Είτε κατασκευάσεις ένα Gaming PC κομμάτι-κομμάτι είτε θέλεις να αναβαθμίσεις τον υπάρχον υπολογιστή σου, αυτές οι RAM για Gaming θα πάνε την απόδοση και την ταχύτητα στο επόμενο επίπεδο.
Όση περισσότερη διαθέσιμη μνήμη RAM έχει ο υπολογιστής σου, τόσο πιο υψηλή θα είναι και η διαφορά στην ταχύτητα και την απόδοση του. Είτε πρόκειται για gaming, είτε ακόμα και για επαγγελματική επεξεργασία βίντεο ή γραφικών, η RAM είναι απαραίτητη. Παρόλα αυτά, το να καταλήξεις την κατάλληλη και πιο γρήγορη δεν είναι πάντοτε εύκολο.
Διάβασε επίσης: Πόση RAM χρειάζεσαι για Gaming;
Στο gaming, όσο πιο παλιά είναι η κάρτα γραφικών που χρησιμοποιείς, τόσο μεγαλύτερο ρόλο παίζει η μνήμη RAM για να απολαμβάνεις υψηλότερες επιδόσεις και σταθερότητα κατά τη διάρκεια του gameplay. Αν έχεις μια ισχυρή κάρτα γραφικών και παίζει ακόμα τα παιχνίδια με άνεση, τότε μπορείς να παραλήψεις την αγορά νέας RAM.
Αν παρόλα αυτά θέλεις ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και σταθερότητα ή κάποιος τίτλος παιχνιδιού απαιτεί υψηλότερες προδιαγραφές από αυτές που έχεις αυτή την στιγμή, τότε οι παρακάτω οδηγίες θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος και την απαραίτητη ταχύτητα.
Πως να επιλέξεις την κατάλληλη RAM για Gaming
Εν συντομία, όση περισσότερη RAM έχεις, τόσο το καλύτερο για gaming.
16GB είναι η κατάλληλη επιλογή
Για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, τα 16GB μνήμης RAM είναι ο κατάλληλος αριθμός για όλα τα τωρινά games και προγράμματα. Παρόλα αυτά, καθώς οι προδιαγραφές των παιχνιδιών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, ο κατάλληλος αριθμός για τους σοβαρούς gamers θα πρέπει να είναι 32GB μνήμης RAM.
Από την άλλη πλευρά, αν ασχολείσαι παράλληλα και με το streaming, τότε η έξτρα RAM θα βοηθήσει ώστε να τρέχουν όλα ακόμα πιο σταθερά, οπότε συστήνονται και πάλι τα 32GB. Το ίδιο αφορά και για όσους ασχολούνται με την επεξεργασία βίντεο, όπου αν έχεις ποιότητα 4K και μεγάλο υλικό, θα χρειαστείς όση περισσότερη διαθέσιμη RAM υπάρχει. Στη προκειμένη περίπτωση τα 16GB προτείνονται για ξεκίνημα και τα 32GB για μεγάλα projects.
Επέλεξε δύο κάρτες και όχι μια
Ένα συχνό πρόβλημα που βλέπω να αντιμετωπίζουν αρκετοί gamers είναι η χρήση μιας και μόνο πλακέτας στην μητρική. Τι εννοώ; Ένα μεγάλο ποσοστό των gamers για να εξοικονομήσουν χρήματα, αγοράζουν πρώτα 16GB RAM αλλά σε μονή πλακέτα, με το σκεπτικό να αγοράσουν άλλη μια μελλοντικά. Αυτό είναι λάθος καθώς εκατοντάδες δοκιμές έχουν δείξει πως ένας υπολογιστής αποδίδει πάντοτε καλύτερα όταν έχει δύο πλακέτες απ’ ότι μόνο μια – και αυτό ισχύει τόσο για τους Intel όσο και για τους AMD επεξεργαστές.
Αν ο υπολογιστής σου έχει τέσσερις υποδοχές για πλακέτες από μνήμες RAM, τότε πήγαινε απευθείας στα 16GB χρησιμοποιώντας διπλές πλακέτες ή στα 32GB. Αν διαθέτεις μικρότερο budget, τότε μπορείς να αγοράσεις μια μονή 16GB RAM, αλλά δεν θα επωφελείσαι από την ίδια απόδοση που θα σου πρόσφεραν δύο πλακέτες των 8GB.
Επέλεξε την κατάλληλη RAM για τον επεξεργαστή σου
Για να αποφύγεις να αγοράσεις μια μνήμη RAM η οποία δεν θα λειτουργεί σωστά με τον επεξεργαστή σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να ελέγξεις ποιες μνήμες RAM υποστηρίζει. Κάθε κατασκευάστρια εταιρεία τοποθετεί όλα τα μοντέλα από RAM που υποστηρίζει πλήρως, έτσι ώστε να ελέγξεις αν οι RAM για gaming που σου κέντρισαν το ενδιαφέρον είναι συμβατές.
Αυτό που θέλεις για αρχή είναι να αποφύγεις να ρυθμίζεις τις καινούργιες σου μνήμες RAM από το BIOS / UEFI ώστε να λειτουργούν όπως πρέπει. Οι DDR4-3200 μνήμες RAM για παράδειγμα είναι η πιο συχνή επιλογή για όσους έχουν AMD Ryzen 5000 ή Intel Rocket Lake 11ης γενιάς επεξεργαστές.
Οι καλύτερες RAM για Gaming
Είτε αναζητάς για μια γρήγορη, σύγχρονη και αξιόπιστη DDR5, είτε μια DDR4 που να αποδίδει στο μέγιστο για τα games ή το video editing, οι παρακάτω μνήμες RAM θεωρούνται οι καλύτερες για gamers και επαγγελματίες.
1. G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6000 (2 x 16GB)
Έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, η G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6000 C36 είναι μια από τις ταχύτερες DDR5 μνήμες RAM που κυκλοφορούν στην αγορά. Παρέχουν επίσης ύψιστες ταχύτητες που συνήθως βρίσκεις μόνο σε DDR5-6000 μνήμες. Παρόλα αυτά, το κόστος είναι αρκετά πιο μεγάλο απ’ ότι αυτό που θα έδινες για μια παραδοσιακή μνήμη RAM, οπότε προτείνεται κυρίως για σοβαρούς gamers ή επαγγελματίες που ασχολούνται με την επεξεργασία βίντεο και άλλων γραφικών.
2. Samsung DDR5-4800 (2 x 16GB)
Αν και οι μνήμες RAM Samsung DDR5-4800 C40 δεν είναι απ’ τις ομορφότερες που θα βρεις στην αγορά, είναι σίγουρα απ’ τις γρηγορότερες που θα βρεις. Είναι επίσης μια από αυτές τις RAM που απλά τις κουμπώνεις πάνω στον υπολογιστή και ξεχνάς πως υπάρχουν καθώς απολαμβάνεις ύψιστες αποδόσεις. Και το καλύτερο απ’ όλα; Μπορείς να προχωρήσεις σε overclocking για να αυξήσεις ακόμα περισσότερο την ταχύτητα τους.
3. TeamGroup T-Force Xtreem ARGB DDR4-3600 (2 x 8GB)
Το memory kit της TeamGroup με τις Xtreem ARGB DDR4-3600 C14 μνήμες RAM όχι μόνο έρχονται με ένα ξεχωριστό σχεδιασμό, αλλά παρέχουν επίσης και φανταστικές αποδόσεις. Οι συγκεκριμένες είναι απ’ τις γρηγορότερες που θα βρεις για DDR4 και οι μνήμες του kit έχουν CAS Latency 18. Διαθέτει ενσωματωμένο φωτισμό RGB πολλαπλών χρωμάτων και ο RGB φωτισμός μπορεί να πάρει διάφορες αποχρώσεις συνδυάζοντας τα χρώματα, κόκκινο, πράσινο και μπλε, προσφέροντας μοντέρνο αισθητικό αποτέλεσμα.
4. Patriot Viper RGB DDR4-3600 (2 x 8GB)
Οι μνήμες Patriot Viper RGB DDR4-3600 έρχονται με CAS Latency 18, είναι χρονισμένες στα 3600MHz και είναι kit από δύο. Όπως και οι RAM της TeamGroup, έτσι και οι συγκεκριμένες έρχονται με ενσωματωμένο φωτισμό RGB πολλαπλών χρωμάτων, συνδυάζοντας τα χρώματα, κόκκινο, πράσινο και μπλε, προσφέροντας μοντέρνο αισθητικό αποτέλεσμα.
5. Corsair Vengeance LPX DDR4-2666 (2 x 8GB)
Δυστυχώς, ορισμένοι επεξεργαστές της Intel όπως ο H370 και B360 συνεχίζουν να παρέχουν περιορισμό στην ταχύτητα της RAM και δεν επιτρέπουν υψηλότερες από DDR4-2666. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το κιτ της Corsair με τις Vengeance LPX DDR4-2666 είναι η καλύτερη επιλογή για να πιάνεις όσο το δυνατόν πιο μεγάλη ταχύτητα γίνεται. Τέλος, το heatspreader είναι κατασκευασμένο από καθαρό αλουμίνιο για ταχύτερη απορρόφηση θερμότητας και το PCB οκτώ στρωμάτων βοηθά στη διαχείριση της θερμότητας και παρέχει ανώτερο overclocking.
Συχνές ερωτήσεις
Παρακάτω απαντάω στις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε. Αν έχεις περισσότερες απορίες ή ερωτήσεις σχετικά με την αγορά σου, μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου. Αν δεν είσαι σίγουρος/η για τη συμβατότητα, σιγουρέψου πως έχεις αναφέρει και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος σου (μπορείς να τα δεις με δωρεάν προγράμματα όπως το Speccy).
-
Να επιλέξω ένα kit ή μεμονωμένες τις μνήμες RAM;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα kit που περιλαμβάνουν διπλές μνήμες RAM είναι πάντοτε η προτεινόμενη επιλογή, καθώς επίσης και η οικονομικότερη. Ωστόσο, αν έχεις ήδη μια μονή μνήμη στον υπολογιστή ή το laptop σου, τότε μπορείς να αγοράσεις την ίδια με το ανάλογο μέγεθος. Παρόλα αυτά, έλεγξε πρώτα έως τι ταχύτητα RAM υποστηρίζει ο επεξεργαστής σου, έτσι ώστε να ελέγξεις μήπως μπορείς να αγοράσεις ένα kit που να παρέχει μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτό που έχεις ήδη.
Κάποιες φορές αξίζει περισσότερο να επενδύσεις σε ένα αξιόπιστο kit από μνήμες RAM που πιάνουν τις ύψιστες ταχύτητες που δέχεται ο επεξεργαστής σου, παρά να επενδύσεις μια κάρτα αλλά με μικρότερη συχνότητα και προδιαγραφές.
-
Πόσα είναι τα ιδανικά GB RAM για Gaming;
Για τους ερασιτέχνες gamers και δημιουργούς περιεχομένου που θέλουν ύψιστες ταχύτητες με χαμηλό budget, τότε τα 16GB είναι η ιδανική επιλογή. Για όσους παίζουν πρόσφατους τίτλους παιχνιδιών με υψηλές απαιτήσεις συστήματος, τότε τα 32GB είναι ο συστηνόμενος αριθμός. Το ίδιο ισχύει και για τους δημιουργούς περιεχομένου που ασχολούνται με τη δημιουργία 3D γραφικών ή εξάγουν βίντεο σε 4K ποιότητα, όπου τα 32GB RAM θα είναι ιδανικά για μικρά projects, ενώ τα 64GB για μεγαλύτερα.
-
Γιατί εμφανίζεται Μπλε Οθόνη με τις καινούργιες RAM;
Η μπλε οθόνη του θανάτου μπορεί να υποδεικνύει πολλά διαφορετικά πράγματα. Κάθε μπλε οθόνη ωστόσο παρέχει τον δικό της κωδικό σφάλματος τέρμα κάτω αριστερά, τον οποίο μπορείς να αναζητήσεις σε μια μηχανή αναζήτησης για να μάθεις τι σημαίνει.
Όταν η μπλε οθόνη εμφανίζεται μετά την εγκατάσταση καινούργιων RAM, τότε έλεγξε αρχικά μήπως δεν έχει κουμπωθεί κάποια σωστά, βγάλε τη μια και έλεγξε τες μεμονωμένα και σιγουρέψου πως είναι συμβατές με τις μέγιστες ταχύτητες που επιτρέπει ο επεξεργαστής.