Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα ήχου στα Windows 10, είτε βρίσκεσαι στον σταθερό υπολογιστή είτε στο laptop, αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις και να επιλύσεις το πρόβλημα με τον ήχο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήρθαν αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα ήχου στα Windows. Και ενώ η Microsoft κάνει αρκετές προσπάθειες διορθώνοντας όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται, αρκετά από αυτά δεν θα διορθωθούν ποτέ. Όχι γιατί η Microsoft δεν θέλει να τα διορθώσει, αλλά γιατί μπορεί να προέρχονται από κάποιο πρόγραμμα η εφαρμογή, από κάποιον ασύμβατο driver, μετά από κάποια ενημέρωση ή ακόμα και μετά από κάποιο malware ή ιό που κόλλησε το σύστημα σου. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να προέρχεται και από την κάρτα ήχου σου ή ακόμα και από την υποδοχή για το Jack 3.5.
Διάβασε επίσης: Χαμηλή ένταση ήχου σε κινητό ή υπολογιστή
Προβλήματα ήχου στα Windows 10
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις είναι το λειτουργικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου η αιτία του προβλήματος δεν βρίσκεται στο hardware, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μέσα από τα Windows.
Αυτόματη επίλυση για όλα τα προβλήματα ήχου στα Windows
Ο πιο εύκολος, γρήγορος και συνηθισμένος τρόπος για να επιλύουμε σχεδόν κάθε πρόβλημα στα Windows, είναι με την χρήση των προ-εγκατεστημένων εργαλείων της Microsoft που εντοπίζουν, κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και διορθώνουν τα περισσότερα προβλήματα του λειτουργικού.
Προβλήματα ήχου στα Windows 10 σε υπολογιστές και laptops:
Άνοιξε τις Ρυθμίσεις στα Windows 10
Για να μπεις στις Ρυθμίσεις, άνοιξε το μενού της Έναρξης και στη συνέχεια κάνε κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι που βρίσκεται τέρμα κάτω αριστερά.
Κάνε κλικ στο “Ενημέρωση και ασφάλεια”
Κάνε κλικ στο “Ενημέρωση και ασφάλεια” ώστε να μεταφερθείς στην επόμενη σελίδα των ρυθμίσεων.
Πήγαινε στην καρτέλα “Αντιμετώπιση προβλημάτων”
Η καρτέλα “Αντιμετώπιση προβλημάτων” βρίσκεται στην αριστερή πλαϊνή μπάρα.
Κάνε κλικ στην επιλογή “Πρόσθετα προγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων”
Η επιλογή βρίσκεται προς το τέλος της σελίδας.
Κάνε κλικ στην επιλογή “Αναπαραγωγή ήχου”
Ακριβώς από κάτω θα σου εμφανίσει την επιλογή “Εκτέλεση του προγράμματος αντιμετώπισης προβλημάτων”. Κάνε κλικ για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Στη συνέχεια περίμενε έως ότου τα Windows 10 ολοκληρώσουν την αυτόματη διαδικασία επιδιόρθωσης. Αν βρεθούν προβλήματα ήχου στα Windows 10, θα στο αναφέρει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, πιθανότητα να σου εμφανίσει που υπάρχει πρόβλημα ή αν δεν έχει εντοπίσει κανένα πρόβλημα.
Έλεγξε την ένταση του ήχου στα Windows 10
Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά δε φαντάζεσαι πόσοι άνθρωποι έχουν κάνει το ίδιο λάθος ξανά και ξανά. Κάνε έναν γρήγορο έλεγχο και δες αν η ένταση στα Windows 10 είναι ενεργοποιημένη και όχι σε σίγαση.
Έλεγχος έντασης των Windows 10:
- Κάνε κλικ στο εικονίδιο με το ηχείο τέρμα κάτω δεξιά.
- Έλεγξε και αύξησε την ένταση του ήχου.
Έλεγχος έντασης πολλαπλών προγραμμάτων:
- Κάνε δεξί κλικ στο εικονίδιο με το ηχείο τέρμα κάτω δεξιά.
- Κάνε κλικ στην επιλογή “Άνοιγμα του μείκτη έντασης ήχου“.
- Σιγουρέψου πως η ένταση είναι σωστή για όλα τα προγράμματα.
Στα laptops και στα περισσότερα πληκτρολόγια υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κάνεις mute (σίγαση) του ήχου ή να αυξήσεις / χαμηλώσεις την ένταση. Αυτές οι συντομεύσεις πληκτρολογίου συχνά κατεβάζουν τον ήχο των Windows. Αυτό σημαίνει πως απ’ όπου και αν αυξήσεις ή χαμηλώσεις την ένταση (πληκτρολόγιο ή από τα Windows) είναι το ίδιο. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιο κουμπί έχει κολλήσει και παραμένει πατημένο, οπότε έλεγξε τα συγκεκριμένα κουμπιά.
Αλλαγή συσκευής αναπαραγωγής ήχου
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν συνδέσεις στον υπολογιστή ή το laptop σου ένα καινούργιο ηχείο, ακουστικά ή ακόμα και μικρόφωνο, τα Windows πιθανότατα να αλλάξουν την συσκευή αναπαραγωγής με την καινούργια. Παρόλα αυτά, πολλές φορές αυτή η αυτόματη αλλαγή μπορεί να μην γίνει σωστά.
Ένα καλό παράδειγμα είναι και αρκετές οθόνες υπολογιστών που ενώ δεν έχουν ηχεία για να αναπαράγουν ήχο, τα Windows τα βλέπουν και ως συσκευές αναπαραγωγής ήχου και αυτόματα αλλάζουν την συσκευή αναπαραγωγής από τα ηχεία ή τα ακουστικά στην οθόνη. Μόνο αυτή η μικρή αλλαγή είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αναζητούν για το πως να λύσουν τα προβλήματα ήχου στα Windows 10.
Για να επιλύσεις αυτό το πρόβλημα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
- Κάνε δεξί κλικ στο εικονίδιο με το ηχείο (τέρμα κάτω δεξιά).
- Κάνε κλικ στην επιλογή “Άνοιγμα ρυθμίσεων ήχου“.
- Στην ενότητα “Έξοδος” στην επιλογή “Επιλογή συσκευής εξόδου” επέλεξε τα ηχεία, τα ακουστικά ή την συσκευή που θέλεις να αναπαράγει τον ήχο, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία παραπάνω.
Λίγο πιο κάτω, στην ίδια σελίδα, μπορείς επίσης να επιλέξεις από ποια συσκευή / μικρόφωνο να παίρνει τον ήχο. Έτσι, αν συνδέσεις ποτέ κάποιο μικρόφωνο, θα μπορείς να το επιλέξεις από την ίδια σελίδα.
Έλεγξε για νέες ενημερώσεις στην Διαχείριση Συσκευών
Αν η αυτόματη αντιμετώπιση προβλημάτων δεν επίλυσε το πρόβλημα και η συσκευή αναπαραγωγής ήχου στα Windows είναι σωστά ρυθμισμένη, τότε η αιτία του προβλήματος ίσως βρίσκεται σε κάποιον driver. Ο πιο εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να “πειραματιστούμε” για να δούμε μήπως το πρόβλημα βρίσκεται όντως σε κάποιον driver, είναι μέσω της Διαχείρισης Συσκευών των Windows.
- Κάνε δεξί κλικ στο μενού της Έναρξης και κάνε κλικ στην επιλογή “Διαχείριση Συσκευών“.
- Πάνε στις ενότητες “Είσοδοι και έξοδοι ήχου” και “Ελεγκτές ήχου, βίντεο και παιχνιδιών“, εντόπισε τα ηχεία ή τα ακουστικά που χρησιμοποιείς και έλεγξε για νέες ενημερώσεις.
- Αν με τις ενημερώσεις δεν διορθωθεί το πρόβλημα, δοκίμασε να κάνεις Επαναφορά ή να απεγκαταστήσεις τους drivers.
Στην περίπτωση που τα Windows 10 δεν μπορούν να εντοπίσουν την έκδοση των drivers ή είναι ανίκανα να απεγκαταστήσουν τον προβληματικό driver, τότε στην επόμενη ενότητα θα βρεις περισσότερες λύσεις.
Χρησιμοποίησε κάποιον Driver Booster
Αν τα προβλήματα ήχου στα Windows 10 συνεχίζουν, τότε ίσως το λειτουργικό να μην μπορεί να βρει τους απαραίτητους drivers ή την τελευταία έκδοση τους, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά ο ήχος στο λειτουργικό. Για να επιλύσεις αυτό το πρόβλημα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα εργαλεία τρίτων τα οποία θα εντοπίσουν όλο το hardware του συστήματος σου και στη συνέχεια θα αναζητήσουν και θα εγκαταστήσουν τις νεότερες εκδόσεις απ’ όλους τους διαθέσιμους drivers του συστήματος σου. Επιπλέον, ένας driver booster θα σε ενημερώσει στην περίπτωση που λείπει κάποιος βασικός driver από το σύστημα σου.
- IObit Driver Booster – Δωρεάν drivers για τα Windows
- Δωρεάν προγράμματα για αυτόματη ενημέρωση των drivers
Μιας και έχω αναφερθεί ήδη πάνω στο θέμα, μπορείς να διαβάσεις τα παραπάνω δύο άρθρα στα οποία θα βρεις τους καλύτερους δωρεάν driver boosters για να επιλύσεις κάθε πρόβλημα.
Προβλήματα ήχου σε laptops
Αν κανένας από τους παραπάνω τρόπους δεν σε βοήθησε να επιλύσεις τα προβλήματα ήχου στα Windows 10, τότε ίσως η αιτία του προβλήματος να βρίσκεται στο hardware, στα ακουστικά ή ακόμα και στην Jack 3.5 θήρα.
Διάβασε επίσης: Τι να κάνεις αν δεν ανοίγει ξαφνικά το laptop σου
Σύνδεσε τα ακουστικά σου
Αν προσπαθείς να αναπαράγεις ήχο από τα ηχεία του laptop ή του σταθερού σου υπολογιστή, τότε δοκίμασε να τα αφαιρέσεις και στη συνέχεια να συνδέσεις είτε διαφορετικά ηχεία, είτε διαφορετικά ακουστικά.
Αν ο ήχος παίζει κανονικά από τα άλλα ακουστικά / ηχεία, αυτό σημαίνει πως εντόπισες κατευθείαν την αιτία του προβλήματος. Μπορείς λοιπόν είτε να τα αντικαταστήσεις, είτε να τα πας σε κάποιο κατάστημα για να σε ενημερώσουν που βρίσκεται το πρόβλημα.
Καθάρισε την υποδοχή του Jack 3.5.
Ένα από τα πιο συχνά πράγματα που θα συναντήσεις σε έναν υπολογιστή ή ένα laptop, είναι φυσικά η σκόνη που μαζεύεται. Μπορείς να φυσήξεις με δύναμη στην υποδοχή Jack 3.5 για τα ηχεία και τα ακουστικά μήπως δεν γίνεται σωστή σύνδεση λόγο υπερβολικής σκόνης ή ακόμα και βρωμιάς.
Αν τα προβλήματα ήχου στα Windows 10 ή στο hardware παραμένουν, τότε μια εξαιρετική ιδέα είναι να συνδέσεις Bluetooth ακουστικά ή ηχεία και να ελέγξεις αν αυτά αναπαράγουν μουσική. Αν λειτουργούν σωστά, τότε το πρόβλημα πιθανότατα να βρίσκεται είτε στην κάρτα ήχου, είτε στην υποδοχή Jack 3.5.
Χρησιμοποίησε μια εξωτερική USB κάρτα ήχου
Αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να επενδύσεις για μια καινούργια κάρτα ήχου ή για την επισκευή της υπάρχον, τότε μπορείς να αγοράσεις μια οικονομική εξωτερική USB κάρτα ήχου. Μια εξαιρετική επιλογή (δοκιμασμένη τόσο σε laptops όσο και σε υπολογιστές) είναι η Sound Blaster Play! 3. Απλά την συνδέεις στον υπολογιστή, αλλάζεις την συσκευή αναπαραγωγής ήχου στα Windows 10 όπως έδειξα και στην παραπάνω ενότητα και στη συνέχεια συνδέεις τα ακουστικά ή τα ηχεία σου και είσαι έτοιμος/μη!
Ακόμα, οι εξωτερικές κάρτες γραφικών μπορούν να μετακινηθούν παντού, θα αυξήσουν την ποιότητα αλλά και την ένταση στο σύστημα σου για καθαρότερο και καλύτερο ήχο και θα απογειώσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα σε επαγγελματικά ακουστικά.
Εσύ κατάφερες να επιλύσεις προβλήματα ήχου στα Windows 10 με κάποιον από τους παραπάνω οδηγούς; Και αν ναι, ποιος τρόπος λειτούργησε; Αν όχι, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γίνεται, και ευχαρίστως να σε βοηθήσω με την επίλυση.