Αν είσαι μέλος κάποιας μπάντας ή καλλιτέχνης και αναζητάς να βρεις βήμα προς βήμα οδηγίες για ανέβασμα μουσικής στο Spotify, τα τραγούδια που έχεις μπορείς να τα προσθέσεις εύκολα σε πολλαπλές streaming υπηρεσίες, μέσω κάποιου distributor.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλουν στις μέρες μας οι μπάντες και οι καλλιτέχνες να ανεβάσουν τα τραγούδια τους σε κάθε διαθέσιμη streaming πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων του Spotify, που φαίνεται να κρατά την πρωτιά χωρίς ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα.
Όταν είχαμε ηχογραφήσει το πρώτο άλμπουμ, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κάτσω και να δω με ποιον τρόπο γίνεται το ανέβασμα μουσικής στο Spotify. Δυστυχώς, η streaming υπηρεσία δεν παρέχει κάποιον εύκολο και πρακτικό τρόπο για να ανεβάσεις τα κομμάτια σου, εκτός φυσικά και αν βρίσκεσαι σε μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία που έχει τα μέσα επικοινωνίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι music distributors που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να διαθέσεις την δουλειά σου στις δημοφιλέστερες streaming πλατφόρμες – και χωρίς να πληρώνεις μια περιουσία.
Διάβασε επίσης: Πως να αποκτήσεις το Spotify Premium δωρεάν
Το άρθρο βασίζεται κυρίως στην προσωπική μου εμπειρία (τετραετίας) όταν αναζητούσα music distributors και μελετούσα όλους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να διαθέσω όλα τα κομμάτια της μπάντας μας.
Τι είναι οι music distributors;
Αλλιώς και “διανομείς μουσικής”, υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι music distributors που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ανεβάσεις την μουσική σου στις δημοφιλέστερες streaming υπηρεσίες. Για streaming πλατφόρμες όπως το Spotify, το Apple Music, το Amazon Music, μεταξύ αρκετών άλλων, θα χρειαστείς μια music distribution εταιρεία για να αναλάβει πλήρως όλη την διαδικασία.
Μεγάλη προσοχή ωστόσο θα χρειαστεί να δώσεις στον διανομέα που θα επιλέξεις. Κάθε διανομέας παρέχει διαφορετικά συνδρομητικά πακέτα. Κάποιους αξίζει να τους πληρώνεις ετησίως, καθώς σου παρέχουν 100% όλων των κερδών που θα βγάζεις από την μουσική σου. Άλλοι διανομείς, ωστόσο, εστιάζουν στο να κρατάνε κάποιο ποσοστό από τα έσοδα σου, ενώ η πολιτική κάθε διανομέα είναι επίσης διαφορετική.
Ανέβασμα μουσικής στο Spotify
Η διαδικασία για το ανέβασμα μουσικής στο Spotify είναι ιδιαίτερα απλή και μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα ακόμα και ένας αρχάριος χρήστης. Σε λογικά πλαίσια, όποιον από τους παρακάτω music distributors και αν επιλέξεις, η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα παρόμοια, με τη διαφορά πως απλά αλλάζει το περιβάλλον χρήσης κάθε υπηρεσίας.
Επέλεξε έναν διανομέα μουσικής (music distributor)
Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να επιλέξεις τον κατάλληλο music distributor που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου. Οι γνωστότεροι και δημοφιλέστεροι διανομείς μουσικής που υποστηρίζουν κάθε streaming υπηρεσία είναι: DistroKid / TuneCore / CD Baby / RouteNote / AWAL / LANDR.
Ανέβασμα μουσικής στον διανομέα
Μόλις επιλέξεις την κατάλληλη υπηρεσία, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό και να επιλέξεις ένα από τα συνδρομητικά τους πακέτα. Κάθε πακέτο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, όπως περιορισμό στα πόσα κομμάτια ή άλμπουμ μπορείς να ανεβάσεις, την μορφή των κομματιών, καθώς επίσης και για θέματα που αφορούν το εισόδημα των καλλιτεχνών.
Τα αρχεία των κομματιών σου θα πρέπει να είναι είτε σε MP3 μορφή είτε σε WAV μορφή (προτείνεται για μέγιστη ποιότητα). Αν παρόλα αυτά θέλεις να προχωρήσεις με την MP3 μορφή, τότε σιγουρέψου (για την καλύτερη δυνατή ποιότητα των κομματιών) πως θα είναι τουλάχιστον σε 320 kbps.
Παροχή πληροφοριών και δεδομένων
Μετά την δημιουργία του λογαριασμού, θα πρέπει να συμπληρώσεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μπάντα ή για εσένα ως καλλιτέχνης. Τι μουσική παίζεις, σε τι είδος ανήκει, πόσα άλμπουμ έχεις κυκλοφορήσει κ.α. Θα χρειαστεί επίσης να συμπληρώσεις τους τίτλους των κομματιών, τον τίτλο του άλμπουμ και πάει λέγοντας.
Προσθήκη φωτογραφιών και εξωφύλλων
Μόλις συμπληρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, συνέχεια έχει να προσθέσεις τις φωτογραφίες, τα εξώφυλλα, την φωτογραφία προφίλ, να προσθέσεις τους στίχους (εφόσον υπάρχουν) και οτιδήποτε άλλο σου παρέχει ο διανομέας μουσικής που έχεις επιλέξει.
Αναμονή για τη διανομή της μουσικής σου σε όλες τις streaming πλατφόρμες
Μόλις ανεβάσεις όλα τα κομμάτια σου, συμπληρώσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και είσαι έτοιμος να αναδείξεις στον κόσμο την δουλειά σου, η αναμονή θα διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές βδομάδες. Κάθε streaming υπηρεσία θα χρειαστεί να σε εγκρίνει χειροκίνητα, ενώ το Spotify ολοκληρώνει μια καινούργια έγκριση εντός 3-5 ημερών.
Αν και το άρθρο αναφέρεται αποκλειστικά για το Spotify, στην πραγματικότητα αφορά και όλες τις υπόλοιπες streaming πλατφόρμες, όπως το Apple Music, το YouTube Music, το Amazon Music, το Deezer και πολλές πολλές ακόμα.
Οι καλύτεροι music distributors για ανέβασμα μουσικής στο Spotify
Υπάρχουν αρκετοί διανομείς που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για ανέβασμα μουσικής στο Spotify και σε κάθε άλλη streaming υπηρεσία. Παρόλα αυτά, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τους δημοφιλέστερους και μεγαλύτερους distributors αυτή την στιγμή:
- DistroKid: https://distrokid.com
- TuneCore: https://www.tunecore.com
- CD Baby: https://www.cdbaby.com
- RouteNote: https://routenote.com
- AWAL: https://www.awal.com
- LANDR: https://www.landr.com
Προσωπικά, μπορώ άφοβα να αναφέρω πως το DistroKid ήταν πάντοτε για εμένα η καλύτερη επιλογή, τόσο για μπάντες όσο και για solo καλλιτέχνες. Είναι αρκετά οικονομικό, δεν κρατάει προμήθεια από τα έσοδα των κομματιών σου, σε ανεβάζει με μεγάλη ταχύτητα σε όλες τις γνωστές streaming πλατφόρμες και υποστηρίζει πλήρως υπηρεσίες όπως το Shazam, το Twitch, το iHeartRadio, το TikTok, το Pandora και εκατοντάδες κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές και ηλεκτρονικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Πως να επιλέξεις τον κατάλληλο music distributor
Θεωρώ πως αν είναι να κάνεις κάτι, καν’ το καλά απ’ την αρχή. Το να επιλέξεις βιαστικά έναν μουσικό διανομέα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον. Μιας και ο διανομέας που θα επιλέξεις θα είναι και αυτός που θα εισάγει όλη την δουλειά σου σε όλες τις μουσικές streaming πλατφόρμες, αν αποφασίσεις μελλοντικά να πας σε κάποια άλλη υπηρεσία, πιθανότητα να δεις πρώτα τους λογαριασμούς σου και τα κομμάτια σου να εξαφανίζονται και να κυκλοφορούν λίγο καιρό αργότερα από τον νέο διανομέα.
Προτού ξεκινήσεις λοιπόν να δημιουργείς νέο λογαριασμό και να πληρώνεις για το πρώτο συνδρομητικό πακέτο που θα βρεις, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες βασίζονται σε προσωπικές μου εμπειρίες.
1. Διαθεσιμότητα και ανέβασμα μουσικής στο Spotify
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει πρώτα να ελέγξεις αν όντως ο μουσικός διανομέας που ετοιμάζεσαι να χρησιμοποιήσεις θα διαθέσει όλη την δουλειά σου στο Spotify. Κάποιοι μουσικοί διανομείς συνεργάζονται με άλλες streaming πλατφόρμες και όχι με το Spotify. Έλεγξε προσεκτικά αν ο διανομέας συνεργάζεται με το Spotify, τι επιλογές σου δίνει και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να διατεθούν όλα τα κομμάτια σου στην streaming υπηρεσία.
2. Διαθεσιμότητα και συνεργασίες
Στις μέρες μας, το ανέβασμα μουσικής στο Spotify δεν επαρκεί για να βγάλεις την δουλειά σου εκεί έξω. Σε κάθε νέα μουσική streaming πλατφόρμα που διατίθεται η δουλειά σου, τόσο πιο υψηλές είναι οι πιθανότητες για να σε ακούσει περισσότερος κόσμος και να σε βρουν μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες.
Streaming πλατφόρμες όπως το DistroKid συνεργάζονται με μια τεράστια γκάμα από μεγάλες εταιρείες, ηλεκτρονικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, streaming πλατφόρμες και τρίτες εφαρμογές και προγράμματα. Για παράδειγμα, αν πας σε έναν music distributor ο οποίος ανεβάζει ναι μεν τα κομμάτια σου στο Spotify και στο Apple Music, αλλά δεν υποστηρίζει την υπηρεσία του Shazam, τότε χάνεις μεγάλες πιθανότητες να εμφανιστείς σε κάποια λίστα της υπηρεσίας ή να μην καταφέρει κάποιος να βρει το κομμάτι σου.
3. Συνδρομητικά πακέτα και επιπλέον έξοδα
Ο μουσικός διανομέας που θα επιλέξεις θα πρέπει επίσης να μην σου ζητάει μια ολόκληρη περιουσία για να διαθέσει τα κομμάτια σου σε κάθε streaming πλατφόρμα. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις παραπάνω υπηρεσίες (music distributors) που ανέφερα στο άρθρο έχουν συνδρομητικά πακέτα με ρεαλιστικές τιμές.
Οι περισσότεροι μουσικοί διανομείς παρέχουν ετήσια συνδρομητικά πακέτα, τα οποία ωστόσο είτε θα κρατάνε κάποιο ποσοστό από τα έσοδα που βγάζεις, είτε θα σου δίνουν το 100% των κερδών. Το DistroKid για παράδειγμα, παρέχει οικονομικά συνδρομητικά πακέτα και το 100% των εσόδων στους καλλιτέχνες.
Με πιο απλά λόγια: Όταν ανεβάσεις τα κομμάτια σου, θα πληρώνεσαι ανάλογα με τις ακροάσεις από κάθε streaming πλατφόρμα. Αν ο music distributor που έχεις επιλέξει κρατάει για παράδειγμα το 20% των εσόδων, τότε από τα 1,000 ευρώ που θα βγάλεις, τα 200 θα κρατηθούν αυτόματα και θα λάβεις τα 800. Επιπλέον, θα έχεις να πληρώσεις και το ετήσιο συνδρομητικό πακέτο, το οποίο θα χρειαστεί επίσης να το αναβαθμίσεις αν αποφασίσεις να προσθέσεις περισσότερα κομμάτια ή άλμπουμ. Ως εκ τούτου, βάλτα όλα κάτω, σημείωσε τα έξοδα και τι σου παρέχει ο κάθε διανομέας και κάνε την επιλογή σου.
4. Διάβασε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου
Ξέρεις, αυτές τις σελίδες με τις πολλές πληροφορίες που αποδέχονται όλοι αλλά δεν κάθεται να τις διαβάσει κανείς; Αυτές που αν δεις κάποιον να τις διαβάζει, θεωρείς πως μάλλον δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει με την ζωή του; Ε λοιπόν, αυτές οι εντελώς αδιάφορες σελίδες – τις οποίες τυχαίνει να γράφω και εγώ αναγκαστικά λόγο της δουλειάς μου – είναι άκρως σημαντικές για να αποφύγεις τυχόν μελλοντικά νομικά προβλήματα.
Τι θα γίνει, αν δημιουργήσεις λογαριασμό και ανεβάσεις όλη την δουλειά που έκανες όλα αυτά τα χρόνια σε έναν μουσικό διανομέα, ο οποίος βάση της πολιτικής χρήσης του, αναφέρει πως η δουλειά σου απευθείας ανήκει σε αυτούς. Και μια μέρα, βγάζεις αρκετά έσοδα, θέλεις να κλείσεις συνεργασία με μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, μόνο για να μάθεις πως νομικά δεν μπορείς να πας πουθενά και να συνεργαστείς με κανέναν.
Δυστυχώς για ‘σενα, ο μουσικός διανομέας έχει την έγκριση σου να το κάνει, και έτσι, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα περισσότερο απ’ το να αποδεχτείς την μοίρα σου.
Είναι άκρως σημαντικό να διαβάζεις την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης κάθε υπηρεσίας προτού την χρησιμοποιήσεις, ώστε να κοιμάσαι το βράδυ με ήσυχο κεφάλι. Μην τις βλέπεις ως συμβουλές από έναν ρεαλιστή, αλλά από έναν full-time blogger που χάρη στην δουλειά του, τυχαίνει να γνωρίζει το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι σελίδες και πόσο εύκολα μπορεί να τις προσπεράσει κάποιος, εγκρίνοντας όμως όσα γράφουν, άσχετα που δεν διάβασε ούτε μια πρόταση.
Εσύ ποιον music distributor χρησιμοποιείς για το ανέβασμα μουσικής στο Spotify και σε άλλες streaming πλατφόρμες; Γνωρίζεις κάποιον διανομέα που δεν πρόσθεσα στο άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω.
Featured Image Credits: Alexander Shatov στο Unsplash.