Ένας απόλυτος οδηγός για όσους θέλουν να μάθουν τι είναι τα Bitcoins κρυπτονομίσματα, τι είναι το mining και οι miners, τι είναι το blockchain, ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από το Bitcoin, πως λειτουργούν και αν αξίζει να επενδύσεις σε αυτά.
Όσο περνάνε τα χρόνια, ολοένα και περισσότερα καινούργια κρυπτονομίσματα εμφανίζονται με την υπόσχεση πως θα γίνουν μεγάλα και γνωστά, παρέχοντας μεγάλα χρηματικά ποσά σε όσους επενδύσουν πρώτοι σε αυτά. Δυστυχώς, τα περισσότερα αποτυγχάνουν και οι άνθρωποι χάνουν από μικρά έως μεγάλα ποσά. Αυτό πιθανότητα συμβαίνει λόγο των ίδιων των ανθρώπων, οι οποίοι προτιμούν να χρησιμοποιούν πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, όπως τα Bitcoin. Μιας και οι άνθρωποι είναι η “καρδιά” κάθε κρυπτονομίσματος, δεν είναι εύκολη υπόθεση να χτυπήσεις τα μεγάλα ονόματα.
Μιας και τα Bitcoin παραμένουν μέχρι και σήμερα τα γνωστότερα κρυπτονομίσματα παγκοσμίως, ενώ έχουν νομιμοποιηθεί σε ορισμένες χώρες και υποστηρίζονται πλέον από εκατοντάδες ηλεκτρονικά καταστήματα, αποφάσισα να γράψω έναν αναλυτικό οδηγό για κάθε αρχάριο που ενδιαφέρεται να κάνει τα πρώτα του βήματα με τα bitcoins.
Το άρθρο παρέχεται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν προωθεί ή σχετίζεται με κανένα τρόπο ή με οποιαδήποτε κρυπτονομίσματα ή υπηρεσία.
Τι είναι τα Bitcoins;
Το Bitcoin, που συχνά περιγράφεται ως κρυπτονόμισμα, εικονικό νόμισμα ή ψηφιακό νόμισμα – είναι ένας τύπος χρημάτων που είναι εντελώς εικονικός. Το Bitcoin δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2009 και ο μυστηριώδης δημιουργός του είναι ο Satoshi Nakamoto, για τον οποίο αναφέρομαι στην συνέχεια του άρθρου.
Έως και σήμερα η ταυτότητα του ατόμου ή των ανθρώπων που δημιούργησαν αυτή την τεχνολογία παραμένει ένα μυστήριο. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα το Bitcoin παρέχει την υπόσχεση χαμηλότερων κόστος για κάθε συναλλαγή, συγκριτικά τουλάχιστον με τους παραδοσιακούς online μηχανισμούς πληρωμών που χρεώνουν περισσότερα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα νομίσματα που εκδίδονται από την Κυβέρνηση, το Bitcoin λειτουργεί από μια αποκεντρωμένη αρχή.
Όχι μόνο το Bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα, αλλά είναι επίσης το πιο γνωστό ανάμεσα σε περισσότερα από 5,000 κρυπτονομίσματα που υπάρχουν σήμερα.
Forbes
Ως κρυπτονόμισμα, το Bitcoin δεν έρχεται σε φυσική μορφή και μόνο οι συναλλαγές διατηρούνται σε μια δημόσια βάση στην οποία καθένας έχει πρόσβαση. Όλες οι συναλλαγές bitcoin επαληθεύονται από ένα τεράστιο αριθμό υπολογιστικής ισχύος και δεν εκδίδονται ούτε υποστηρίζονται από καμιά τράπεζα ή κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι νόμιμο χρήμα στα περισσότερα μέρη του κόσμου, το bitcoin είναι πολύ δημοφιλές και έχει προκαλέσει την κυκλοφορία εκατοντάδων άλλων κρυπτονομισμάτων, τα οποία συλλογικά αναφέρονται ως altcoins. Το Bitcoin συνήθως συντομεύεται ως BTC
.
Σημαντικές πληροφορίες:
- Το Bitcoin κυκλοφόρησε το 2009 και έως και σήμερα είναι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο – με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
- Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νομίσματα, το bitcoin δημιουργείται, διανέμεται, διαπραγματεύεται και αποθηκεύεται με τη χρήση ενός αποκεντρωμένου συστήματος, γνωστό ως blockchain.
- Η ιστορία του Bitcoin έχει περάσει από πολλούς κύκλους άνθησης αλλά και αποτυχίας κατά τη σχετικά μικρή διάρκεια ζωής του.
- Ως το πρώιμο εικονικό νόμισμα που γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα και επιτυχία, το bitcoin έχει εμπνεύσει μια σειρά από άλλα κρυπτονομίσματα.
Πως λειτουργούν τα Bitcoins;
Το σύστημα του bitcoin είναι μια συλλογή από υπολογιστές (που αναφέρονται συχνά ως “nodes” ή “miners”) που όλοι τρέχουν τον κώδικα του bitcoin και αποθηκεύουν τα πάντα στο blockchain του. Μεταφορικά μιλώντας, το blockchain μπορεί να θεωρηθεί και ως μια συλλογή από μπλοκ. Σε κάθε μπλοκ υπάρχει μια συλλογή από συναλλαγές. Επειδή όλοι οι υπολογιστές που τρέχουν το blockchain έχουν την ίδια λίστα από μπλοκ και συναλλαγές και μπορούν να δουν τα νέα μπλοκ να γεμίζουν με νέες συναλλαγές, κανένας δεν μπορεί να εξαπατήσει το σύστημα.
Μιας και ο καθένας έχει την δυνατότητα να δει όλες τις συναλλαγές που ολοκληρώνονται σε πραγματικό χρόνο, ένας hacker για να καταφέρει να “σπάσει” το σύστημα θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει πρόσβαση στο 51% της ισχύος που διατηρεί το bitcoin. Από τον Ιούνιο του 2021, το Bitcoin έχει περίπου 10,000 nodes, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται, καθιστώντας μια τέτοια επίθεση αρκετά απίθανη.
Σε μια απίθανη τέτοια περίπτωση, όπου ένας hacker κάνει την προσπάθεια να επιτεθεί στο blockchain, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο δίκτυο του bitcoin με τους υπολογιστές τους πιθανότητα απλά να πάνε σε ένα νέο blockchain, καθιστώντας την επίθεση μια αποτυχία.
Το υπόλοιπο των bitcoin tokens διατηρείται δημόσια, ενώ τα ιδιωτικά κλειδιά (αλλιώς και “keys”) – τα οποία είναι μεγάλες σειρές αριθμών και γραμμάτων που συνδέονται μέσω του μαθηματικού αλγορίθμου κρυπτογράφησης που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία τους – χρησιμοποιούνται ως εξής:
- Το δημόσιο κλειδί (σαν τον αριθμό του παραδοσιακού τραπεζικού λογαριασμού) χρησιμοποιείται από άλλους ανθρώπους για την αποστολή bitcoin.
- Το ιδιωτικό κλειδί (κάτι σαν το PIN κωδικό της ATM κάρτας) πρέπει να διατηρείται κρυφό καθώς χρησιμοποιείται για την έγκριση των συναλλαγών.
Τα bitcoin κλειδιά δεν πρέπει ωστόσο να μπερδεύονται με τα bitcoin wallets (πορτοφόλια), τα οποία είναι φυσικές ή ψηφιακές συσκευές που σε διευκολύνουν με τις συναλλαγές και σου επιτρέπουν να παρακολουθείς την ιδιοκτησία των coins. Παρόλα αυτά, ο όρος “πορτοφόλι” είναι λίγο παραπλανητικός, καθώς ο τρόπος λειτουργείας του bitcoin δεν σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις αλλού δεδομένα εκτός από το blockchain και, ως εκ τούτου, τα γνωστά “πορτοφόλια” απλά παρέχουν ορισμένες επιπλέον δυνατότητες.
Τι είναι το Bitcoin Mining;
Το bitcoin mining είναι η διαδικασία με την οποία το bitcoin τίθεται σε κυκλοφορία. Γενικά, το mining απαιτεί την επίλυση υπολογιστικών δύσκολων παζλ για να αποκαλυφθεί ένα νέο μπλοκ, το οποίο προστίθεται στο blockchain. Το mining προσθέτει και επαληθεύει τα αρχεία συναλλαγών σε όλο το δίκτυο, ενώ η ανταμοιβή είναι λίγα bitcoin. Για την ακρίβεια, η ανταμοιβή μειώνεται στο μισό κάθε 210.000 μπλοκ. Η ανταμοιβή για κάθε μπλοκ ήταν 50 νέα bitcoins το 2009. Στις 11 Μαΐου του 2020, συνέβη το τρίτο μισό, μειώνοντας την ανταμοιβή για κάθε μπλοκ στα 6.25 bitcoins.
Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από hardware που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κάνεις mining. Ωστόσο, κάποια hardware αποδίδουν υψηλότερες ανταμοιβές από άλλα. Ορισμένα τσιπ υπολογιστών, γνωστά ως Application-Specific Integrated Circuits (ASIC) και πιο προηγμένες μονάδες επεξεργασίας, όπως οι Graphic Processing Units (GPUs) μπορούν να επιτύχουν υψηλότερες ανταμοιβές.
Ένα bitcoin διαιρείται σε οκτώ δεκαδικά ψηφία (100 εκατομμυριοστά ενός bitcoin), και αυτή η μικρότερη μονάδα αναφέρεται ως Satoshi.
Αξίζει να αγοράσεις Bitcoins;
Σε γενικές γραμμές, πολλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν την επιθυμία των πελατών τους να αγοράσουν κρυπτονομίσματα, αλλά δεν το προτείνουν εκτός εάν οι πελάτες εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Αυτό λέει πολλά για όσους είναι αρχάριοι επί του θέματος και ενδιαφέρονται να κάνουν την πρώτη τους επένδυση πάνω στα κρυπτονομίσματα. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε bitcoins να είναι η αβεβαιότητα του αύριο. Άλλωστε, κάθε άνθρωπος που έχει bitcoins, βασίζει τα χρήματα του σε ένα σύστημα. Για αρκετούς, αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο.
Αν έχεις παθιαστεί με τα bitcoins και ενδιαφέρεσαι να κάνεις την πρώτη σου επένδυση πάνω στα κρυπτονομίσματα, τότε προτείνεται το αρχικό ποσό να είναι μεταξύ του 1% έως 10% από τον ολικό σου προϋπολογισμό. Άλλωστε, πρόσφατα γεγονότα φαίνεται πως μπορούν εύκολα να κινήσουν ακόμα και το εικονικό χρήμα, όπως μετά το tweet του Elon Mask για το Bitcoin, το οποίο αύξησε την αξία του κρυπτονομίσματος στιγμιαία.
Όπως και σε κάθε άλλη επένδυση, έτσι και με το Bitcoin μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αλλά και ραγδαίες πτώσεις. Ωστόσο, αυτό που διατηρεί στην πραγματικότητα τα bitcoins είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν για τις online συναλλαγές τους. Αν οι άνθρωποι πάψουν να χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα, τότε θα χάσει και αυτό την ουσία του. Υπάρχει ήδη άφθονος ανταγωνισμός και παρόλο που το bitcoin έχει τεράστιο προβάδισμα έναντι των εκατοντάδων άλλων ψηφιακών νομισμάτων που εμφανίστηκαν λόγω της αναγνώρισης της μάρκας του, μια τεχνολογική πρόοδος με τη μορφή ενός καλύτερου εικονικού νομίσματος αποτελεί πάντοτε απειλή.
Πως να αγοράσεις bitcoins
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν Bitcoin μέσω ανταλλαγών, όπως το Coinbase. Οι ανταλλαγές σου επιτρέπουν να αγοράσεις, να πουλήσεις ή να διατηρήσεις τα κρυπτονομίσματα. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό και να τον επιβεβαιώσεις με την ταυτότητα σου, καθώς επίσης και με κάποιο επίσημο έγγραφο, όπως έναν τραπεζικό λογαριασμό ή μια χρεωστική κάρτα.
Μερικές από τις μεγαλύτερες συναλλαγές πραγματοποιούνται στο Coinbase, στο Kraken και στο Gemini. Μπορείς επίσης να αγοράσεις bitcoins από μεσίτες όπως το Robinhood.
Ασχέτως από που θα αγοράσεις τα bitcoins, θα χρειαστείς ένα ψηφιακό πορτοφόλι για να τα αποθηκεύσεις. Υπάρχουν τα hot wallets και τα cold wallets.
- Ένα hot wallet (αλλιώς γνωστό και ως online wallet) φιλοξενείται από μια υπηρεσία συναλλαγών ή από κάποιον προμηθευτή στο cloud. Ορισμένοι γνωστοί πάροχοι για online wallets είναι το Exodus, Electrum και Mycelium.
- Ένα cold wallet (αλλιώς γνωστό και ως mobile wallet) είναι μια offline συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για να αποθηκεύει bitcoins και δεν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Ορισμένες επιλογές για mobile wallets είναι το Trezor και Ledger.
Σημαντικές πληροφορίες:
- Ενώ τα bitcoins είναι ακριβά, μπορείς να αγοράσεις κλασματικά bitcoins από ορισμένους προμηθευτές.
- Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεις στις χρεώσεις κάθε συναλλαγής, οι οποίες είναι γενικά μικρά ποσά, αλλά καλό είναι να τα γνωρίζεις.
- Οι αγορές των bitcoins δεν είναι στιγμιαίες. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε συναλλαγή πρέπει να επαληθευτεί από τους miners, μια διαδικασία η οποία διαρκεί τουλάχιστον 10-20 λεπτά ώστε να δεις την συναλλαγή στον λογαριασμό σου.
Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto;
Κανείς δεν γνωρίζει ποιος εφηύρε το bitcoin – ή τουλάχιστον, όχι εκατό τοις εκατό. Το Satoshi Nakamoto είναι το όνομα που σχετίζεται με το άτομο ή την ομάδα ατόμων που κυκλοφόρησαν το επίσημο αρχικό whitepaper το 2008 και δούλεψαν στον αρχικό λογισμικό του bitcoin το οποίο κυκλοφόρησε το 2009. Από τότε, πολλά άτομα είτε έχουν ισχυριστεί ότι είναι είτε έχουν προταθεί ως οι πραγματικοί άνθρωποι πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, αλλά από τον Ιούνιο του 2021, η πραγματική ταυτότητα (ή ταυτότητες) πίσω από τον Satoshi παραμένουν ένα μυστήριο.
Παρόλο που είναι δελεαστικό να πιστεύουμε την περιστροφή των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι ο Satoshi Nakamoto είναι μια μοναχική, κιχωτική ιδιοφυΐα που δημιούργησε το bitcoin από “σκέτο αέρα”, τέτοιες καινοτομίες δεν συμβαίνουν συνήθως μέσα από ένα δωμάτιο. Όλες οι μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, ανεξάρτητα από το πόσο πρωτότυπες φαίνονται, βασίστηκαν σε προηγούμενες υπάρχουσες έρευνες.
Απ’ ότι φαίνεται, το bitcoin συνδέεται με το Adam Back’s Hashcash, που εφευρέθηκε το 1997, και στη συνέχεια το b-money του Wei Dai, αλλά και το Reusable Proof of Work του Hal Finney. Φημολογείται επίσης πως ίσως πολλά από τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τα παραπάνω projects αλλά και διάφορα άλλα, να έχουν πάρει επίσης μέρος στη δημιουργία του bitcoin.
Υπάρχουν μερικά πιθανά κίνητρα για τον εφευρέτη του bitcoin να αποφασίσει να κρατήσει μυστική την ταυτότητά του. Το ένα είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής: Καθώς το bitcoin έχει κερδίσει τη δημοτικότητά του – έγινε παγκόσμιο φαινόμενο – ο Satoshi Nakamoto πιθανότατα θα συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις.
Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η πιθανότητα το bitcoin να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο τρέχον τραπεζικό και νομισματικό σύστημα. Εάν το bitcoin επρόκειτο να κερδίσει μαζική υιοθέτηση, το σύστημα θα μπορούσε να ξεπεράσει τα κυρίαρχα παραδοσιακά νομίσματα των εθνών. Αυτή η απειλή για το υπάρχον νόμισμα θα μπορούσε να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να θελήσουν να κινηθούν νομικά εναντίον του δημιουργού του bitcoin.
Ο άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η ασφάλεια. Μόνο το 2009, έγιναν mining 32.489 μπλοκ με ποσοστό ανταμοιβής 50 bitcoins ανά μπλοκ – η συνολική πληρωμή το 2009 ήταν 1.624.500 bitcoins. Κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι μόνο ο Satoshi και ίσως μερικοί άλλοι άνθρωποι έκαναν mining μέχρι το 2009 και ότι κατέχουν την πλειοψηφία αυτών των αποθεμάτων. Κάποιος που έχει στην κατοχή του έναν τόσο μεγάλο αριθμό κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει εύκολα στόχος από εγκληματίες.
Bitcoins – Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Τι είναι τα Bitcoins;
Το Bitcoin, που συχνά περιγράφεται ως κρυπτονόμισμα, εικονικό νόμισμα ή ψηφιακό νόμισμα – είναι ένας τύπος χρημάτων που είναι εντελώς εικονικός. Το Bitcoin δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2009 και φημολογείται πως ο μυστηριώδης δημιουργός του είναι ο Satoshi Nakamoto, για τον οποίο αναφέρομαι στην συνέχεια του άρθρου.
Τι μπορώ να κάνω με τα bitcoins;
Μπορείς να ανταλλάξεις τα bitcoins σου κάποιο άλλο νόμισμα, νόμιμο ή όχι, με κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα, καθώς επίσης και να κάνεις αγορές σε όσες ιστοσελίδες υποστηρίζουν τα bitcoins ως μέθοδο πληρωμής.
Τι είναι το bitcoin mining;
Το bitcoin mining είναι η διαδικασία με την οποία το bitcoin τίθεται σε κυκλοφορία. Γενικά, το mining απαιτεί την επίλυση υπολογιστικών δύσκολων παζλ για να αποκαλυφθεί ένα νέο μπλοκ, το οποίο προστίθεται στο blockchain. Το mining προσθέτει και επαληθεύει τα αρχεία συναλλαγών σε όλο το δίκτυο, ενώ η ανταμοιβή είναι λίγα bitcoin.
Πως αγοράζω bitcoins;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν Bitcoin μέσω ανταλλαγών, όπως το Coinbase. Οι ανταλλαγές σου επιτρέπουν να αγοράσεις, να πουλήσεις ή να διατηρήσεις τα κρυπτονομίσματα. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό και να τον επιβεβαιώσεις με την ταυτότητα σου, καθώς επίσης και με κάποιο επίσημο έγγραφο, όπως έναν τραπεζικό λογαριασμό ή μια χρεωστική κάρτα.
Εσύ έχεις επενδύσει στο παρελθόν χρήματα για το bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα; Και ναι, ποια ήταν η εμπειρία σου μέχρι στιγμής; Αν όχι, τι σε σταματάει απ’ το να ασχοληθείς με τα κρυπτονομίσματα; Μήπως γνωρίζεις υπηρεσίες και wallets που δεν ανέφερα στο άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.
Featured Image Credits: Executium στο Unsplash.