Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Πως θα σε βοηθήσει το blogging στην προσωπική σου ανάπτυξη;

Share

Τα περισσότερα θετικά στοιχεία που μπορείς να πάρεις από το blogging αφορούν τον χαρακτήρα σου και την ανάπτυξη σου σαν άνθρωπος. Το ταξίδι του blogging μπορεί να σε ταρακουνήσει με την καλή και παράλληλα την κακή έννοια. Παρόλο αυτά κάθε μικρή και μεγάλη επιτυχία, κάθε αναποδιά σε κάνει καλύτερο/η ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή.

Αυτό είναι ένα guest άρθρο από τον Γιώργο Μπάκουλη – Baktoblog.com

Η ανάπτυξη του λόγου ισούται με την ανάπτυξη του μυαλού

Όταν μιλάς με έναν επιτυχημένο άνθρωπο, πολύ πιθανό να παρατηρήσεις ότι μπορούν να σου μεταφέρουν την ίδια πληροφορία με δεκάδες διαφορετικές λέξεις και φράσεις. Είναι λες και έχουν ένα γεμιστήρα, ο οποίος είναι διαθέσιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπει σε ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα» του ανθρώπου, τον λόγο.

Μέσω του blogging και συγκεκριμένα μέσω του γραπτού λόγου μαθαίνεις να μεταφέρεις αυτά που έχεις στο μυαλό σου, στο μόνιτορ της οθόνης σου. Στην αρχή θα δυσκολευτείς, ο κόσμος δεν θα καταλαβαίνει τι πραγματικά θέλεις να πεις. Όμως όσο περνάει ο καιρός τόσο θα εξασκείς τον εγκέφαλο στο γραπτό λόγο και θα μπορείς να εκφράζεσαι πιο ελεύθερα και παράλληλα πολύ πιο συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια θα έχεις μια καλύτερη αντίληψη στο πως εκλαμβάνεις το κάθε κείμενο, θα μπορείς να μιλάς καλύτερα με τους γύρω σου και να περνάς το μήνυμα που πραγματικά θέλεις.

Ποια είναι η παγίδα και γιατί οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν αυτή την αλλαγή;

Γιατί όπως τα περισσότερα πράγματα στη φύση έτσι και ο εγκέφαλος σου, χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που του θέτεις.

Αν ξεκινάς τώρα το blogging σε προσκαλώ να βάζεις «ρίτρα» στις λέξεις που γράφεις έτσι ώστε να σπρώξεις τον εγκέφαλο να γράφει κάθε μήνα λίγο περισσότερο. Βάλε πρόκληση στον εαυτό σου να γράφεις 200 λέξεις κάθε φορά που κάθεσαι στον υπολογιστή σου. Σε 8 μήνες με ένα χρόνο, δεν θα καταλαβαίνεις πότε έχεις φτάσει στις 500 λέξεις μέσα σε μισή ώρα, ενώ παράλληλα τα κείμενα σου να γίνονται ακόμα πιο κατανοητά και εμπεριστατωμένα.

Guest blogging και προσωπική ανάπτυξη

Το guest blogging θα έλεγα ότι συμβάλει περισσότερο από όλα στην προσωπική σου ανάπτυξη μιας και πετυχαίνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα:

  • Μαθαίνεις άλλους bloggers.
  • Σε γνωρίζει νέος κόσμος (εσένα και το blog σου).
  • Παίρνεις backlink και φτιάχνεις καλύτερο SEO.
  • Μειώνεις τον εγωισμό και φεύγεις από το σκεπτικό «γιατί να γράψω σε ένα άλλο blog και να το βοηθήσω;». Αυτή την άποψη την άκουσα μέσω ενός φίλου και πραγματικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση… κυρίως γιατί είναι 100% αβάσιμη για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω και κυρίως για το επόμενο επιχείρημα.
  • Και το πιο σημαντικό, κάνεις νέες φιλίες οι οποίες δεν μετριούνται ούτε με SEO ranking, ούτε με views, ούτε με χρήματα.

Αποδέχεσαι ότι τίποτα δεν θα είναι τέλειο

Καλώς ή κακώς όπως στην καθημερινότητα μας έτσι και στο blogging, πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν θα μας αρέσει. Εκεί άλλωστε βασίζεται και ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρώπινης εξέλιξης, το εγγενές συναίσθημα «πως μπορώ να βελτιώσω αυτό που δεν μου αρέσει;». Η τάση αυτή μπορεί να σου βγει σε καλό και να βελτιώσεις αυτά που πραγματικά χρειάζονται φτιάξιμο ή να γίνεις ψυχωτικός.

Όπως και να χει από ένα σημείο και μετά θα καταλάβεις βαθιά μέσα σου ότι πάντα θα υπάρχει κάτι που θα σε πειράζει, ενώ παράλληλα θα εκτιμάς αυτά που δημιούργησες.

Αυτή η μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για αυτά που κατάφερες θα σου δώσει τη δύναμη να συνεχίσεις ακόμα και όταν νιώθεις ότι θέλεις να τα παρατήσεις.

Μαθαίνεις να συνεργάζεσαι με τους γύρω σου

“Η ανάπτυξη δεν είναι τυχαία, αλλά το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς”  ~ James Cash Penney

Αν δεν γράφεις μόνο εσύ στο blog σου και είσαι μέρος μιας ομάδας, καλείσαι να μάθεις να συνεργάζεσαι με τους υπόλοιπους ανεξαρτήτως των συνθηκών, καθώς και να λύνεις κάθε πιθανή παρεξήγηση.

Αυτό που θεωρώ μάλιστα και το ποιο δύσκολο, είναι να μάθεις να περνάς το μήνυμα και τον στόχο του blog στην ομάδα, όταν πολύ πιθανό μέχρι το blog να μπορεί να βγάζει σταθερό εισόδημα, τα οικονομικά κίνητρα είναι ανύπαρκτα.

Η τέχνη του να μπορείς να μεταφέρεις και να πείθεις άτομα να ενταχθούν σε μια ομάδα, μόνο και μόνο επειδή τους αρέσει να γράφουν και να εκφράζονται μέσω των κειμένων είναι κάτι που δεν ξεχνιέται και θα σε βοηθήσει σε όλη την πορεία της ζωής σου.

Αν το πάμε ένα βήμα παραπέρα, ακόμα πιο δύσκολο, είναι η ομάδα να συνεχίσει να είναι παραγωγική, έτσι ώστε να σημειώνεται ανάπτυξη στο blog.

Δυσκολίες και προσωπική ανάπτυξη

Μέσα απ’ όλη τη διαδικασία του blogging μαθαίνεις πολλά πράγματα για τον εαυτό σου, ειδικά όταν έρχεσαι αντιμέτωπος/η με δύσκολες καταστάσεις. Ότι και να πιστεύεις για τον εαυτό σου ή ότι αν λένε και οι φίλοι σου για σένα, το ποιος είσαι φαίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο πως αντιδράς (ή δεν αντιδράς) στην ίδια την καθημερινότητα και τις προκλήσεις της.

Το «τέστ» αυτό δεν γίνεται ούτε για να κρίνεις τον εαυτό σου, ούτε για να νιώσεις άσχημα αν είσαι αγχώδεις, για παράδειγμα. Αλλά για να μάθεις πως βλέπεις την πραγματικότητα και τι μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις τις δύσκολες καταστάσεις.

“Υπάρχουν μερικά πράγματα που τα μαθαίνεις καλύτερα με καλό καιρό και αλλά που τα μαθαίνεις καλύτερα σε καταιγίδα” ~Willa Cather

Έτσι και μαθαίνεις από τα λάθη σου και εκτιμάς ακόμα περισσότερο τον «καθαρό ουρανό».

Γιώργος Μπάκουλης
Γιώργος Μπάκουληςhttps://www.baktoblog.com/
Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;