Πως να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα (2022)

Πως να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα (2022)

Στις μέρες μας υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να κατεβάζεις τραγούδια στον υπολογιστή ή το κινητό σου, είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμής, είτε νόμιμα, είτε ακόμα και παράνομα. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τους καλύτερους τρόπους για να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα.

Σε ένα προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει με τίτλο “Κατέβασμα τραγουδιών και βίντεο από το YouTube“, είδαμε όλες τις υπηρεσίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κατεβάζεις εντελώς δωρεάν όλα τα αγαπημένα σου τραγούδια και βίντεο. Παρόλα αυτά, όπως εξήγησα και σε εκείνο το άρθρο, το κατέβασμα περιεχομένου με τη χρήση αυτών των υπηρεσιών είναι παράνομο. Τόσο το YouTube όσο και οι δισκογραφικές εταιρείες καλλιτεχνών απαγορεύουν το κατέβασμα του περιεχομένου μέσω τέτοιων υπηρεσιών.

Κυριότερα για τους δημιουργούς περιεχομένου που χρησιμοποιούν τραγούδια στα βίντεο ή τα podcasts τους, είναι σημαντικό να έχουν πάντοτε όλα τα απαραίτητα πνευματικά δικαιώματα για να αποφύγουν τεράστια πρόστιμα. Επιπλέον, ακόμα κι αν θέλεις απλά να κατεβάζεις τραγούδια στον υπολογιστή ή το κινητό σου νόμιμα, ανακαλύπτοντας νέους καλλιτέχνες, τότε υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Πως να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα μέσω Premium υπηρεσιών

Οι premium υπηρεσίες είναι αυτές που συχνά παρέχουν συνδρομητικά πακέτα, τα οποία σου παρέχουν όλα τα απαραίτητα πνευματικά δικαιώματα για να χρησιμοποιείς τα τραγούδια είτε για προσωπικούς, είτε ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά κάθε υπηρεσία επικεντρώνεται στο να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, καθώς κάποιες είναι streaming υπηρεσίες, και άλλες σου επιτρέπουν κάνεις χρήση των τραγουδιών τους.

Κατέβασμα τραγουδιών νόμιμα μέσω του Spotify

Πως να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα (2022)

Το Spotify είναι με διαφορά η γνωστότερη μουσική streaming πλατφόρμα, παρέχοντας εκατομμύρια τραγούδια, podcasts και μουσικά βιντεοκλίπ. Η υπηρεσία παρέχει μια δωρεάν έκδοση για να ακούς όλα τα αγαπημένα σου κομμάτια, αλλά τα συνδρομητικά της πακέτα είναι αυτά που παρέχουν τις καλύτερες λειτουργίες.

Μπορείς να διαβάσεις τον προηγούμενο οδηγό που είχα γράψει για το πως να χρησιμοποιήσεις το Spotify Premium εντελώς δωρεάν, έτσι ώστε να ελέγξεις αν η υπηρεσία καλύπτει τις μουσικές σου ανάγκες. Με το συνδρομητικό πακέτο θα έχεις την δυνατότητα να κατεβάζεις είτε μεμονωμένα τραγούδια, είτε ολόκληρες λίστες και άλμπουμ ή ακόμα και podcast επεισόδια νόμιμα στις συσκευές σου.

Για ποιους είναι; Το Spotify είναι ιδανικό για τους λάτρεις της μουσικής που θέλουν να έχουν ένα μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον για να διαχειρίζονται τα τραγούδια και τις λίστες τους. Επιπλέον, είναι ιδανικό για να έχεις εκατοντάδες κατεβασμένα κομμάτια για offline ακρόαση σε όλες σου τις συσκευές και σου επιτρέπει να το προσαρμόζεις επιλέγοντας την ποιότητα των κομματιών καθώς γίνεται η αναπαραγωγή ή καθώς τα κατεβάζεις.

Παρόμοιες streaming υπηρεσίες όπως το Spotify είναι επίσης τα YouTube Music, Tindal και Apple Music.

Κατέβασμα τραγουδιών νόμιμα μέσω του Epidemic Sound

Πως να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα (2022)

Διάβασε το Review: Epidemic Sound: Μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα

Το Epidemic Sound είναι η go-to επιλογή για κάθε vlogger και podcaster που θέλει να κατεβάζει τραγούδια νόμιμα και στη συνέχεια να τα εισάγει σε βίντεο και podcasts. Η υπηρεσία παρέχει εξαιρετικά οικονομικά συνδρομητικά πακέτα τα οποία σου επιτρέπουν να ακούς και να κατεβάζεις απεριόριστο αριθμό τραγουδιών. Θα πρέπει ωστόσο να δηλώσεις τα κοινωνικά σου δίκτυα και το YouTube ή Podcast Κανάλι σου, καθώς θα μπορείς μόνο σε αυτά να χρησιμοποιείς τα τραγούδια που κατεβάζεις.

Με dark-mode σχεδιασμό και αρκετούς τρόπους για να ανακαλύπτεις νέα τραγούδια και καλλιτέχνες, το Epidemic Sound είναι αναμφισβήτητα μια απ’ τις καλύτερες υπηρεσίες για να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα και να τα χρησιμοποιείς για προσωπικούς ή εμπορικούς σκοπούς. Επιπλέον, θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργείς λίστες και να προσθέτεις μέσα σε αυτές συγκεκριμένα τραγούδια, ή να κατεβάζεις κάθε τραγούδι είτε ολόκληρο, είτε ένα πολλαπλές μορφές που δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μουσικά όργανα.

Για ποιους είναι: Για YouTubers, Podcasters και οποιονδήποτε θέλει να ακούει, να κατεβάζει και να χρησιμοποιεί τραγούδια νόμιμα. Το Epidemic Sound παρέχει επίσης και μια πληθώρα επιλογών από μουσικά εφέ τα οποία είναι ιδανικά για βίντεο, ταινίες κ.τλ.

Σημείωση Συντάκτη: Ολόκληρη η δεύτερη σεζόν του The Blogging Dispatch (Podcast) περιλαμβάνει σε κάθε επεισόδιο τραγούδια αποκλειστικά από το Epidemic Sound. Η ερχόμενη τρίτη σεζόν θα ολοκληρωθεί επίσης με τη χρήση των κομματιών της υπηρεσίας, χάρη στην αξιοπιστία και την ποιότητα που παρέχει στους πελάτες της.

Αγορά τραγουδιών νόμιμα μέσω του Audiojungle

Αγορά τραγουδιών νόμιμα μέσω του Audiojungle

Το Audiojungle είναι αναμφισβήτητα μια απ’ τις γνωστότερες ιστοσελίδες για να αγοράζεις και να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα. Η υπηρεσία ανήκει στην Envato, την εταιρεία πίσω απ’ τα ΤhemeForest, CodeCanyon, VideoHive, 3DOcean, Graphicriver, Photodune και Envato Elements.

Στο Audiojungle θα βρεις σχεδόν 1 εκατομμύριο διαφορετικά τραγούδια και ηχητικά εφέ κάθε είδους, ενώ πολλά από αυτά που κατεβάζεις έρχονται και σε διαφορετικές μορφές, όπως σε .WAV και .MP3, αλλά και ως ολοκληρωμένα κομμάτια ή short εκδόσεις των κομματιών.

Το κακό με την συγκεκριμένη υπηρεσία είναι πως για να κατεβάσεις κάθε κομμάτι, θα πρέπει να το αγοράσεις μεμονωμένα και δεν υπάρχει κάποιο συνδρομητικό πακέτο παρόμοιο με αυτό του Epidemic Sound. Μπορείς φυσικά να τα ακούς όλα online, αλλά κάθε μερικά δευτερόλεπτα θα ακούς και ένα διαφημιστικό του Audiojungle.

Παρόλα αυτά, αν θέλεις να αγοράσεις ένα τραγούδι ώστε να το χρησιμοποιήσεις για κάτι συγκεκριμένο χωρίς να σκέφτεσαι τα πνευματικά δικαιώματα, τότε η υπηρεσία είναι ιδανική για να κάνεις γρήγορες και άμεσες αγορές.

5 Ιστοσελίδες με δωρεάν τραγούδια (νόμιμα)

Αν δεν ενδιαφέρεσαι να χρησιμοποιήσεις μια streaming υπηρεσία και το Epidemic Sound βρίσκεται εκτός των αρχικών σου σχεδίων για το budget που θα ξοδέψεις, τότε ίσως μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες να καλύψει τις ανάγκες σου. Αυτές οι ιστοσελίδες σου επιτρέπουν να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα και εντελώς δωρεάν.

Ωστόσο, όπως είχα εξηγήσει και στο άρθρο με τίτλο “Δωρεάν μουσική για βίντεο και podcasts – Οι καλύτερες ιστοσελίδες“, θα πρέπει να ελέγχεις πάντα τα πνευματικά δικαιώματα που παρέχει κάθε υπηρεσία. Κάποιες δεν απαιτούν να αναφέρεις τα credits του τραγουδιού, ενώ άλλες σου παρέχουν το περιεχόμενο τους υπό τη προϋπόθεση πως θα τους αναφέρεις στο βίντεο ή το podcast επεισόδιο σου βάζοντας ενεργό σύνδεσμο και την ονομασία.

1. YouTube Audio Library

Παρόλο που το YouTube Audio Library δημιουργήθηκε με στόχο να παρέχει τραγούδια ώστε οι χρήστες της υπηρεσίας να τα εισάγουν νόμιμα στα βίντεο τους, καθένας με ένα Google λογαριασμό μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον κατάλογο και να κατεβάζει απεριόριστο αριθμό τραγουδιών. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδεθείς στο YouTube λογαριασμό σου και στη συνέχεια να επισκεφτείς το YouTube Studio.

Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπηρεσίας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα τραγούδια για το περιεχόμενο που δημιουργείς, κάτι το οποίο δεν σε περιορίζει μόνο στα βίντεο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αυτά τα τραγούδια και σε βίντεο στο YouTube με ενεργοποιημένες τις διαφημίσεις της Google AdSense.

Μπορείς να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα κάνοντας κλικ στο κουμπί “Λήψη” (Download). Θα έχεις επίσης την δυνατότητα να αναπαράγεις κάθε τραγούδι ώστε να το ακούς προτού το κατεβάσεις, ενώ θα βρεις επίσης και αρκετά ηχητικά εφέ για να προσθέσεις στα βίντεο σου.

2. Free Music Archive

Το Free Music Archive υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια τώρα στο χώρο και παραμένει μέχρι και σήμερα μια απ’ τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες για να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα και δωρεάν. Για την ακρίβεια, για ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων, το Free Music Archive είναι η νούμερο ένα επιλογή για δωρεάν μουσική.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός WUFM με βάση στο Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ, είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο που βλέπεις στο Free Music Archive. Αν και τα περισσότερα τραγούδια δεν είναι γνωστά, θα βρεις μια πληθώρα επιλογών από γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ ανά τακτικά χρονικά διαστήματα θα βλέπεις νέο δημοφιλή περιεχόμενο.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να διαβάζεις τους όρους και τις προϋποθέσεις κάθε κομματιού για να σιγουρευτείς τι άδεια παρέχει. Τα περισσότερα τραγούδια μπορείς να τα κατεβάζεις δωρεάν και να τα χρησιμοποιήσεις για προσωπική χρήση, αλλά όχι για εμπορικούς σκοπούς.

3. Jamendo

Το Jamendo όχι μόνο είναι μια από τις γνωστότερες ιστοσελίδες για να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα και δωρεάν, αλλά και μια απ’ τις παλαιότερες στον χώρο της ψηφιακής μουσικής. Η υπηρεσία παρέχει αυτή την στιγμή περισσότερα από 500 χιλιάδες τραγούδια, περισσότερους από 40 χιλιάδες καλλιτέχνες, και είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 150 χώρες.

Αν και η υπηρεσία παρέχει εκατοντάδες δωρεάν τραγούδια που μπορείς να κατεβάσεις, καθένα έχει διαφορετικά πνευματικά δικαιώματα και θα πρέπει να τα ελέγχεις πριν τη χρήση. Επιπλέον, θα βρεις και τη συνδρομητική υπηρεσία, η οποία κοστίζει 49,00€ μηνιαίως και σου δίνει πρόσβαση σε ένα κατάλογο με περισσότερα από 250 χιλιάδες τραγούδια – αρκετά πιο ακριβό πακέτο από αυτό που παρέχει το Epidemic Sound παραπάνω.

Το Jamendo είναι χτυσμένο επίσης πάνω σε μεγάλες κοινότητες ανθρώπους, μέσα από τις οποίες θα μπορείς να βρεις γνωστά και άγνωστα τραγούδια, άλμπουμ και καλλιτέχνες. Η αναζήτηση για νέα μουσική είναι επίσης πολύ εύκολη, ενώ από την αρχική σελίδα θα έχεις πρόσβαση στα γνωστότερα τραγούδια της υπηρεσίας.

4. The Internet Archive

Μπορεί το The Internet Archive να χρησιμοποιείται με διαφορετικούς τρόπους, όπως να βλέπεις σε πόσο άθλια κατάσταση ήταν οι ιστοσελίδες πίσω στο 1999, σου παρέχει επίσης δωρεάν πρόσβαση σε έναν κατάλογο με περισσότερα από 14 εκατομμύρια τραγούδια. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει επίσης ταινίες, φωτογραφίες και άλλου είδους περιεχόμενο που μπορείς επίσης να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν.

Το πρόβλημα ωστόσο με το The Internet Archive είναι πως πρέπει να ελέγχεις τα δικαιώματα χρήσης. Ορισμένοι κατάλογοι παρέχονται από τρίτους, όπως για παράδειγμα ο κατάλογος τραγουδιών Librivox Free Audio, του οποίου η άδειες δεν είναι διαθέσιμες για όλες τις χώρες και ορισμένα κομμάτια παρέχονται αποκλειστικά για προσωπική χρήση και όχι εμπορικούς σκοπούς.

Τέλος, εκτός από τα διαθέσιμα τραγούδια που θα βρεις στην ιστοσελίδα, το The Internet Archive παρέχει επίσης και ορισμένες συζητήσεις, radio shows, audiobooks και κάποιες αναγνώσεις από διάφορα ποιήματα – όλα εκ των οποίων θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις εντελώς δωρεάν.

5. BenSound

Αν και το BenSound παρέχει συνδρομητικά πακέτα για να κατεβάζεις απεριόριστα τραγούδια, με το φθηνότερο να ξεκινάει από τα 12,00€ μηνιαίως, το δωρεάν πακέτο σου δίνει πρόσβαση σε έναν μικρό μα ισχυρό κατάλογο με δωρεάν κομμάτια κάθε είδους. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι επίσης μια απ’ τις γνωστότερες παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, παρέχει μουσική για τεράστιες εταιρείες όπως τις Microsoft, Google, Netflix, Sony, Samsung, Amazon, Discovery Channel, BOSS, NASA, TOYOTA κ.α.

Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλο το δωρεάν περιεχόμενο χωρίς να έχεις λογαριασμό στην ιστοσελίδα και να χρησιμοποιήσεις κάθε τραγούδι για τα βίντεο σου στο YouTube, Twitch, Facebook, Instagram, Tiktok και σε κάθε άλλη πλατφόρμα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αναφέρεις τα credits για κάθε κομμάτι που χρησιμοποιείς.

Ο κατάλογος με τα δωρεάν κομμάτια που παρέχει το BenSound αποτελείται από μόλις 5 σελίδες, αλλά είναι όλα ποιοτικά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θελήσεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά. Επιπλέον, αν θέλεις πρόσβαση σε όλους τους καταλόγους της υπηρεσίας, δεν έχεις παρά να αποκτήσεις το συνδρομητικό πακέτο που καλύπτει τις μουσικές σου ανάγκες.


Εσύ ποια ιστοσελίδα ή υπηρεσία χρησιμοποιείς για να ακούς και να κατεβάζεις τραγούδια νόμιμα; Πληρώνεις κάποιο συνδρομητικό πακέτο ή χρησιμοποιείς κάποια δωρεάν υπηρεσία; Μήπως γνωρίζεις κάποια παρόμοια που δεν ανέφερα στο άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε