Τι είναι το Linux Mint και τι χαρακτηριστικά παρέχει

Τι είναι το Linux Mint και τι χαρακτηριστικά παρέχει; (2022)

Το Linux Mint είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα το οποίο βασίζεται στο Ubuntu και το Debian. Η Linux διανομή έχει κατασκευαστεί με στόχο να παρέχει ένα εύκολο περιβάλλον χρήσης το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα θα χρειαστείς για καθημερινή χρήση.

Αν και θα ομολογήσω πως δεν έχω χρησιμοποιήσει το Linux Mint για περισσότερο από μια δεκαετία ως την σταθερή μου διανομή, μιας και οδεύω περισσότερο σε διανομές που βασίζονται στο Arch (βλέπε Manjaro Linux), παραμένει μέχρι και σήμερα μια απ’ τις γνωστότερες και πιο δημοφιλείς διανομές παγκοσμίως. Εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν το Linux Mint σε καθημερινή βάση και για όλους τους καλούς λόγους.

Αν δεν έχεις πρόβλημα με διανομές που βασίζονται πάνω στο Ubuntu, θέλεις ένα εύκολο στη χρήση λειτουργικό σύστημα ή απλά να νιώσεις στιγμές νοσταλγίας χάρη στο παραδοσιακό σχεδιασμό που παρέχει το γραφικό του περιβάλλον, τότε το Linux Mint είναι αναμφισβήτητα μια απ’ τις καλύτερες επιλογές αυτή την στιγμή.

Τι είναι το Linux Mint;

Τι είναι το Linux Mint και τι χαρακτηριστικά παρέχει
Το Inkstory στο Linux Mint μέσω του Mozilla Firefox στη Cinnamon έκδοση. Ο “Διαχειριστής αρχείων” (File Manager) φαίνεται στα αριστερά.

Το Linux Mint έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στις 27 Αυγούστου του 2006 και για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, παραμένει μέχρι και σήμερα έως μια απ’ τις καλύτερες Linux διανομές για αρχάριους. Ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων αναφέρει επίσης πως το Linux Mint ήταν η πρώτη Linux διανομή που είχαν χρησιμοποιήσει μετά τα Windows ή το macOS, ενώ θα δεις να το προτείνουν αρκετά για αρχάριους.

Linux Mint Γραφικό ΠεριβάλλονΙδανικό:
CinnamonΓια όσους θέλουν ένα μοντέρνο και προσεγμένο γραφικό περιβάλλον βελτιστοποιημένο για καθημερινή χρήση με τις βασικότερες εφαρμογές και χαρακτηριστικά.
Cinnamon (Edge)Για όσους έχουν συγκεκριμένο hardware όπως όπως AMD Ryzen / Radeon CPU / GPU και Intel iX 11th Gen.
MATEΓια όσους θέλουν ένα traditional γραφικό περιβάλλον, πιο γρήγορο από το Cinnamon.
XfceΓια όσους θέλουν ένα ελαφρύ και γρήγορο γραφικό περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη διανομή έρχεται επίσης με μια μεγάλη κοινότητα από πίσω που την υποστηρίζει, ενώ το περιβάλλον χρήσης του έχει σχεδιαστεί κυρίως με βάση τις κριτικές που λαμβάνει συνεχώς από τους χρήστες της. Αυτό σημαίνει πως θα βρεις επίσης διαθέσιμους οδηγούς για σχεδόν οτιδήποτε ψάχνεις, καθώς η κοινότητα έχει φροντίσει να επιλύσει κάθε θέμα και να παρέχει απάντηση σε κάθε πρόβλημα.

Linux Mint Review: Τι χαρακτηριστικά παρέχει;

Είτε αγόρασες ένα καινούργιο laptop το οποίο ήρθε με το Linux Mint εγκατεστημένο, είτε ενδιαφέρεσαι να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις τη Linux διανομή στον υπολογιστή σου, παρακάτω αναλύω τα βασικότερα χαρακτηριστικά και τις κυριότερες λειτουργίες που πρέπει να γνωρίζεις.

1. Εγκατάσταση

Εγκατάσταση του Linux Mint
Εγκατάσταση του Linux Mint Cinnamon.

Η εγκατάσταση του Linux Mint δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά από αυτή του Ubuntu. Μπορείς να κατεβάσεις το .ISO αρχείο με το γραφικό περιβάλλον της επιλογής σου και στη συνέχεια να το “κάψεις” σε ένα CD/DVD ή σε ένα USB φλασάκι με εργαλεία όπως το Rufus. Το .ISO αρχείο του Mint είναι λίγο περισσότερο από 2 GB σε μέγεθος, οπότε θα χρειαστείς ένα USB με τουλάχιστον 4GB διαθέσιμης χωρητικότητας.

Αφότου δημιουργήσεις ένα bootable USB με το Linux Mint, θα έχεις την δυνατότητα είτε να το εγκαταστήσεις απευθείας, είτε πρώτα να το τρέξεις live ώστε να το δοκιμάσεις. Η διανομή υποστηρίζει πλήρως τόσο BIOS όσο και UEFI, ενώ το περιβάλλον της εγκατάστασης (ο installer που λέμε) είναι του Ubuntu, οπότε η διαδικασία είναι και εύκολη αλλά και γρήγορη.

Μπορείς να επιλέξεις να εγκαταστήσεις τη διανομή είτε σε όλο τον δίσκο, είτε dualboot μαζί με τα Windows ή το macOS, είτε ακόμα και επιλέγοντας να δημιουργήσεις χειροκίνητα τα partitions, όπως θα έκανες και με μια άλλη Ubuntu-based διανομή.

2. Γραφικά περιβάλλοντα

Τι είναι το Linux Mint και τι χαρακτηριστικά παρέχει
Linux Mint Cinnamon Edition

Το Linux Mint παρέχει τρία διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα (flavors) και τέσσερα διαφορετικά .ISO αρχεία. Κάθε γραφικό περιβάλλον εστιάζει στο να καλύπτει διαφορετικές ανάγκες, αλλά το Cinnamon είναι αυτό που έχει τραβήξει το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινότητας όλα αυτά τα χρόνια.

  • Η πιο γνωστή έκδοση του Linux Mint είναι το Cinnamon. Το Cinnamon είναι η βασική έκδοση που αναπτύσσει το Linux Mint και είναι ίσως η πιο μοντέρνα και προσεγμένη, παρέχοντας παράλληλα πλήρης υποστήριξη και όλα τα προγράμματα που θα χρειαστείς.
  • Στη συνέχεια υπάρχει η MATE έκδοση, η οποία αν και δεν λαμβάνει τόσο συχνά νέες ενημερώσεις και δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο το Cinnamon, είναι ένα κλασικό γραφικό περιβάλλον το οποίο είναι αρκετά πιο γρήγορο και χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους για να τρέχει, ακόμα και σε συστήματα με πιο αργό hardware.
  • Το Xfce είναι το πιο ελαφρύ γραφικό περιβάλλον απ’ όλα. Δεν υποστηρίζει τόσα χαρακτηριστικά και λειτουργίες όπως το Cinnamon και το MATE, αλλά είναι αρκετά σταθερό, δεν χρησιμοποιεί πολλούς πόρους για να τρέχει και μπορεί να μορφοποιηθεί με διάφορους τρόπους για πιο προσεγμένη εμφάνιση.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω πως αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο γραφικό περιβάλλον, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δοκιμάσεις κάθε έκδοση, να δεις τι λειτουργίες και δυνατότητες παρέχει και πως τρέχει στο δικό σου σύστημα. Φυσικά, αν τρέχεις τις εκδόσεις από ένα bootable USB ή ακόμα και από ένα Virtual Box, να θυμάσαι πως τρέχουν αρκετά πιο αργά απ’ ότι αν ήταν εγκατεστημένες. Ως εκ τούτου, μην μετρήσεις την ταχύτητα προτού εγκαταστήσεις ένα γραφικό περιβάλλον στο σύστημα σου.

3. Υποστήριξη και ασφάλεια

Linux Mint Firewall
Linux Mint Firewall

Όπως και το Ubuntu, έτσι και το Linut Mint παρέχει LTS (Long-Term Support) εκδόσεις για όσους ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν και να χρησιμοποιούν ένα σταθερό λειτουργικό σύστημα. Για την ακρίβεια, οι LTS εκδόσεις του Mint λαμβάνουν υποστήριξη και νέες ενημερώσεις για 5 χρόνια, κάτι το οποίο δίνει μεγαλύτερη “σιγουριά” για τη σταθερότητα της διανομής στους χρήστες της, καθώς επίσης και σε μικρές ή μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν το Linux για μεγαλύτερη ασφάλεια ή συμβατότητα.

Το Linux Mint έρχεται επίσης με ένα προ-εγκατεστημένο Firewall πρόγραμμα ώστε να έχει ακόμα πιο υψηλή ασφάλεια, αλλά σε γενικές γραμμές η συγκεκριμένη Linux διανομή θεωρείται από τις πιο ασφαλείς και αξιόπιστες στον κόσμο του Linux. Αυτό συμβαίνει χάρη στη προσέγγιση της συντήρησης με τις ενημερώσεις λογισμικού που λαμβάνει η συγκεκριμένη διανομή, όπου παρέχεται ένας μοναδικός διαχειριστής ενημερώσεων και μια ισχυρή αρχιτεκτονική που απαιτεί λίγη συντήρηση. Αυτό σημαίνει πως το Linux Mint είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν να ασχολούνται με AntiVirus προγράμματα, anti-spyware, malware κ.ο.κ.

Linux Mint Σύστημα Ενημερώσεων
Το σύστημα ενημερώσεων του Linux Mint.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το Mint είναι αδιαπέραστο ή δεν μπορείς να κολλήσεις malware, αλλά συγκριτικά με άλλα λειτουργικά συστήματα, κάνει εξαιρετική δουλειά στο να παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια.

4. Δυνατότητες μορφοποίησης

Linux Mint Themes και icons
Linux Mint Themes και icons

Ένας απ’ τους λόγους που είχα λατρέψει το Linux Mint ήταν οι δυνατότητες μορφοποίησης που παρέχει στους χρήστες του. Μέσα από τις Ρυθμίσεις του Συστήματος θα έχεις την δυνατότητα όχι απλά να επιλέγεις ανάμεσα από μια πληθώρα διαθέσιμων themes και εικονιδίων, αλλά και να τα εγκαθιστάς και να τα αλλάζεις με το πάτημα ενός κουμπιού. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα έτοιμων θεμάτων που μπορείς να κατεβάσεις, όλα εκ των οποίων παρέχονται εντελώς δωρεάν και έχουν δημιουργηθεί με στόχο να είναι πλήρως συμβατά με το λειτουργικό σύστημα.

Όπως μπορείς να δεις και από τις screenshot φωτογραφίες, η Cinnamon έκδοση του Mint είναι από μόνη της αρκετά προσεγμένη και μοντέρνα, παρέχοντας ένα καθαρό και μίνιμαλ σχεδιασμό με εικονίδια που είναι καθαρά, διαχωρίζονται εύκολα και είναι ιδανικά για αρχάριους χρήστες που ζητάνε κάτι απλό και ποιοτικό.

Θα μπορούσες να πεις πως το Linux Mint έχει καταρρίψει οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή, έτσι ώστε να έχεις ένα μινιμαλιστικό και σταθερό σύστημα, το οποίο όμως παράλληλα σου δίνει εκατοντάδες επιλογές για να το μορφοποιήσεις βάση της δικής σου αισθητικής.

Linux Mint Extensions
Linux Mint Extensions

Όπως και το Manjaro Linux, έτσι και το Linux Mint παρέχει επίσης το πρόγραμμα “Επεκτάσεις(Extensions) το οποίο παρέχει ορισμένες έξτρα επιλογές, όπως την δυνατότητα να κάνεις τα παράθυρα αδιάφανα, να μορφοποιήσεις τις σκιές των παραθύρων, να προσθέσεις cube animations, διάφορα εφέ, περισσότερες γραμμές εργασιών και πολλά πολλά ακόμα.

5. Διαθεσιμότητα λογισμικού

Linux Mint Software Center
Linux Mint Software Center

Μιας και το Linux Mint βασίζεται στο Ubuntu και το Debian, το Software Center που παρέχει δεν διαφέρει απ’ αυτό που θα βρεις στα άλλα δύο λειτουργικά συστήματα. Για την ακρίβεια, υπάρχουν όλες οι διαθέσιμες .deb εφαρμογές και όλα τα Snap apps που θα έβρισκες στο Ubuntu και σε κάθε άλλη διανομή που βασίζεται σε αυτό ή το Debian.

Από την έκδοση Linux Mint 18.3 και μέχρι νεοτέρας, το Mint υποστηρίζει πλήρως τις Flatpak εφαρμογές, κάτι το οποίο είναι ιδανικό για όσους αναζητούν περισσότερα διαθέσιμα προγράμματα που δεν είναι διαθέσιμα ως Snapp apps στο Software Center.

Δεν χρειάζεται επίσης να προβείς σε κατεβάσματα, εγκαταστάσεις ή έξτρα ρυθμίσεις, καθώς είναι όλες διαθέσιμες μέσα από το Software Center του Mint. Αν δεν γνωρίζεις τι εστί “Flatpak”, τότε σου προτείνω να διαβάσεις το προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει για να δεις τις διαφορές των Snap, Flatpak και AppImage λογισμικών.

Η διανομή έρχεται επίσης με ορισμένα βασικά προ-εγκατεστημένα λογισμικά, όπως τα LibreOffice ως σουίτα προγραμμάτων, το Mozilla Firefox ως προεπιλεγμένο web browser, το Thunderbird ως email client, το Transmission ως torrent client, το VLC ως media player και με ορισμένα ακόμα όπως το Pidgin, το HexChat και το Boot-Repair εργαλείο σε περίπτωση που δεν ανοίγει ο υπολογιστής σου μετά την εγκατάσταση.

6. Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος

Μιας και υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων που επιλέγουν ελαφριές Linux διανομές ώστε να τρέχουν γρήγορα και σταθερά σε παλαιότερα συστήματα με χαμηλούς πόρους, είναι λογικό να θέλεις πρώτα να ελέγξεις τις ελάχιστες απαιτήσεις του συστήματος που θέλει το Linux Mint για να τρέξει.

  • 2GB RAM (προτείνονται τουλάχιστον 4GB για ύψιστες αποδόσεις).
  • 20GB διαθέσιμη χωρητικότητα στον δίσκο (προτείνονται 100GB).
  • 1024×768 ανάλυση τουλάχιστον.

Όλα τα γραφικά περιβάλλοντα του Linux Mint έχουν τις ίδιες ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για να τρέχουν σωστά.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Linux Mint

Τι είναι το Linux Mint και τι χαρακτηριστικά παρέχει
Linux Mint Cinnamon Edition

Το Linux Mint δεν είναι για όλους, αλλά είναι ιδανικό για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Αν δεν είσαι σίγουρος/η για το αν θέλεις να το εγκαταστήσεις, τότε οι παρακάτω λίστες με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διανομής ίσως σε βοηθήσουν να πάρεις μια απόφαση και να καταλάβεις εάν είναι το ιδανικό λειτουργικό σύστημα για εσένα.

Πλεονεκτήματα

  • Παρέχεται δωρεάν και είναι ανοιχτού-κώδικα.
  • Λειτουργεί άψογα σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα hardware συστήματα.
  • Είναι εύκολο στη χρήση και παρέχει ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον χρήσης.
  • Υπάρχει μια τεράστια κοινότητα που έχει καλύψει κάθε θέμα και πρόβλημα.
  • Υποστηρίζει χωρίς επιπλέον ρύθμιση τα Flatpak apps.
  • Παρέχονται LTS εκδόσεις για ύψιστη σταθερότητα και ασφάλεια.

Μειονεκτήματα

  • Μπορεί να μην είναι συμβατό με παλαιότερα hardware συστήματα.
  • Η Cinnamon έκδοση ίσως καθυστερεί σε συστήματα με χαμηλούς πόρους.
  • Δεν παρέχεται κάποιος τρόπος για να διαχειρίζεσαι τις συσκευές (Διαχειριστής Συσκευών).
  • Δεν παρέχεται x86 32-bit έκδοση.

Για κάποιος ορισμένα από τα παραπάνω ίσως δεν τους φανούν ως μειονεκτήματα (ή πλεονεκτήματα), καθώς υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν διανομές που παρέχουν όλες τις πρόσφατες εκδόσεις του Linux Kernel και των γραφικών περιβαλλόντων, άλλοι που ενδιαφέρονται για λιγότερες ενημερώσεις και ύψιστη ασφάλεια, και άλλοι που ελκύονται από από τον AUR κατάλογο και επιλέγουν είτε το Arch Linux, είτε διανομές που βασίζονται σε αυτό, όπως το Manjaro Linux.

Κι ενώ το Linux Mint βασίζεται στο Ubuntu και το Debian, στην πραγματικότητα είναι αρκετές και μεγάλες οι διαφορές μεταξύ των τριών Linux διανομών. Κάποια πράγματα τα οποία λειτουργούν στο Ubuntu ίσως δεν λειτουργήσουν στο Mint (και το αντίστροφο), ενώ ο σχεδιασμός τους και οι λειτουργίες που παρέχουν διαφέρουν εξίσου πολύ.

Συχνές Ερωτήσεις

Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με το Linux Mint, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Τι είναι το Linux Mint Edge Edition;

Το Linux Mint Edge είναι μια έκδοση η οποία δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίζει το πιο καινούργιο και μοντέρνο hardware, παρέχοντας παράλληλα και πιο πρόσφατες εκδόσεις του Linux Kernel. Αν η κλασική έκδοση δεν είναι συμβατή με το καινούργιο και μοντέρνο harwdare του υπολογιστή σου, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις την Edge έκδοση. Παρόλα αυτά, προτείνεται να προσπαθήσεις πρώτα να εγκαταστήσεις την κλασική έκδοση, καθώς είναι πιο σταθερή, ενώ η Edge έκδοση κάποιες φορές δεν υποστηρίζει συγκεκριμένους propriertary drivers.

Είναι το Linux Mint διαθέσιμο για x86 32-bit συστήματα;

Αν και το Linux Mint αγαπήθηκε από πολλούς ανθρώπους χάρη στην υποστήριξη του για παλαιότερο hardware, πλέον δεν παρέχει άλλο x86 32-bit έκδοση, ακολουθώντας ίδια χνάρια του Ubuntu, το οποίο έχει σταματήσει επίσης να υποστηρίζει τα x86 32-bit πακέτα, εκτός από συγκεκριμένα λογισμικά, όπως για παράδειγμα το Steam.

Ubuntu vs Linux Mint: Ποια Linux διανομή είναι πιο γρήγορη;

Σε όσες δοκιμές κι αν έκανα, τόσο με παλαιότερες όσο και με τις πρόσφατες εκδόσεις των δύο διανομών, το Linux Mint τρέχει και ανταποκρίνεται πιο γρήγορα απ’ ότι το Ubuntu. Φυσικά, σε όλα έχει να κάνει και το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείς, αλλά αν θέλεις να συγκρίνεις τα δύο λειτουργικά, τότε το Ubuntu με το Gnome και το Linux Mint με το Cinnamon γραφικό περιβάλλον, το δεύτερο είναι πιο γρήγορο και απαιτεί λιγότερους πόρους από το σύστημα μας για να τρέχει.


Εσύ ποια Linux διανομή χρησιμοποιείς και έτυχε να δοκιμάσεις στο παρελθόν το Linux Mint; Μήπως το χρησιμοποιείς ως σταθερό λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σου; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και την εμπειρία που είχες με τη Linux διανομή στα σχόλια παρακάτω.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε