Δημιουργία Βιογραφικού: Πως να φτιάξω ένα CV

Δημιουργία Βιογραφικού: Πως να φτιάξω ένα CV

Η δημιουργία βιογραφικού (CV ή αλλιώς και Resume) είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, εφόσον γνωρίζεις ποια εργαλεία ή υπηρεσίες να χρησιμοποιήσεις. Σ’ αυτό το άρθρο, θα δούμε πως μπορείς να δημιουργήσεις μέσα σε λίγα λεπτά ένα επαγγελματικό βιογραφικό, εντελώς δωρεάν.

Αν ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις το κυνήγι εργασίας και θέλεις να δημιουργήσεις ένα όμορφο και επαγγελματικό βιογραφικό, χωρίς να επενδύσεις αρκετό χρόνο ή χρήματα, τότε ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει για να ξεκινήσεις. Όλη η δημιουργία βιογραφικού γίνεται μέσω της δωρεάν υπηρεσίας του Canva, το οποίο είναι ένα ιδανικό εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και στην Android ή iOS συσκευή σου, ή από τον υπολογιστή ή το laptop σου.

Στον σημερινό οδηγό θα δούμε πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό μέσω του Canva από τον υπολογιστή / laptop, αλλά αν χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή για κινητά ή tablets, τότε η διαδικασία θα είναι παρόμοια, αλλά ελάχιστα διαφορετική λόγο του αλλαγμένου περιβάλλοντος χρήσης.

Ορισμένα άρθρα που ίσως σε βοηθήσουν:

Δημιουργία Βιογραφικού (CV) μέσω του Canva

Το Canva είναι μια freemium υπηρεσία ιδανική για δημιουργία βιογραφικών, λογοτύπων, εξωφύλλων, social media stories και πολλά ακόμα. Στον σημερινό οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία για τη δημιουργία βιογραφικού.

 1. Δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Canva

  Δημιουργία Βιογραφικού: Πως να φτιάξω ένα CV

  Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να επισκεφτείς το Canva και να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον Google ή Facebook λογαριασμό σου για μεγαλύτερη διευκόλυνση (δεν θα δημοσιευθεί τίποτα στο Facebook σου, μόνο οι πληροφορίες σου θα παρθούν απ’ την υπηρεσία για τη δημιουργία λογαριασμού).

  Αν δεν είσαι γνώριμος/η με την υπηρεσία, το Canva είναι είναι ένα εργαλείο που σου επιτρέπει να δημιουργείς με ευκολία βιογραφικά, λογότυπα, αφίσες, εξώφυλλα για e-books, βιβλία, καλλιτέχνες και μπάντες, γραφήματα, infographics, stories για τα κοινωνικά δίκτυα και πολλά ακόμα. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν αλλά απαιτεί να πληρώσεις αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποια επαγγελματική φωτογραφία ή έτοιμο σχεδιασμό (παρέχεται βέβαια μια μεγάλη γκάμα δωρεάν προτύπων).

 2. Επέλεξε ένα προσχέδιο βιογραφικού (CV – Resume)

  Δημιουργία Βιογραφικού: Πως να φτιάξω ένα CV

  Με το που συνδεθείς στην υπηρεσία, απλά κάνε κλικ στο πεδίο της αναζήτησης και πληκτρολόγησε τη λέξη-κλειδί resume. Κάνε κλικ στην πρώτη επιλογή για να μεταφερθείς στη σελίδα με όλα τα προ-σχεδιασμένα πρότυπα βιογραφικών. Κάθε πρότυπο μπορεί να μορφοποιηθεί με όποιον τρόπο επιθυμείς, αλλάζοντας τα μεγέθη, τα χρώματα, τις φωτογραφίες, τις γραμματοσειρές, τις πληροφορίες και όλα τα σχήματα ή διαγράμματα που μπορεί να περιλαμβάνει.

 3. Συμπλήρωσε τις πληροφορίες σου

  Δημιουργία Βιογραφικού: Πως να φτιάξω ένα CV

  Μόλις εντοπίσεις ένα προ-σχεδιασμένο πρότυπο που σου αρέσει, απλά κάνε κλικ πάνω του για να μεταφερθείς στο περιβάλλον επεξεργασίας του Canva. Από εκεί θα έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις κάθε κομμάτι του προτύπου, προσθέτοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να υπάρχουν στο βιογραφικό σου.

  Μιας και κάθε βιογραφικό είναι διαφορετικό, θα έχεις επίσης την δυνατότητα να δημιουργείς διπλότυπες σελίδες ώστε να έχεις περισσότερες στη περίπτωση που θέλεις να προσθέσεις επιπλέον πληροφορίες. Φρόντισε πως τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας είναι ορατά, πως έχεις συμπληρώσει την προϋπηρεσία σου σε προηγούμενες εταιρείες και την εκπαίδευση που έχεις τελειώσει (εφόσον κριθεί απαραίτητη, ανάλογα με τη δουλειά που αναζητάς).

 4. Αποθήκευσε το βιογραφικό σε PDF

  Δημιουργία Βιογραφικού: Πως να φτιάξω ένα CV

  Μόλις συμπληρώσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και είσαι ευχαριστημένος/η με το τελικό αποτελέσματα, συνέχεια έχει να αποθηκεύσεις το βιογραφικό σου. Η καλύτερη και προτεινόμενη μορφή είναι η .PDF, η οποία μπορεί να ανοίξει από κάθε συσκευή, ακόμα και αν δεν έχει κάποια εφαρμογή εγκατεστημένη για PDFs. Για την ακρίβεια, η PDF μορφή είναι τόσο γνωστή, που είναι συμβατή με κάθε συσκευή και μπορεί να ανοιχτεί ένα αρχείο ακόμα και από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιούμε, όπως ο Chrome, ο Edge, ο Vivaldi και άλλοι.

  Το Canva σου δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσεις το βιογραφικό σου σε PNG ή JPEG μορφή (ως εικόνες δηλαδή), σε PDF Standard και PDF Print (το πρώτο είναι μια χαρά για όλους και το δεύτερο για πλήρης ποιότητα και ανάλυση αλλά πιο βαρύ αρχείο), σε MP4 για βίντεο (δεν μας χρειάζεται στη προκειμένη περίπτωση) και σε GIF (ούτε αυτό μας χρειάζεται).

Αν θελήσεις να κάνεις αλλαγές στο βιογραφικό σου, μπορείς να επιστρέψεις την οποιαδήποτε στιγμή, να συνδεθείς στον λογαριασμό σου και είτε να επεξεργαστείς τα υπάρχον βιογραφικά που έχεις, είτε να δημιουργήσεις καινούργια. Μπορείς ακόμα να μοιράζεσαι τα βιογραφικά σου με φίλους και γνωστούς, δύνοντας τους την δυνατότητα να τα επεξεργαστούν και αυτοί, είτε ακόμα και να μοιράζεσαι το βιογραφικό σου με έναν μοναδικό σύνδεσμο.

Συμβουλές για τη δημιουργία βιογραφικού

Μιας και είχα την ευκαιρία να εργαστώ παλαιότερα ως recruiter σε μια web hosting εταιρεία, ορισμένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που ελέγχαμε πάντοντε σε ένα βιογραφικό ήταν τα παρακάτω που θα αναφέρω. Προσπάθησε να διατηρήσεις όσα περισσότερα γίνεται ώστε να έχεις υψηλότερες πιθανότητες να το κοιτάξουν.

 • Χρησιμοποίησε ευκολοδιάβαστες γραμματοσειρές: Σε κανέναν δεν αρέσουν οι πανέμορφες περίπλοκες γραμματοσειρές όταν κοιτάει ένα βιογραφικό. Χρησιμοποίησε απλές και καθαρές γραμματοσειρές που είναι ευκολοδιάβαστες και δεν κουράζουν τα μάτια.
 • Γράψε μερικούς από τους στόχους σου για τη κάθε εταιρεία που θέλεις να εργαστείς και τοποθέτησε τους τέρμα επάνω στο βιογραφικό, πριν την προϋπηρεσία και την εκπαίδεσευση σου.
 • Συμπλήρωσε όλες τις ειδικότητες σου: Στη σήμερον ημέρα το να γράφεις για όλα όσα είσαι αρκετά καλός/ή δεν είναι αρκετό. Σημείωσε επίσης και ορισμένα πράγματα τα οποία γνωρίζεις αλλά δεν είσαι αρκετά καλός/ή σε αυτά, εφόσον μπορούν αρμόζουν με την εργασία που αναζητάς.
 • Δείξτε ό,τι αποτελέσματα διαθέτεις: Σε όποιο σημείο μπορέσεις, δείξε επίσης και τα αποτελέσματα που διαθέτεις από προηγούμενες θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και από προσωπικά projects που έχεις ολοκληρώσει. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη εταιρεία που εργαζόσουν, πως την βοήθησες να αναπτυχθεί ή να πάει καλύτερα στο τομέα που είσαι υπεύθυνος/η;
 • Μην προσθέτεις συνδέσμους προς κοινωνικά δίκτυα εκτός και αν είναι απαραίτητα για τη θέση εργασίας που ζητάς. Μην προσθέτεις επίσης συνδέσμους από ατελείωτες ιστοσελίδες, εκτός και αν είναι απαραίτητοι.
 • Προσπάθησε να διατηρήσεις το βιογραφικό σου σε μόλις μια σελίδα. Αν δεν τα καταφέρεις δεν πειράζει, αλλά όσο πιο μικρό και σύντομο είναι, τόσο το καλύτερο.
 • Διπλοτσέκαρε το: Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απ’ το να προσπαθείς να εργαστείς σε μια εταιρεία, μόνο για να παραλείψουν το βιογραφικό σου λόγο συντακτικών ή ορθογραφικών λαθών. Έλεγξε άλλη μια φορά προτού το στείλεις.

Τέλος, προσπάθησε να επιλέξεις ένα μινιμαλιστικό και όμορφο πρότυπο και όχι ένα περίπλοκο που κουράζει στα μάτια. Βάλε τις πιο σημαντικές πληροφορίες όσο πιο πάνω γίνεται και διατήρησε το όσο πιο μικρό και απλό γίνεται.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

Σχολιάστε