Τι είναι το Zoom και γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς

Τι είναι το Zoom και γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς

Το Zoom είναι μια από τις μεγαλύτερες εφαρμογές αυτή την στιγμή για συνομιλείς μέσω βίντεο, για συζητήσεις μέσω chat και για επιχειρηματικά meetings. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των χρηστών δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλής.

Η πρόσφατη δημοτικότητα του Zoom έφερε γρήγορα στη δημοσιότητα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών της. Το Intercept ανάφερε πως οι βίντεο-κλήσεις του Zoom δεν έχουν end-to-end κρυπτογράφηση, όπως η εταιρεία ισχυριζόταν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη ασφάλεια και ιδιωτικότητα μεταξύ των κλήσεων.

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Οι καλύτεροι χάρτες για να βλέπεις την εξάπλωση του ιού

Η Motherboard ανέφερε επίσης πως το Zoom διαρρέει εκατοντάδες χιλιάδες emails των χρηστών του επειδή τα προσωπικά emails αντιμετωπίζονται σαν να ανήκουν στην ίδια εταιρεία.

Για την ακρίβεια, τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία αντιμετώπιζε τόσα πολλά προβλήματα με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών της, που πλέον σε κάνει να αναρωτιέσαι για το πόσο ασφαλής είσαι χρησιμοποιώντας την, ή ακόμα χειρότερα, πόσο ασφαλές μέρος είναι για παιδιά που την χρησιμοποιούν.

  • Η Apple αναγκάστηκε για να βάλει το πόδι της σε εκατομμύρια Macs μετά από ανακοίνωση ερευτηνών ασφάλειας που βρήκαν πως το Zoom είχε εγκαταστήσει έναν κρυφό web server στα Macs εκατομμυρίων χρηστών. Το Zoom απέτυχε να αφαιρέσει το κρυφό web server εφόσον η εφαρμογή είχε απεγκατασταθεί. Σύμφωνα με τον ερευνητή ασφάλειας, τον Jonathan Leitschuh, αυτός ο web server σήμαινε πως κάθε μολυσμένη ιστοσελίδα είχε την δυνατότητα να ενεργοποιήσει την κάμερα ενός Mac όσο το Zoom ήταν εγκατεστημένο στο λειτουργικό σύστημα. Μάλιστα, ο ερευνητής αρνήθηκε να πληρωθεί για το bug που βρήκε, καθώς αν πληρωνόταν θα έπρεπε να υπογράψει χαρτιά τα οποία θα τον απέτρεπαν απ’ το να μοιραστεί το πρόβλημα ασφάλειας με τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Το Zoom έστελνε κρυφά δεδομένα στο Facebook για τα χόμπι των χρηστών του – ακόμα και αν ένας χρήστης δεν είχε λογαριασμό στο Facebook. Η Motherboard ανέφερε πως η iOS εφαρμογή ενημέρωνε το Facebook κάθε φορά που ένας χρήστης άνοιγε την εφαρμογή, ενώ έστελνε πληροφορίες για το μοντέλο συσκευής του, σε ποιον πάροχο κινητής άνηκε και πολλά ακόμα. Το Zoom αφαίρεσε τον κώδικα, αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να γλιτώσει την κατηγορηματική αγωγή που έγινε εναντίον του στη Νέα Υόρκη.
  • Η εταιρεία κατηγορήθηκε ξανά όταν είχε το “attendee tracking” χαρακτηριστικό το οποίο όταν ήταν ενεργοποιημένο, έλεγχε τις κινήσεις των χρηστών κάθε φορά που ένας χρήστης έβγαινε από την εφαρμογή την ώρα της κλήσης.
  • Η εταιρεία χρησιμοποίησε επίσης μια περίεργη τεχνική για να εγκαθιστά την Mac εφαρμογή της χωρίς ο χρήσης να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση. Σύμφωνα με τον ερευνητή που βρήκε το bug, “Την ίδια τεχνική χρησιμοποιούν και τα malware στο macOS“.
  • Εκτός απ’ όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη πρόβλημα και με το Zoombombing, το οποίο επιτρέπει σε διάφορους trolls να εισέλθουν σε απροστάτευτες κλήσεις και να αποκτήσουν πρόσβαση δείχνοντας υλικό για ενηλίκους. Το FBI προειδοποίησε τους χρήστες του Zoom για να αλλάξουν τις ρυθμίσεις τους.
  • Το Zoom άλλαξε πρόσφατα την πολιτική απορρήτου του γιατί σύλλεγε δεδομένα και στατιστικά από τους χρήστες του που δεν έπρεπε, όπως για παράδειγμα παρακολουθούσε τα βίντεο, τις σημειώσεις και τις μεταγραφές για λόγους διαφήμισης.
  • Ένας ακόμα ερευνητής ασφάλειας βρήκε πως ένα bug στο Zoom δίνει την δυνατότητα στους hackers να βρουν το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης των Windows.
  • Πολλά σχολεία σε μεγάλες και μικρές πόλις ξεκίνησαν να μπλοκάρουν την υπηρεσία εξαιτίας των προβλημάτων ασφάλειας και ιδιωτικότητας που αντιμετωπίζει.
  • Η Google μπήκε στη λίστα με τις εταιρείες και μπάναρε το Zoom.
  • Χιλιάδες κλήσεις στο Zoom είναι διαθέσιμες για να τις παρακολουθεί κάθε άγνωστος.

Όπως μπορείς εύκολα να καταλάβεις, η υπηρεσία για πάνω από ένα χρόνο τώρα έχει αποδειχθεί πως δεν είναι αξιόπιστη για χρήση. Πολύ απλά, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα ασφαλείας για θεωρεί άξια προς χρήση.

Αν ψάχνεις μια εναλλακτική και πιο ασφαλής εφαρμογή για να κάνεις βίντεο-κλήσεις, να συνομιλείς και να κάνεις τα meetings του, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Skype, το Microsoft Teams, το Slack, το WhatsApp ή το FaceTime.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε