Το Facebook ανακοίνωσε δύο διαφορετικά πράγματα τους τελευταίους μήνες, το Meta ως νέα ονομασία για την εταιρεία και το Metaverse ως έναν ψηφιακό κόσμο με στόχο να φτάσει τους ένα δισεκατομμύρια χρήστες μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τι είναι το Meta;
Το 2021 το Facebook ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μια μετονομασία. Το κοινωνικό δίκτυο προσπαθεί να δημιουργήσει το metaverse, και για να διατηρήσει αυτό τον στόχο, άλλαξε την ονομασία του σε ‘Meta’. Η Η Meta Platforms, πρώην Facebook, Inc., θα είναι η εταιρεία που θα αναπτύσσει και θα διαχειρίζεται τα Facebook, WhatsApp, Instagram, Oculus, μεταξύ ορισμένων άλλων.
Η Meta ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα από το VR τμήμα της έχουν αυξηθεί τόσο σημαντικά, που θα πρέπει τώρα να υπολογίζουν όλα αυτά τα έσοδα ξεχωριστά και να τα διαχωρίσουν σε δύο κατηγορίες. Στην μια κατηγορία είναι όλες οι εφαρμογές που αναφέρθηκαν παραπάνω, και η δεύτερη κατηγορία είναι τα Reality Labs προϊόντα τα οποία διαθέτουν τις τεχνολογίες VR και AR. Στόχος τους είναι το Metaverse να φτάσει τους 1 δισεκατομμύριο χρήστες στα επόμενα 10 χρόνια, αλλά τι ακριβώς είναι το Metaverse;
Τι είναι το Metaverse;
Απαλλαγμένο από τον συνήθη ρόλο του στα αγγλικά ως πρόθεμα σε λέξεις όπως “μεταφορά” (metaphor), “μεταστάση” (metastasise) και “μεταμόρφωση” (metamorphosis), τώρα στέκεται μόνο του ως κύριο ουσιαστικό, το νέο όνομα ενός μονόλιθου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τον αυτοδηλωμένο σκοπό να εισάγει όσους περισσότερους χρήστες μπορεί στο «μετασύμπαν» (metaverse).
Το Metaverse του Meta φαίνεται πως θα συνεπάγεται στις τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας ώστε να δημιουργηθεί μια καθηλωτική διαδικτυακή εμπειρία – ένα ενσωματωμένο διαδίκτυο όπου όλοι οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και να αλληλοεπιδρούν σε έναν πλήρως υλοποιημένο ψηφιακό κόσμο.
Σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg, τον ιδρυτή του Facebook, το Metaverse είναι ένας ψηφιακός κόσμος στον οποίο ο κόσμος θα μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως να δουλεύει, να παίζει παιχνίδια και να κοινωνικοποιείται με άλλους ανθρώπους.
Πιστεύουμε ότι το metaverse θα είναι ο διάδοχος του διαδικτύου στα κινητά…Θα μπορούμε να νιώθουμε παρόντες – σαν να βρισκόμαστε εκεί με ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είμαστε στην πραγματικότητα.
Mark Zuckerberg
Οι χρήστες στο Metaverse θα έχουν την δυνατότητα να σχεδιάσουν τα δικά τους avatars, να διακοσμήσουν τον ψηφιακό τους χώρο, να επικοινωνούν και να γνωρίζονται με άλλους ανθρώπους, μέχρι και να παρακολουθούν εικονικές συναυλίες και εκδηλώσεις. Ψηφιακοί κόσμοι όπως το Metaverse υπάρχουν ήδη, όπως το Minecraft, το Roblox, το Second Liife και το Fortnite, με τη διαφορά πως το Metaverse θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Η προέλευση της λέξης “Metaverse”
Ο όρος metaverse επινοήθηκε από τον Neil Stephenson στο μυθιστόρημά του Snow Crash το 1992, ένα κερδοσκοπικό έπος του οποίου η δράση λαμβάνει χώρα σε δύο παράλληλους κόσμους – τον πρωταρχικό, φυσικό «Reality» και το διαδικτυακό, εικονικό «Metaverse» που υπάρχει δίπλα του. Η πραγματικότητα κυριαρχείται από κακόβουλες μεγα-εταιρίες που έχουν ιδιωτικοποιήσει κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής και το Metaverse είναι γεμάτο κινδύνους, ίντριγκες και διαφθορά.
Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί εάν αυτή η σκέψη συνέβαλε στη διαδικασία αλλαγής επωνυμίας του Meta – ότι η προέλευση της ιδέας με την οποία έχουν γίνει συνώνυμα είναι τόσο ξεκάθαρα χρωματισμένη με την επιστημονική φανταστική δυσοίωνη και το φάσμα της παγκόσμιας εταιρικής εξουσίας.
Αλλά το ίδιο το πρόθεμα, meta, ήταν αρχικά μια αθώα πρόθεση (η Meta δεν είναι η πρώτη εταιρεία άλλωστε που οικειοποίησε μια πρόθεση). Κάποιοι αναφέρουν επίσης πως προέρχεται από το ελληνικό ‘μετά’, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σημασιών, όπως “με”, “μετά”, “παραπλεύρως”, “πάνω από” και “πέραν”. Από τον Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη παίρνουμε τον όρο «μεταφυσική», τον κλάδο της φιλοσοφίας που είναι αφιερωμένο στις πιο υπέρτατες κατηγορίες ύπαρξης – πράγματα όπως «ουσία», «είναι» ή «πραγματικότητα».
Τι άλλο υπάρχει εκτός από το Metaverse;
Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής πως στο Metaverse καθένας θα μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του avatars και να έχει τον δικό του ψηφιακό χώρο. Επιπλέον, οι παίκτες θα φοράνε τα Oculus για να εισέρχονται και να βλέπουν τα πάντα μέσα στο Metaverse, αλλά ποιες άλλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους ψηφιακούς κόσμους;
Η Microsoft: Ο γίγαντας λογισμικού χρησιμοποιεί ήδη ολογράμματα και αναπτύσσει εφαρμογές μικτής και εκτεταμένης πραγματικότητας (XR) με την πλατφόρμα Microsoft Mesh. Τα πρώτα ολογράμματα και τα ψηφιακά avatars τα είδαμε αρχικά να εμφανίζονται στο Microsoft Teams το 2022, ενώ η εταιρεία ετοιμάζει επίσης εξερευνήσιμους και τρισδιάστατους εικονικούς κόσμους με καταστήματα λιανικής και χώρους εργασίας. Ο στρατός των ΗΠΑ εργάζεται επί του παρόντος με τη Microsoft ώστε να δημιουργήσουν συγκεκριμένα Hololens 2 για την εκπαίδευση στρατιωτών. Πέρα από αυτό, το Xbox Live συνδέει ήδη εκατομμύρια παίκτες απ’ όλο τον κόσμο.
Η Epic Games: Ο Tim Sweeney, συνιδρυτής της εταιρείας που ανέπτυξε το Fortnite ανέφερε πως “δεν είναι μυστικό ότι η Epic επενδύει στη δημιουργία του metaverse”. Η εταιρεία αναπτύσσει φωτορεαλιστικούς ψηφιακούς ανθρώπους με το MetaHuman Creator, το οποίο θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσαρμόζουμε τους χαρακτήρες μας στα μελλοντικά παιχνίδια. Η Epic Games εξαγόρασε επίσης έναν αριθμό από εταιρείες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Unreal Engine 5. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αν και είναι μια gaming πλατφόρμα, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται στην κινηματογραφική βιομηχανία και μπορεί να βοηθήσει αρκετά στη δημιουργία ψηφιακών εμπειριών.
Άλλες πλατφόρμες όπως το Reblox, μια πλατφόρμα που ιδρύθηκε το 2004 και αυτή την στιγμή αξίζει περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια, παρέχει role-playing ευκαιρίες όπως το Bloxburg και το Brookhaven, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να χτίζουν σπίτια, να δουλεύουν και να παίζουν διαφορετικά σενάρια. Η εταιρεία συνεργάστηκε επίσης με την Vans ώστε να δημιουργήσουν το Vans World, ένα ψηφιακό skateboarding πάρκο όπου οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να ντύνονται με Vans εξοπλισμό.
Με πιο απλά λόγια: Η λέξη Meta αναφέρεται στην εταιρεία που στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Facebook. Η λέξη Metaverse αναφέρεται στη φουτουριστική ιδέα ενός εικονικού κόσμου.