Πως να αυξήσω την επισκεψιμότητα του blog μου; (πρώτο μέρος)

Παναγιώτη, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσω την επισκεψιμότητα του blog μου; Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε σχεδόν σε καθημερινή βάση. Οπότε ήρθε η στιγμή να την απαντήσω με μερικές σύντομες συμβουλές.

Θα υπάρξουν πολλά ακόμα άρθρα τα οποία θα αφορούν τρόπους και τεχνικές για να αυξήσεις την επισκεψιμότητα του blog σου, αλλά αυτές είναι οι πιο βασικές απ’ όλες. Είναι σύντομες συμβουλές και τεχνικές τις οποίες όταν ξεκίνησα ο ίδιος μου να τις τηρώ, είδα τεράστια αύξηση στην επισκεψιμότητα του blog μου και στα έσοδα που βγάζω από αυτό/α.

1. Δώσε μεγαλύτερη έμφαση στα άρθρα σου

Τα μεγάλα άρθρα και τα κρυφά οφέλη τους στο SEO

Αρχικά, έχε κατά νου πως όσο πιο μεγάλο είναι ένα άρθρο, τόσο πιο μεγάλο engagement θα έχει. Όσο πιο διαχρονικό είναι, τόσο πιο πολύς κόσμος θα το διαβάσει. Αν είναι αντιγραφή-επικόλληση από άλλο blog, το ‘χασες το παιχνίδι ήδη. Τα άρθρα σου θα πρέπει να:

 1. Είναι το λιγότερο 300 λέξεις για λόγους SEO (καλύτερα πάνω από 1,500 λέξεις).
 2. Να περιέχουν τη λέξη κλειδί στον τίτλο, στην url και στην περιγραφή.
 3. Μακροχρόνια – Που σημαίνει ότι είναι άρθρα τα οποία μπορούν να διαβαστούν και μετά από 2-3 χρόνια.
 4. Να περιέχουν πιασάρικες φωτογραφίες σε καλή ποιότητα.

Προσπάθησε επίσης μέσα σε κάθε άρθρο σου να συνδέεις και κάποιο άλλο. Αν για παράδειγμα γράφεις για το πως να καθαρίσεις μια μπλούζα, μέσα στο άρθρο σου βάλε και ένα “Διάβασε επίσης: Πως να καθαρίζεις ρούχα με λεκέδες αίματος” και πάει λέγοντας. Έτσι, όχι μόνο βοηθάς τα παλιά σου άρθρα παρέχοντας εσωτερικά backlinks, αλλά παρέχεις και στους αναγνώστες σου περισσότερες πληροφορίες και έτοιμα links.

Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς μόνο όταν η ποιότητα νικά την ποσότητα.

Τέλος, έχε κατά νου πως μεγαλύτερη σημασία παίζει η ποιότητα παρά η ποσότητα. Τα άρθρα σου θα πρέπει να είναι μοναδικά και ποιοτικά και να παρέχουν σωστές πληροφορίες στους αναγνώστες σου. Καλύτερα να έχεις 100 άρθρα σωστά μορφοποιημένα και βελτιστοποιημένα για τις μηχανές αναζήτησης, παρά 1.000 μικρά.

2. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι μόνο το Facebook και το Twitter

Για εσένα, αγαπητέ αναγνώστη, που έχεις σελίδα μόνο στο Facebook και το Twitter επειδή πιστεύεις πως μόνο αυτά έχουν κόσμο, τότε θα ήθελα να ξέρεις πως χάνεις πολύ κόσμο. Για την ακρίβεια, bloggers έχουν αναφέρει μέχρι και 600% άνοδο στην επισκεψιμότητα του blog τους μετά τους πρώτους μήνες που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το Google+, το LinkedIn, το Pinterest, το Reddit, το Tumblr και το Instagram.

google plus 1920
Οι κοινότητες του Google+ είναι οι μεγαλύτερες σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Εκμεταλλεύσου τες!

Διάβασε επίσης: Tumblr – Τι είναι και πως να το εκμεταλλευθείς

Για την ακρίβεια, αυτή την στιγμή τα κοινωνικά δίκτυα πάνε με αυτή την σειρά ανά δημοτικότητα:

 1. Facebook
 2. Twitter
 3. Google+
 4. Instagram
 5. LinkedIn
 6. Reddit
 7. Tumblr
 8. Pinterest

Αν θέλεις να γλυτώσεις χρόνο με τις δημοσιεύσεις των άρθρων σου σε πολλαπλά κοινωνικά δίκτυα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Buffer. Το Buffer είναι ένα από τα ουσιώδης blogging εργαλεία που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση γιατί όχι μόνο μου γλυτώνει χρόνο απ’ το να μπαίνω σε κάθε κοινωνικό δίκτυο ξεχωριστά και να δημοσιεύω τα άρθρα μου, αλλά μου παρέχει και στατιστικά από κάθε δημοσιεύση.

3. Γράφε guest άρθρα για να αυξήσεις την επισκεψιμότητα του blog και το SEO

Με το guest blogging χτίζεις νέες σχέσεις με άλλους bloggers.

Το guest blogging είναι το δεύτερο πιο σημαντικό κομμάτι του blogging (το πρώτο είναι τα ποιοτικά άρθρα). Όσα πιο πολλά guest άρθρα γράφεις, τόσο ποιο πολλά ενεργά backlinks συλλέγεις για το blog σου και τόσο ποιο πολύς κόσμος σε γνωρίζει. Περισσότερα για το guest blogging εδώ.

Αν είσαι travel blogger, μπορείς να γράψεις guest άρθρα στο Εικόνες και Ψίθυροι.

Μην ξεχάσεις πως όταν επιτρέπεις κι εσύ σε bloggers να γράφουν guest άρθρα στο blog σου, όχι μόνο κάνεις νέες γνωριμίες μαζί τους αλλά αυξάνετε και το φρέσκο περιεχόμενο στο blog σου.

Αν θέλεις να δεις μεγάλη άνοδο στην κίνηση του blog σου, γράφε περίπου τρία guest άρθρα την εβδομάδα σε άλλα blogs προσθέτοντας σε ένα ορατό σημείο των άρθρων σου το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του blog σου (παράδειγμα: Από τον Παναγιώτη Σακαλάκη – Inkstory.gr).

Δώσε μεγάλη προσοχή ωστόσο στα blogs που γράφεις τα guest άρθρα σου. Πρέπει να βρεις blogs τα οποία όχι μόνο έχουν αρκετό κόσμο, αλλά και δυνατό SEO. Όσο πιο καλό SEO και backlinks έχει ένα blog, τόσο πιο πολλά οφέλη θα έχεις. Άλλωστε ένα blog το οποίο δεν είναι σωστά βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης, το backlink προς το blog σου μόνο καλό δεν θα σου κάνει.

4. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα

Αν πραγματικά θέλεις να μετατρέψεις το blog σου σε μια κερδοφόρα επιχείριση, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα δυναμικό πρόγραμμα το οποίο θα περιέχει όλους τους στόχους σου. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα το τηρείς και δεν θα διαφέρει πολύ από ένα πρόγραμμα μιας κανονικής δουλειάς.

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα
Ο χρόνος είναι χρήμα..

Το πρόβλημα με τους περισσότερους bloggers στις μέρες μας είναι ότι περιμένουν το blog τους να γίνει πολύ γνωστό και να βγάζει ένα σωρό χρήματα όταν οι ίδιοι τους αφιερώνουν μόλις 1-2 ώρες την ημέρα σε αυτό. Ένα blog απαιτεί τουλάχιστον ένα 5ωρο την ημέρα για να καταφέρει να φτάσει σε ένα μεγάλο επίπεδο – και πίστεψε με, αυτό το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο.

Αν θέλεις να δεις χρήματα από το blog σου, αν θέλεις να αντικαταστήσεις την τωρινή δουλειά σου με το blogging, τότε θα χρειαστεί να κάνεις πολλά περισσότερα. Μια δουλειά απαιτεί να είσαι εκεί κάποιες ώρες και να τελειώνεις κάποια tasks, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το blogging, το οποίο αν το δεις από επαγγελματικής άποψης, δε διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες δουλειές.

5. Μην ψάχνεις για μια τέλεια ιδέα. Ψάξε για ένα τέλειο πρόβλημα.

Καθημερινά βλέπω bloggers να σπαταλάν πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους προσπαθώντας να σκεφτούν την τέλεια ιδέα για άρθρο. Ο τέλειος τίτλος, η τέλεια περιγραφή και η τέλεια φωτογραφία θα σου φέρουν κόσμο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα (και αν).

Μην ψάχνεις για μια τέλεια ιδέα. Ψάξε για ένα τέλειο πρόβλημα.
Δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο λύσεις.

Μην ψάχνεις για την τέλεια ιδέα, ψάξε για ένα τέλειο πρόβλημα. Τι είναι αυτό που αναζητούν οι περισσότεροι αναγνώστες σου στις μηχανές αναζήτησης προτού επισκεφτούν το blog σου; Τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι και πως μπορείς να τους βοηθήσεις να το λύσουν;

Δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο λύσεις.

Αγαπητέ blogger, δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο λύσεις. Αν μπορέσεις να καλύψεις τις περισσότερες από αυτές, μπορείς να θεωρήσεις τον εαυτό σου ως έναν επιτυχημένο blogger.

Άσχετα με την θεματολογία που γράφεις, βρες τις λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα. Αν είσαι travel blogger, γράψε για τα οικονομικά προβλήματα, για τα προβλήματα με τις πτήσεις ή για οτιδήποτε άλλο αναζητούν περισσότερο οι αναγνώστες σου.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι περισσότερες απορίες που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με την θεματολογία για την οποία γράφεις, είναι να κάνεις μια αναζήτηση σε ιστοσελίδες όπως το Reddit, το Yahoo! Answers και το Quora.

Διάβασε: Μην ψάχνεις την τέλεια ιδέα, ψάξε το τέλειο πρόβλημα

Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα θα γράψω σε επερχόμενο άρθρο μου, στο οποίο θα καλύψω όλες τις βασικές τεχνικές για να βρίσκεις πάντα καλές ιδέες άρθρων ώστε να λύνεις τα προβλήματα των αναγνωστών σου.

Εσύ ποιες από τις παραπάνω συμβουλές ακολουθείς; Έχεις να προτείνεις κάτι το οποίο σε βοηθάει να αυξήσεις την επισκεψιμότητα του blog σου; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω. 🙂

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

10 σκέψεις στο “Πως να αυξήσω την επισκεψιμότητα του blog μου; (πρώτο μέρος)”

 1. Εξαιρετικές συμβουλές αγαπητέ μου και θα συμφωνήσω με όλες! Θα προσθέσω και άλλη μία αν μου επιτρέπεις. “φτιάξε το brand σου” ένα image στο σύνολό του, στα άρθρα, στις φωτογραφίες ακόμα και στον τρόπο που κοινοποιείς στα social. Αυτό το κάτι που θα πείσει τον κόσμο να σε ακολουθήσει. Το ψάχνω και εγώ βέβαια μη νομίζεις… προσπαθώ να μην αφήνω τις διαθέσεις μου ανά διαστήματα να με επηρεάζουν πολύ και να ακολουθώ μια πιο “σταθερή” και “επαγγελματική” γραμμή με αρκετές δόσεις της προσωπικότητάς μου στα media…

  Απάντηση
  • Αγαπητή @mommyjammi:disqus το έχω ήδη σημειωμένο για το δεύτερο μέρος του άρθρου, το οποίο θα δημοσιεύσω σε λίγες μέρες. Για το brand μάλλον θα πέσει μεγάλη συζήτηση αφού έχω δουλέψει μεγάλα και μικρά blogs που είχαν πολύ ξεχωριστούς και ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους έγραφαν και δημοσίευαν άρθρα, μιλούσαν στους αναγνώστες τους και πάει λέγοντας.

   Πολύ σημαντικό το brand, κάθε blog πρέπει να έχει το δικό του! Γενικότερα αν βρεις το δικό σου μοναδικό brand θα καταφέρεις κάποια στιγμή να φανερωθείς στο χάος του διαδικτύου.

   Απάντηση
   • Νομίζω πως μέσα στην προσπάθεια της “γρήγορης” επιτυχίας αυτό χάνεται, ανακαλύπτω πολλά λάθη στην πορεία που κάνω και η ίδια και εκεί είναι που τελικά πιστεύω ότι εμπλέκεται η ερώτηση “τι ακριβώς θέλεις να κάνεις/να πετύχεις με το blog σου;” Ερώτηση στην οποία η ίδια δεν έχω απαντήσει ακόμα…

    Απάντηση
  • Η αλήθεια είναι πως αν ξεκινήσεις να διαβάζεις αρκετά άρθρα για το blogging θα μείνεις άναυδη όταν συνειδητοποιήσεις πόσα δεν γνωρίζεις γι ‘αυτό. Εγώ κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο και σκέψου πως ασχολούμαι φανατικά με το blogging σχεδόν εννιά χρόνια τώρα.

   Απάντηση
 2. Έχω πραγματικά εκστασιαστεί με όσα γράφεις μέσα σε λίγες ωρίτσες έχω ενθουσιαστεί από το πόσα πράγματα δεν γνώριζα για το blogging. Αρχικά να σου πω ότι ανέκαθεν ήθελα να γίνω Youtuber or Blogger αλλα είτε δεν είχα τα κότσια να το κάνω διότι δίσταζα επειδή bloggers πλέον υπάρχουν παντού είτε γιατί έψαχνα να μαι κάτι διαφορετικό και ποτέ δεν το έβρισκα…ναι γιατί πλέον όλες ασχολούμαστε και αγαπάμε την μόδα και την ομορφιά απλά η καθεμία το παρουσιάζει με διαφορετικό τροπο..αυτό είναι το μάθημα μου. Και λοιπόν έχω ξεκινήσει 2 φορές το δικό μου Blog και επειδη πάντα ήμουν της βιασύνης (κακό αυτό) τα έκλεινα πάλι λέγοντας ποτέ δεν θα τα καταφέρω και δεν θα μαζέψω κοινό. Αλλά τα άρθρα σου όσα διάβασα με έκαναν να το ερευνήσω λιιιγο παραπάνω να τα σημειώσω στο σημειωματάριο μου και να ψαχτω γενικότερα πριν βιαστω για το οτιδήποτε… συμβουλή της ημέρας υπομονη και όλα θα γίνουν…και ολες ολοι οι νέες και νέοι blogger διαβάστε τα άρθρα του inkstory θα σας βοηθήσουν πιστέψτε με. Καλή συνέχεια και ευχαριστώ για όλα τα τιπς συνεχιζω την μελέτη μου λοιπον.

  Απάντηση
  • Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, πραγματικά με ενθαρρύνουν να συνεχίσω να γράφω για το blogging και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό.

   Η πραγματική – και πολλές φορές θλιμμένη – αλήθεια είναι πως πάνω από το 80% των bloggers δεν καταφέρνουν ποτέ τίποτα. Αυτό συνήθως γίνεται γιατί δεν φτιάχνουν κάτι διαφορετικό και ο κόσμος έχει βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Σημαντικό ρόλο επίσης πως γράφεις κάθε άρθρο, πως το παρουσιάζεις στον κόσμο και τι προσφέρεις στους αναγνώστες σου.

   Για παράδειγμα, οι περισσότερες φωτογραφίες στο Inkstory είναι δικές μου και κάθε άρθρο που γράφω το γράφω με το πάσο μου χωρίς να βιάζομαι ώστε να σιγουρευτώ πως γι ‘αυτό που έγραψα, παρείχα ακριβής πληροφορίες και στο τέλος, μόλις ένας αναγνώστης τελειώσει να το διαβάζει, θα έχει μάθε κάτι από αυτό.

   Δεν έχει σημασία τι blog θα ανοίξεις και τι θεματολογία θα έχει, αρκεί να έχει φτιαχτεί με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, ξεκινάς πάντα με WordPress, γράφεις όσο πιο μεγάλα άρθρα μπορείς, δημιουργείς ένα newsletter και λαμβάνεις υπόψιν όλα τα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο 2-3 για να παίρνεις από παντού κόσμο.

   Όσο θα περνάει ο καιρός και θα ασχολείσαι με αυτό, τόσο πιο πολλά θα μαθαίνεις και τόσο πιο καλή θα γίνεσαι. Ως εκ τούτου, μετά θα γνωρίζεις τι κάνεις λάθος και τι όχι, γιατί δεν σε διαβάζει ο κόσμος (αν δεν σε διαβάζει) και πάει λέγοντας.

   Μη φοβάσαι να κάνεις την αρχή, άλλωστε αν δεν την κάνεις, μια ζωή με την απορία θα μείνεις.

   Απάντηση
 3. Πρέπει να έχω κάψει παραπάνω από τα μισά εγκεφαλικά μου κύτταρα διαβάζοντας όσα γράφεις για το blogging και φυσικά αγνοούσα τα περισσότερα! Θέλω πολύ δουλειά ακόμη για να φτάσω σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Υπομονή, ψάξιμο και διάβασμα! Ευχαριστώ πολύ για την δουλεία που κάνεις και προσφέρεις σε όλους μας! Keep it like that!

  Απάντηση
  • Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Η αλήθεια είναι πως μέχρι και σήμερα, μετά από 9 χρόνια συνεχόμενου blogging, ακόμα μαθαίνω νέα πράγματα – πολλά από τα οποία δεν είχα καταλάβει ότι δεν έπρεπε να αγνοήσω. Για εμένα, αν μάθεις τα βασικά και το αγαπάς, από εκεί και πέρα μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Keep blogging!

   Απάντηση

Σχολιάστε