Ως μεταφραστής για τον Vivaldi Browser, πάντα ήθελα να γράψω ένα άρθρο για το αγαπημένο μου δωρεάν πρόγραμμα περιήγησης, το οποίο από την στιγμή που κυκλοφόρησε σε δοκιμαστική έκδοση, μου έκανε την καθημερινότητα αρκετά πιο εύκολη.
Μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, ο γνωστότερος και δημοφιλέστερος web browser είναι ο Chrome της Google. Άλλα γνωστά προγράμματα περιήγησης είναι φυσικά ο Mozilla Firefox, ο Microsoft Edge, ο Opera και ο Safari. Άλλοι μικρότεροι browsers, όπως ο Brave, έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν σταθερά τους μηνιαίους χρήστες που τα χρησιμοποιούν, παρέχοντας εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ιδιωτικότητα.
Παρόλο που θα μπορούσα να αναφερθώ σε διάφορους browsers, ή απλά να αναφέρω τους καλύτερους σε μια οργανωμένη λίστα, αποφάσισα να αφιερώσω ένα άρθρο αποκλειστικά για τον Vivaldi Browser. Γιατί, θα ρωτήσεις; Αρχικά, για να σου απαντήσω σωστά, θα χρειαστεί πρώτα να σου κάνω μια πρώτη γνωριμία και στη συνέχεια να σου δείξω όλες τις δυνατότητες που παρέχει στους χρήστες του.
Τι είναι ο Vivaldi Browser;
Το 1994, δύο προγραμματιστές ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε έναν καινούργιο web browser. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουν έναν γρήγορο browser, ικανό να τρέχει σε συστήματα με χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά, έχοντας κατά νου ότι οι χρήστες του είναι άτομα με δίκες τους ανάγκες και επιθυμίες. Εκείνη την στιγμή, ο Opera γεννήθηκε.
Καθώς αυτό το μικρό κομμάτι λογισμικού ξεκίνησε να γίνεται γνωστό, η ομάδα πίσω από αυτό μεγάλωσε και σχηματίστηκε μια κοινότητα. Μείνανε κοντά στους χρήστες τους και τις “ρίζες” τους. Συνέχισαν να βελτιώνουν το λογισμικό τους με βάση τα σχόλια και τις κριτικές των χρηστών τους, καθώς πρόσθεταν δικές τους ιδέες και έκαναν τον browser τους όλο και καλύτερο με το καιρό. Καινοτόμησαν και αγωνίστηκαν για τη δημιουργία ενός υπέροχου browser – και το κατάφεραν.
Με τα πολλά και με τα λίγα, το 2015 ο browser που κάποτε αγαπούσαν είχε αλλάξει την κατεύθυνση του. Δυστυχώς, δεν εξυπηρετούσε πλέον την κοινότητα των χρηστών του και τους συνεργάτες του – που βοήθησαν εξ ‘αρχής στην κατασκευή του.
Έτσι, ο δημιουργός του Opera μαζί με μερικά ακόμα μέλη που εργαζόντουσαν στην εταιρεία έφτασαν στο τελικό συμπέρασμα: έπρεπε να δημιουργήσουν ένα νέο browser. Ένα browser για τον εαυτό τους και τους φίλους τους. Ένα browser που είναι γρήγορος, αλλά ταυτόχρονα παρέχει πλούσια χαρακτηριστικά, εργαλεία και στοχεύει στην λειτουργικότητα. Ένα browser ο οποίος είναι εξαιρετικά ευέλικτος και βάζει πρώτα τους χρήστες του. Ένα browser αποκλειστικά για εσένα, εμένα και κάθε άλλον χρήστη.
Και έτσι, γεννήθηκε ο Vivaldi.
Όπως καταλαβαίνεις, ο ίδιος άνθρωπος που δημιούργησε τον Opera browser, δημιούργησε και τον Vivaldi. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, δεν παίρνει πλέον μέρος στην λειτουργία και την αναβάθμιση του Opera, του browser που πουλήθηκε σε μια κινέζικη εταιρεία για 600 εκατομμύρια δολάρια. Όμως η πώληση του Opera δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους φανατικούς οπαδούς του περιηγητή, καθώς οι περισσότεροι είχαν ήδη μεταφερθεί στον Vivaldi, ακολουθώντας τα “μελλοντικά χνάρια” του Jon Stephenson von Tetzchner και του Tatsuki Tomita, των δύο ιδρυτών.
Σήμερα, ο Vivaldi έχει μια τεράστια κοινότητα από εκατομμύρια χρήστες που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, καθώς επίσης και ένα forum για όσους έχουν απορίες, προβληματισμούς, ερωτήσεις ή απλά θέλουν να ζητήσουν βοήθεια ή ακόμα και να αναφέρουν κάποιο πρόβλημα (bug). Αν και δεν έχει την βάση χρηστών που έχουν άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα περιήγησης, έχει σταθερή άνοδο και ενημερώνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα με νέα χαρακτηριστικά, επιλογές, δυνατότητες και παρέχοντας πάντα τις τελευταίες εκδόσεις του Chromium project.
Τι κάνει τον Vivaldi να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους browsers;
Η ερώτηση όμως που ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο είναι μια: Τι είναι αυτό που θα σε έκανε να αλλάξεις τον προεπιλεγμένο browser σου με τον Vivaldi; Και πάνω απ’ όλα, γιατί να μπεις καν στην διαδικασία αυτής της αλλαγής; Άλλωστε, όπως λένε και οι Αμερικανοί, αν κάτι δεν είναι χαλασμένο, γιατί να το φτιάξεις; Εφόσον λοιπόν ο Chrome, ο Firefox, ο Edge και οι υπόλοιποι browsers λειτουργούν άψογα και είναι σταθεροί και γρήγοροι, για ποιο λόγο να τους αλλάξεις με ένα διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης;
Για να καταφέρω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου, θα χρειαστεί πρώτα να σου παρουσιάσω μερικά από τα γνωστότερα και πιο ισχυρά χαρακτηριστικά που παρέχει ο Vivaldi. Αν είσαι χρήστης του Opera, τότε θα χαρείς να μάθεις πως πολλές από τις δυνατότητες που παρέχει ο συγκεκριμένος browser, τις παρέχει επίσης και ο Vivaldi, με τη διαφορά πως τις έχει “αναβαθμίσει” ακόμα περισσότερο, βάση των κριτικών που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια από την κοινότητα του.
1. Tab Stack
Η οργάνωση των ανοιχτών παραθύρων είναι πλέον πιο διαχειρίσιμη από ποτέ άλλοτε.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Το πιο συχνό πράγμα που κάνουμε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης είναι να ανοίγουμε συνεχώς ιστοσελίδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις – και ανάλογα με την χρήση που κάνεις στο PC σου – έχεις πολλαπλά ανοιχτά παράθυρα. Τι γίνεται, όμως, όταν ο αριθμός αυξάνεται αρκετά; Πως μπορείς να διαχειριστείς έναν browser ο οποίος έχει έναν μεγάλο αριθμό ανοιχτών παραθύρων; Και τι γίνεται όταν μετά τα 10-20 ανοιχτά παράθυρα τα ανεμιστηράκια του laptop ή του σταθερού υπολογιστή σου ξεκινάνε να ακούγονται σαν τουρμπίνες αεροπλάνου;
Ο Vivaldi λύνει – με ιδιαίτερη ευκολία θα έλεγα – το πρόβλημα με τα πολλαπλά ενεργά παράθυρα, παρέχοντας σου την δυνατότητα του tab stacking. Ουσιαστικά, μπορείς να ενώσεις πολλαπλά παράθυρα σε ένα, τα οποία μπορείς να μετονομάσεις (ας πούμε σε ‘Δουλειά’, ‘Προσωπικά’, ‘Συνταγές’), έχοντας έτσι ένα οργανωμένο περιβάλλον.
Πηγαίνοντας το βελάκι πάνω σε ένα tab stack, θα εμφανιστούν τα παράθυρα που έχεις ανοιχτά σε αυτό. Κάθε φορά που θα κλικάρεις και θα ανοίγεις ένα από αυτά τα παράθυρα, μια δεύτερη μπάρα θα εμφανίζεται με όλα τα ανοιχτά παράθυρα που έχεις μέσα στο tab stack.
2. Web Panel
Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις πρόσβαση στις αγαπημένες σου ιστοσελίδες με ένα κλικ – ή για να ανεβάζεις φωτογραφίες στο Instagram από τον υπολογιστή σου.
Το Web Panel του Vivaldi θυμίζει αρκετά αυτό που είχε κάποτε ο Opera, αλλά πιο ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις ανάγκες του κάθε χρήστη. Το Web Panel βρίσκεται στην αριστερή μεριά του browser όταν τον εγκαταστήσεις για πρώτη φορά και σου επιτρέπει να προσθέτεις όλες τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες, τις οποίες θα μπορείς να ανοίγεις την οποιαδήποτε στιγμή.
Αυτό που κάνει το Web Panel ξεχωριστό είναι ο τρόπος εμφάνισης των ιστοσελίδων. Για την ακρίβεια, όταν προσθέτεις μια ιστοσελίδα και την ανοίγεις, ανάλογα με το μέγεθος που έχεις θέσει, θα εμφανίζεται με την mobile, tablet ή PC έκδοση της. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ιστοσελίδες όπως το Instagram, καθώς σου δίνεται η δυνατότητα να ανεβάζεις φωτογραφίες από τον υπολογιστή ή το laptop σου.
Σχεδόν όλα τα γνωστά κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν με το Web Panel, όπως το Instagram, το Twitter, το LinkedIn, το Pinterest, το YouTube, το Twitch και πολλά-πολλά ακόμα. Από μικρές ή μεγάλες ιστοσελίδες, οποιαδήποτε είναι mobile-friendly, δεν θα ‘χει κανένα πρόβλημα για να προσαρμόζεται αυτόματα στο μέγεθος του Web Panel που έχεις θέσει.
Εκτός από την δυνατότητα που σου δίνεται για να προσθέτεις τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες, στο Web Panel θα βρεις επίσης τα εικονίδια για να ανοίξεις το ιστορικό του περιηγητή σου, τα downloads, τους σελιδοδείκτες, τα ενεργά παράθυρα και την καρτέλα σημειώσεων. Η καρτέλα των σημειώσεων συγχρονίζεται επίσης με τον browser στο κινητό σου ή σε άλλους υπολογιστές στους οποίους είσαι συνδεδεμένος με τον Vivaldi λογαριασμό σου.
3. Speed-Dial
Ένα από τα χαρακτηριστικά που έκαναν πάντοτε τον Opera να ξεχωρίζει ήταν αναμφισβήτητα το Speed-Dial. Για όσους δεν είναι γνώριμοι με αυτό, το Speed-Dial είναι η αρχική σελίδα που βλέπεις όταν ανοίγεις τον browser ή ανοίγεις μια νέα καρτέλα. Στον Chrome, βλέπεις ό,τι θέλει η Google να δεις. Στον Firefox, έχεις λίγες επιλογές για να καρφιτσώσεις μερικές ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι συχνά, ενώ στον Edge υπάρχει εξίσου μεγάλος περιορισμός. Ο Vivaldi, από την άλλη πλευρά, σου επιτρέπει να μορφοποιήσεις και να προσθέσεις όσες ιστοσελίδες θέλεις.
Στο Speed-Dial όχι μόνο θα έχεις την δυνατότητα να προσθέτεις τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες, αλλά και να τις οργανώνεις σε φακέλους και καρτέλες. Μπορείς, για παράδειγμα, να δημιουργήσεις καρτέλες για την δουλειά σου, για τις ιστοσελίδες που σερφάρεις στον προσωπικό σου χρόνο, για την σχολή σου και για οτιδήποτε άλλο μπορεί να σου περάσει απ’ το μυαλό. Οι φάκελοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την σωστότερη οργάνωση των αγαπημένων σου ιστοσελίδων, στους οποίους μπορείς να προσθέτεις συνταγές που ανακαλύπτεις, να κρατάς την wishlist σου, τα εργαλεία τις δουλειάς σου και πάει λέγοντας.
Τα εικονίδια εμφανίζονται αυτόματα σε κάθε ιστοσελίδα που προσθέτεις, τραβώντας ένα screenshot της σελίδας για να γνωρίζεις ποια είναι η καθεμία που αποθήκευσες. Ακόμα, σου δίνεται η δυνατότητα να μετονομάζεις κάθε ιστοσελίδα, καρτέλα και φάκελο, καθώς επίσης και να προσθέτεις δικές σου εικόνες σε κάθε ιστοσελίδα (όπως τα λογότυπα τους).
4. Screenshots με δύο κλικ
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσεις όταν ανοίξεις για πρώτη φορά τον Vivaldi browser είναι η μπάρα που έχει στο κάτω μέρος. Από εκεί, έχεις την δυνατότητα να τραβάς screenshots από ιστοσελίδες. Αυτό το εργαλείο είναι ενσωματωμένο στον Vivaldi και λειτουργεί άψογα σε όποια ιστοσελίδα και αν το χρησιμοποιήσεις. Επιπλέον, σου δίνεται η δυνατότητα είτε να τραβήξεις μια screenshot φωτογραφία ολόκληρης της ιστοσελίδας, είτε να επιλέξεις εσύ πιο σημείο της.
Αν και μπορείς να λύσεις το πρόβλημα με τα screenshots χρησιμοποιώντας δωρεάν πρόσθετα όπως το Nimbus Capture, αν θέλεις ένα ελαφρύ και γρήγορο εργαλείο, τότε ο Vivaldi στο παρέχει.
5. Σχεδιασμός και Δυνατότητες
Σε αντίθεση με κάθε άλλο web browser που υπάρχει αυτή την στιγμή, ο Vivaldi διαχωρίζει για ένα σημαντικό λόγο: Μπορεί να μορφοποιηθεί ο σχεδιασμός του με τόσους διαφορετικούς τρόπους που είναι διαφορετικός σε κάθε υπολογιστή. Αυτό σημαίνει πως θα έχεις την δυνατότητα να μορφοποιήσεις το πως θα είναι τα χρώματα, τα σχήματα των παραθύρων, τα μεγέθη, η background φωτογραφία στο speed-dial, τα γράμματα στους σελιδοδείκτες και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς.
Οι περισσότερες επιλογές βρίσκονται στην καρτέλα των Ρυθμίσεων του Vivaldi, οπότε δεν θα δυσκολευτείς να τον προσαρμόσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Επιπλέον, για όσους έχουν βασικές γνώσεις CSS, θα έχουν την δυνατότητα να μορφοποιήσουν το πρόγραμμα περιήγησης ακόμα περισσότερο.
6. Mail, Feeds, Contacts και Ημερολόγιο
Μερικά από τα πιο πρόσφατα εργαλεία που προστέθηκαν στον Vivaldi είναι το Mail, τα Feeds και το Ημερολόγιο. Πιο συγκεκριμένα, και τα τέσσερα εργαλεία σου επιτρέπουν να βλέπεις τα emails σου απευθείας με ένα κλικ, τα πρόσφατα άρθρα των αγαπημένων σου ιστοσελίδων, καθώς επίσης και το ημερολόγιο σου.
- Από την καρτέλα του Mail θα έχεις την δυνατότητα να βλέπεις και να απαντάς σε όλα τα emails, χωρίς να φύγεις καν από το πρόγραμμα περιήγησης ή την καρτέλα στην οποία βρίσκεσαι.
- Από την καρτέλα του Feeds θα έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες και να βλέπεις όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύουν, χωρίς να φύγεις καν από το πρόγραμμα περιήγησης ή την καρτέλα στην οποία βρίσκεσαι.
- Από την καρτέλα του Ημερολογίου θα έχεις την δυνατότητα να βλέπεις όλες τις εκδηλώσεις, τα γενέθλια και τις συναντήσεις που έχεις.
- Από την καρτέλα των Επαφών θα βλέπεις τα βασικά στοιχεία των επαφών που έχεις προσθέσει.
Αξίζει να σημειώσω εδώ πως και τα τέσσερα εργαλεία μπορούν να απενεργοποιηθούν για όσους δεν τα χρησιμοποιούν.
7. Tab Tiles
Το “Tab Tiling” είναι μια δυνατότητα που υπάρχει στον Vivaldi σχεδόν από την αρχή ακόμα που είχε ξεκινήσει. Αυτή η δυνατότητα σου επιτρέπει να έχεις πολλαπλά ανοιχτά και ενεργά παράθυρα το ένα δίπλα από το άλλο ή το ένα κάτω από το άλλο. Την ίδια δηλαδή δυνατότητα που έχουν οι χρήστες των Windows 8, 8.1, 10 και τώρα στα Windows 11, καθώς επίσης και στο Linux και macOS.
Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αρκετές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων όταν έχεις μια οθόνη με υψηλή ανάλυση και θέλεις να βλέπεις πολλαπλές ιστοσελίδες ή όταν διαβάζεις ή μελετάς και θέλεις να έχεις πολλαπλά παράθυρα και να τα βλέπεις όλα ταυτόχρονα.
8. Μπλοκάρισμα διαφημίσεων και trackers
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις είναι για το αν θέλεις να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις το ενσωματωμένο ad block και tracking σύστημα του Vivaldi. Αν το ενεργοποιήσεις, θα πάψεις να βλέπεις διαφημίσεις στις ιστοσελίδες που θα επισκέπτεσαι ενώ παράλληλα θα μπλοκάρονται και οι trackers.
Αυτή η δυνατότητα θα αυξήσει φυσικά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα σου, καθώς κάθε ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνει διάφορους trackers οι οποίοι οδηγούν τα στατιστικά σου σε τεράστιες εταιρείες, όπως στην Google (βλέπε Google Analytics, Google AdSense, Google Search Console κ.α.), στην Microsoft και σε άλλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες και εργαλεία για ιστοσελίδες και προγραμματιστές.
9. Google Extensions
Μιας και ο πηγαίος κώδικας του Vivaldi βασίζεται πάνω στο Chromium project της Google, όλα τα extensions (επεκτάσεις) στο Chrome Web Store της Google μπορούν να εγκατασταθούν στον Vivaldi και λειτουργούν άψογα. Με όλα αυτά κατά νου, δεν θα υπάρξει κάποια επέκταση που είχες στον Chrome, τον Firefox, τον Opera ή τον Safari που θα σου λείψει με τον Vivaldi browser.
10. Android και iOS
Όποιο mobile λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιείς από τα δύο, ο Vivaldi είναι διαθέσιμος τόσο στο Google Play Store όσο και στο Apple Store. Παρέχοντας πολλές από τις ήδη υπάρχων δυνατότητες του και στους mobile χρήστες του, αλλά και την δυνατότητα να επιλέξεις αν θέλεις να έχεις τύπου desktop-style παράθυρα, είναι κάτι που τον κάνει ιδιαίτερα μοναδικό στο είδος του.
Φυσικά, αν δημιουργήσεις λογαριασμό θα έχεις την δυνατότητα να συγχρονίζονται αυτόματα όλα τα δεδομένα σου από τον υπολογιστή ή το laptop στην Android ή iOS συσκευή σου (και το αντίστροφο). Επιπλέον, θα έχεις πρόσβαση στους σελιδοδείκτες, στο ιστορικό, στους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης και στο speed-dial σου.
Τι συμβαίνει με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα;
Αν ενδιαφέρεσαι για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα σου, τότε θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσα δεδομένα συλλέγουν τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης από εσένα. Ο Vivaldi λύνει αυτό το πρόβλημα, αναφέροντας:
Πολλοί ιστότοποι που επισκέπτεστε θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για εσάς. Γιατί; Για να προωθήσουν την επιχείρησή τους. Πολλοί κατασκευαστές προγραμμάτων περιήγησης έχουν την ίδια ιδέα. Μείνατε έκπληκτοι;
Οι εφαρμογές παρακολουθούν συχνά τους χρήστες, δημιουργούν προφίλ και πωλούν δεδομένα σε διαφημιζόμενους για κέρδος. Αυτό είναι το κόστος του να χρησιμοποιείς τις εφαρμογές τους “δωρεάν”.
Αλλά όχι ο Vivaldi. Ειλικρινά, δεν έχουμε καμιά χρήση για τα δεδομένα σας.
Οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε, τι γράφετε στον browser, τα αρχεία που έχετε κατεβάσει – έχουμε μηδενικό ενδιαφέρον και μηδενική πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Είτε αποθηκεύονται τοπικά στον υπολογιστή σας, είτε είναι κρυπτογραφημένα.
Δεν έχουν δεδομένα για να πουλήσουμε.
Δεν πρόκειται να πούμε ψέματα. Φυσικά και θα ήταν ωραίο να έχουμε δεδομένα σχετικά με τον τρόπο χρήσης του Vivaldi (όπως ποια είναι τα αγαπημένα σας χαρακτηριστικά). Αλλά αντί να σας παρακολουθούμε με ανατριχιαστικούς τρόπους, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να σας ρωτήσουμε απευθείας. Τρελό, το ξέρουμε.
Vivaldi
Η μόνη πληροφορία που λαμβάνει ο Vivaldi browser από τον υπολογιστή ενός χρήστη του είναι αν είναι καινούργιος ή παλιός χρήστες, ώστε να γνωρίζουν πόσες φορές εγκαταστάθηκε το πρόγραμμα περιήγησης τους, καθώς επίσης και ποιος είναι ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που το χρησιμοποιούν.
Εσύ ποιο πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιείς και ποια είναι η άποψη σου για τον Vivaldi browser; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.
2 Σχόλια
Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ τον Firefox, ωστόσο δοκίμασα και τον Opera σε κάποια φάση. Με όσα διάβασα εδώ πείστηκα να δοκιμάσω τον Vivaldi, μιας και περισσότερο με απασχολεί το θέμα της ασφάλειας. Keep it up!
Το καλύτερο απ’ όλα είναι πως έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα προγράμματα και να τα δοκιμάζουμε εντελώς δωρεάν, οπότε έτσι μπορούμε να δούμε εύκολα τι επιλογές υπάρχουν εκεί έξω. Προσωπικά απ’ την ώρα που κυκλοφόρησε ο Vivaldi δεν τον ξανά άλλαξα καθώς μου γλιτώνει πολύ χρόνο όταν γράφω άρθρα, μελετάω πάνω σε συγκεκριμένα θέματα ή θέλω να κάνω multitasking. Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου μόλις τον χρησιμοποιήσεις.
Υ.Γ. Εγώ μετέφρασα τον Vivaldi στα ελληνικά, οπότε αν βρεις κάποιο λαθάκι ενημέρωσε με 😅