδότες γνωρίζουν τα skills σου. Μεγάλο ρόλο παίζουν επίσης και οι προϋπηρεσίες σου, πόσο καλός εργαζόμενος ήσουν στην προηγούμενη δουλειά σου και τι πρόσφερες για την εταιρεία καθ ‘όλη τη διάρκεια που δούλευες εκεί;

Κάνοντας μια σύντομη συζήτηση με τον Reid Garrett Hoffman μέσω του LinkedIn, ήταν αρκετά φιλόδοξος ώστε να μου απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις μου σχετικά με την αναζήτηση εργασίας, τα skills και τα tips που κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει προτού ξεκινήσει να στέλνει βιογραφικά ή να πηγαίνει σε συνεντεύξεις. Επειδή όμως οι ερωτήσεις προοριζόντουσαν για ένα περιοδικό στο οποίο έγραφα εκείνο το καιρό, θα σου παραθέσω παρακάτω μια σύντομη ιστορία που μου είπε για μια κοπέλα.

(Ο Reid Garrett Hoffman είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας στο διαδίκτυο και συγγραφέας. Είναι επίσης ο συν-ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του LinkedIn και κατατάσσεται στη λίστα των πιο πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.)

“Πριν από λίγα χρόνια, μια νεαρή κοπέλα ήρθε στα γραφεία του LinkedIn για να ζητήσει δουλειά,” λέει ο Reid Hoffman. “Είχε μια φανταστική αυτοπεποίθηση και πρωτοβουλία, μου μίλησε μέσα από την εμπειρία της, το σύνολο ικανοτήτων της και γιατί ήθελε να εργαστεί για μένα,” συμπληρώνει, “μπορούσα να πω και να καταλάβω πως ήταν μια πολύ αποφασιστική και δυναμική γυναίκα, έτσι αποφάσισα να της κλείσω μια συνέντευξη για δουλειά.”

Το ραντεβού ολοκληρώθηκε και η κοπελιά κατάφερε να πάρει μια θέση στην ομάδα του LinkedIn. Αλλά τι ήταν αυτό που έκανε τον Hoffman να την προσλάβει;

“Δεν ήταν τα προσόντα της ή οι ικανότητες της οι οποίες με κέρδισαν και την προσέλαβα. Ήταν το γεγονός ότι ξεπέρασε τα όρια οποιουδήποτε άλλου, ότι είχε τα κότσια και το θάρρος να έρθει και να με προσεγγίσει και ότι έκανε ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών για να έρθει στη συνέντευξη. Είχε κάνει επίσης και μια πολύ καλή και αναλυτική έρευνα για την εταιρεία μου.”

Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσεις τον πραγματικό λόγο για τον οποίο θέλεις να δουλέψεις σε μια εταιρεία. Είναι επειδή είναι πολύ δημοφιλής; Είναι επειδή παρέχει πολλές δυνατότητες; Είναι επειδή δίνει πολύ καλό μισθό; Ότι κι αν είναι θα πρέπει να τους το γράψεις αναλυτικά στο μήνυμα το οποίο θα τους στείλεις ή στην συνέντευξη που θα παρευρεθείς. Ένας εργοδότης δεν πρόκειται να προσλάβει κάποιον ο οποίος ψάχνει απλά για μια δουλειά. Θα προσλάβει έναν ο οποίος ψάχνει δουλειά στην δική του εταιρεία.

Πόσο καλά ξέρεις την εταιρεία που θέλεις να σε προσλάβει;

Προτού πας στην συγκεκριμένη εταιρεία, κάνε μια αναλυτική έρευνα, από την ιστορία της εταιρείας, τους πελάτες τους οποίους μαζεύει μέχρι και την αξία της μάρκας της. Πες τους γιατί θέλεις να δουλέψεις σε αυτούς, αλλά εξίσου σημαντικό είναι τους πεις και τι πρόκειται να τους προσφέρεις. Πρέπει να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό, και όχι μόνο όταν σε προσλάβουν, αλλά και στη συνέχεια.

Όπως πάντα, η έρευνα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε όσο αναφορά την αναζήτηση εργασίας. Ένα καλό παράδειγμα είναι πριν από ενάμιση χρόνο όταν ένα παλικάρι έστειλε ένα e-mail σε έναν από τους διαχειριστές του LinkedIn. Ήξερε τα πάντα για την εταιρεία, είχε δει ξανά και ξανά το portfolio της εταιρείας και είχε βρει μια ιδέα η οποία ήταν μπροστά στα μάτια τους, αλλά κανείς δεν την είχε δει. Όταν τη συζήτησε μαζί τους τον προσέλαβαν κατευθείαν. Σε λιγότερο από ένα χρόνο είχε ανοίξει την δική του εταιρεία.

Διάβασε επίσης:

Βγάλε χρήματα προβάλλοντας διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο blog σου

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες τακτικές για το πως να πιάσεις τη δουλειά των ονείρων σου, ένα καλό ξεκίνημα είναι να αγοράσεις το βιβλίο του James Caan, “Get The Job You Really Want.” Το βιβλίο θα σου διδάξει πάρα πολλά πράγματα και έχει πάρα πολύ καλές κριτικές από ανθρώπους που το διάβασαν.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Θέλεις να υποστηρίξεις το Inkstory;
Κάνε τις αγορές σου από τον Κατάλογο μας..

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.

Pin It