Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Να ανεβάζεις τις φωτογραφίες των παιδιών σου στο blog σου ή όχι;

Share

Η μπλογκόσφαιρα έχει γεμίσει από mom bloggers που λατρεύουν να μοιράζονται τις στιγμές τους με την οικογένεια τους, να μοιράζονται τις σκέψεις τους, τις κατασκευές τους και, φυσικά, να ανεβάζουν συνεχώς φωτογραφίες των παιδιών τους στο blog τους και στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά είναι σωστό αυτό;

Ας τα πάρουμε όλα όμως από την αρχή. Πρώτα απ’ όλα, δεν είμαι υπέρ αλλά ούτε και κατά στο να ανεβάζουν οι γονείς φωτογραφίες με τα παιδιά τους στα κοινωνικά δίκτυα και στα blogs τους. Αλλά είμαι αντίθετος όταν γίνεται σε πολλές περιπτώσεις που θα αναφέρω παρακάτω.

Εν τέλη, για τον γονέα, είναι εύκολο και ευχάριστο να ανεβάσει μια φωτογραφία του παιδιού του και να δείξει στον κόσμο το όμορφο πλασματάκι που έχει, και πολύ καλά κάνει καθώς είναι υπερήφανη, αλλά από την πλευρά του παιδιού, πολλές φορές είναι λάθος.

Σχετικά άρθρα από άλλα blogs:

1. Γιατί δε δημοσιεύω φωτογραφίες των παιδιών μου
Από την Μαρία, KokkiniKamelia.gr

2. Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Από την Μαρία, MommyJammi.gr


Η Μαρία (Κόκκινη Καμέλια) έφτιαξε επίσης ένα βίντεο επί του θέματος, το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις παρακάτω (10/03/2022).

Πρώτα απ’ όλα, σκέψου το παιδί

Μεγάλο ρόλο παίζει αρχικά η ηλικία των παιδιών. Αν ένα παιδί δεν είναι αρκετά μεγάλο για να καταλαβαίνει τι είναι το ίντερνετ και πως λειτουργεί, πως μπορεί να εγκρίνει το ανέβασμα των φωτογραφιών του; Δεν μπορεί, και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις φωτογραφίες με μικρά παιδάκια που είναι διαθέσιμες online και μπορεί να τις δει ο καθένας. Αν το παιδί είναι μεταξύ 8-13, πάλι δεν μπορεί να εγκρίνει στον γονέα για να ανεβάζει φωτογραφίες με αυτό μέσα, καθώς από τα 13 και μετά μπαίνει στην εφηβεία, πράγμα που σημαίνει πως το παιδί θα αλλάζει γνώμη κάθε πέντε λεπτά. Το ξέρουμε όλοι αυτό άλλωστε, καθώς όλοι έχουμε περάσει τα φρικιαστικά χρόνια της εφηβείας.

Βλέπεις, για την μητέρα που ανεβάζει και γράφει για τα παιδιά της στο blog της είναι απόλυτα φυσιολογικό. Άλλωστε, αυτό είναι το χόμπι της και θέλει να δείξει σε όλον τον κόσμο πόσο αγαπάει την οικογένεια της. Εξίσου απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά τι θα γίνει όταν μια μέρα το παιδί googlάρει το ονοματεπώνυμο του και δει στα αποτελέσματα όλα όσα έγραψε η μητέρα του γι ‘αυτό, συμπεριλαμβανομένων και ένα σωρό φωτογραφιών με αυτό μέσα; Για την μητέρα δεν υπάρχει πρόβλημα, για το παιδί, ωστόσο, μπορεί να υπάρξει. Αν βρίσκεται στην εφηβεία, μπορεί να αισθανθεί ντροπιασμένο από ορισμένες φωτογραφίες ή άρθρα. Μπορεί κάλλιστα να ντραπεί μήπως τα δουν οι φίλοι του. Όπως και να ‘χει, ο γονέας πρέπει να πάρει έγκριση από το παιδί του όταν αυτό κλείσει τα 14-16, εκεί όπου η ντροπή είναι στα πιο υψηλά επίπεδα για κάθε έφηβο παιδί. Ή τουλάχιστον, αυτό θα ήθελα εγώ από την μητέρα μου.

Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Όταν ανεβάζεις μια φωτογραφία στο blog σου ή στα κοινωνικά δίκτυα, καθένας μπορεί να δει ποια είναι τα παιδιά σου, που ήσασταν όταν ανεβάσατε την φωτογραφία και ποιοι σας γνωρίζουν. Είναι ανατριχιαστικό όταν σκέφτεσαι τι άνθρωποι υπάρχουν έξω στον κόσμο, πόσο μάλλον για το ποιοι μπορεί να κοιτάν τις φωτογραφίες των παιδιών σου. Και αν δεν γνωρίζεις τι άνθρωποι υπάρχουν έξω στον κόσμο, απλά διάβασε τις Ιστορίες για Αγρίους από το Montelaki.gr και θα καταλάβεις τι εννοώ. Σίγουρα, θα μου πεις αυτοί ήταν σε μια περιορισμένη λίστα, σιγά μην βλέπει ένας δολοφόνος φωτογραφίες των παιδιών μου στο blog μου. Είσαι σίγουρη; Είσαι εκατό τοις εκατό σίγουρη για το ποιοι παρακολουθούν το blog σου; Ό,τι στατιστικά και αν έχεις, δεν μπορείς να ξέρεις κάθε άτομο που επισκέπτεται και διαβάζει το blog σου.

Μια μικρή ιστορία για ένα κοριτσάκι που googlαρε το ονοματεπώνυμο της

Όταν η συντάκτρια Christie Tate έγραψε ένα άρθρο για το The Washington Post πριν από μερικούς μήνες για τη μέρα που το παιδί της (τετάρτη δημοτικού) ανακάλυψε πόσα είχε γράψει η Tate για αυτό. Όταν η κόρη της είδε όλη την δουλειά της μητέρας της, προφανώς και της ζήτησε να σταματήσει. Η Tate της είπε πως δεν μπορούσε να της υποσχεθεί κάτι τέτοιο. Η απόκριση από το κοινό της Tate ήταν τόσο αρνητική, που επικράτησε ένας χαμός από απαντήσεις.

Αλλά ακόμα και αν έχεις καταφέρει να περιορίσεις αρκετά τις πληροφορίες, τα άρθρα και τις φωτογραφίες που ανεβάζεις με τα παιδιά σου στο blog σου και στα κοινωνικά δίκτυα, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν κάνει το ίδιο όλοι οι υπόλοιποι. Για την ακρίβεια, μια αναφορά από το The Atlantic αναφέρει πως το να googlάρεις το όνομα σου θα γίνει trend για τις γενιές των παιδιών σου. Αυτό σημαίνει πως από κάποια στιγμή και μετά, τι θα βρουν τα παιδιά σου όταν googlάρουν τα ονόματα τους;

Όταν η Ellen, ένα 11χρονο κοριτσάκι, αποφάσισε να αναζητήσει στο Google το ονοματεπώνυμο της, δεν περίμενε να βρει τα πάντα γι ‘αυτήν, καθώς δεν έχει καν τα δικά της προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα. Έμεινε άφωνη όταν βρήκε όλα τα σκορ από το κολυμβητήριο της, τα βραβεία που πήρε από διάφορα σπορ που πήγαινε στο σχολείο, μια προσωπική ιστορία που έγραψε όταν ήταν στην τετάρτη δημοτικού και ξαφνικά ήταν δημοσιευμένη online και πολλά ακόμα. “Δεν πίστευα πως θα ήμουν έτσι εκεί έξω στο Internet,” είπε.

Εν τω μεταξύ, οι γονείς καλό είναι να googlάρουν τα ονόματα των παιδιών τους ανά χρονικά διαστήματα για να βλέπουν σε τι “κατάσταση” βρίσκεται η online ταυτότητα τους. Άλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά έχουν μια ψηφιακή ταυτότητα την οποία δεν γνωρίζουν καν πως υπάρχει.

Οι φωτογραφίες των παιδιών σου, είναι η μελλοντική τους online ταυτότητα

Αργά ή γρήγορα, θα έρθει η στιγμή όπου τα παιδιά σου θα είναι αρκετά μεγάλα για να γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τα βασικά του διαδικτύου. Αυτό σημαίνει πως θα έρθει η στιγμή όπου θα αναζητήσουν τον εαυτό τους στο διαδίκτυο, και αυτά που θα βρουν, υπάρχει περίπτωση να μην τους αρέσουν καθόλου. Το φταίξιμο, φυσικά, θα το ρίξουν στον γονέα και θα έχουν και απόλυτο δίκαιο.

Όπως λέει και η Μαρία από την Κόκκινη Καμέλια στο άρθρο που δημοσίευσε:

Η φωτογραφία είναι ένα προσωπικό δεδομένο που δημιουργεί ένα ψηφιακό αρχείο για το παιδί. Δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη να καταγράφεται η ζωή τους, το πώς ήταν εμφανισιακά στην τάδε ηλικία, σε ποιο σχολείο ίσως πήγαιναν, σε ποια μέρη βρέθηκαν πότε. Είναι πληροφορίες που εκείνες μπορεί να μη θέλουν να έχουν κοινοποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά, μπορείς να περιορίσεις αρκετά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεις τα παιδιά σου online, και πόσο μάλλον όλα αυτά για τα οποία γράφεις και τα αφορούν.

Στην περίπτωση όμως που συνεχίζεις να θέλεις να ανεβάζεις φωτογραφίες των παιδιών στο blog ή στα κοινωνικά δίκτυα, τότε καλό είναι ανά διαστήματα να googlάρεις και να ρίχνεις μια γρήγορη ματιά στην online παρουσία των παιδιών σου. Αν βρεις φωτογραφίες, βίντεο ή κείμενα που θεωρείς πως δεν χρειάζεται να υπάρχουν διαθέσιμα προς όλους, τότε μπορείς είτε να τα κάνεις πιο private, επιτρέποντας μόνο τους κοντινούς σου ανθρώπους να τα δουν, είτε να τα διαγράψεις εντελώς.

Αν καταφέρεις να ανακαλύψεις κάθε πληροφορία που υπάρχει για τα παιδιά σου online, μετά θα είναι ακόμα πιο εύκολο να διαχειριστείς την online παρουσία τους.


Εσύ ανεβάζεις φωτογραφίες των παιδιών σου στο blog ή στα κοινωνικά δίκτυα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Featured Image Credits: Annie Spratt για το Unsplash.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

10 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
10 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;